Προς το περιεχόμενο

Εγκατάσταση FTTH

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους, έχω κάποιες ερωτήσεις. Μετά από αίτηση για FTTH για 4όροφη κατοικία, ήρθε σήμερα ο μηχανικός (του υπεργολάβου) για αυτοψία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του:
- Δεν γίνεται να περάσει η οπτική ίνα εξωτερικά και να ανέβει σε κάθε μπαλκόνι και από εκεί μέσα σε κάθε διαμέρισμα που θα ήταν το πιο βολικό και γρήγορο. Πρέπει λέει υποχρεωτικά να μπει από την κεντρική είσοδο στο κλιμακοστάσιο (σκάλα) και από εκεί να ανέβει σε κάθε όροφο. Ισχύει αυτός ο περιορισμός;
- Λέει ότι θα μπει (μάλλον υποχρεωτικά) αναμονή σε κάθε όροφο, αν και μόνο σε 1 θα γίνει η εγκατάσταση του router. Δεν θα αλλάξει αυτό. Μπορώ να του πω να μην βάλει αναμονές στους άλλους ορόφους;
- Θα περάσει σπιράλ φ16 στο κλιμακοστάσιο και κανάλι μέσα στα διαμερίσματα. Το χρώμα του σπιράλ είναι λέει συγκεκριμένο και μόνο γκρι. Ισχύει; Δεν θα φαίνεται άσχημα σε σχέση με το να πέρναγε λευκό κανάλι;
- Στο πεζοδρόμιο, θα σκάψει λίγο μέχρι το οικόπεδο και μετά θα περάσει σιδερένιο σωλήνα μέχρι το πρώτο κουτί. Το δε κουτί πρέπει να μπει σε θέση που να εξυπηρετεί στο μέλλον και το γειτονικό σπίτι (δηλαδή στα "σύνορα" των 2 σπιτιών). Όμως έτσι δεν θα είναι εκτεθειμένο;

Ρωτάω γιατί έχω ακούσει και διαβάσει διάφορα περίεργα και θέλω να είμαι βέβαιος ότι η εγκατάσταση θα γίνει σωστά.

Ευχαριστώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, tasanton είπε

Καλησπέρα σε όλους, έχω κάποιες ερωτήσεις. Μετά από αίτηση για FTTH για 4όροφη κατοικία, ήρθε σήμερα ο μηχανικός (του υπεργολάβου) για αυτοψία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του:
- Δεν γίνεται να περάσει η οπτική ίνα εξωτερικά και να ανέβει σε κάθε μπαλκόνι και από εκεί μέσα σε κάθε διαμέρισμα που θα ήταν το πιο βολικό και γρήγορο. Πρέπει λέει υποχρεωτικά να μπει από την κεντρική είσοδο στο κλιμακοστάσιο (σκάλα) και από εκεί να ανέβει σε κάθε όροφο. Ισχύει αυτός ο περιορισμός;
- Λέει ότι θα μπει (μάλλον υποχρεωτικά) αναμονή σε κάθε όροφο, αν και μόνο σε 1 θα γίνει η εγκατάσταση του router. Δεν θα αλλάξει αυτό. Μπορώ να του πω να μην βάλει αναμονές στους άλλους ορόφους;
- Θα περάσει σπιράλ φ16 στο κλιμακοστάσιο και κανάλι μέσα στα διαμερίσματα. Το χρώμα του σπιράλ είναι λέει συγκεκριμένο και μόνο γκρι. Ισχύει; Δεν θα φαίνεται άσχημα σε σχέση με το να πέρναγε λευκό κανάλι;
- Στο πεζοδρόμιο, θα σκάψει λίγο μέχρι το οικόπεδο και μετά θα περάσει σιδερένιο σωλήνα μέχρι το πρώτο κουτί. Το δε κουτί πρέπει να μπει σε θέση που να εξυπηρετεί στο μέλλον και το γειτονικό σπίτι (δηλαδή στα "σύνορα" των 2 σπιτιών). Όμως έτσι δεν θα είναι εκτεθειμένο;

Ρωτάω γιατί έχω ακούσει και διαβάσει διάφορα περίεργα και θέλω να είμαι βέβαιος ότι η εγκατάσταση θα γίνει σωστά.

Ευχαριστώ.

Καλησπερα.
Από την δικη μου εγκατασταση σου απαντω τα παρακατω:

- Δεν ισχυει φιλε μου γιατι σε εμενα εγινε εξωτερικα απο το πεζοδρομιο στον ακαλυπτο  και μετα καθετα στα πισω μπαλκονια (5 οροφοδιαμερισματα) και μπηκαν εκει τα floor boxes σε καθε οροφο και μετα με μια τρυπιτσα μεσα στο σπιτι η οπτικη. Επισης δεν μπηκε να παει στον ακαλυπτο η οπτικη απο την κεντρικη εισοδο αλλα απο το γκαραζ. Γενικα δεν ηθελα μαστορεματα στην κεντρικη εισοδο και εξω απο τις εισοδους των οροφων καναλια, σπιραλ κτλ γιαυτο προτιμησαμε να παει απο τα πισω μπαλκονια.

- Αναμονες δηλαδη floor boxes θα μπουν σε ολα τα διαμερισματα οπως καλα σου ειπε γιατι η κεντρικη εγκατασταση γινεται 1 φορα. Δεν ειμαι σιγουρος αν γινεται να μην βαλει και στα υπολοιπα διαμερισματα και ας μην χρησιμοποιηθουν. Εγω θα σου προτεινα να τον αφησεις να τα βαλει να υπαρχουν.

- Για το χρωμα του σπιραλ σε εμενα εβαλαν γκρι οπου ηταν γωνιες και στις ευθειες γκρι σωληνες οπου με μουφες συνδεθηκαν με τα σπιραλ. Καναλια λευκα πολυ λεπτα  μπηκαν στην εσωτερικη εγκατασταση απο τον τοιχο που εγινε η τρυπουλα για το καλωδιο οπτικης μεχρι το αυτοκολητο πριζακι της οπτικης που θα σου βαλουν εκει που θα σε βολευει εσενα.  

- Σε εμενα το κεντρικο κουτι ειναι οπως ειπα στον τοιχο του ακαλυπτου βιδωμενο και απο εκει φευγει καθετα σωληνας σε καθε πισω μπαλκονι. Δεν ειχα καποιο θεμα να χρειαζεται να ειναι σε υποστεγο κτλ. Δεν παθαινει κατι.

Ελπιζω να σε βοηθησα

ΥΓ.εχει να κανει καθαρα αποτι καταλαβαινω με τον εργαλαβο και πως τον βολευει. Σε μενα ηταν ευτυχως πολυ δεκτικος στο να κανουμε αυτο που βολευε εμενα και ας ειχε δυσκολιες και οχι να ξεμπερδευει γρηγορα. Πιαστον με το καλο στο φιλικο και ισως του αλλαξεις την γνωμη και συμφωνισει για το πως θα σε βολευε να γινει η ολη εγκατασταση. 

Επεξ/σία από ReBeLoS
  • Thanks 1

Μα η πλάκα είναι ότι αν το πάει εξωτερικά από όροφο σε όροφο, θα γλυτώσει και υλικά και χρόνο ! Αυτό του έλεγα. Και εξυπηρετούμαστε όλοι.

Θα ξαναρωτήσω, σε ευχαριστώ.

3 λεπτά πριν, tasanton είπε

Μα η πλάκα είναι ότι αν το πάει εξωτερικά από όροφο σε όροφο, θα γλυτώσει και υλικά και χρόνο ! Αυτό του έλεγα. Και εξυπηρετούμαστε όλοι.

Θα ξαναρωτήσω, σε ευχαριστώ.

ακριβως και σε εμενα ετσι ηταν. Αν πηγαινε απο κεντρικη εισοδο μεσω κλιμακοστασιου κτλ δεν θα τελειωναμε ουτε σε 5 μερες απο τις πατεντες ασε που ολο κατι θα φαινοταν στο τελος. Απο ακαλυπτο μια καθετη ηταν και τελος. Ασε που δεν φαινεται και τιποτα. 

Στις 3/10/2022 στις 3:39 ΜΜ, Gkostas2007 είπε

Λοιπόν... επανέρχομαι στην περίπτωσή μου

Το Α/Κ το έχει αναλάβει η Wind και η εγκατάσταση γίνεται από δικό της εργολάβο...

13/4 κάνω αίτηση για FTTH στην Cosmote

20/4 η Cosmote μου παραδίδει τον εξοπλισμό

30/6 (ναι σωστά διαβάζετε) ερχεται εργολάβος της Wind και κάνει την εγκατασταση στην πολυκατοικία

22/9 (ναι σωστά διαβάζετε και πάλι) μετά από πολλά τηλέφωνα σε cosmote, καταγγελία σε ΕΕΤΤ κλπ με ενημερώνουν ότι ο εργολάβος της Wind δεν είχε περάσει στα συστήματα την εγκατασταση και φαινόταν ότι δεν υπάρχει υποδομή στην πολυκατοικία

3/10 έρχεται τεχνικός να φέρει την πρίζα από τον κοινοχρηστο της πολυκατοικίας στο διαμέρισμα το δικό μου και σε ένα ακομα. Κάνει την εγκατάσταση, κάνει μετρήσεις και βλέπει ότι η γραμμή έχει θόρυβο (28.8db, οταν το ανώτατο αποδεκτό είναι 25), αρα δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί η γραμμή... Το πρόβλημα είναι στον εργολάβο της Wind που έχει κάνει σφάλμα στην εγκατάσταση. Επιπλέον, ο τεχνικός που ήρθε σήμερα έφριξε με το που είδε τα καλώδια της οπτικής να κρέμμονται στον κοινόχρηστο, αντί να είναι μεσα σε σωληνάκι προστατευμένα...

Με λίγα λόγια η οδύσσεια συνεχίζεται (αυτή την φορά θα πρέπει η Cosmote να δηλώσει βλάβη σε Wind Και αυτή να ξαναφέρει εργολάβο να ξανακάνει την εγκατάσταση). Παράλληλα μαύρο στην ξεφτίλα την Wind και για τους εργολάβους που έχει (απορώ πως λειτουργούν ακόμα οι συγκεκριμένοι απατεώνες)! Γενικά όποιος έχει θέμα στην γραμμή του και έχει εγκατάσταση από Wind ας το ψάξει...

Ακριβώς ίδια περίπτωση με τη δικιά μου. Έχω κάνει αίτηση από  αρχές Ιουνίου και ακόμα περιμένω να έρθει ο εργολάβος από τη Wind να βάλει κάτι που ξέχασε στην εγκατάσταση, τα καλώδια είναι περασμένα γύρω από το ασανσέρ και ανεβαίνουν από την σκάλα της πολυκατοικίας και η wind ζητάει συγγνώμη για την αναμονή.

Ξέρει κανείς αν δικαιούμαστε κάποια αποζημίωση για τη ζημιά που προκαλούν στις πολυκατοικίες καθώς και για την κοροιδία που μας ρίχνουν τόσο καιρό;

21 ώρες πριν, ssd93 είπε

Ακριβώς ίδια περίπτωση με τη δικιά μου. Έχω κάνει αίτηση από  αρχές Ιουνίου και ακόμα περιμένω να έρθει ο εργολάβος από τη Wind να βάλει κάτι που ξέχασε στην εγκατάσταση, τα καλώδια είναι περασμένα γύρω από το ασανσέρ και ανεβαίνουν από την σκάλα της πολυκατοικίας και η wind ζητάει συγγνώμη για την αναμονή.

Ξέρει κανείς αν δικαιούμαστε κάποια αποζημίωση για τη ζημιά που προκαλούν στις πολυκατοικίες καθώς και για την κοροιδία που μας ρίχνουν τόσο καιρό;

Εγώ με καταγγελία σε ΕΕΤΤ, μου έδωσε 3 μήνες δωρεάν σταθερό κ ίντερνετ η Cosmote της οποίας είμαι συνδρομητής. Η Wind που έχει φτιάξει το δίκτυο στην γειτονιά μου, δεν ασχολήθηκε καν κ δεν ασχολείται ακόμα κ τώρα με την επίλυση της βλάβης που το συνεργείο της έχει προκαλέσει 

4 ώρες πριν, Gkostas2007 είπε

Εγώ με καταγγελία σε ΕΕΤΤ, μου έδωσε 3 μήνες δωρεάν σταθερό κ ίντερνετ η Cosmote της οποίας είμαι συνδρομητής. Η Wind που έχει φτιάξει το δίκτυο στην γειτονιά μου, δεν ασχολήθηκε καν κ δεν ασχολείται ακόμα κ τώρα με την επίλυση της βλάβης που το συνεργείο της έχει προκαλέσει 

Ναι φίλε μου και εμένα μου έδωσε 3 μήνες έξτρα δώρο αλλά τι να το κάνω που περιμένω τόσο καιρό;

Αν η wind ανοίχτηκε παραπάνω από ότι μπορεί να καλύψει είναι καθαρά πρόβλημα της.

Δικαιολογούνται λέγοντας ότι έχουν ελλείψεις σε προσωπικό και υλικό.

Ε ας κάνουν προσλήψεις. 

2 ώρες πριν, ssd93 είπε

Ναι φίλε μου και εμένα μου έδωσε 3 μήνες έξτρα δώρο αλλά τι να το κάνω που περιμένω τόσο καιρό;

Αν η wind ανοίχτηκε παραπάνω από ότι μπορεί να καλύψει είναι καθαρά πρόβλημα της.

Δικαιολογούνται λέγοντας ότι έχουν ελλείψεις σε προσωπικό και υλικό.

Ε ας κάνουν προσλήψεις. 

Εγώ αύριο κλείνω 6μηνο.... Γενικά μιλαμε για μια εταιρεία που θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ κ χρόνια από χρέη, κακές υπηρεσίες κλπ. Το ότι λειτουργεί και αναλαμβάνει έργα, ταλαιπωροντας κόσμο, μόνο σε χώρες όπως η Ελλάδα συμβαίνει.

Εγω σε 4 μερες κλεινω 5 μηνο. Η Cosmote δεν εχει να μου απαντησει τιποτα. Δεν εχουν ιδεα το τι γινεται. Wind εχει αναλαβει την περιοχη. Καθε μερα βλεπω και αλλου να βαζουν και βραζω πλεον. 

Εκανα και καταγγελια στον ΕΕΤΤ την προηγουμενη βδομαδα χωρις να εχω καποιο νεοτερο ακομα. 

Μίλησα με τον τεχνικό του ΟΤΕ και είδα στο κινητό του Με πήρανε τηλέφωνο αλλά όταν το σήκωσα δεν μιλάγανε και δεν ξανά με πήρανε Το θέμα είναι τι γίνεται και με το κουπόνι που μας έχουνε βγάλει το Superfast Broadband και έχω προλάβει να το εκδώσω αλλά ακόμα δεν έχει λήξει το συμβόλαιο Που λήγει τον άλλο μήνα και μου χει μείνει το κουπόνι στο χέρι

1 ώρα πριν, Theo_Mich είπε

Εγω σε 4 μερες κλεινω 5 μηνο. Η Cosmote δεν εχει να μου απαντησει τιποτα. Δεν εχουν ιδεα το τι γινεται. Wind εχει αναλαβει την περιοχη. Καθε μερα βλεπω και αλλου να βαζουν και βραζω πλεον. 

Εκανα και καταγγελια στον ΕΕΤΤ την προηγουμενη βδομαδα χωρις να εχω καποιο νεοτερο ακομα. 

Διάβασα ότι για να κάνεις καταγγελία στον ΕΕΤΤ πρέπει πρώτα να έχεις υποβάλει ερώτημα στην εταιρεία μέσω e-mail για το οποίο θα πάρεις και κάτι σαν αριθμό πρωτοκόλλου.

Αφού περάσουν οι 20 ημερολογιακές ημέρες τότε προχωράς σε καταγγελία.

Εσείς παιδιά που κάνατε καταγγελία μπορείτε να βοηθήσετε με τη διαδικασία;

Επίσης τι να αναμένουμε; Εξετάζονται τα θέματα ή απλά μπαίνουν στο αρχείο;

• Super Moderators
3 hours ago, Gkostas2007 said:

Εγώ αύριο κλείνω 6μηνο.... Γενικά μιλαμε για μια εταιρεία που θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ κ χρόνια από χρέη, κακές υπηρεσίες κλπ. Το ότι λειτουργεί και αναλαμβάνει έργα, ταλαιπωροντας κόσμο, μόνο σε χώρες όπως η Ελλάδα συμβαίνει.

Την έχει εξαγοράσει η UG και του χρόνου θα έχει συγχωνευτεί με τη Nova.

52 λεπτά πριν, Thresh είπε

Την έχει εξαγοράσει η UG και του χρόνου θα έχει συγχωνευτεί με τη Nova.

Και πάλι φιλε μου, δεν μου λέει κάτι όλο αυτό. Αυτή την στιγμή και εγώ και πολλοί από όσους είναι στα Α/Κ που έχει αναλάβει η Wind για υποδομή FTTH, ταλαιπωρούμαστε εδώ και μήνες με καθυστερήσεις και κακοτεχνίες, για μια σύνδεση που σε περιοχές που έχει αναλάβει η Cosmote ξεμπερδεύεις το πολύ σε 2 μήνες.

• Super Moderators
7 minutes ago, Gkostas2007 said:

Και πάλι φιλε μου, δεν μου λέει κάτι όλο αυτό. Αυτή την στιγμή και εγώ και πολλοί από όσους είναι στα Α/Κ που έχει αναλάβει η Wind για υποδομή FTTH, ταλαιπωρούμαστε εδώ και μήνες με καθυστερήσεις και κακοτεχνίες, για μια σύνδεση που σε περιοχές που έχει αναλάβει η Cosmote ξεμπερδεύεις το πολύ σε 2 μήνες.

Δεν σχολιάζω κάτι σε αυτό, απλά το ανέφερα επειδή είπες για χρέη κι ότι θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και χρόνια. 

• Like 1

Καλησπέρα !!!! Μετά από 13 μέρες (ναι το ξέρω, πολύ περίμενα !!) από την αίτηση ήρθαν οι τεχνικοί και μέσα σε μία ώρα ακριβώς τελείωσαν την εγκατάσταση στο σπίτι, πολύ καλή δουλειά και πολύ προσεγμένη, με βιδωτά κανάλια (το λέω γιατί παραξενεύτηκα που τα βίδωσαν, και δεν ξέρω αν όλοι τα κάνουν έτσι). Ήρθαν 13:00 και τελείωσαν 14:00 και 16:05 ήρθε ο τεχνικός της nova να κάνει την τελική σύνδεση και την ενεργοποίηση.
Αλλά φυσικά δεν γίνεται να πάνε όλα τέλεια μιας και ο τεχνικός είπε ότι ο ote δεν έχει συνδέσει την γραμμή ή κάτι τέτοιο, δεν είχε δηλαδή σήμα η γραμμή από το floor box, ενώ ο διπλανός μας που παίρνει από το ίδιο floor box έχει κανονικά internet.
Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες δεν μου έβαλαν πριζάκι, λένε ότι άρχισαν να τα καταργούν, από τη μία μου αρέσει περισσότερο έτσι, αλλά από την άλλη, αν πάθει κάτι η ίνα που είναι ακάλυπτη δεν ξέρω αν φτιάχνεται ή αν πρέπει να περαστεί ξανά καινούργια από το floor box.
Και τέλος ρώτησα τον δεύτερο τεχνικό που ήρθε για την ενεργοποίηση και που έφερε και το ρούτερ  πως δεν υπάρχει κανένα θέμα για τα μάτια η οπτική ίνα που τερματίζει μέσα στο σπίτι, άρα λογικά είναι αρκετά αδύναμο το laser (class 1). Το αναφέρω αυτό γιατί διάβαζα  διάφορα όσον αφορά αυτό το θέμα και δεν ήξερα τι ισχύει. Σίγουρα δεν χρειάζεται και δεν υπάρχει λόγος να κοιτάξει κάποιος την ίνα από μέσα ή την θύρα, αλλά αν τυχών του ξεφύγει για λίγο δεν νομίζω να έχει θέμα. Μην τυφλωθούμε και για την οπτική ίνα !!
Αυτά !! Τώρα περιμένω να φτιαχτεί το πρόβλημα, εντός 3 εργάσιμων ημερών, όπως είπε ο τεχνικός....

Screenshot 2022-10-12 043535.png

Screenshot 2022-10-12 043609.png

Screenshot 2022-10-12 043632.png

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...