Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
22 ώρες πριν, voltmod είπε

Και εγώ χρησιμοποιούσα κυρίως τη λέξη "σκόπευτρο", αλλά μετά άρχισα να διαβάζω δελτία τύπου και ανακοινώσεις από τις εταιρείες Sony, Canon και Nikon που χρησιμοποιούσαν την λέξη "οφθαλμοσκόπιο" και την υϊοθέτησα... νομίζω και τα δύο χρησιμοποιούνται ευρέως πάντως...

Πουθενά δε χρησιμοποιείται ευρέως η λέξη οφθαλμοσκόπιο για να περιγράψει το εικονοσκόπιο / σκόπευτρο των φωτογραφικών μηχανών εκτός ίσως από το insomnia. Κι εκεί, κατά κανόνα εκτός του νήματος για τις φωτογραφικές μηχανές.

Και στο λέω αυτό επειδή αφενός κι εγώ διαβάζω τις επίσημες ανακοινώσεις των εταιρών αυτών, πάντοτε στα αγγλικά, και ποτέ δεν έχω δει να χρησιμοποιούν τη λέξη opthalmoscope (=oφθαλμοσκόπιο) αλλά viewfinder (εικονοσκόπιο / σκόπευτρο) και αφετέρου κάνω τακτική χρήση και των δύο αντικειμένων ώστε να γνωρίζω καλά και στα δύο αυτά πεδία της γνώσης ποιοί είναι οι καθιερωμένοι όροι περιγραφής τους.

  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, polydoroskatharakis είπε

Οι φωτογράφοι δεν κοιτάζουν στο σκόπευτρο αλλά στο στόχαστρο. Παρόλο που χρησιμοποιούνται σαν συνώνυμα,  είναι σωστότερο να λέμε "στοχεύω" (σημαδεύω στόχο), παρά "σκοπεύω" (έχω σκοπό, την πρόθεση να κάνω κάτι). Η διαφορά μπορεί να είναι μηδαμινή αλλά υπάρχει.

http://sfrang2.blogspot.com/2012/06/blog-post_15.html

εποικοδομητική συζήτηση καθώς σίγουρα ΔΕΝ είναι οφθαλμοσκόπιο αυτό το προσοφθάλμιο που βάζουμε το μάτι μας για να δούμε το είδωλο που σχοιματίζεται από πίσω του στο γαλακτώδες γυαλί πεντάπρισμα ή στην οθονίτσα

το σύνολο όμως νομίζω ότι αποκαλείται σκόπευτρο καθώς στο στρατό βαράγαμε σκοπιές και όχι στοχιές και ο τοπογράφος στο μπλογκ που παρέθεσες σκοπεύει, δε στοχεύει!

το στόχαστρο παρ’όλο που είναι συγγενές σαν εργαλείο είναι πρωτίστως για σημειακή χρήση (εκεί που θέλουμε να στείλουμε το βλήμα του όπλου) και όχι για γενική επισκόπηση μιας εικόνας όπως στη λήψη φωτογραφιών

2 ώρες πριν, Cntrl+X είπε

viewfinder (εικονοσκόπιο / σκόπευτρο) και αφετέρου κάνω τακτική χρήση και των δύο αντικειμένων ώστε να γνωρίζω καλά και στα δύο αυτά πεδία της γνώσης ποιοί είναι οι καθιερωμένοι όροι περιγραφής τους.

χμμ, το εικονοσκόπιο όμως δεν παραπέμπει και στα τύπου «βιουμάστερ» συστήματα που υπάρχουν από την προκινηματογραφική εποχή?

Επεξ/σία από Mi_ka
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...