HellhammeR Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 Έχω τον παρακάτω πίνακα: https://ibb.co/YZGmnTB Στις 3 10άρες είναι όλοι οι χώροι του σπιτιού και η πυλωτή. Στις 4 16άρες είναι κλιματιστικό 24αρι, καυστήρας, πλυντήριο πιάτων, πλυντήριο ρούχων. Στις 2 20άρες είναι η κουζίνα και το θερμοσίφωνο. Το πρόβλημα μου είναι στις 10αρες. Επειδή στην μια 10αρα είναι τα 3 δωμάτια και το μπάνιο, υπάρχει μεγάλος φόρτος και πέφτει συχνά η ασφάλεια. Επίσης αν βάλουμε κάνα εργαλείο σε πρίζα του σπιτιού, κάνα τρυπάνι πχ συχνά πυκνά πάλι ρίχνει ασφάλεια. Σκεφτόμουν να τις αλλάξω σε 16αρες απλά το σπίτι είναι 30 χρονών και δεν ξέρω αν αντέξει η καλωδίωση. Έχω και ένα 9αρι κλιματιστικό σε ενα απο τα δωμάτια και αν λειτουργεί και χρειαστεί να μπει ένας θερμοπομπός σε κάποιο άλλο δεν τον αντέχει. Επειδή θα βάλω και ένα 12αρι κλιματιστικό σε ακόμα ένα δωμάτιο αυτό που σκέφτηκα είναι να απομονώσω το δωμάτιο με το 9αρι μόνο του σε 16αρα, να αλλάξω τις υπόλοιπες 10αρες σε 16αρες και να τραβήξω γραμμή-διακλάδωση από την υπάρχουσα 16αρα του πλυντηρίου το οποίο βρίσκεται δίπλα στο δωμάτιο που θέλω να βάλω το 12αρι κλιματιστικό. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν καταρχήν αντέξει μια 16αρα κλιματιστικό 12αρι και πλυντήριο ρούχων μαζί και αν οι γραμμές μου γενικότερα αντέξουν την αναβάθμιση σε 16αρες από 10αρες. Να πω πως έχω φωνάξει ηλεκτρολόγο, εννοείται ότι θα τα κάνει αυτός. Άπλα ρωτάω για να πάρω και άλλες γνώμες. Ο ηλεκτρολόγος μου είπε ότι θα αντέξουν οι καλωδιώσεις αν αυξήσουμε τα τις ασφάλειες απλά δεν θα πρέπει να το ζορίζω πάρα πολύ το δίκτυο. Λογικά θα φτάσουν στο όριο γιατί το καλώδιο παίζει να είναι για 10Α ασφάλειες απλά έχει ανοχή και για παραπάνω. Σκέφτομαι να τον πω να αλλάξει τις καλωδιώσεις με καινούργιο καλώδιο απλά δεν ξέρω πόσο μπελάς είναι αυτό και αν μπορέσει να βρει τα κανάλια στο σπίτι γιατί ο ηλεκτρολόγος που τα έχει περάσει όταν χτιζόταν το σπίτι έχει πεθάνει.
ParhsG Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 6 λεπτά πριν, HellhammeR είπε Έχω τον παρακάτω πίνακα: https://ibb.co/YZGmnTB Στις 3 10άρες είναι όλοι οι χώροι του σπιτιού και η πυλωτή. Στις 4 16άρες είναι κλιματιστικό 24αρι, καυστήρας, πλυντήριο πιάτων, πλυντήριο ρούχων. Στις 2 20άρες είναι η κουζίνα και το θερμοσίφωνο. Το πρόβλημα μου είναι στις 10αρες. Επειδή στην μια 10αρα είναι τα 3 δωμάτια και το μπάνιο, υπάρχει μεγάλος φόρτος και πέφτει συχνά η ασφάλεια. Επίσης αν βάλουμε κάνα εργαλείο σε πρίζα του σπιτιού, κάνα τρυπάνι πχ συχνά πυκνά πάλι ρίχνει ασφάλεια. Σκεφτόμουν να τις αλλάξω σε 16αρες απλά το σπίτι είναι 30 χρονών και δεν ξέρω αν αντέξει η καλωδίωση. Έχω και ένα 9αρι κλιματιστικό σε ενα απο τα δωμάτια και αν λειτουργεί και χρειαστεί να μπει ένας θερμοπομπός σε κάποιο άλλο δεν τον αντέχει. Επειδή θα βάλω και ένα 12αρι κλιματιστικό σε ακόμα ένα δωμάτιο αυτό που σκέφτηκα είναι να απομονώσω το δωμάτιο με το 9αρι μόνο του σε 16αρα, να αλλάξω τις υπόλοιπες 10αρες σε 16αρες και να τραβήξω γραμμή-διακλάδωση από την υπάρχουσα 16αρα του πλυντηρίου το οποίο βρίσκεται δίπλα στο δωμάτιο που θέλω να βάλω το 12αρι κλιματιστικό. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν καταρχήν αντέξει μια 16αρα κλιματιστικό 12αρι και πλυντήριο ρούχων μαζί και αν οι γραμμές μου γενικότερα αντέξουν την αναβάθμιση σε 16αρες από 10αρες. Να πω πως έχω φωνάξει ηλεκτρολόγο, εννοείται ότι θα τα κάνει αυτός. Άπλα ρωτάω για να πάρω και άλλες γνώμες. Ο ηλεκτρολόγος μου είπε ότι θα αντέξουν οι καλωδιώσεις αν αυξήσουμε τα τις ασφάλειες απλά δεν θα πρέπει να το ζορίζω πάρα πολύ το δίκτυο. Λογικά θα φτάσουν στο όριο γιατί το καλώδιο παίζει να είναι για 10Α ασφάλειες απλά έχει ανοχή και για παραπάνω. Σκέφτομαι να τον πω να αλλάξει τις καλωδιώσεις με καινούργιο καλώδιο απλά δεν ξέρω πόσο μπελάς είναι αυτό και αν μπορέσει να βρει τα κανάλια στο σπίτι γιατί ο ηλεκτρολόγος που τα έχει περάσει όταν χτιζόταν το σπίτι έχει πεθάνει. Αν δεν εχουν περασει απο το πάτωμα αλλαζουν τα καλωδια. Σε πια περιοχη εισαι; Παντως ειναι πολυ παλιος ο πινακας σου. Μπορει να μη γινει τιποτα αν βαλεις μεγαλυτερη ασφαλεια αλλα τα καλωδια καιγονται το πολυ πολυ καμια φωτια αλλα σιγα.
postfire Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) προσωπικα θα τραβουσα νεες γραμμες για καθε δωματιο με 2,5αρια καλωδια και μετα 16αρα ασφαλεια σε καθε γραμμη μην κανεις κανα αστειο και βαλεις 16αρα ετσι οπως ειναι τωρα Επεξ/σία 3 Σεπτεμβρίου 2019 από postfire
DrLo Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 48 λεπτά πριν, HellhammeR είπε Έχω τον παρακάτω πίνακα: https://ibb.co/YZGmnTB Στις 3 10άρες είναι όλοι οι χώροι του σπιτιού και η πυλωτή. Στις 4 16άρες είναι κλιματιστικό 24αρι, καυστήρας, πλυντήριο πιάτων, πλυντήριο ρούχων. Στις 2 20άρες είναι η κουζίνα και το θερμοσίφωνο. Το πρόβλημα μου είναι στις 10αρες. Επειδή στην μια 10αρα είναι τα 3 δωμάτια και το μπάνιο, υπάρχει μεγάλος φόρτος και πέφτει συχνά η ασφάλεια. Επίσης αν βάλουμε κάνα εργαλείο σε πρίζα του σπιτιού, κάνα τρυπάνι πχ συχνά πυκνά πάλι ρίχνει ασφάλεια. Σκεφτόμουν να τις αλλάξω σε 16αρες απλά το σπίτι είναι 30 χρονών και δεν ξέρω αν αντέξει η καλωδίωση. Έχω και ένα 9αρι κλιματιστικό σε ενα απο τα δωμάτια και αν λειτουργεί και χρειαστεί να μπει ένας θερμοπομπός σε κάποιο άλλο δεν τον αντέχει. Επειδή θα βάλω και ένα 12αρι κλιματιστικό σε ακόμα ένα δωμάτιο αυτό που σκέφτηκα είναι να απομονώσω το δωμάτιο με το 9αρι μόνο του σε 16αρα, να αλλάξω τις υπόλοιπες 10αρες σε 16αρες και να τραβήξω γραμμή-διακλάδωση από την υπάρχουσα 16αρα του πλυντηρίου το οποίο βρίσκεται δίπλα στο δωμάτιο που θέλω να βάλω το 12αρι κλιματιστικό. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν καταρχήν αντέξει μια 16αρα κλιματιστικό 12αρι και πλυντήριο ρούχων μαζί και αν οι γραμμές μου γενικότερα αντέξουν την αναβάθμιση σε 16αρες από 10αρες. Να πω πως έχω φωνάξει ηλεκτρολόγο, εννοείται ότι θα τα κάνει αυτός. Άπλα ρωτάω για να πάρω και άλλες γνώμες. Ο ηλεκτρολόγος μου είπε ότι θα αντέξουν οι καλωδιώσεις αν αυξήσουμε τα τις ασφάλειες απλά δεν θα πρέπει να το ζορίζω πάρα πολύ το δίκτυο. Λογικά θα φτάσουν στο όριο γιατί το καλώδιο παίζει να είναι για 10Α ασφάλειες απλά έχει ανοχή και για παραπάνω. Σκέφτομαι να τον πω να αλλάξει τις καλωδιώσεις με καινούργιο καλώδιο απλά δεν ξέρω πόσο μπελάς είναι αυτό και αν μπορέσει να βρει τα κανάλια στο σπίτι γιατί ο ηλεκτρολόγος που τα έχει περάσει όταν χτιζόταν το σπίτι έχει πεθάνει. Μια ίσως όχι καλή εμφανιστιακά λύση, προκειμένου να ελαχιτοποιήσεις την όποια παρέμβαση) είναι να χρησιμοποιήσεις την παροχή του καυστήρα για να τροφοδοτεί κάποιο μεγάλο φορτίο που δεν ταυτοχρονίζεται με τον καυστήρα. Καταλαβαίνω πχ ότι δε χρησιμοποιείες τον θερμοπομπό όταν λειτουργείς τον θερμοπομπό. Αν βολεύει χοροταξικά δηλαδή θα μπρούσες να βάλεις μια έξτρα "ενισχυμένη" 16Α μπρίζα στη γραμμή του καυστήρα στην οποία θα μπαίνει ο θερμοπομπός ή όποιο εργαλείο. Δε ξέρω αν βασει κανονισμου απαιτείται η παροχή καυστήρα να έχει δική της αποκλειστική γραμμή αλλά πέρα από το ζήτητμα του ταυτοχρονισμού η ηλεκτρική κατανάλωση ενος καυστήρα πετρελαίου (για τετοιο καταλαβαίνω μιλάμε) είναι ελάχιστη σε σχέση με τα 16Α. Επεξ/σία 3 Σεπτεμβρίου 2019 από DrLo
Fubar.gr Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 1 ώρα πριν, HellhammeR είπε Έχω τον παρακάτω πίνακα: https://ibb.co/YZGmnTB Αυτά είναι καμπύλης L βάσει του παλιότερου γερμανικού στανταρ, οι οποίες αντιστοιχούν στο σύγχρονο Β. Άλλαξε τες όλες με ίδια αμπέρ αλλά καμπύλης C και δέν θα έχεις ξανά πρόβλημα με τα εργαλεία. Μήν βάλεις παραπάνω αμπέρ. 3
Βασίλης_29 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 Τι ισχύ έχει το τρυπάνι και πέφτει η 10αρα ασφάλεια; Επηρεάζεται από την ισχύ εκκίνησης;
HellhammeR Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 1 ώρα πριν, Fubar.gr είπε Αυτά είναι καμπύλης L βάσει του παλιότερου γερμανικού στανταρ, οι οποίες αντιστοιχούν στο σύγχρονο Β. Άλλαξε τες όλες με ίδια αμπέρ αλλά καμπύλης C και δέν θα έχεις ξανά πρόβλημα με τα εργαλεία. Μήν βάλεις παραπάνω αμπέρ. Μήπως γνωρίζεις κάποια τιμή πόσο πάει η ασφάλεια? 30 λεπτά πριν, Βασίλης_29 είπε Τι ισχύ έχει το τρυπάνι και πέφτει η 10αρα ασφάλεια; Επηρεάζεται από την ισχύ εκκίνησης; Μπορεί να δουλεύει για κάποια ώρα να κάνει δηλαδή 5-10 εκκινήσεις κανονικά και ας πούμε στην 11ατη εκκίνηση να πέσει η ασφάλεια.
Weiss Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 Η ασφάλεια ασφαλίζει το καλώδιο, άρα μην αλλάξεις μέγεθος γιατί δε θα σε προστατεύει. Σε παλιές εγκαταστάσεις 10Α έμπαιναν μόνο για φωτισμό και όχι σε πρίζες.
Βασίλης_29 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 3 ώρες πριν, HellhammeR είπε Μήπως γνωρίζεις κάποια τιμή πόσο πάει η ασφάλεια? Μπορεί να δουλεύει για κάποια ώρα να κάνει δηλαδή 5-10 εκκινήσεις κανονικά και ας πούμε στην 11ατη εκκίνηση να πέσει η ασφάλεια. Μάλλον πέφτει από το ρεύμα εκκίνησης. Το βασικό είναι να κοιτάξεις την ισχύ του μοτέρ. Η ισχύς εκκίνησης είναι κάποιες φορές μεγαλύτερη από την ονομαστική ισχύ.
HellhammeR Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 https://ibb.co/d0sszZ4 Άνοιξα ένα κουτί που είναι ακριβώς στην είσοδο ενός από τα δωμάτια και το έβγαλα μια φωτογραφία. Από τα δεξιά έρχονται τα καλώδια από το σαλόνι που βρίσκεται και ο πίνακας. Αριστερά πάνε στις πρίζες του δωματίου και στο φως και στην κάτω τρύπα είναι ο διακόπτης για το φως του δωματίου. Από ότι καταλαβαίνω οπτικά από το πάχος των καλωδίων έχουμε να κάνουμε με 1,5 mm διατομή ;
DrLo Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 3 ώρες πριν, Weiss είπε Η ασφάλεια ασφαλίζει το καλώδιο, άρα μην αλλάξεις μέγεθος γιατί δε θα σε προστατεύει. Σε παλιές εγκαταστάσεις 10Α έμπαιναν μόνο για φωτισμό και όχι σε πρίζες. Στα παλιά σπίτια δε διαχωρίζονταν οι γραμμές. Ήταν στην ίδια ασφάλεια. Σε 2 σπίτια μου φώτα και πρίζες είναι όλα σε 10ρες ασφάλειες και ανά χώρο (ίδια ασφάλεια φώτα και πρίζες δωματίων πχ) 1
meletis_m Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2019 11 ώρες πριν, HellhammeR είπε Έχω τον παρακάτω πίνακα: https://ibb.co/YZGmnTB Στις 3 10άρες είναι όλοι οι χώροι του σπιτιού και η πυλωτή. Στις 4 16άρες είναι κλιματιστικό 24αρι, καυστήρας, πλυντήριο πιάτων, πλυντήριο ρούχων. Στις 2 20άρες είναι η κουζίνα και το θερμοσίφωνο. Το πρόβλημα μου είναι στις 10αρες. Επειδή στην μια 10αρα είναι τα 3 δωμάτια και το μπάνιο, υπάρχει μεγάλος φόρτος και πέφτει συχνά η ασφάλεια. Επίσης αν βάλουμε κάνα εργαλείο σε πρίζα του σπιτιού, κάνα τρυπάνι πχ συχνά πυκνά πάλι ρίχνει ασφάλεια. Σκεφτόμουν να τις αλλάξω σε 16αρες απλά το σπίτι είναι 30 χρονών και δεν ξέρω αν αντέξει η καλωδίωση. Έχω και ένα 9αρι κλιματιστικό σε ενα απο τα δωμάτια και αν λειτουργεί και χρειαστεί να μπει ένας θερμοπομπός σε κάποιο άλλο δεν τον αντέχει. Επειδή θα βάλω και ένα 12αρι κλιματιστικό σε ακόμα ένα δωμάτιο αυτό που σκέφτηκα είναι να απομονώσω το δωμάτιο με το 9αρι μόνο του σε 16αρα, να αλλάξω τις υπόλοιπες 10αρες σε 16αρες και να τραβήξω γραμμή-διακλάδωση από την υπάρχουσα 16αρα του πλυντηρίου το οποίο βρίσκεται δίπλα στο δωμάτιο που θέλω να βάλω το 12αρι κλιματιστικό. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν καταρχήν αντέξει μια 16αρα κλιματιστικό 12αρι και πλυντήριο ρούχων μαζί και αν οι γραμμές μου γενικότερα αντέξουν την αναβάθμιση σε 16αρες από 10αρες. Να πω πως έχω φωνάξει ηλεκτρολόγο, εννοείται ότι θα τα κάνει αυτός. Άπλα ρωτάω για να πάρω και άλλες γνώμες. Ο ηλεκτρολόγος μου είπε ότι θα αντέξουν οι καλωδιώσεις αν αυξήσουμε τα τις ασφάλειες απλά δεν θα πρέπει να το ζορίζω πάρα πολύ το δίκτυο. Λογικά θα φτάσουν στο όριο γιατί το καλώδιο παίζει να είναι για 10Α ασφάλειες απλά έχει ανοχή και για παραπάνω. Σκέφτομαι να τον πω να αλλάξει τις καλωδιώσεις με καινούργιο καλώδιο απλά δεν ξέρω πόσο μπελάς είναι αυτό και αν μπορέσει να βρει τα κανάλια στο σπίτι γιατί ο ηλεκτρολόγος που τα έχει περάσει όταν χτιζόταν το σπίτι έχει πεθάνει. Σε ανάλογη κατάσταση βρέθηκα σε διαμέρισμα 30ετων Στη ουσία δεν σωστά κατανεμημένες οι ασφάλειες για του χώρους. Κανονικά το A/C πάνω από 12000 θέλει δική του γραμμή και ασφάλεια. Στην δική μου περίπτωση ο ηλεκτρολόγος μου πρόσθεσε 3 ασφάλειες παραπάνω για να μοιράσει και τα φορτία και μου πρόσθεσε και ενα αυτόματο ρελέ γιατί είχα τη βιδωτη ασφάλεια. Μου είπε όταν έχεις λεφτά θα δούμε τα κουτιά και χώραν τα καλώδια θα τραβήξω 2 γραμμές για το A/C (2δωματια) και να κάνει καλύτερο μοίρασμα. Από κόστος μου είπε ~250€
HellhammeR Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2019 11 ώρες πριν, meletis_m είπε Σε ανάλογη κατάσταση βρέθηκα σε διαμέρισμα 30ετων Στη ουσία δεν σωστά κατανεμημένες οι ασφάλειες για του χώρους. Κανονικά το A/C πάνω από 12000 θέλει δική του γραμμή και ασφάλεια. Στην δική μου περίπτωση ο ηλεκτρολόγος μου πρόσθεσε 3 ασφάλειες παραπάνω για να μοιράσει και τα φορτία και μου πρόσθεσε και ενα αυτόματο ρελέ γιατί είχα τη βιδωτη ασφάλεια. Μου είπε όταν έχεις λεφτά θα δούμε τα κουτιά και χώραν τα καλώδια θα τραβήξω 2 γραμμές για το A/C (2δωματια) και να κάνει καλύτερο μοίρασμα. Από κόστος μου είπε ~250€ Οι ασφάλειες που σου πρόσθεσε ήταν δουλειά που έγινε μονο στον πίνακα ή χρειάστηκε να τραβήξει ξεχωριστή γραμμή για κάθε δωμάτιο να την φέρει στον πίνακα και να σου περάσει ξεχωριστή ασφάλεια για το καθένα;
meletis_m Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2019 1 ώρα πριν, HellhammeR είπε Οι ασφάλειες που σου πρόσθεσε ήταν δουλειά που έγινε μονο στον πίνακα ή χρειάστηκε να τραβήξει ξεχωριστή γραμμή για κάθε δωμάτιο να την φέρει στον πίνακα και να σου περάσει ξεχωριστή ασφάλεια για το καθένα; Ήταν δουλειά μόνο στο πίνακα, δέν τραβήξαμε γραμμές . Το έχω στο πρόγραμμα για να τραβήξω γραμμές και να γίνει ολοκληρωμένη αναβάθμιση. Μού είπε σε καλύπτει , όταν έχεις τα χρήματα το ξαναβλέπουμε και τι υλικά θα βάλουμε . Του έδωσα 50€ μαζί και τα υλικά . Εδώ και 3 μήνες δέν έχω θέμα .
HellhammeR Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2019 43 λεπτά πριν, meletis_m είπε Ήταν δουλειά μόνο στο πίνακα, δέν τραβήξαμε γραμμές . Το έχω στο πρόγραμμα για να τραβήξω γραμμές και να γίνει ολοκληρωμένη αναβάθμιση. Μού είπε σε καλύπτει , όταν έχεις τα χρήματα το ξαναβλέπουμε και τι υλικά θα βάλουμε . Του έδωσα 50€ μαζί και τα υλικά . Εδώ και 3 μήνες δέν έχω θέμα . Και εγώ μάλλον έτσι θα το κάνω. Θα τον πω να χωρίσει την 1 10αρα σε 3 10αρες. Απλά δεν ξέρω αν μπορέσει να βρει όλες τις γραμμές πίσω από τον πίνακα ή που ενώνονται τα καλώδια. Δεν γίνεται να υπάρχει μια 10αρα για 3 δωμάτια και μπάνιο.. τι στο καλό σκεφτόντουσαν όταν φτιάχνανε το σπίτι...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα