Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

για να αναπτυχθει μια οικογενεια οικονομικα και τα παιδια να εχουν μια καλυτερη ζωη θελεις λεφτα. δηλαδη καλα ολα τα "δεν εβλεπα τον πατερα μου γιατι ηταν ναυτικος" αλλα αν ο πατερας σου ηταν στο βασικο μισθο μπορει να μην ειχες ουτε το 1/3 απο αυτα που εχεις τωρα. ουτε το σπιτι, ουτε πτυχιο, ουτε διακοπες... Δεν πηγαινε ο κοσμος στα καραβια και στην ξενιτια ενω εδω ειχε καλο μισθο και καλη ζωη, πηγαινε γιατι δεν ειχε στον ηλιο μοιρα. σαν παιδι θες τον μπαμπα σου αλλα αμα πιασεις τα 20 και σου παρω οσα εχτισε η δουλεια του πατερα σου δεν θα σου αρεσει καθολου. 

απο το να περασεις ολη τη ζωη σου παλευοντας να επιβιωσεις, καλυτερα να μην ειχες κοντα τον πατερα σου και τωρα να εισαι ανετος. 

δεν ειναι ολα ασπρο μαυρο βεβαια. εξαρταται που εισαι, πως εισαι, που θα καταληξεις κτλ. 

• Like 3
  • Απαντ. 132
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Moderators
Δημοσ.
Στις 25/8/2024 στις 5:24 ΜΜ, vaggelis4 είπε

Επαναφέρω αυτό το θέμα μιας και βρίσκομαι σε παρόμοια κατάσταση. Έχω πρόταση εργασίας στο εξωτερικό (μακριά 12 έως 16 ώρες πτήση) με 5πλασιο μισθό από τον ελληνικο και σε οικονομική σχετικά χώρα δηλαδή τα έξοδα δε θα είναι πολλά εκεί, όμως αφήνω πίσω οικογένεια και παιδιά για 2 χρόνια. Είμαι σε σκέψη να πάω εφόσον θα έρχομαι 50 ημέρες το χρόνο πίσω και θα έχει ημερομηνία λήξης η όλη κατάσταση. Φυσικά δεν είναι εύκολη η απόφαση…

Κατα την γνωμη μου εχει να κανει αρχικα με το ποια χωρα ειναι αυτη και αν μπορει να δεχθει την οικογενεια σε διακοπες των παιδιων, αδειας συζυγου κλπ. Αν δηλαδη στον χρονο, ερχεσαι πισω για 50 ημερες και ερθουν κι εκεινοι για καμια 15ρια, ε κουτσα στραβα παλευεται. Αλλα η χωρα ειναι ασφαλης/δεκτικη στο κομματι αυτο?

Επειτα, το θεμα ειναι για τι χρηματα μιλαμε. Οπως ειπαν, αλλο το να παιρνεις 700 ευρω εδω και να πας στα 3500 και αλλο να παιρνεις 1200 ευρω. Στην δευτερη περιπτωση, μπορεις να πεις οτι οκ, οριακα εβγαλα ενα σπιτι και γλιτωσα το δανειο.

Επισης, ειναι και η ηλικια των παιδιων πολυ βασικη και η σχεση με την συζυγο. Ειναι οκ με αυτο? Μπορει(τε) να το διαχειριστει(τε) σε συναισθηματικο επιπεδο?

Αν κυριως συμφωνω με τον @FilipposMD, η αποφαση εξαρταται κατα πολυ απο την τρεχουσα ποιοτητα ζωης σας.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το βασικότερο από όλα κατ εμέ είναι να συζητήσεις αυτό το θέμα με την σύζυγο, να δεις αν συμφωνεί, αν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να είσαι να μεγαλώνεις μόνη τα παιδιά χωρίς τον άλλον γονέα. 

Μιας και ειπώθηκε περί ναυτικών. Ο παππούς μου ήταν ναυτικός σε εμπορικά πλοία. Αμοιβές δεν έχω ιδέα αλλά από περιουσία, μόνο ένα μικρό διαμέρισμα κατάφερε και πήρε στο τέλος της καριέρας του. Όταν έγινε ο πολέμος του κόλπου αρχές του 90, επέβαλαν ναυτικό και πετρελαϊκό αποκλεισμό. Υπήρχαν όμως πλοία που επιχειρουσαν παράνομα τις μεταφορές με αντάλλαγμα πολύ υψηλότερες αμοιβές. Σε ένα από αυτά ήταν και ο παππούς μου. Το πλοίο χτυπήθηκε από κάποιο πυρο, ευτυχως δεν βυθιστηκε γιατί θα είχαν πνιγει όλοι, αλλά ένας ναυτικός από κάποια αφρικανική χώρα που βρισκόταν στο σημείο που χτύπησε το βλήμα, δεν τον βρήκε κανένας είτε έπεσε στην θάλασσα τραυματισμενος και πνίγηκε η εξαυλωθηκε. Τοτε είχανε βγάλει και στις ειδήσεις της ΕΡΤ αυτούς που διασωθηκαν όταν γύρισαν εδώ Με την αμοιβή που έλαβε αγόρασε το διαμέρισμα. 

Οσον αφορά τα οικογενειακά, δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα με την γιαγιά μου καθώς είχε τρία παιδιά και διέμενε στο ενοίκιο, είχε συνεχώς παράπονα και υπήρχαν γκρίνιες και τσακωμοι, κάποια στιγμή ήρθαν σε διάσταση και η γιαγιά μου συζουσε με άλλον. Οι περισσότερες γκρίνιες ήταν για τα οικονομικά και όχι μόνο. Οι τότε ναυτικοί εισεπρατταν τα λεφτά τους μετά την ολοκλήρωση κάποιων συμβάσεων, δηλαδή μπορεί να μην έπαιρνε λεφτά η οικογενια για πολλούς μήνες, μετά τα έπαιρνε ο ναυτικός μαζεμένα, οπότε, έπρεπε να είσαι πολύ καλός διαχειριστής των οικονομικών σου και να μην ξοδεύεις παραπάνω από όσο άντεχε η τσέπη σου αλλιώς είχες θέμα. 

Επεξ/σία από mariosnik_
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Την απόφαση θα πρέπει να την πάρει η σύντροφός σου, καθώς αυτή θα φάει το μεγαλύτερο ζόρι μόνη της με 2 παιδιά. Αν σου πει οκ, και αξίζει η υπόθεση οικονομικά, κάντο.

Για τα παιδιά δεν νομίζω πως είναι πολύ βαρύ αυτό το χρονικό διάστημα, εσένα μια χαρά θα σου κάτσει, δουλειά - πίτσα - φαπ - ύπνος - δουλειά.

Επεξ/σία από liopyr
  • Confused 2
  • Sad 1
  • Haha 1
Δημοσ.
Στις 25/8/2024 στις 3:24 ΜΜ, vaggelis4 είπε

Επαναφέρω αυτό το θέμα μιας και βρίσκομαι σε παρόμοια κατάσταση. Έχω πρόταση εργασίας στο εξωτερικό (μακριά 12 έως 16 ώρες πτήση) με 5πλασιο μισθό από τον ελληνικο και σε οικονομική σχετικά χώρα δηλαδή τα έξοδα δε θα είναι πολλά εκεί, όμως αφήνω πίσω οικογένεια και παιδιά για 2 χρόνια. Είμαι σε σκέψη να πάω εφόσον θα έρχομαι 50 ημέρες το χρόνο πίσω και θα έχει ημερομηνία λήξης η όλη κατάσταση. Φυσικά δεν είναι εύκολη η απόφαση…

η σύζυγος δουλευει;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να πούμε βέβαια ότι οι συνθήκες σήμερα δεν είναι ίδιες με αυτές που βίωσαν οι φίλοι που έγραψαν ότι είχαν πατέρα ναυτικό. Πριν από -όχι τόσα πολλά- χρόνια, αν έλειπες σε άλλη χώρα, εξαφανιζόσουν από τη ζωή της οικογένειας. Σήμερα με τα smartphones μπορείς να μιλάς για ώρες με την οικογένεια,  να παίζεις παιχνίδια με τα παιδιά, να τα βλέπεις και να σε βλέπουν στο βίντεο, μέχρι και να χειρίζεσαι τον δονητή της γυναίκας σου (που λέει ο λόγος). Αυτά εξαρτώνται όμως από τις ηλικίες των παιδιών, τη διαφορά ώρας και τις σχέσεις που έχεις ήδη. Άλλες ανάγκες και δυνατότητες επικοινωνίας έχει το παιδί στα 3, άλλες στα 13. Επίσης, αν οι ώρες που μπορούν τα παιδιά να μιλήσουν (λόγω σχολείου κτλ) είναι 3 τη νύχτα για σένα ή ώρα που είσαι στη δουλειά, θα είναι πιο δύσκολο να διατηρήσεις επικοινωνία. 

Επεξ/σία από FilipposMD
  • Like 2
  • Haha 2
Δημοσ.
11 hours ago, mariosnik_ said:

Το βασικότερο από όλα κατ εμέ είναι να συζητήσεις αυτό το θέμα με την σύζυγο, να δεις αν συμφωνεί, αν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να είσαι να μεγαλώνεις μόνη τα παιδιά χωρίς τον άλλον γονέα. 

Μιας και ειπώθηκε περί ναυτικών. Ο παππούς μου ήταν ναυτικός σε εμπορικά πλοία. Αμοιβές δεν έχω ιδέα αλλά από περιουσία, μόνο ένα μικρό διαμέρισμα κατάφερε και πήρε στο τέλος της καριέρας του. Όταν έγινε ο πολέμος του κόλπου αρχές του 90, επέβαλαν ναυτικό και πετρελαϊκό αποκλεισμό. Υπήρχαν όμως πλοία που επιχειρουσαν παράνομα τις μεταφορές με αντάλλαγμα πολύ υψηλότερες αμοιβές. Σε ένα από αυτά ήταν και ο παππούς μου. Το πλοίο χτυπήθηκε από κάποιο πυρο, ευτυχως δεν βυθιστηκε γιατί θα είχαν πνιγει όλοι, αλλά ένας ναυτικός από κάποια αφρικανική χώρα που βρισκόταν στο σημείο που χτύπησε το βλήμα, δεν τον βρήκε κανένας είτε έπεσε στην θάλασσα τραυματισμενος και πνίγηκε η εξαυλωθηκε. Τοτε είχανε βγάλει και στις ειδήσεις της ΕΡΤ αυτούς που διασωθηκαν όταν γύρισαν εδώ Με την αμοιβή που έλαβε αγόρασε το διαμέρισμα. 

Οσον αφορά τα οικογενειακά, δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα με την γιαγιά μου καθώς είχε τρία παιδιά και διέμενε στο ενοίκιο, είχε συνεχώς παράπονα και υπήρχαν γκρίνιες και τσακωμοι, κάποια στιγμή ήρθαν σε διάσταση και η γιαγιά μου συζουσε με άλλον. Οι περισσότερες γκρίνιες ήταν για τα οικονομικά και όχι μόνο. Οι τότε ναυτικοί εισεπρατταν τα λεφτά τους μετά την ολοκλήρωση κάποιων συμβάσεων, δηλαδή μπορεί να μην έπαιρνε λεφτά η οικογενια για πολλούς μήνες, μετά τα έπαιρνε ο ναυτικός μαζεμένα, οπότε, έπρεπε να είσαι πολύ καλός διαχειριστής των οικονομικών σου και να μην ξοδεύεις παραπάνω από όσο άντεχε η τσέπη σου αλλιώς είχες θέμα. 

οσοι δεν προσεχαν τα λεφτα τα ειχαν φαει στον τζογο και στις γυναικες πολυ πριν γυρισουν απο το ταξιδι.....

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
On 25/08/2024 at 17:24, vaggelis4 said:

α) Δεν μας λες για ποια χώρα μιλάς. Άλλο να πας στην Ν. Κορέα, άλλο στην Β. Κορέα. 

β) Δεν μας λες τι ηλικία έχουν τα παιδιά. Άλλο να είναι τεσσάρων, άλλο δεκατεσσάρων.

γ) Δεν μας λες τι άλλες υποχρεώσεις υπάρχουν, αν δουλεύει η σύζυγος, αν υπάρχουν άλλα οικογενειακά μέλη πλέον των παιδιών που μπορεί να χρειαστούν βοήθεια κλπ

Χρειάζονται όλες οι παραπάνω πληροφορίες για να λάβεις συμπαγείς απόψεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 hours ago, FilipposMD said:

Να πούμε βέβαια ότι οι συνθήκες σήμερα δεν είναι ίδιες με αυτές που βίωσαν οι φίλοι που έγραψαν ότι είχαν πατέρα ναυτικό. Πριν από -όχι τόσα πολλά- χρόνια, αν έλειπες σε άλλη χώρα, εξαφανιζόσουν από τη ζωή της οικογένειας. Σήμερα με τα smartphones μπορείς να μιλάς για ώρες με την οικογένεια,  να παίζεις παιχνίδια με τα παιδιά, να τα βλέπεις και να σε βλέπουν στο βίντεο, μέχρι και να χειρίζεσαι τον δονητή της γυναίκας σου (που λέει ο λόγος). Αυτά εξαρτώνται όμως από τις ηλικίες των παιδιών, τη διαφορά ώρας και τις σχέσεις που έχεις ήδη. Άλλες ανάγκες και δυνατότητες επικοινωνίας έχει το παιδί στα 3, άλλες στα 13. Επίσης, αν οι ώρες που μπορούν τα παιδιά να μιλήσουν (λόγω σχολείου κτλ) είναι 3 τη νύχτα για σένα ή ώρα που είσαι στη δουλειά, θα είναι πιο δύσκολο να διατηρήσεις επικοινωνία. 

για να μη γραφουμε και οτι ναναι γιατι μαλλον δεν εχεις πατησει/μπαρκαρει σε εμπορικο πλοιο: αν δεν εισαι μαγειρας προσωπικο κουζινας δε θα εχεις και πολυ χρονο για ιντερνετ. Στο λιγο χρονο που θα εχεις ειναι σχεδον σιγουρο οτι με το κινητο δε θα κανεις δουλεια ειδικα αν εισαι ανοιγμενος θαλασσα. Εκει εξαρτασαι απο ιντερνετ (συνηθως δορυφορικο) πλοιου. Αρκετες εταιριες χρεωνουν(!) το προσωπικο* για αυτο ή εχουν μπλοκαρει εφαρμογες σε υπολογιστες. Το μονο καλο σε σχεση με το παρελθον ειναι οτι εχουν πεσει οι χρονοι που εισαι θαλασσα, ειχα ακουσει για 1-2 χρονια τωρα μεγιστο μπορει να ειναι 6-9 μηνες αλλα συνηθως νωριτερα πιανεις στερια. Επιπλεον στη σημερινη εποχη μπορει να πιασεις στερια π.χ Σιγκαπουρη και αν σε καλυψει συναδελφος να παρεις πτηση για σπιτι. Παλια λογω κοστους αλλα και ταλαιπωριας δεν ηταν εφικτο.

Στα κρουαζιεροπλοια, επιβατηγα δεν εχω ιδεα προφανως ειναι διαφορετικα

*επειδη φανταζει υπερβολικο σε μερικους απο το 2020 αρκετες "Ελληνικες" εταιριες χρεωνουν ακομα και το ποσιμο νερο (μηχανημα) στο προσωπικο και πλεον δεν ειναι σπανιο να βλεπεις προσωπικο πριν μπαρκαρει να φορτωνει νερα, χυμους κτλ

Επεξ/σία από vamvakoolas
  • Like 1
Δημοσ.
19 ώρες πριν, basilis_k6 είπε

ηλαδη καλα ολα τα "δεν εβλεπα τον πατερα μου γιατι ηταν ναυτικος" αλλα αν ο πατερας σου ηταν στο βασικο μισθο μπορει να μην ειχες ουτε το 1/3 απο αυτα που εχεις τωρα. ουτε το σπιτι, ουτε πτυχιο, ουτε διακοπες

Ο θειος μου ηταν ναυτικος.

Μια μερα υστερα απο καιρο γυρισε σπιτι του και η κορη του κλειδωθηκε στο δωματιο της απαιτωντας να φυγει αμεσως ο αγνωστος αυτος αντρας.

Καλα τα λεφτα,αλλα δεν ειναι καλο να εισαι μονο αυτος που βαζει λεφτα στον τραπεζικο λογαριασμο και τιποτε αλλο

• Like 1
Δημοσ.

Όχι εννοείται ότι έχουμε συμφωνήσει ότι θα φυγω και ότι σε περιόδους διακοπές κλπ εφόσον μπορούν θα έρχονται να μείνουν.

Τα χρήματα είναι καλά και ειδικά για την οικονομία της χώρας είναι πολύ καλά. Δηλαδή μιλάμε για 6000€ καθαρά το μήνα με κόστος ζωής 1/3 κάτω από την Ελλάδα

Δημοσ.
1 hour ago, vaggelis4 said:

Όχι εννοείται ότι έχουμε συμφωνήσει ότι θα φυγω και ότι σε περιόδους διακοπές κλπ εφόσον μπορούν θα έρχονται να μείνουν.

Τα χρήματα είναι καλά και ειδικά για την οικονομία της χώρας είναι πολύ καλά. Δηλαδή μιλάμε για 6000€ καθαρά το μήνα με κόστος ζωής 1/3 κάτω από την Ελλάδα

Επειδη μας εχει φαει η περιεργεια, ποια χωρα ειναι; δεν ειναι κανενα ευαισθητο δεδομενο...

Δημοσ.
2 hours ago, vaggelis4 said:

Με 6κ (δλδ 72κ το χρόνο) σε 2 χρόνια σπίτι δεν παίρνεις, πόσο μάλλον αν θες να σου μείνουν και στην άκρη. 

• Like 1
Δημοσ.
3 hours ago, vaggelis4 said:

Aρα μιλάμε για 5k το μηνα στην άκρη, 120k στα 2 χρονια (υπολογίζοντας πως σε πιο φτηνή χωρα όπως λες, ζεις άνετα με 1k/μηνα)

Δεν είναι καθόλου άσχημα. Εάν τα παιδιά είναι μικρά (3-4 χρονων), θα το έκανα. Βιντεοκληση καθημερινά 1 ώρα με γυναικα/παιδια και δεν θα αλλάξει τίποτα.

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, vamvakoolas είπε

για να μη γραφουμε και οτι ναναι γιατι μαλλον δεν εχεις πατησει/μπαρκαρει σε εμπορικο πλοιο: αν δεν εισαι μαγειρας προσωπικο κουζινας δε θα εχεις και πολυ χρονο για ιντερνετ. Στο λιγο χρονο που θα εχεις ειναι σχεδον σιγουρο οτι με το κινητο δε θα κανεις δουλεια ειδικα αν εισαι ανοιγμενος θαλασσα. Εκει εξαρτασαι απο ιντερνετ (συνηθως δορυφορικο) πλοιου. Αρκετες εταιριες χρεωνουν(!) το προσωπικο* για αυτο ή εχουν μπλοκαρει εφαρμογες σε υπολογιστες. Το μονο καλο σε σχεση με το παρελθον ειναι οτι εχουν πεσει οι χρονοι που εισαι θαλασσα, ειχα ακουσει για 1-2 χρονια τωρα μεγιστο μπορει να ειναι 6-9 μηνες αλλα συνηθως νωριτερα πιανεις στερια. Επιπλεον στη σημερινη εποχη μπορει να πιασεις στερια π.χ Σιγκαπουρη και αν σε καλυψει συναδελφος να παρεις πτηση για σπιτι. Παλια λογω κοστους αλλα και ταλαιπωριας δεν ηταν εφικτο.

Στα κρουαζιεροπλοια, επιβατηγα δεν εχω ιδεα προφανως ειναι διαφορετικα

*επειδη φανταζει υπερβολικο σε μερικους απο το 2020 αρκετες "Ελληνικες" εταιριες χρεωνουν ακομα και το ποσιμο νερο (μηχανημα) στο προσωπικο και πλεον δεν ειναι σπανιο να βλεπεις προσωπικο πριν μπαρκαρει να φορτωνει νερα, χυμους κτλ

Μάλλον δεν έγινα κατανοητός. Αναφέρομαι στην περίπτωση του φίλου που έθεσε το ερώτημα, ο οποίος δεν είναι ναυτικός και επομένως μια χαρά μπορεί να χρησιμοποιήσει το smartphone εκεί που θα είναι. Αυτό που είπα λοιπόν είναι ότι η κατάσταση αυτή ΔΕΝ είναι ίδια με τον πατέρα ναυτικό των προηγούμενων δεκαετιών. Μπορεί και τώρα οι ναυτικοί να μην μπορούν να επικοινωνήσουν. Δεν το ξέρω, αλλά δεν αναφέρθηκα καθόλου στον ναυτικό του 2024. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...