alexiosd Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2019 Καλησπερα παιδια, προκειται να ξεκινησω πρακτικη στην εθνικη τραπεζα "πανω" σε PL/I (Programming Language ONE). Γνωριζει κανεις απο που μπορω να κατεβασω καποιο compiler ? Βρηκα καποιες πληροφοριες για τη γλωσσα αλλα πουθενα καποιο guide για την εγκατασταση της. Ακομη και μερικα βιβλια που ειδα ξεκινανε κατευθειαν με την εκμαθηση της γλωσσας χωρις να ετοιμαζουν καποιο σχετικο περιβαλλον. Οποιαδήποτε πληροφορία για την γλωσσα ειναι ευπροσδεκτη. Ευχαριστω.
denbootarei Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2019 Για ένα πρώτο intro στο mainframe δες αυτό: https://medium.com/@bellmar/hello-world-on-z-os-a0ef31c1e87f PL/Ι θα μάθεις διαβάζοντας προγράμματα συναδέλφων . Να έχεις πάντα υπόψιν πως ένα subset 5% της γλώσσας χρησιμοποιείται στην πράξη. Compiler για windows /linux περιβάλλον δύσκολα θα βρεις. Πράγματα που θα χρειαστείς: ISPF : πως να κάνεις navigate στο mainframe JCL: Είναι το Α και το Ω στο mainframe. Compile & run PL/I προγράμματος, κάνεις μόνο με JCL. Googlare αυτά τα keywords και θα βρεις πολλές πηγές.
alexiosd Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2019 48 λεπτά πριν, denbootarei είπε Για ένα πρώτο intro στο mainframe δες αυτό: https://medium.com/@bellmar/hello-world-on-z-os-a0ef31c1e87f PL/Ι θα μάθεις διαβάζοντας προγράμματα συναδέλφων . Να έχεις πάντα υπόψιν πως ένα subset 5% της γλώσσας χρησιμοποιείται στην πράξη. Compiler για windows /linux περιβάλλον δύσκολα θα βρεις. Πράγματα που θα χρειαστείς: ISPF : πως να κάνεις navigate στο mainframe JCL: Είναι το Α και το Ω στο mainframe. Compile & run PL/I προγράμματος, κάνεις μόνο με JCL. Googlare αυτά τα keywords και θα βρεις πολλές πηγές. Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση, θα κοιταξω αυτα που μου ειπες
White_Cat Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2019 Καλησπέρα ! Η γλώσσα PL/1 όπως ήδη γνωρίζεις χρησιμοποιήθηκε κατά τις περασμένες δεκαετίες σε συστήματα Mainframe της IBM. Πράγματι, το να βρεις μεταγλωττιστή για προσωπικούς υπολογιστές δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο. Προσωπικά χρειάστηκα αρκετό ψάξιμο από σήμερα το πρωί που είδα την ερώτηση, ώστε να βρω κάτι αξιόπιστο. Όμως, ευτυχώς, μεταγλωττιστής υπάρχει. Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο επιλογές : 1) Να χρησιμοποιήσεις ένα front end που υπάρχει για τον μεταγλωττιστή GCC τον οποίο βρίσκουμε προεγκατεστημένο σε συστήματα Linux. Δες εδω : http://pl1gcc.sourceforge.net/ Για να γίνει σωστά η εγκατάσταση, συνιστώ να κατεβάσεις πρώτα τον πηγαίο κώδικα του GCC 4.3 από τη συγκεκριμένη σελίδα, γιατί πάνω σ' αυτήν το έχουν γράψει το front end. 2) Υπάρχει ακόμα ένας μεταγλωττιστής που λειτουργεί σε Linux & OS/2, ο οποίος διατίθεται ελεύθερα από την εταιρεία Iron Spring Software. Η εγκατάστασή του, μάλιστα, είναι πολύ πιο εύκολη εν σχέσει με το GCC front end. Απλά πηγαίνεις στη σελίδα http://www.iron-spring.com/download.html και κατεβάζεις το συμπιεσμένο αρχείο (tgz) που είναι για συστήματα Linux. Αφού το αποσυμπιέσεις σ' έναν τυχαίο κατάλογο, γράφεις απλά sudo make install και εγκαθίσταται κανονικά. Αυτός εδώ έχει το καλό ότι διατίθεται σε δυαδική (προμεταγλωττισμένη) μορφή κι έτσι δεν χρειάζεται να τον μεταγλωττίσεις μόνος σου. Επίσης είναι εντελώς ανεξάρτητος από το ποια έκδοση GCC έχεις στο εγκαταστήσει στον υπολογιστή. Αφού εγκατασταθεί κανονικά, μπορείς να γράψεις ό,τι κώδικα θέλεις μέσα 'σ ένα αρχείο κειμένου και το μεταγλωττίζεις δίνοντας στο Linux την εντολή plic filename Δεν ξέρω ρε παιδιά πώς το έχω πάθει αυτό, αλλά χαίρομαι πάρα πολύ να βλέπω ανθρώπους ν' ασχολούνται με τέτοιες "ξεχασμένες" γλώσσες. Κάτι μου θυμίζουν όλ' αυτά από παλιότερες, πιό αγνές εποχές, τότε που οι ρυθμοί της ζωής δεν ήταν τόσο γρήγοροι και έχω κολλήσει πάρα πολύ. Με πιάνει μια περίεργη χαρά άμα βλέπω ανθρώπους να ρωτάνε για Prolog, Pascal, PL/1 κι ό,τι άλλο παλιό μπορείτε να φανταστείτε και μου δημιουργείται μια έντονη διάθεση να ψάξω να βρω λύσεις. Ελπίζω να βοήθησα λίγο και θα παρακαλούσα το φίλο με τον κωδικό alexiosd που ξεκίνησε το θέμα να μας γράψει κάποιες από τις εμπειρίες του σε μια τέτοια δουλειά όταν ξεκινήσει. Θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι στην ίδια θέση και να μπορώ να δουλέψω πάνω σε Mainframe συστήματα που δεν έχω δουλέψει ποτέ. Σας ευχαριστώ, Ο Άσπρος Γάτος
alexiosd Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2019 Καλησπερα @White_Cat, ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιέρωσες για να βρείς μεταγλοστιστη. Θα πάω με την δεύτερη επιλογή καθώς όπως είπες είναι ποιο εύκολη. Μόλις ξεκινήσω τη πρακτική μου (είμαι φοιτητής πληροφορικής) και εξοικειωθώ λίγο με τη γλώσσα και τι χρήση του mainframe ευχαρίστως να περιγράψω την εμπειρία μου και τις πρώτες εντυπώσεις.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα