ninos30 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα στην κοινότητα. Οι γνώσεις μου στα iMAC και εν γένει στο OSX είναι πάρα πολύ περιορισμένες (στα όρια του μηδαμινού). Οπότε θα χρειαστώ την βοήθειά σας. Σε έναν χώρο, έχω έναν αριθμό με iMAC (late2012) τα οποία φοράνε "μαμά" 10.8.5 (Mountain Lion). Στον ίδιο χώρο έχω έναν παραπλήσιο αριθμό iMAC (2015) τα οποία τρέχουν 10.11.4 (El Capitan). Θέλω τα πρώτα να πάνε και αυτά σε El Capitan και όχι σε μια πιο "καινούρια" έκδοση. Στο App Store μου δίνει τα Mojave, αλλά δεν θέλω να πάω εκεί*. Τα specs των δύο είναι παρόμοια, με i5, 8GB RAM τα πρώτα έχουν Nvidia640M ενώ τα δεύτερα Iris. Όλα 21,5" Πως μπορώ να το κάνω; Υπάρχει κάποιος τρόπος να φτιάξω Boot USB και να τα στήσω ή μπορώ ακόμα να τραβήξω image από τα δεύτερα και να το ρίξω στα πρώτα με το Disk Utility για παράδειγμα; Στο παρελθόν έχω κάνει κλώνο μέσω δικτύου με το Migration Assistant, όμως ήταν μεταξύ τους όμοια πχ δύο El Capitan. Το δοκίμασα σήμερα μεταξύ δύο διαφορετικών αλλά δεν έβρισκε το ένα το άλλο (το θεωρώ φυσιολογικό φυσικά). Ένα απλό link σε κάποιο οδηγό θα ήταν αρκετό πιστεύω (google was not my friend in this occasion). Ευχαριστώ εκ των προτέρων. * Υπάρχει Software που δεν τρέχει σε πιο καινούρια έκδοση του λειτουργικού (πρέπει να αγοραστεί νεότερη) ενώ θέλω να στήσω το AutoCAD 2017 το οποίο ΔΕΝ τρέχει σε 10.8.5. Θέλει min El Capitan. Και η Autodesk μου δίνει min 2016 (που και αυτό θέλει Mavericks). Y.Γ. Είναι εταιρικός χώρος και δεν "παίζει" να βάλουμε προγράμματα από τον "Θείο". Οπότε απαντήσεις του στυλ "γιατί δεν πας και τα δύο Mojave και βάλε καινούριες εκδόσεις SW", δυστυχώς/ευτυχώς δεν... Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2019 από ninos30
takismakeleio Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2019 Στο app store λογικά πρέπει να έχει όλες τις εκδόσεις, άρα και το el capitan. Αν δεν το έχει σε όλα τα mac, σίγουρα θα το έχει σε αυτά που το έχουν ήδη. Αρα, πας στο app store, το κατεβάζεις, το αντιγράφεις σε στικάκι, το τρέχεις και γίνεται η εγκατάσταση. βρήκα κι αυτό https://support.apple.com/en-us/HT206886 πήγαινε στο βήμα #4
ninos30 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2019 Και τα νεότερα, μ΄όνοτην Mojave έχουν για download. Μόνο αν κάνεις format από το recovery στήνουν την El Capitan. Κι εγώ πριν λίγο αυτό βρήκα. Θα το δοκιμάσω αύριο και θα ενημερώσω. ΤΝΧ anyways
ninos30 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2019 Τζίφος τελικά. Το λινκ που έχει μέσα να το κατεβάσεις σε οδηγεί στο App Store το οποίο σου πετάει μήνυμα ότι This version of OSX cannot be installed on this computer. Ψάχνοντας στα forums διάβασα ότι απλά είναι ένα στανταρτ μήνυμα που πετάει η Apple όταν έχει βγάλει νεότερη έκδοση για το συγκεκριμένο iMAC. Κοινώς δεν σε αφήνει παρά μόνο την τελευταία.
Xto01 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2019 11 ώρες πριν, ninos30 είπε Τζίφος τελικά. Το λινκ που έχει μέσα να το κατεβάσεις σε οδηγεί στο App Store το οποίο σου πετάει μήνυμα ότι This version of OSX cannot be installed on this computer. Ψάχνοντας στα forums διάβασα ότι απλά είναι ένα στανταρτ μήνυμα που πετάει η Apple όταν έχει βγάλει νεότερη έκδοση για το συγκεκριμένο iMAC. Κοινώς δεν σε αφήνει παρά μόνο την τελευταία. Μπορείς με ένα backup του El Capitan να κάνεις restore στα άλλα Mac. Μετά από το Internet Recovery κάνεις clean install.
ninos30 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2019 Το έχω σκεφτεί φυσικά αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Φοβάμαι μην σκάσει λόγω της κάρτας γραφικών. Επίσης βρήκα σε dmg το 10.11.6. Δεν είναι το 10.11.4 που ήθελα αλλά λέω να το δοκιμάσω από Δευτέρα
Xto01 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 8 ώρες πριν, ninos30 είπε Το έχω σκεφτεί φυσικά αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Φοβάμαι μην σκάσει λόγω της κάρτας γραφικών. Επίσης βρήκα σε dmg το 10.11.6. Δεν είναι το 10.11.4 που ήθελα αλλά λέω να το δοκιμάσω από Δευτέρα Αυτό με την κάρτα γραφικών δεν το πολύ κατάλαβα για να πω την αλήθεια. Αλλά δεν έχει σημασία. Εάν περάσεις το El Capitan (με όποιον τρόπο), κάνε clean install. Μετά μπορείς να κατεβάσεις το Combo της 10.11.4 που θέλεις. Σε περίπτωση που περάσεις την 10.11.6 απ' ευθείας με το dmg που έχεις βρει, το Combo δεν έχει φυσικά καμία χρησιμότητα. Για να έχεις το El Capitan στην 10.11.4 που θέλεις τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.
CheOnWeb Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 Κάποιος συνφορουμίτης είχε ανεβάσει τα ElCapitan στο MEGA και είχα κρατήσει το link. https://mega.nz/#!H4xlCAyT!_iBLhIs16xYJIJYN7CNA2_BfdqqfCQi0MUeJlLp88tQ
liospi Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) το έχω ανεβάσει και γω στο drive μου. όποιος θέλει μπορεί να το κατεβάσει (θα το έχω για λίγες μέρες) https://drive.google.com/file/d/1jBKGL_vl8Oaq25W_8Wj5T3P8APdx5hnS/view?usp=sharing καλό είναι κάθε έκδοση του macOs να την κατεβάζουμε και να την έχουμε (χωρίς να την εγκαταστήσουμε) γιατί μπορεί μελλοντικά να την χρειαστούμε Επεξ/σία 21 Σεπτεμβρίου 2019 από liospi 1
CheOnWeb Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, liospi said: καλό είναι κάθε έκδοση του macOs να την κατεβάζουμε και να την έχουμε (χωρίς να την εγκαταστήσουμε) γιατί μπορεί μελόντικα να την χρειαστούμε Σωστά. Όταν κάνουμε download από App Store, πριν την εγκατάσταση, κάνουμε copy τον Installer απ' το Applications folder κάπου αλλού. Αλλιώς μετά την εγκατάσταση, το σύστημα θα τον σβήσει. Επεξ/σία 21 Σεπτεμβρίου 2019 από CheOnWeb
ninos30 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, Xto01 είπε Αυτό με την κάρτα γραφικών δεν το πολύ κατάλαβα για να πω την αλήθεια. Αλλά δεν έχει σημασία. Συγνώμη αν το σχόλιο μου είναι άκυρο, αλλά όπως είπα στο αρχικό post "δεν το κατέχω" με OSX. Αναρωτιέμαι απλά αν πάρω image από Mac με διαφορετικό HW (στην VGA) αν θα έχω πρόβλημα. Απ' ότι καταλαβαίνω μάλλον όχι. Και αν πάμε σε αυτήν την λύση, μπορείτε να μου προτείνετε ένα πρόγραμμα για να κάνω το image και να το ρίξω στο άλλο; 7 ώρες πριν, Xto01 είπε Για να έχεις το El Capitan στην 10.11.4 που θέλεις τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Περίπου Αυτό με το Combo το έχω δει και όντως τα links της Apple είναι ενεργά. H μόνη full version όμως που βρήκα να κατεβάσω (και αυτή από torrents) είναι η 10.11.6. Κι εγώ θέλω ιδεατά, την 10.11.4. Οπότε προκαταβολικά ευχαριστώ πολύ για τα links αλλά ξέρετε αν είναι <= 10.11.4; P.S. @liospi ξεκίνησα να κατρεβάζω το δικό σου πρώτα Επεξ/σία 21 Σεπτεμβρίου 2019 από ninos30
Xto01 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 1 ώρα πριν, ninos30 είπε Συγνώμη αν το σχόλιο μου είναι άκυρο, αλλά όπως είπα στο αρχικό post "δεν το κατέχω" με OSX. Αναρωτιέμαι απλά αν πάρω image από Mac με διαφορετικό HW (στην VGA) αν θα έχω πρόβλημα. Απ' ότι καταλαβαίνω μάλλον όχι. Και αν πάμε σε αυτήν την λύση, μπορείτε να μου προτείνετε ένα πρόγραμμα για να κάνω το image και να το ρίξω στο άλλο; Περίπου Αυτό με το Combo το έχω δει και όντως τα links της Apple είναι ενεργά. H μόνη full version όμως που βρήκα να κατεβάσω (και αυτή από torrents) είναι η 10.11.6. Κι εγώ θέλω ιδεατά, την 10.11.4. Οπότε προκαταβολικά ευχαριστώ πολύ για τα links αλλά ξέρετε αν είναι <= 10.11.4; P.S. @liospi ξεκίνησα να κατρεβάζω το δικό σου πρώτα Καταλαβαίνω. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Το El Capitan είναι software. Η κάρτα γραφικών είναι κομμάτι του Hardware. Το software είναι αυτό που πάντα προσαρμόζεται στο Hardware και ποτέ το αντίστροφο. Εξού και το max του OS που μπορεί να δεχτεί το κάθε Mac με βάση τα specs του. Αφού λοιπόν τα specs του Mac σου λένε ότι μπορεί να δεχτεί μέχρι το 10.11 τότε προχωράς με αυτά τα δεδομένα. Τα apps που τρέχεις θα προσαρμοστούν κι αυτά αντίστοιχα αφού και αυτά ανήκουν στο software κομμάτι. Πληροφορίες για την κάρτα γραφικών του κάθε μηχανήματος μπορείς να βρεις στο Internet έτσι ώστε να έχεις την συνολική εικόνα των αποδόσεων. Έτσι θα ξέρεις και τι μπορεί και τι όχι να κάνει το Mac σου. Όσο αφορά την πρώτη λύση, το πρόγραμμα που μπορεί να πάρει ένα πλήρες αντίγραφο και με restore αυτό να περαστεί σε ένα άλλο Mac είναι το Time Machine. Από κει και πέρα υπάρχουν και οι κλώνοι. Κλώνοι μπορούν να δημιουργηθούν και μέσω του Disk Utility αλλά και με κάποιο πρόγραμμα ενός τρίτου κατασκευαστή. Π.χ. το Carbon Copy Cloner της Bombich. Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλεις να πας μέχρι την 10.11.4 και όχι στην 10.11.6; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα που σε περιορίζει από την 4 και επάνω; Αφού ξεκίνησες κατεβάζοντας το El Capitan από το link του φίλου liospi κατά το boot θα έχεις την 10.11. Δηλαδή το OS χωρίς καμία επιπλέον αναβάθμιση. Εάν δεν έχεις κάποιο θέμα με την 10.11.6 τότε κάνεις όλες τις αναβαθμίσεις μέσω του Software Update. Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον επιθυμείς να φτάσεις και να παραμείνεις μέχρι την 10.11.4, τότε θα πρέπει να κατεβάσεις το Combo από το link που σου έδωσα στο προηγούμενο σχόλιό μου.
HarPa Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 https://itunes.apple.com/app/os-x-el-capitan/id1147835434?ls=1&mt=12 Πιστεύω από τα μηχανήματα με el capitan θα σου κατεβάσει το installer app.
ninos30 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) @Xto01 Καταρχάς σε ευχαριστώ για τον χρόνο που ξόδεψες για να εξηγήσεις κάποια πράγματα, αλλά θέλω να αναφέρω ότι είμαι IT Admin σε μια αρκετά μεγάλη εταιρία/όμιλο. με υποκταστήματα σε 5 πόλεις στην Ελλάδα. Μόνο στην Θεσσαλονίκη που είμαι εγώ, έχουμε συνολικά πάνω από 300 σταθμούς εργασίας (εξαιρώντας το computer room). Ελπίζω να μην εκλάβεις τα παραπάνω ως "διαφήμιση" του εαυτού μου, απλά θέλω να σε βοηθήσω να καταλάβεις ότι γνωρίζω "τι είναι τι" σε ένα υπολογιστικό περιβάλλον Θεωρώ ότι κι εσύ γνωρίζεις πως ο κόσμος της πληροφορικής είναι "χαοτικός" και όποιος ισχυρίζεται ότι ξέρει πολλά (αν μη τι άλλο τα πάντα) μάλλον είναι αδαής και στην καλύτερη απλά φαφλατάς. Έτσι κι εγώ θα σου πω, πως η επαφή μου με τα MAC όλα αυτά τα χρόνια ήταν απλά επιφανειακή. όντας ένας περιστασιακός χρήστης (για την ακρίβεια ούτε καν αυτό, απλά σετάρισμα domain, file sharing και τα λοιπά). Μην γελάσεις αν σου πω πως ακόμα δεν ξέρω πως αλλάζει η γλώσσα και το κάνω με το mouse από το εικονίδιο. Οπότε κινούμαι βάσει των εμπειριών μου. Και αυτές λένε ότι σε περιβάλλον MS είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ και ΠΙΘΑΝΟ, να γεμίσεις BSODs και boot-loops αν κάνεις ένα απλό κλώνο από PC με διαφορετικό HW (αν και αυτό βελτιώνεται σιγά-σιγά). Οπότε μην με παρεξηγείς όταν αναρωτιέμαι αν ισχύουν παρόμοια πράγματα στο οικοσύστημα που προφανώς εσύ γνωρίζεις καλύτερα. Γιαυτό και έγραψα νωρίτερα, ότι ένα link για το πως γίνεται η διαδικασία θα ήταν αρκετό (βάσει της εμπειρίας μου) αν κάποιος "βαριέται" να γράψει 1...., 2...., 3... κλπ. Δεν βρήκα ένα σωστό οδηγό εκεί έξω. Όλα λένε πας στο App store, click download-Install. Ε, σε αυτό που θέλω να κάνω εγώ, δεν γίνεται έτσι (δυστυχώς). Για να σου δώσω ένα παράδειγμα το πρόγραμμα για κλώνο που ρωτάω παραπάνω. Αν με ρωτούσες εμένα τι να χρησιμοποιούσες σε περιβάλλον MS (ή όταν μπορείς να έχεις πρόσβαση στους δίσκους), θα σου έλεγα κατευθείαν Macrium Reflect, το οποίο δεν είναι (ακόμα) πολύ γνωστό αλλά σε λίγο θα γίνει στα σίγουρα. Είναι free, κάνει "παπάδες" στις λειτουργίες του, δεν το έχω δει να failarei ούτε μια φόρα σε SSD to HDD (ή vice versa) cloning, παίρνει images (στα οποία μπορείς να τους πεις να μην πάρει drivers αλλά μόνο OS και APPs) και Snapshots, κάνει Backups, σου φτιάχνει live-USB όπου πέραν όλων των άλλων κάνει και repair το OS (MS only) και πολλά άλλα. Πίστεψέ με αν μπορούσα να βγάλω τους δίσκους από τα MAC, με αυτό θα τα έκανα. Στο live-CD διαβάζει τα πάντα. Να διευκρινίσω και δύο θέματα: 1 ώρα πριν, Xto01 είπε Αφού λοιπόν τα specs του Mac σου λένε ότι μπορεί να δεχτεί μέχρι το 10.11 τότε προχωράς με αυτά τα δεδομένα. Δεν ισχύει αυτό. Ανέφερα πως τόσο τα παλαιότερα, όσο και τα νεότερα iMAC που έχουμε πάνε, μέσω του AppStore στην Mojave. Τα νεότερα είναι El-Capitan και θέλω να πάω και τα πρώτα εκεί. Τους λόγους τους ανέφερα παραπάνω Αναφορά σε κείμενο Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλεις να πας μέχρι την 10.11.4 και όχι στην 10.11.6; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα που σε περιορίζει από την 4 και επάνω; Αυτό δεν το γνωρίζω. Το πιθανότερο δεν θα έχω κάποιο πρόβλημα ΚΑΙ με την 10.11.6. Γιαυτό είπα και θα το δοκιμάσω. Δεν ξέρω την εμπειρία σου πάνω σε μεγάλα υπολογισστικά συστήματα, αλλά υπάρχει το γνωμικό "Ότι δουλεύει δεν το αλλάζεις ή το πειράζεις". LOL. Αν συνοπολογίσεις και την άγνοια μου στο θέμα, έ τότε θέλω να πάω όσο πιο "safe" γίνεται. Αν και έχω καμιά 50αριά και βάλε PC-Servers στο γραφείο μου να κάνουμε ότι δοκιμές θέλουμε με τους βοηθούς μου, δεν έχω κανένα iMAC (αυτό αλήθεια πρέπει να το λύσω). Δεν με παίρνει να "παίξω" με το εργασιακό περιβάλλον. Σκέφτομαι από Δευτέρα να στήσω ένα Hackintosh να το έχουμε στο γραφείο να πειραματιζόμαστε μπας και μάθουμε και τίποτα... Τέλος, και συγνώμη που σας έχω κουράσει με ένα τόσο μακρύ post, να σου λύσω και την εύλογη απορία σου. Πως γίνεται ένας τέτοιος οργανισμός να μην έχει έναν άνθρωπο που να γνωρίζει από MACOS (αφού το χρησιμοποιούμε). Φυσικά και έχουμε αλλά δυστυχώς ο άνθρωπος που ασχολούνταν με αυτά έχει κάνει μια σοβαρή εγχείρηση και θα απουσιάζει για αρκετό καιρό. Και ο αντίστοιχος συνάδελφος από Αθήνα έχει πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα αυτήν την περίοδο. Έτσι είπα να ασχοληθώ εγώ να πάρουμε και λίγη γνώση. 21 λεπτά πριν, HarPa είπε https://itunes.apple.com/app/os-x-el-capitan/id1147835434?ls=1&mt=12 Πιστεύω από τα μηχανήματα με el capitan θα σου κατεβάσει το installer app. Αυτό είναι αλήθεια πως ΔΕΝ το έχω δοκιμάσει. Και το σκεφτόμουν κι εγώ νωρίτερα. Με τρώει τόση ώρα να πάρω το αμάξι και να πάω στην εταιρία να το δοκιμάσω. lol Επεξ/σία 21 Σεπτεμβρίου 2019 από ninos30
Xto01 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 Ναι, έχεις ένα δίκιο. Μου διέφυγε ότι ανέφερες πως τα μηχανήματα μπορούν να αναβαθμιστούν μέχρι το Mojave. Σίγουρα το macOS περιβάλλον δεν έχει καμία σχέση με το Windows περιβάλλον. Πολύ σπάνια θα αντιμετωπίσεις ένα kernel panic. Κι αν αυτό συμβεί θα πρέπει να συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος. Ισχύει ακριβώς το ίδιο και στο macOS, "Ότι δουλεύει δεν το πειράζουμε". Βέβαια αυτό σηκώνει αρκετή κουβέντα όσο αφορά το UNIX. Για να μην μπλέκω όμως τη συζήτηση με θέματα που είναι εκτός του ζητούμενου, θα μείνω επί του θέματος. Από τη δική μου εμπειρία (10+ χρόνια στο mac OS), μπορώ να πω ότι το El Capitan στην 10.11.6 δεν είχε προβλήματα. Πιστεύω ότι δεν θα αντιμετωπίσεις κάτι. Αυτό φυσικά δεν μπορεί κανένας και ποτέ να το εγγυηθεί 100% παρά μόνο εάν αποδειχθεί και στην πράξη. Η δοκιμή πολλές φορές είναι μονόδρομος. Ιδιαίτερα όταν δεν έχεις να κάνεις με ένα μηχάνημα αλλά με πολλά ταυτόχρονα. Δεν μένει λοιπόν τίποτα άλλο από το να το περάσεις και να ξεκινήσεις τις δοκιμές όπως πολύ σωστά προανέφερες. Συνήθως τα updates διορθώνουν πράγματα παρά καταστρέφουν. Βέβαια η Apple έχει αποδείξει αρκετές φορές και το αντίστροφο. Πάντως για την 10.11.6 νομίζω ότι η μνήμη μου δεν με απατά. Με το Hackintosh δεν μπορεί κανείς να καταλάβει την συμπεριφορά ενός λειτουργικού. Για να μάθει κανένας το macOS κατά τα άλλα, είναι ΟΚ. Δεν χρειάζεται να τρέχεις με το αυτοκίνητο στην εταιρία. Ο installer του φίλου liospi νομίζω ότι θα κάνει τη δουλειά. Κάνεις βέβαια και την δοκιμή σου άλλη στιγμή με τον τρόπο που ανέφερε ο φίλος HarPa.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα