atheatos Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2019 Εγώ χρησιμοποιώ τον υπολογιστή που δουλεύει μόνιμα για mining και ως backup server με το tonido. Βέβαια για το backup έχει χρησιμοποιηθεί ένα παλιό drobo συνδεδεμένο στον υπολογιστή,που κλείνει 10 ετια αδιάλειπτης 24/7 λειτουργίας.... 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jmirko15 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2019 12 λεπτά πριν, CaptainGR10 είπε Γενικά όπως το φαντάζομαι να πηγαίνει στα 200GB προσωπικά αρχεία, γενικό back-up 500αρη desktop και 256 laptop, κινητό κοντα στα 100GB. Από εκεί και πέρα μένουν τα media (μουσική-ταινίες) ~2-3TB . Σαν "εύκολη" λύση θα βάζαμε 2bay NAS 4-6 TB/ HDD σε raid 1 + εξωτερικό σε ντουλάπι για backup. Όπου σχετικά οικονομική λύση ξεχώρισα WD ex2 ultra που έχει ήδη 2*4ΤΒ. Θα ήθελα πολύ όμως να δω τι έχει στηθεί από συμφορουμίτες από πλευράς hardware & software. Άρα τίποτα WoW Στη θέση σου θα πήγαινα στην πιο απλή λύση δηλαδή https://www.skroutz.gr/s/13006107/Synology-DiskStation-DS218.html (DS218+ 316eu) + 2x 4ΤΒ (θες WD Blue/Purple για να γλιτώσεις euros) (95x2=190eu) σύνολο περίπου 510eu για ένα αρκετά δυνατό μηχάνημα και για μελλοντικές ανάγκες κτλ. Τα βάζεις και RAID1 άμα δεν σκοπεύεις να έχεις κάποιον extra εξωτερικό HDD για backup και είσαι έτοιμος για backup και streaming. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
koufs Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2019 12 λεπτά πριν, jmirko15 είπε Άρα τίποτα WoW Στη θέση σου θα πήγαινα στην πιο απλή λύση δηλαδή https://www.skroutz.gr/s/13006107/Synology-DiskStation-DS218.html (DS218+ 316eu) + 2x 4ΤΒ (θες WD Blue/Purple για να γλιτώσεις euros) (95x2=190eu) σύνολο περίπου 510eu για ένα αρκετά δυνατό μηχάνημα και για μελλοντικές ανάγκες κτλ. Τα βάζεις και RAID1 άμα δεν σκοπεύεις να έχεις κάποιον extra εξωτερικό HDD για backup και είσαι έτοιμος για backup και streaming. άμα τα βάλει σε RAID και δεν έχει backup αλλού, απλά δεν έχει backup υπάρχουν πολλοί τρόποι να χάσεις δεδομένα από RAID -------------- αν βρω χρόνο, γιατί το ΣΚ δουλεύω , θα γράψω πως κάνω backup τα δικά μου δεδομένα (χρήση μονόδισκου NAS και usb HDDs Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jmirko15 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2019 16 λεπτά πριν, koufs είπε άμα τα βάλει σε RAID και δεν έχει backup αλλού, απλά δεν έχει backup υπάρχουν πολλοί τρόποι να χάσεις δεδομένα από RAID -------------- αν βρω χρόνο, γιατί το ΣΚ δουλεύω , θα γράψω πως κάνω backup τα δικά μου δεδομένα (χρήση μονόδισκου NAS και usb HDDs Δεν είπα ότι θα έχει "backup" είπα από το τίποτα καλό είναι και το RAID1. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dragonlordcv2002 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2019 Προσωπικά παίρνω Backup σε εξωτερικούς σκληρούς τα 2 NAS μου - τα ένα κρατάει backup απο τα PC μου. Για μένα δουλεύει μια χαρά. Δεν χρησιμοποιώ raid σε καμιά περίπτωση και τα πάντα είναι πάνω σε UPS. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
afterhours Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Εχω εναν εξωτερικο 2.5ιντσες δισκο cold storage...εκει περναω τακτικα ολοκληρα system images . Ταινιες και μουσικη (στον δισκο αποθηκη παντα) ειναι αναλωσιμα οποτε δεν κανω backup για μεγιστη εξοικονομηση χωρου. Επεξ/σία 28 Σεπτεμβρίου 2019 από afterhours 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atheatos Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2019 Στις 28/9/2019 στις 10:12 ΜΜ, Dragonlordcv2002 είπε Προσωπικά παίρνω Backup σε εξωτερικούς σκληρούς τα 2 NAS μου - τα ένα κρατάει backup απο τα PC μου. Για μένα δουλεύει μια χαρά. Δεν χρησιμοποιώ raid σε καμιά περίπτωση και τα πάντα είναι πάνω σε UPS. Τα NAS δεν τα θωρείς αξιόπιστα για backup από μόνα τους και χρειάζεσαι εξωτερικούς σκληρούς ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
koufs Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2019 8 ώρες πριν, atheatos είπε Τα NAS δεν τα θωρείς αξιόπιστα για backup από μόνα τους και χρειάζεσαι εξωτερικούς σκληρούς ? και εγώ παίρνω backup του NAS σε σκληρούς, για δύο λόγους, 1. κάποια δεδομένα του NAS (παλιά κυρίως) δεν υπάρχουν στο pc 2. για να έχω αντίγραφα των δεδομένων μου εκτός σπιτιού (σε περίπτωση που μπουκάρει κάποιος, φωτιά κλπ), (έχω δύο διαφορετικά backup σε usb hdds που φέρνω εναλλάξ στο σπίτι κάθε 2-3 εβδομάδες και φυλάω κρυπτογραφημένα στη δουλειά σε άλλο σημείο της αττικής) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
lamargos Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2019 2 ΝΑS σε δύο διαφορετικά σπίτια. Ένα Synology και ένα της QNAP, το ένα είναι σε Raid οι 2 δίσκοι και στο άλλο ο ένας δίσκος κρατάει backup μέσω του Synology HyperDrive από συγκεκριμένους κοινόχρηστους φακέλους του άλλου δίσκου. Εννοείται ότι για τον υπολογιστή έχω δικό του backup USB δίσκο ενώ το laptop κρατάει αυτόματα backup ασύρματα στο Synology. Τώρα αν μπει φωτιά στο σπίτι ή κλέφτης δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Ο NAS δε σε εξασφαλίζει 100% αλλά ούτε και το cloud. Σε κάθε περίπτωση ένας NAS προσφέρει και παρα πολλές άλλες δυνατότητες πέρα από το backup, για αυτό το λόγο αξίζει η αγορά του, αφού πλέον τουλάχιστον οι δύο μεγάλες εταιρίες του χώρου έχουν μετατρέψει τους NAS σε οικιακά συστήματα ψυχαγωγίας ενώ σε περιβάλλον εργασίας έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά ολόκληρου του δικτύου. Οι τεράστιες δυνατότητες αυτών των μηχανημάτων είναι ο λόγος, που γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ τους. Εάν κάποιος θέλει μόνο backup υπάρχουν και φθηνότερες και απλούστερες λύσεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dragonlordcv2002 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2019 14 ώρες πριν, atheatos είπε Τα NAS δεν τα θωρείς αξιόπιστα για backup από μόνα τους και χρειάζεσαι εξωτερικούς σκληρούς ? Προφανώς μιας και μοναδικό backup = κανένα backup. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atheatos Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2019 Οκ. Δεκτό. Γνωρίζοντας επίσης τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα nas και τα RAID τους, σας καταλαβαίνω. Είναι κάτι που είχα ξεχάσει με το Drobo και μου φάνηκε περίεργο.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jmirko15 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2019 2 ώρες πριν, atheatos είπε Οκ. Δεκτό. Γνωρίζοντας επίσης τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα nas και τα RAID τους, σας καταλαβαίνω. Είναι κάτι που είχα ξεχάσει με το Drobo και μου φάνηκε περίεργο.... Προσωπικά δεν είχα ποτέ θέμα με NAS + RAID αλλά ναι μία καλη λύση είναι 2 NASes σε διαφορετικούς χώρους. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atheatos Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Στις 30/9/2019 στις 8:27 ΜΜ, jmirko15 είπε Προσωπικά δεν είχα ποτέ θέμα με NAS + RAID αλλά ναι μία καλη λύση είναι 2 NASes σε διαφορετικούς χώρους. 2 nas σε διαφορετικούς χώρους για μέγιστη ασφάλεια το καταλαβαίνω . Να καταστραφεί το nas και ταυτόχρονα οι σκληροί που είναι μέσα του από εξωτερικούς παράγοντες είναι λίγο υπερβολικό για μένα σενάριο. Μπορεί να πάρεις ,μόνο τους σκληρούς οι οποίοι δεν έχουν χαλάσει , από ενα χαλασμένο NAS και να τους βάλεις σε ένα ίδιο ή συμβατό , με βάση της οδηγίες του κατασκευαστή και να συνεχίσεις σαν μην έγινε τίποτα. Εννοείται ότι μιλάω για σοβαρά NAS και όχι για RAID θήκες, τα οποία ο κατασκευαστής τους, έχει υπολογίσει και το ενδεχόμενο καταστροφής τους NAS μόνο . Ηθελα παλαιότερα να ανάπτυξω αυτή την συζήτηση , γιατί μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Την αξιοπιστία και την ασφάλεια που παρέχουν σοβαρά NAS σε περίπτωση καταστροφή τους,δυστυχώς έχει επικρατήσει να την συγχέουν με τα φτηνά NAS. Παει ο άλλος και παίρνει ένα φτηνό NAS , που στην ουσία είναι μια RAID δικτυακή Θήκη που αν χαλάσει κλαίει τα αρχεία του. Όποτε ναι ,δικαιολογώ τα δίπλα backup και ξεχωριστά σημεία κτλ. γιατί πολύ απλά δεν εμπιστεύεστε αυτά που έχετε.... Επεξ/σία 2 Οκτωβρίου 2019 από atheatos 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dragonlordcv2002 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2019 Share Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2019 Το raid δεν είναι backup, είναι μόνο για uptime. Καταστροφή NAS (με εξαίρεση κάνα τροφοδοτικό και να μην βρίσκεις λόγω παλαιότητας) δύσκολο, σκληροί ναι. Όσο για το Backup για να κρατήσω το κόστος των σκληρών σε φυσιολογικά επίπεδα χρησιμοποιώ consumer ( οι οποίοι μέχρι στιγμής μπορώ να πω ότι με έχουν εντυπωσιάσει που έχουν κρατήσει τόσο ) οπότε για τον φόβο των ιουδαίων και ξεχωριστό backup. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atheatos Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2019 Share Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Το RAID παρέχει μια έξτρα ασφαλεια σε περίπτωση απώλειας κάποιου δίσκου ή δίσκων από την συστοιχία του. Δεν προστατεύει όμως πάντα ,τα δεδομένα σε περίπτωση καταστροφής του controller του ή του μηχανήματος στο οποίο βρίσκεται. Επαναλαμβανω τα σοβαρά ΝAS για τα οποία έχει προβλεφθεί η καταστροφή τους , (αλλά όχι ταυτόχρονα όλων των σκληρών τους ) έχουν δώσει αυτή την σιγουριά στον όρο NAS, να συνδέεται με το safe storage ή backup. Είναι πολύ δύσκολο να καταστραφούν ταυτόχρονα και NAS και σκληροί σε αυτά. Έχουν περισσότερες δικλείδες ασφάλειας από ένα κοινό NAS, που έχει ένα απλό mirror raid. Τα εμπιστεύονται μεγάλες εταιρείες και προφανώς τα δεδομένα που έχουμε στο cloud βρίσκονται σε τέτοιου είδους ακριβά μηχανήματα. Επεξ/σία 2 Οκτωβρίου 2019 από atheatos Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα