Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • News Editors
Δημοσ.

Μια νέα συνεργασία ξεκινά μεταξύ του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), με στόχο την αξιοποίηση σε πραγματικό αεροδρομιακό περιβάλλον των αποτελεσμάτων έρευνας και καινοτόμων εφαρμογών κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η πρώτη κοινή δράση αφορά στην προβολή της ρομποτικής τεχνολογίας, συνδυαστικά με την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες αναπτύσσονται στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) του ΕΚΕΦΕ «Δ».

O ΔΑΑ διαθέτει δύο ρομπότ Pepper, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε χώρους του κεντρικού αεροσταθμού, προσφέροντας πληροφορίες για τις πτήσεις και για τα καταστήματα του αεροδρομίου στα Αγγλικά αλλά και στα Κινεζικά, κατά το πρώτο 4μηνο του 2019. Οι δύο Pepper αποδείχθηκαν εξαιρετικά δημοφιλείς στους επιβάτες και στους επισκέπτες του αεροδρομίου, κερδίζοντας μάλιστα την αγάπη των νεότερων σε ηλικία.

sunergasia-ekefe-dimokritos-diethnous-aerolimena-athinon.jpg.dde3fd875d963bc0b862343f5f265ec2.jpg

Την Τετάρτη 15 Μαΐου, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών  «παραχώρησε» στους ειδικούς ερευνητές του ΙΠΤ, τον “Pepper”, το ρομπότ του αεροδρομίου, για… καλό σκοπό! Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, οι ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL Lab) του ΙΠΤ, ανέπτυξαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Αγία Παρασκευή ένα νέο λογισμικό διαλογικού συστήματος με την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στον Pepper, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Το νέο διαλογικό σύστημα αναμένεται να βελτιώσει τη διαδραστικότητα του Pepper, επιτρέποντας την κατανόηση πρόσθετων ερωτημάτων για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αθήνας και προσφέροντας ενδιαφέροντες διαλόγους για τους επισκέπτες. Η νέα  λειτουργία του Pepper θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων / ΓΓΕΤ/ ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” (κτίριο 13/31) και στη συνέχεια στη «Βραδιά του Ερευνητή», στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Κτήριο Αβέρωφ, Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων

Εκ μέρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, o εν Ενεργεία Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Συστημάτων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, κ. Αλέξανδρος Ζιώμας δήλωσε: «Τα αεροδρόμια  εξελίσσονται σε ψηφιακές / έξυπνες πόλεις (smart cities) και, σε αυτό το περιβάλλον, η τεχνολογία έχει ρόλο εξαιρετικά σημαντικό. Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών θεωρούμε την τεχνολογία ως πηγή δημιουργίας αξίας για το αεροδρόμιο, για τους συνεργάτες μας αλλά και για το επιβατικό κοινό, και επενδύουμε στις λύσεις, οι οποίες όχι μόνον είναι καινοτόμες, αλλά κυρίως είναι ωφέλιμες για την «πόλη του αεροδρομίου». Παράλληλα πιστεύουμε ιδιαίτερα στις αποτελεσματικές και πρωτοποριακές συνεργασίες: Σε αυτό το πλαίσιο, θελήσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία του ευρύτερου αυτού προγράμματος με το ΕΚΕΦΕ «Δ» - και τι πιο δόκιμο από το να ξεκινήσουμε με το ρομπότ μας, τον Pepper, που πλέον αναμένεται να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην καθημερινή διάδρασή του με τους μικρούς και μεγαλύτερους φίλους και επισκέπτες του αεροδρομίου μας!»

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης δήλωσε: «Ο Δημόκριτος, έχει τα τελευταία χρόνια επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη μεταφορά τεχνολογίας - τεχνογνωσίας από τα ερευνητικά εργαστήρια του, σε νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις ή στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων ώστε να εξελίξουν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους. Παράλληλα «επενδύει» συνειδητά στην προστασία αυτής της διανοητικής ιδιοκτησίας του. Η συνύπαρξη νεοφυών, μικρομεσαίων και πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως η TESLA και η EY Global, στο Campus ενός Δημόσιου Ερευνητικού Κέντρου, δημιουργεί ένα μοναδικό οικοσύστημα, μέσα στο οποίο οι νέοι μπορούν πλέον με αξιώσεις να βλέπουν δυνατή την παραμονή τους στη χώρα και να συμβάλουμε έτσι στο στοίχημα της ανάπτυξης και του Brain Gain.»

  • Like 1
Δημοσ.

Μου αρεσει να διαβαζω τετοια αρθρα και ας "πιανω" (ουτε) τα μισα.

Φτανοντας στο τελος, ομολογω οτι διαφωνω. Νεοφυεις και brain gain

με τοση χαρτουρα χρονοκαθυστερηση και φορολογηση δεν παιζει.

Δυστυχως. 

:(

Δημοσ.

Και που να το δείτε να μιλάει! Εγώ το είδα στην έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε κάποιες περιπτώσεις κάνει και χιούμορ!

11 ώρες πριν, Angelo2 είπε

Μου αρεσει να διαβαζω τετοια αρθρα και ας "πιανω" (ουτε) τα μισα.

Φτανοντας στο τελος, ομολογω οτι διαφωνω. Νεοφυεις και brain gain

με τοση χαρτουρα χρονοκαθυστερηση και φορολογηση δεν παιζει.

Δυστυχως. 

:(

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται προσπάθειες για brain gain. Με την βοήθεια χρηματοδοτήσεων από την βιομηχανία (όπως της EY), προσφέρονται στην Ελλάδα μισθοί ανάλογοι του εξωτερικού, με στόχο να έρθουν πίσω Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και έχουν αποκτήσει εμπειρία και γνώσεις που θα φανούν χρήσιμα και εδώ.

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γαμάτη τουριστική ατραξιόν, θα θελα να ξέρα πόσοι τρώνε απ αυτήν εκεί στο Δημόκριτο

Επεξ/σία από ziaba
Δημοσ.
23 ώρες πριν, ziaba είπε

Γαμάτη τουριστική ατραξιόν, θα θελα να ξέρα πόσοι τρώνε απ αυτήν εκεί στο Δημόκριτο

Σαν αρχηγός της ομάδας εκεί για το ρομπότ, μπορώ να σου απαντήσω άμεσα:

1) Το ρομπότ είναι ιδιοκτησίας του αερολιμένα Αθηνών.

2) Ασχολήθηκα προσωπικά με την συγγραφή του κώδικα και των διαλόγων (και επειδή υπήρχε πίεση χρόνου αφιέρωσα και τις διακοπές μου στο έργο, δηλαδή δεν πήγα διακοπές).

3) Για την "ατραξιόν" πληρώθηκα 0 ευρώ. Το 1ο τριήμερο της έκθεσης (Σαββατοκύριακο) το ωράριό μου ήταν 8:00 - 23:00 καθημερινά στην έκθεση. Αποζημιώθηκα με 200 ευρώ για το αεροπορικό να πάω και να έρθω στην Θεσσαλονίκη, 160 ευρώ για τις 3 μέρες ξενοδοχείο, και 180 ευρώ για μετακίνηση/φαγητό/έξοδα για τις 3 μέρες. Το πάρκινγκ στο αεροδρόμιο το πλήρωσα από την τσέπη μου.

4) Αύριο Παρασκευή 27/9 το ρομπότ θα είναι 17:00-24:00 στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για την βραδιά του ερευνητή. Για αυτό θα πληρωθώ 0 ευρώ.

Οπότε έχεις δίκιο, είμαστε πολλοί και "τρώμε" από το ρομπότ.

Τώρα αν σου πω ότι κουράστηκα πολύ να το ετοιμάσω, αλλά η χαρά και η έκπληξη που πήρα από τον κόσμο, η δημοσιότητα που δόθηκε  στην προσπάθεια (έφτασε μέχρι το insomnia και το νήμα δεν το άνοιξα εγώ!), το ενδιαφέρον καναλιών και της ΕΡΤ, και η χαρά να αισθάνεσαι δημιουργικός είναι ανεκτίμητα και παντελώς άσχετα με τα χρήματα, μάλλον δεν θα με πιστέψεις.

Μάλλον δεν γνωρίζεις τίποτα για τον Δημόκριτο, έτσι; Μπες λίγο στα social media του Δημόκριτου, χθες μόνο είδαν τον Πέππερ (και τα άλλα ρομπότ που έχουμε, αλλά και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα) 300 μαθητές. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχονται από τον Δημόκριτο εντελώς δωρεάν, οπότε μην συζητήσουμε πόσα πληρώθηκα για αυτό.

Και επειδή έχω και μια μικρή εμπλοκή με την ομάδα που έφερε την Ε Υ στον Δημόκριτο, μπορώ να σου αναλύσω τι θα γίνει και εκεί.

  • Like 11
  • Thanks 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπράβο και συγχαρητήρια σε εσένα και σε όσους εμπλέκονται σε αυτήν την καταπληκτική προσπάθεια ειδικά που το έχετε φέρει σε επαφή με την νέα γενιά.

όσο για τον άλλον που πετάχτηκε είναι η τραγική διαπίστωση ότι ο μέσος άνθρωπος πίσω από κάθε προσπάθεια  βλέπει κονομά και βόλεμα,και δεν καταλαβαίνει τι πάει να πει δημιουργικότητα και αίσθημα κοινωνικής προσφοράς. 

 

Επεξ/σία από Burlador
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...