Προς το περιεχόμενο

Επιλογή NAS για δίκτυο στο σπίτι

SPANK

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα

Στο κυρίο pc είχα 2 Western Digital δίσκους (650 gb ο καθένας)  χρόνια αποκλειστικά και μόνο για Backup ( φωτογραφίες , προσωπικά αρχεία , videos κτλπ ( οχι παιχνίδια ) , επειδή ο ένας δίσκος γέμισε τον έβαλα στην άκρη και έχω αφήσει τον αλλο 650 gb που έχει γεμίσει σχεδόν ( έχουν μείνει 100 gb ακόμη ) οποτε και αυτος πολύ σύντομα θα φύγει οπου και θα αγοραστεί καινούργιος.

Σκέφτομαι λοιπόν να καταφύγω στην λύση του nas ο οποίος θα ειναι συνδεδεμένος στο τοπικό δίκτυο του σπιτιού και μόνο ( δεν με ενδιαφέρει να τον βλέπω απο τον έξω κόσμο ) , οποτε σκέφτομαι ή να πάρω ενα nas σαν το synology με 1 bay και να βάλω 1 x tb ή θα ηταν καλύτερο μιας και θέλω αποκλειστικά για backup 1 nas με 2 bay  και 2 x 2tb οπου στον ενας θα κάνει backup τον αλλο για ασφάλειο , τι ειναι καλύτερο να επιλέξω απο τις 2 λύσεις ?

Το nas θα μπει στο τοπικό δίκτυο με πρόσβαση απο ολα τα pc αλλα δεν θα παίζω μεσω αυτων παιχνίδια ή να κάνω streming σε καποια τηλεόραση , σίγουρα όμως θα βλέπω αν κατεβάζω καμια ταινία ή θα ακούω μουσική ή θα διαχειρίζομαι τις φωτογραφίες μεσω του δικτύου.

Ευχαριστώ για την βοήθεια

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα, 1 bay μη παρεις δεν αξιζει τον κοπο. 2 bay σε raid1 σου δινει κάποια προστασια (δεν θεωρείται backup με την έννοια του backup) για 1 disk redundancy αλλα ολα αυτα στο ενδεχομενο οτι δεν θα σου σκαει το synology. Για τι budget μιλάμε μηπως και μπορώ να σου προτείνω κατι σε 2 bays?

• Like 1
  • Thanks 1

3 ώρες πριν, stelios.s είπε

Καλημέρα, 1 bay μη παρεις δεν αξιζει τον κοπο. 2 bay σε raid1 σου δινει κάποια προστασια (δεν θεωρείται backup με την έννοια του backup) για 1 disk redundancy αλλα ολα αυτα στο ενδεχομενο οτι δεν θα σου σκαει το synology. Για τι budget μιλάμε μηπως και μπορώ να σου προτείνω κατι σε 2 bays?

Κοίτα μέχρι στιγμής τους δίσκους για backup χρόνια τώρα τους ειχα στο main pc οποτε νομίζω στο nas θα ειναι και καλύτερα απο θέμα θερμοκρασιών αλλα και καταπόνησης ? , δεν θέλω δηλαδή να κάνω τρομερά πράγματα απλα θα έχω εκει το βασικό μου backup το οποίο θα γεμίζω / αδειάζω μεχρι να γεμίσει εντελώς και παω σε αλλο δίσκο μετά.

Για χρήματα να δώσω περίπου για nas κοντά στα 130 euro + μετα αν θα πάρω εναν δίσκο για 1 bay ή 2 για 2 bay

• Like 1

Στις 12/9/2019 στις 3:22 ΜΜ, SPANK είπε

Καλησπέρα

Στο κυρίο pc είχα 2 Western Digital δίσκους (650 gb ο καθένας)  χρόνια αποκλειστικά και μόνο για Backup ( φωτογραφίες , προσωπικά αρχεία , videos κτλπ ( οχι παιχνίδια ) , επειδή ο ένας δίσκος γέμισε τον έβαλα στην άκρη και έχω αφήσει τον αλλο 650 gb που έχει γεμίσει σχεδόν ( έχουν μείνει 100 gb ακόμη ) οποτε και αυτος πολύ σύντομα θα φύγει οπου και θα αγοραστεί καινούργιος.

Σκέφτομαι λοιπόν να καταφύγω στην λύση του nas ο οποίος θα ειναι συνδεδεμένος στο τοπικό δίκτυο του σπιτιού και μόνο ( δεν με ενδιαφέρει να τον βλέπω απο τον έξω κόσμο ) , οποτε σκέφτομαι ή να πάρω ενα nas σαν το synology με 1 bay και να βάλω 1 x tb ή θα ηταν καλύτερο μιας και θέλω αποκλειστικά για backup 1 nas με 2 bay  και 2 x 2tb οπου στον ενας θα κάνει backup τον αλλο για ασφάλειο , τι ειναι καλύτερο να επιλέξω απο τις 2 λύσεις ?

Το nas θα μπει στο τοπικό δίκτυο με πρόσβαση απο ολα τα pc αλλα δεν θα παίζω μεσω αυτων παιχνίδια ή να κάνω streming σε καποια τηλεόραση , σίγουρα όμως θα βλέπω αν κατεβάζω καμια ταινία ή θα ακούω μουσική ή θα διαχειρίζομαι τις φωτογραφίες μεσω του δικτύου.

Ευχαριστώ για την βοήθεια

Εγώ για παρόμοια χρήση έχω φτιάξει, από παλιά κομμάτια άλλων pc, πλην τροφοδοτικού που έβαλα καινούριο, έναν home server με ubuntu custom server. Εδώ και πολλά χρόνια δουλεύει απροβλημάτιστα. Το hardware που απαιτείται είναι γελοίο για τέτοια χρήση, έχει κάποιον c2d χρέπι δέκα ετών και 2 gb ram ddr2.

Βάζω βγάζω δίσκους όποτε θέλω και μπορώ να κάνω τα πάντα χωρίς περιορισμούς.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εφόσον μιλάς για backup και θες κάτι φτηνό, εγώ θα σου πρότεινα να αγοράσεις 2 εξωτερικούς και να τους clone μεταξύ τους..

Edit: Άμα θες να πας σε Synology/NAS καλό θα ήταν να μαζέψεις λίγα ακόμα χρήματα για να είσαι ΟΚ και για τώρα και για το μέλλον. Μία σχετικά απλή λύση είναι να πάρεις κάποιο μοντέλο με Btrfs και εφόσον μιλάμε για λίγα TB να κάνεις όλο το NAS backup σε εξωτερικό HDD.

Και εγώ ήθελα κάτι απλό και φτήνο και κατέληξα να αγοράσω 5-bay Synology από την Plus σειρά (χαχα fml). Με το σκεπτικό να κάνω backup PC + Κινητά και να μεταφέρω μερικές ταινίες και σειρές (πράγματα που δεν έχω δει) για να τα streamάρω. Και όλα αυτά γίνονται backup σε ένα άλλο PC το οποίο έχει άλλο 1 extra PC για backup του backup στο πατρικό..

Επεξ/σία από jmirko15
  • Like 3

• Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χρησιμοποιούσα για χρόνια ένα Thecus 5bay με 2 raid configurations (είναι σε αγγελία τώρα). Επίσης για χρόνια ένα απλό Windows μπρίκι (παλιότερα AMD με hardware raid, νεότερα απλά με Windows 10 storage spaces).

Τώρα χρησιμοποιώ ένα ακόμα πιο μπρίκι (core 2 duo) με 12x SATA raid controller της ARECA, πλήρες (δική του DDR2 RAM για cache, battery pack για backup των δεδομένων σε περίπτωση απρόσμενης διακοπής κλπ). Όπως καταλαβαίνεις τα έχω χρησιμοποιήσει όλα. Έχω να πω τα εξής:

1) Αν πάρεις NAS είσαι NAS-tied, δηλαδή αν καεί το NAS χάνεις τα δεδομένα σου ή πρέπει να βρεις ακριβώς το ίδιο μοντέλο και να κάνεις το raid ξανά, αν υποστηρίζεται.
2) Αν πάρεις hardware RAID κάρτα, είσαι δεμένος με αυτήν. Αν καεί, "κάηκες".
3) Αν πάρεις απλό PC με hardware raid, είσαι δεμένος με αυτό. Αν καεί η μητρική πρέπει να βρεις άλλη με ίδιο raid controller.
4) Το Windows Storage Spaces δουλεύει παντού, ακόμα και format να κάνεις στον (άλλο) δίσκο του OS ή να μεταφέρεις τους δίσκους σε άλλο PC, το αναγνωρίζει. Αλλά πάει πιο αργά, ειδικά για parity RAID καταστάσεις. Για απλό file storage ή stream ταινιών επαρκεί πλήρως πάντως.
5) Αν δεν χρησιμοποιήσεις RAID ή κάποιον άλλο τρόπο να έχεις hdd redundancy, δεν έχεις backup καν.
6) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ να έχεις το backup στο ίδιο μέρος (πχ διπλό raid στο ίδιο σύστημα). Πάντα χρειάζεται τουλάχιστον ένα backup του backup (πχ εξωτερικός σκληρός στο NAS και μετά αποσύνδεση και μεταφορά στη ντουλάπα).

Για συνδυασμό χώρου (αφού το θες και για απλό ταινιοstreaming), ασφάλειας (αν έχεις πολύτιμα προσωπικά data), κόστους (αφού δε θες να ξοδέψεις), οικονομικής λειτουργίας (τα core 2 duo με 10 παλιούς δίσκους μπορεί να είναι πάμφθηνα αλλά ρουφάνε ρεύμα), έχω να σου προτείνω το εξής:

• 2 bay nas με 2 δίσκους που θα γίνονται copy μεταξύ τους, καθώς και ένας ακόμα μικρότερος εξωτερικός που θα παίρνεις manual backup.
  • Στήσιμο πολύ φθηνού, μη ενεργοβόρου υπολογιστή και χρήση storage spaces. Χειρότερη κατανάλωση από NAS, αλλά μετά κάνεις παπάδες. Μπορείς να το κάνεις on-the-fly trancoder και να σου φτύνει τα streams των ταινιών σου κατευθείαν σε ό,τι συσκευή θέλεις, ακόμα και κινητά ή netbook 10ετίας που δεν παίζουν full hd για παράδειγμα ή στο PS4 για να μην αγχώνεσαι αν θα υποστηρίζεται ο DTS ήχος κλπ, μέσα ή έξω από το σπίτι σου. Μπορείς να το κάνεις torrent machine, firewall, print server, web server, ftp server, οι επιλογές είναι απεριόριστες. Φυσικά μπορείς να προσθαφαιρείς δίσκους κατά το δοκούν. Τι πιο future proof?

PS: Εγώ τα απολύτως απαραίτητα data τα έχω και σε DVD/HDD (μιας και είναι μερικών δεκάδων GB), τα οποία είναι θαμμένα σε άλλη πόλη. Φυσικά κάθε τόσο τα τσεκάρω αν είναι readable. :D Και σε περίπτωση φυσικής ή τεχνητής καταστροφής του σπιτιού θα τα έχω...

Επεξ/σία από GeorgeMan
  • Like 2
  • Thanks 1

μερικές παρατηρήσεις για τα παραπάνω

1)  έχω τα δεδομένα μου σε μονόδισκο NAS,   ΔΕΝ είμαι NAS-tied, μπορώ να τα διαβάσω (τα μη κρυπτογραφημένα shares) από οποιοδήποτε υπολογιστή διαβάζει ext4

2 ) σύντομα θα αναβαθμίσω σε 2 ή 4 δισκο NAS,  δε θα ασχοληθώ με RAID, καθώς το RAID δεν είναι με τίποτα backup, απλά σου εξασφαλίζει περισσότερο uptime, το οποίο δε με ενδιαφέρει καθόλου

3) ακόμη και αν καταστραφεί το NAS ή ο σκληρός,  τα δεδομένα μου υπάρχουν σε 2 ξεχωριστά backups, που φυλάσσονται σε δύο διαφορετικά σημεία στην αττική

αν φυσική καταστροφή καταστρέψει όλα αυτά ταυτόχρονα, μάλλον θα έχω πολύ σοβαρότερα προβλήματα από την απώλεια των δεδομένων

(επιπλέον που και που,  κρίσμα δεδομένα κρατάω και σε άλλη πόλη στο πατρικό μου)

4) τα backups είναι σε σκληρούς δίσκους, κρυπτογραφημένα και μπορούν  να  διαβαστούν από υπολογιστή με windows ή linux, άμα έχεις το password

5) ο δίσκος (δίσκοι) του  backup πρέπει να έχουν αρκετά μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα δεδομένα, καθώς στο backup κρατάω versioning των αρχείων, δηλαδή αυτά που σβήνονται ή αλλάζουν στο NAS, μένουν για πολύ καιρό στο backup, ώστε να αποφύγω χάσιμο αρχείων επειδή θα τα σβ'ησω κατά λάθος ή από οποιοδήποτε άλλο λόγο (ransomware, corrupted κλπ) - το RAID δεν σε προφυλάσει από τα προηγούμενα

6) δεν εμπιστεύομαι τα δεδομένα μου σε cloud

7) περί ταινιοstreaming, δεν ασχολούμαι και δεν κατέχω

----------------------

α και ξέχασα,

τα πολύ κρίσιμαδεδομένα μου, γίνονται backup σε 2 διαφορετικά σημεία Χ 2 διαφορετικές εφαρμογές,

δηλαδή δεδομένα στο linux με την εφαρμογή της synology και ξεχωριστά αλλού με το back in time

αυτά στα windows με την εφαρμογή της synology και ξεχωριστά αλλού με το BackSync (πάντα με verify )

γιατί αν μία εφαρμογή αντιγραφής ή backup έχει bug, δε θα σε σώσει το αν έχεις 1 ή 100 corrupted αντίγραφα

• Moderators
2 hours ago, koufs said:

μερικές παρατηρήσεις για τα παραπάνω

1)  έχω τα δεδομένα μου σε μονόδισκο NAS,   ΔΕΝ είμαι NAS-tied, μπορώ να τα διαβάσω (τα μη κρυπτογραφημένα shares) από οποιοδήποτε υπολογιστή διαβάζει ext4

2 ) σύντομα θα αναβαθμίσω σε 2 ή 4 δισκο NAS,  δε θα ασχοληθώ με RAID, καθώς το RAID δεν είναι με τίποτα backup, απλά σου εξασφαλίζει περισσότερο uptime, το οποίο δε με ενδιαφέρει καθόλου

3) ακόμη και αν καταστραφεί το NAS ή ο σκληρός,  τα δεδομένα μου υπάρχουν σε 2 ξεχωριστά backups, που φυλάσσονται σε δύο διαφορετικά σημεία στην αττική

αν φυσική καταστροφή καταστρέψει όλα αυτά ταυτόχρονα, μάλλον θα έχω πολύ σοβαρότερα προβλήματα από την απώλεια των δεδομένων

(επιπλέον που και που,  κρίσμα δεδομένα κρατάω και σε άλλη πόλη στο πατρικό μου)

4) τα backups είναι σε σκληρούς δίσκους, κρυπτογραφημένα και μπορούν  να  διαβαστούν από υπολογιστή με windows ή linux, άμα έχεις το password

5) ο δίσκος (δίσκοι) του  backup πρέπει να έχουν αρκετά μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα δεδομένα, καθώς στο backup κρατάω versioning των αρχείων, δηλαδή αυτά που σβήνονται ή αλλάζουν στο NAS, μένουν για πολύ καιρό στο backup, ώστε να αποφύγω χάσιμο αρχείων επειδή θα τα σβ'ησω κατά λάθος ή από οποιοδήποτε άλλο λόγο (ransomware, corrupted κλπ) - το RAID δεν σε προφυλάσει από τα προηγούμενα

6) δεν εμπιστεύομαι τα δεδομένα μου σε cloud

7) περί ταινιοstreaming, δεν ασχολούμαι και δεν κατέχω

----------------------

α και ξέχασα,

τα πολύ κρίσιμαδεδομένα μου, γίνονται backup σε 2 διαφορετικά σημεία Χ 2 διαφορετικές εφαρμογές,

δηλαδή δεδομένα στο linux με την εφαρμογή της synology και ξεχωριστά αλλού με το back in time

αυτά στα windows με την εφαρμογή της synology και ξεχωριστά αλλού με το BackSync (πάντα με verify )

γιατί αν μία εφαρμογή αντιγραφής ή backup έχει bug, δε θα σε σώσει το αν έχεις 1 ή 100 corrupted αντίγραφα

Συμφωνώ σε όλα εκτός ότι με το raid δεν έχεις ασφάλεια αλλά uptime. Άνετα σε ένα raid1 βγάζεις τον δίσκο, τον βάζεις (σκέτο - χωρίς το χαλασμένο ταίρι του) σε οποιονδήποτε συμβατό controller και παίρνεις τα δεδομένα σου αμέσως.

Τώρα btw δοκιμάζω pfsense/pihole σε vmare'd linux over win7 για να δω πώς θα τα πάει ο γερόλυκος με το firewalling/ad blocking όλου του δικτύου στο σπίτι.
Μέχρι full HD πάντως transcodάρει on the fly χωρίς κανένα πρόβλημα (δεν έχω 4Κ tv και δε θα αποκτήσω σύντομα).

10 ώρες πριν, GeorgeMan είπε

Συμφωνώ σε όλα εκτός ότι με το raid δεν έχεις ασφάλεια αλλά uptime. Άνετα σε ένα raid1 βγάζεις τον δίσκο, τον βάζεις (σκέτο - χωρίς το χαλασμένο ταίρι του) σε οποιονδήποτε συμβατό controller και παίρνεις τα δεδομένα σου αμέσως.

Τώρα btw δοκιμάζω pfsense/pihole σε vmare'd linux over win7 για να δω πώς θα τα πάει ο γερόλυκος με το firewalling/ad blocking όλου του δικτύου στο σπίτι.
Μέχρι full HD πάντως transcodάρει on the fly χωρίς κανένα πρόβλημα (δεν έχω 4Κ tv και δε θα αποκτήσω σύντομα).

δε διαφωνώ, αλλά ΟΤΙ raid και να έχει κάποιος, πρέπει να έχει και ένα τουλάχιστον backup σε άλλο χώρο (για τα δεδομένα που έχουν σημασία, δε μιλάμε για ταινίες πχ),

οπότε από τη στιγμή που έχω εύκολη πρόσβαση στο backup μου, δε με νοιάζει αν σκάσει το NAS

-------------

BTW  μια και το ανέφερες, έχω εδώ και σχεδόν δύο χρόνια το Sophos XG σαν firewall router, υπάρχει δωρεάν έκδοση (μέχρι 6 GB RAM και 4 cores CPU)  και τρέχει και σε VM αν θες,

ανάμεσα στα πολλά που κάνει, κόβει και διαφημίσεις by default

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...