Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στη παρέα! 

Παρακολουθόντας την ενότητα των μονάδων αποθήκευσης παρατήρησα ότι σε πολλά σημεία υπάρχει κόσμος που αναφέρεται στις μεθόδους που εφαρμόζει όσον αφορά υλοποιήσεις nas και back-up και home server. 

Σκέφτηκα λοιπόν όσοι έχουν τη διάθεση να μας γράψουν συγκεντρωμένα τα συστήματα τους, ούτως ώστε εμείς οι υπόλοιποι να πάρουμε ιδέες και έμπνευση είτε βοήθεια στο στήσιμο στις πιο πολύπλοκες υλοποιήσεις. 

Τι λέτε; 

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Συμφωνώ με τον απο πάνω. Αν η ανάγκη σου σε backup είναι μόνο τα κινητά σου και τα αρχεία του υπολογιστή, τα κάνεις όλα με ένα google drive. Αποθηκεύει αυτόματα backup ολόκληρης της android συσκευής σου και αν εγκαταστήσεις και τον client στο pc σου, του λες ποιους φακέλους να κάνει sync και στα αποθηκεύει cloud.

Όταν χάλασε το s7 edge, έβαλα τον λογαριασμό στο s10 και μου έφερε τα πάντα όπως τα είχα. Ακόμα και το περιεχόμενο των εφαρμογών.

Δημοσ.

20 ευρω το χρονο για 100GB

30 ευρω για 200GB

23 λεπτά πριν, slk200gr είπε

αφου πηρα nas και  παιδευτικα αρκετα με αυτην την ιστορια νοικιασα χωρο απο την google και ησυχασα

Δημοσ.

Πιο φτηνά θα σου βγουν 2 εξωτερικοί από ότι cloud (μακροπρόθεσμα).. Δεν σχολιάζω καν το πόσο τραγικό θεωρώ να κάνει κάποιος backup στο cloud προσωπικά δεδομένα του..

• Like 1
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, jmirko15 είπε

Πιο φτηνά θα σου βγουν 2 εξωτερικοί από ότι cloud (μακροπρόθεσμα).. Δεν σχολιάζω καν το πόσο τραγικό θεωρώ να κάνει κάποιος backup στο cloud προσωπικά δεδομένα του..

συμφωνω μαζι αλλα ειχαν σπασει τα νευρα μου με το Nas 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ας μην ξεφύγει το θέμα με το debate cloud και ιδιωτικότητας. Όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με την ασφάλεια, την γνωρίζουμε απόλυτα την τσιχλόφουσκα.

Πηγαίνοντας παρακάτω λοιπόν, απο άποψη κόστους μπορεί ο @CaptainGR10 και οποιοσδήποτε έχει στην σκέψη του το κόστος, να τα βάλει κάτω και να τα υπολογίσει σε βάθος χρόνου τι τον συμφέρει. Το κόστος του εξοπλισμού για π.χ. 1 tb δεδομένα, είναι το nas, 2 τουλάχιστον δίσκοι ίσης χωρητικότητας, ή παραπάνω αν θέλουμε ανθεκτικότερο raid υπολογισμένα σε βάθος χρόνων ανάλογων της εγγύησης του δίσκου. Λόγου χάρη η WD δίνει στους Red Nas 3 χρόνια. Θα πρέπει να συνυπολογισθεί το κόστος αγοράς καινούργιου αν χαλάσει ο ένας μέσα στην τριετία. Όλα αυτά φυσικά έχουν να κάνουν και με το πόσο crucial θεωρείς τα δεδομένα σου.

Επεξ/σία από zx1234r
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε ένα backup παίζει ρόλο η ασφάλεια των δεδομένων σου. Μέρος της ασφάλειας είναι και το "privacy".

Άμα πρέπει αναγκαστικά κάποιος να πάει σε cloud για κάτι τέτοιο καλό θα ήταν να ξέρει τουλάχιστον να κρυπτογραφεί τα αρχεία του.

Τώρα σχετικά με το κόστος κτλ. Αναλόγως τη χρήση που κάνει ο καθένας έχει μερικές επιλογές:

1. 2 x Εξωτερικούς HDD 1ΤΒ = 45eu x 2 = 90eu (4TB συμφέρει περισσότερο αλλά κοστίζει ++)
  2. 1 Synology NAS με 1 θέση + HDD + Εξωτερικό HDD (για backup του NAS) = 95eu + 35eu + 45eu = 175eu
  3. Cloud πχ γοογλης 2tb (δεν έχει 1tb;) = 100eu/χρόνο (προσφορά) *

* Για 2ΤΒ η πρώτη επιλογή πάει στα 120eu και η δεύτερη στα 210eu

Επεξ/σία από jmirko15
  • Like 2
Δημοσ.

Γενικά το concept "έχω κάτι" στο οποίο κάνω μπορώ να κάνω back-up 1-2-3 κινητά από οπουδήποτε. Να έχω πρόσβαση σε αυτό από οπουδήποτε και παράλληλα να έχει βιβλιοθήκη από ταινίες/μουσική για χρήση στο σπίτι ακούγεται αρκετά ελκυστικό. 

Πράγματα τα οποία γίνονται και με nas αλλά και με home server από παλιά parts + Linux (που έχει πολλές επιπλέον δυνατότητες και ελαστικότητα, αλλά καιει παραπάνω ρεύμα πχ. 

Δημοσ.

Αν θέλεις πειραματίσου με τα 15gb free που δίνει η google και δες αν σε βολεύει. Μπορείς να βρεις και 3rd party εφαρμογές που κρυπτογραφούν τα αρχεία σου και τα στέλνουν στο gdrive αλλά θα περιοριστείς σε cold storage. Αν δηλαδή θέλεις να κάνεις sync το κινητό σου, διαδικασία που απαιτεί καθημερινό read / write, το encryption θα σε δυσκολέψει.

Δημοσ.

@zx1234r15GB δεν είναι τίποτα, άσε που ότι αντίστοιχο έχω είναι maxed out (drop, one). 

Το θέμα είναι να δούμε, από όσους το έχουν κάνει, ολοκληρωμένα συστηματάκια που μπορεί να βοηθήσουν εμένα και άλλους που ενδεχομένως να ψάχνουν κάτι αντίστοιχο. Και οχι εύρεση εναλλακτικών επιλογών. 

Φιλικά πάντα 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, CaptainGR10 είπε

Γενικά το concept "έχω κάτι" στο οποίο κάνω μπορώ να κάνω back-up 1-2-3 κινητά από οπουδήποτε. Να έχω πρόσβαση σε αυτό από οπουδήποτε και παράλληλα να έχει βιβλιοθήκη από ταινίες/μουσική για χρήση στο σπίτι ακούγεται αρκετά ελκυστικό. 

Πράγματα τα οποία γίνονται και με nas αλλά και με home server από παλιά parts + Linux (που έχει πολλές επιπλέον δυνατότητες και ελαστικότητα, αλλά καιει παραπάνω ρεύμα πχ. 

Επειδή αυτό ήθελα να κάνω εάν τα καταφέρεις και λειτουργήσουν όλα σωστά και όμορφα κανε εδώ μία ενημέρωση ίσως να το ξανακάνω

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, CaptainGR10 είπε

Άμα δεν θες να παιδευτείς πας σε Synology (ναι πληρώνεις παραπάνω για το HW που σου δίνει αλλά δουλεύει αρκετά καλύτερα από Qnap κτλ IMHO άμα θες όλα τα παραπάνω..). Για πόσα TB μιλάμε;

Δημοσ.
2 ώρες πριν, jmirko15 είπε

Άμα δεν θες να παιδευτείς πας σε Synology (ναι πληρώνεις παραπάνω για το HW που σου δίνει αλλά δουλεύει αρκετά καλύτερα από Qnap κτλ IMHO άμα θες όλα τα παραπάνω..). Για πόσα TB μιλάμε;

Γενικά όπως το φαντάζομαι να πηγαίνει στα 200GB προσωπικά αρχεία, γενικό back-up 500αρη desktop και 256 laptop, κινητό κοντα στα 100GB. Από εκεί και πέρα μένουν τα media (μουσική-ταινίες) ~2-3TB .

Σαν "εύκολη" λύση θα βάζαμε 2bay NAS 4-6 TB/ HDD σε raid 1 + εξωτερικό σε ντουλάπι για backup. Όπου σχετικά οικονομική λύση ξεχώρισα WD ex2 ultra που έχει ήδη 2*4ΤΒ.

Θα ήθελα πολύ όμως να δω τι έχει στηθεί από συμφορουμίτες από πλευράς hardware & software.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...