mindreader Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2019 Σε εξοχική κατοικία σε ορεινή περιοχή, σε δικό μας σπίτι, επειδή τον χειμώνα κάνει μεγάλη παγωνιά κι έτσι κι αλλιώς δεν πηγαίνουμε, φροντίζουμε να κλείνουμε την κεντρική βάνα ύδρευσης του σπιτιού, και ανοίγοντας μια άλλη(που λειτουργει ως 'στοπαρισμα'-συγχωρεστε με που δεν τα ξερω καλα τα υδραυλικα), να αδειαζουμε τις σωληνωσεις, γιατι αλλιως θα τις σπασει ο παγετος. Αναφορικα με τον θερμοσιφωνα, μεχρι τωρα εκανε τις αντιστοιχες ενεργειες ο πατερας μου, αλλα διαφορα προβληματα υγειας πλεον τον εχουν κανει να μην θυμαται καλα τι εκανε, να μην μπορει να μου πει κλπ. Δοκιμασα λοιπον πριν λιγες μερες στο εξοχικο, και ενοψει χειμωνα, να κανω οτι μπορουσα να καταλαβω. Τις λοιπες σωληνωσεις, μπορω να πω οτι τις αδειασα. Στο θερμοσιφωνα ομως, ειδα μια σωληνα με βανα που πηγαινε το κρυο, και την αφησα κλειστη(δεν θελουμε αλλο νερο να παει στον θερμοσιφωνα), και μια σωληνα (χωρις βανα) που εδινε το ζεστο νερο στο ντους. Σε αυτη, ετσι κι αλλιως δεν ειχα να κανω κατι, αφου βανα δεν ειχε εκει κοντα στο θερμοσιφωνα. Στο τελος ομως της σωληνωσης του ζεστου νερου, που πηγαινε στο ντους, μετα την 'μπαταρια', ειχε στο τελος της σωληνας, οντως μια βανα, και αυτη την αφησα ανοιχτη, με ενα κουβα απο κατω για να μαζεψει τυχον νερο, αλλα ετσι κι αλλιως εχει κλιση το πατωμα και σιφωνι, οποτε κινδυνος πλυμμηρας δεν υπαρχει. Εκανα καλα; Καταλαβα καλα; Ωστοσο, οσο κι αν καθισα να δω να 'αδειαζει' ο θερμοσιφωνας, ελαχιστο νερο ειδα να βγαινει. Ετσι ειναι; Αδειαζει αργα μηπως; Ή δεν αδειαζει ποτε και καθολου; Αν δεν αδειαζει ομως, δεν θα σπασει απο το κρυο το χειμωνα; Ελπιζω με την βοηθεια σας να καταλαβω τι συμβαινει.
Ukforthemoment Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2019 Kλείνεις την κεντρική βάνα στο ρολόι και ανοίγεις όλες τις άλλες βρύσες.Μεσα έξω απο το σπίτι.Κρύο και ζεστό.Δεν χρειάζεται να μπλέκεις πολλά.Κλειστή βρυση σημαίνει εγκλωβισμένο νερό που δεν μπορεί να διασταλεί απο τον πάγο και θα κάνει ζημιά. 1
zx1234r Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2019 Ναι θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα. Αν η κεντρική παροχή είναι κλειστή, μένει μόνο να ανοίξεις όλες τις υπόλοιπες βρύσες ή βάνες για να φύγει το νερό όπου υπάρχει. Πολύ σωστό το βρίσκω. 2
sphinxgr Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Επίσης, γιατί να ασχοληθεί με τον θερμοσίφωνα? Σε περίπτωση πάγου, υπάρχει πρόβλημα με τις βρύσες εκτός σπιτιού. Αντε αν και οι σωλήνες που δίνουν παροχή στο σπίτι και είναι εξωτερικοί, ας ανοίξει και το κρύο νερό μιας εσωτερικής βρύσης που είναι πιο κοντά στη κεντρική σωλήνα / γενικό Επεξ/σία 22 Σεπτεμβρίου 2019 από sphinxgr
mindreader Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 11 ώρες πριν, sphinxgr είπε Επίσης, γιατί να ασχοληθεί με τον θερμοσίφωνα? Σε περίπτωση πάγου, υπάρχει πρόβλημα με τις βρύσες εκτός σπιτιού. Αντε αν και οι σωλήνες που δίνουν παροχή στο σπίτι και είναι εξωτερικοί, ας ανοίξει και το κρύο νερό μιας εσωτερικής βρύσης που είναι πιο κοντά στη κεντρική σωλήνα / γενικό Η απορια μου ειναι, τι γινεται με το νερο που ειναι εντος του θερμοσιφωνα. Αν το σπιτι χτυπησει αρνητικη θερμοκρασια το χειμωνα, τοτε το νερο που ειναι μες το θερμοσιφωνα, δεν θα γινει παγος και θα διασταλει και θα σπασει τον θερμοσιφωνα; Επικουρικα και σχετικα, θελω να μαθω οχι μονο τι γινεται σε περιπτωση παγετου, με το νερο εντος, αλλα και αν υπαρχει τροπος, εστω σταδιακου αδειασματος απο νερο, δια παν ενδεχομενον. Επεξ/σία 23 Σεπτεμβρίου 2019 από mindreader
haris_216 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 1) Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι εντός του σπιτιού (μπάνιο ή πατάρι δεν έχει σημασία) και άρα αποκλείεται να παγώσει. Επίσης το γεγονός ότι μιλάμε για ένα μεγάλο όγκο νερού (60-80-100 λίτρα) σε ένα ενιαίο δοχείο κάνει την περίπτωση του παγώματος ακόμα πιο απίθανη. 2) Δεν είναι τόσο απλό το να αδειάσεις θερμοσίφωνα (σίγουρα όχι σα να αδειάζεις ένα κουβά νερό) καθώς το άδειασμα από το ζεστό είναι ανέφικτο αφού η έξοδος του ζεστού βρίσκεται συνήθως στο ψηλότερο σημείο του θερμοσίφωνα και το άδειασμα από το κρύο δεν γίνεται αν ο θερμοσίφωνας έχει αντεπίστροφο στην είσοδό του. 3) Γενικά δεν είναι καλή ιδέα χρησιμοποιημένοι θερμοσίφωνες (ηλιακοί ή ηλεκτρικοί) να αδειάζουν καθώς τότε μπορεί να σκουριάσουν και μάλιστα αρκετά γρήγορα Επεξ/σία 23 Σεπτεμβρίου 2019 από haris_216 2
Ukforthemoment Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 48 λεπτά πριν, mindreader είπε Η απορια μου ειναι, τι γινεται με το νερο που ειναι εντος του θερμοσιφωνα. Αν το σπιτι χτυπησει αρνητικη θερμοκρασια το χειμωνα, τοτε το νερο που ειναι μες το θερμοσιφωνα, δεν θα γινει παγος και θα διασταλει και θα σπασει τον θερμοσιφωνα; Επικουρικα και σχετικα, θελω να μαθω οχι μονο τι γινεται σε περιπτωση παγετου, με το νερο εντος, αλλα και αν υπαρχει τροπος, εστω σταδιακου αδειασματος απο νερο, δια παν ενδεχομενον. Με ανοιχτές βρύσες ακόμα και να παγώσει ο θερμοσίφωνας δεν θα σπάσει γιατι το νερό δεν είναι περιορισμένο. Δεν χρείαζεται να αδειάσει. Βάλε ένα κλειστό μπουκάλι νερό στην κατάψυξη και ένα ποτήρι νερό.Ποιο απο τα δύο όταν παγώσει θα φουσκώσει; Επεξ/σία 23 Σεπτεμβρίου 2019 από Ukforthemoment 1
mindreader Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 1 ώρα πριν, haris_216 είπε 1) Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι εντός του σπιτιού (μπάνιο ή πατάρι δεν έχει σημασία) και άρα αποκλείεται να παγώσει. Επίσης το γεγονός ότι μιλάμε για ένα μεγάλο όγκο νερού (60-80-100 λίτρα) σε ένα ενιαίο δοχείο κάνει την περίπτωση του παγώματος ακόμα πιο απίθανη. 2) Δεν είναι τόσο απλό το να αδειάσεις θερμοσίφωνα (σίγουρα όχι σα να αδειάζεις ένα κουβά νερό) καθώς το άδειασμα από το ζεστό είναι ανέφικτο αφού η έξοδος του ζεστού βρίσκεται συνήθως στο ψηλότερο σημείο του θερμοσίφωνα και το άδειασμα από το κρύο δεν γίνεται αν ο θερμοσίφωνας έχει αντεπίστροφο στην είσοδό του. 3) Γενικά δεν είναι καλή ιδέα χρησιμοποιημένοι θερμοσίφωνες (ηλιακοί ή ηλεκτρικοί) να αδειάζουν καθώς τότε μπορεί να σκουριάσουν και μάλιστα αρκετά γρήγορα - Ναι, ειναι εντος σπιτιου, προφανως. Αλλα αν χτυπησει -10 βαθμους εξω απο το σπιτι, δεν θα χτυπησει 0 μες το σπιτι; Τοτε; Κανενα προβλημα λογω μεγαλου ογκου νερου οπως λες; - Εδω καπου σε χανω, καθως δεν εχω ειδικες γνωσεις. Εγω παντως, δυο σωληνακια ειδα κατω απο θερμοσιφωνα, ιδιο 'υψος', κανενα ψηλοτερα ή χαμηλοτερα απο το αλλο. Περι 'αντεπιστροφης' εισοδου, απλα δεν το ξερω. 1 ώρα πριν, Ukforthemoment είπε Με ανοιχτές βρύσες ακόμα και να παγώσει ο θερμοσίφωνας δεν θα σπάσει γιατι το νερό δεν είναι περιορισμένο. Δεν χρείαζεται να αδειάσει. Βάλε ένα κλειστό μπουκάλι νερό στην κατάψυξη και ένα ποτήρι νερό.Ποιο απο τα δύο όταν παγώσει θα φουσκώσει; Μακαρι να ειναι ετσι οπως λες. Ναι ανοιξα βρυσες/βανες. Απλα δεν ξερω ποσο γεματος νερο ειναι. Εχω κλεισει την 'κρυα' βανα, ενω η 'ζεστη' ειναι ανοικτη.
sphinxgr Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 5 λεπτά πριν, mindreader είπε - Ναι, ειναι εντος σπιτιου, προφανως. Αλλα αν χτυπησει -10 βαθμους εξω απο το σπιτι, δεν θα χτυπησει 0 μες το σπιτι; Τοτε; Κανενα προβλημα λογω μεγαλου ογκου νερου οπως λες; - Εδω καπου σε χανω, καθως δεν εχω ειδικες γνωσεις. Εγω παντως, δυο σωληνακια ειδα κατω απο θερμοσιφωνα, ιδιο 'υψος', κανενα ψηλοτερα ή χαμηλοτερα απο το αλλο. Περι 'αντεπιστροφης' εισοδου, απλα δεν το ξερω. Μακαρι να ειναι ετσι οπως λες. Ναι ανοιξα βρυσες/βανες. Απλα δεν ξερω ποσο γεματος νερο ειναι. Εχω κλεισει την 'κρυα' βανα, ενω η 'ζεστη' ειναι ανοικτη. O θερμοσίφωνας έχει μόνωση, δεν πρόκειται να πάει 0 βαθμούς ακόμα και -10 να έχει έξω. Επίσης και -10 να έχει έξω, το σπίτι δεν θα φτάσει -10, εκτός αν είναι καλύβα! Το ζεστό νερό του θερμοσίφωνας πάντα βγαίνει απο πάνω γιατί υπάρχει διαστρωμάτωση του νερού. Κρύο κάτω, ζεστό πάνω. Οπότε το σωληνάκι τραβάει πάντα απο πάνω πάνω. Δεν γίνεται να τον αδειάσεις. Περισσότερο θα έπρεπε να σε απασχολεί αν θες να κάνεις κάτι ουσιαστικό, αν τρυπήσει κάποια στιγμή (που όλοι τρυπάνε κάποτε) να έχεις φτιάξει υποδομή για το νερό να διαφύγει (σε μπανιέρα ας πουμε αν είναι στο πατάρι) 1
Ukforthemoment Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Γενικότερη συμβουλή,όταν θα λείπεις καιρό από το σπίτι κλείνεις το νερό,όταν έρχεται χειμώνας ανοίγεις και τις βρύσες . Στον θερμοσίφωνα είναι και σωλήνες πριν και μετά,μπορούν να παγώσουν. 1
mindreader Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 1 ώρα πριν, sphinxgr είπε O θερμοσίφωνας έχει μόνωση, δεν πρόκειται να πάει 0 βαθμούς ακόμα και -10 να έχει έξω. Επίσης και -10 να έχει έξω, το σπίτι δεν θα φτάσει -10, εκτός αν είναι καλύβα! Το ζεστό νερό του θερμοσίφωνας πάντα βγαίνει απο πάνω γιατί υπάρχει διαστρωμάτωση του νερού. Κρύο κάτω, ζεστό πάνω. Οπότε το σωληνάκι τραβάει πάντα απο πάνω πάνω. Δεν γίνεται να τον αδειάσεις. Περισσότερο θα έπρεπε να σε απασχολεί αν θες να κάνεις κάτι ουσιαστικό, αν τρυπήσει κάποια στιγμή (που όλοι τρυπάνε κάποτε) να έχεις φτιάξει υποδομή για το νερό να διαφύγει (σε μπανιέρα ας πουμε αν είναι στο πατάρι) Οκ, καθησυχαστικο οτι δεν προκειται να παει 0 βαθμους. Παλιο πετρινο σπιτι ειναι, προφανως οχι καλυβα!!! Και ομως, λογω στριμωγματος του θερμοσιφωνα μες την τουαλετα, και τα δυο σωληνακια ειναι απο κατω!!!! Απο πανω ειναι...τοίχος! Οπως τα λετε παντως παιδια, μαλλον δεν υπαρχει λογος ανησυχιας.
Ukforthemoment Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Εσωτερικό είναι το σωληνάκι που λέει ο φιλος
mindreader Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 1 λεπτό πριν, Ukforthemoment είπε Εσωτερικό είναι το σωληνάκι που λέει ο φιλος Α μαλιστα,...εμ δεν τα ξερω, αλλα ευτυχως μου τα λετε εσεις!
papoys1 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 18 ώρες πριν, mindreader είπε Σε εξοχική κατοικία σε ορεινή περιοχή, σε δικό μας σπίτι, επειδή τον χειμώνα κάνει μεγάλη παγωνιά κι έτσι κι αλλιώς δεν πηγαίνουμε, φροντίζουμε να κλείνουμε την κεντρική βάνα ύδρευσης του σπιτιού, και ανοίγοντας μια άλλη(που λειτουργει ως 'στοπαρισμα'-συγχωρεστε με που δεν τα ξερω καλα τα υδραυλικα), να αδειαζουμε τις σωληνωσεις, γιατι αλλιως θα τις σπασει ο παγετος. Αναφορικα με τον θερμοσιφωνα, μεχρι τωρα εκανε τις αντιστοιχες ενεργειες ο πατερας μου, αλλα διαφορα προβληματα υγειας πλεον τον εχουν κανει να μην θυμαται καλα τι εκανε, να μην μπορει να μου πει κλπ. Δοκιμασα λοιπον πριν λιγες μερες στο εξοχικο, και ενοψει χειμωνα, να κανω οτι μπορουσα να καταλαβω. Τις λοιπες σωληνωσεις, μπορω να πω οτι τις αδειασα. Στο θερμοσιφωνα ομως, ειδα μια σωληνα με βανα που πηγαινε το κρυο, και την αφησα κλειστη(δεν θελουμε αλλο νερο να παει στον θερμοσιφωνα), και μια σωληνα (χωρις βανα) που εδινε το ζεστο νερο στο ντους. Σε αυτη, ετσι κι αλλιως δεν ειχα να κανω κατι, αφου βανα δεν ειχε εκει κοντα στο θερμοσιφωνα. Στο τελος ομως της σωληνωσης του ζεστου νερου, που πηγαινε στο ντους, μετα την 'μπαταρια', ειχε στο τελος της σωληνας, οντως μια βανα, και αυτη την αφησα ανοιχτη, με ενα κουβα απο κατω για να μαζεψει τυχον νερο, αλλα ετσι κι αλλιως εχει κλιση το πατωμα και σιφωνι, οποτε κινδυνος πλυμμηρας δεν υπαρχει. Εκανα καλα; Καταλαβα καλα; Ωστοσο, οσο κι αν καθισα να δω να 'αδειαζει' ο θερμοσιφωνας, ελαχιστο νερο ειδα να βγαινει. Ετσι ειναι; Αδειαζει αργα μηπως; Ή δεν αδειαζει ποτε και καθολου; Αν δεν αδειαζει ομως, δεν θα σπασει απο το κρυο το χειμωνα; Ελπιζω με την βοηθεια σας να καταλαβω τι συμβαινει. Έχω το ίδιο πρόβλημα με πατρικό που κληρονόμησα και το χειμώνα πέφτει στο -15 έως -20. Προσωπικά κλείνω το κεντρικό ρολόι και ανοίγω ένα μικρό βανάκι που έχω τοποθετήσει μετά το ρολόι να εκτονώνει το νερό που υπάρχει στη σωλήνα γιατί είχα αλλάξει δύο ρολόγια που έσπασαν από τον πάγο.Επίσης από το θερμοσίφωνα λύνω τα δύο σωληνάκια τόσο του κρύου όσο και του ζεστού νερού γιατί είναι μαλακά ευαίσθητα στον πάγο και συνεχώς κάποιο πάθαινε ζημιά. Το καλό είναι ότι έχω όρθιο το θερμοσίφωνα στον τοίχο τα σωληνάκια είναι στην κάτω πλευρά και ξεβιδώνουν - βιδώνουν εύκολα με το χέρι. Όσοι μένουν μόνιμα εκεί το χειμώνα ειδικά τα βράδια έχουν κάποια βρύση λίγο ανοιχτή συνεχώς να μην παγώσει το κύκλωμα. 1
sphinxgr Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 32 λεπτά πριν, mindreader είπε Α μαλιστα,...εμ δεν τα ξερω, αλλα ευτυχως μου τα λετε εσεις! Το κόκκινο τραβάει απο πάνω το ζεστό. Το μπλε γεμίζει νερό απο κάτω. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα