Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, Digital-Entity είπε

Στο δικό μου laptop, HP 15, i7-7700hq, Nvidia 1050, 512GB Nvme με Manjaro Linux να κάνει boot, 2o SSD samsung sata 860 evo 1TB με Windows 10. Ξεχωριστές εγκαταστάσεις, το Manjaro βρήκε την εγκατάσταση από μόνο του και την έβαλε στον bootloader. Έτσι όταν ξεκινά το σύστημα μπορώ να διαλέξω σε ποιό λειτουργικό θα μπω, απλά και όμορφα.

Ξαναγράφω λοιπόν:

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΒΗΣΩ ΤΕΛΕΙΩΣ τα  WIndows 10, να βάλω SSD και να bootάρει σε Linux και να βάλω τον HDD για backup, σαν δεύτερο. Όχι να κάνω dual boot. Ακριβώς αυτό που γράφω. Τίποτε άλλο. Δοκίμασέ το και πες μου... Κράτα backup πρώτα για να μη με βρίζεις αργότερα...😉

Επεξ/σία από Jophiel
  • Απαντ. 181
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
2 minutes ago, Jophiel said:

Ξαναγράφω λοιπόν:

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΒΗΣΩ ΤΕΛΕΙΩΣ τα  WIndows 10, να βάλω SSD και να bootάρει σε Linux. Όχι να κάνω dual boot. Ακριβώς αυτό που γράφω. Τίποτε άλλο.

Για να το κάνεις αυτό πρώτα στο BIOS αφαιρείς το Secure Boot, και μετά με USB Stick κάνεις εγκατάσταση την διανομή που θέλεις. Μόνο προσοχή αν έχεις laptop με Nvidia optimus καλύτερα να βάλεις Pop OS της system76, ή Manjaro αν δεν είσαι αρχάριος, αλλιώς όποια διανομή θέλεις.

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, Digital-Entity είπε

Για να το κάνεις αυτό πρώτα στο BIOS αφαιρείς το Secure Boot, και μετά με USB Stick κάνεις εγκατάσταση την διανομή που θέλεις. Μόνο προσοχή αν έχεις laptop με Nvidia optimus καλύτερα να βάλεις Pop OS της system76, ή Manjaro αν δεν είσαι αρχάριος, αλλιώς όποια διανομή θέλεις.

Αυτή η λύση δεν δουλέυει. Είναι αυτή που προτείνουν κάποιοι, αλλά σε εμένα δε δούλεψε. Manjaro έχω. Δεν είμαι αρχάριος. Στο POP OS έχω θέμα με την κάρτα Wifi της Realtek, που έχει το laptop. Στο manjaro υπάρχει driver στο repository των χρηστών (AUR), για κάθε kernel και δουλεύει μια χαρά.

Με εκδόσεις debian-based έχω θέμα με τον driver αν κατεβάσω kernel πάνω από 5.

Επίσης θέλω να έχει secure boot, το manjaro την υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία. Αν κάνεις αυτό που έγραψα παραπάνω, δεν έχεις κανένα πρόβλημα με το secure boot. Μπορείς να το έχεις ενεργοποιημένο.

Επεξ/σία από Jophiel
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, Jophiel είπε

Μου λες να σου αιτολογήσω εγώ γιατί οι χρήστες επιλέγουν ένα λειτουργικό που διαφημίζεται, προβάλεται και υποστηρίζεται από μία εταιρεία δισεκατομυρίων σε σχέση με ένα λειτουργικό ανοιχτού κώδικα που δεν έχει κανένα κέρδος το αν θα το χρησιμοποιήσεις ή όχι;  Δεν μπορώ να καταλάβω τί είδους ερώτηση είναι αυτή. Παρόλα αυτά, πες με παράλογο, αλλά θεωρώ ότι σου δίνω απάντηση: τα linux είναι εντελώς ελεύθερη επιλογή. Αν θέλεις τα βάζεις, αν όχι είναι δικαίωμά σου. Δεν προσπαθούν να σε πείσουν με οποιονδήποτε τρόπο να το κάνεις.

Δεν θυμάμαι την αγγλική έκφραση, αλλά γράφει ότι ο δίσκος είναι κατεστραμένος και δεν μπορεί να προσπελαστεί. Ακόμα και αν έχεις εγκατεστημένα τα Linux. Να σημειωθεί ότι ακριβώς το ίδιο κάνει αν προσπαθήσεις να βάλεις άλλη έκδοση Windows με το ίδιο τρόπο. Στα laptop η αδεια των Windows φαινεται και στα bios... Tόσο ελεύθερα...

Ξαναγράφω: ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. Θέλεις να μου πεις ότι δοκίμασες να βάλεις SSD, linux, χωρίς να αφαιρέσεις καθόλου τον HDD και τα κατάφερες;.. Άσε ρε μεγάλε... Το έχω φάει στη μάπα πολλές φορές για να σε πιστέψω. Λες να μη δοκίμασα τα αυτονόητα που γράφεις; 

Από όλα αυτά που έγραψα, αυτό σκέφτηκες;...Η προβολή γίνεται από τους κατασκευαστές των laptop.Ότι δε διαφημίζεται, αλλά μπαίνει με το ζόρι και για να βγει θέλει ολόκληρη ιστορία δεν επιβάλλεται... Fuck logic.

Τέλος να ξεκαθαρίσω κάτι: δεν είμαι fan του Linux. Έχω PC και με τα 2 λειτουργικά και τα απολαμβάνω εξίσου για την κατάλληλη εργασία πάντα...

Τα Windows 10 enterprise (έχω αγοράσει νόμιμη άδεια) μου αρέσουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ και θεωρώ ότι είναι τα Windows 10 όπως θα έπρεπε να είναι... Σου είπα: ΔΕΝ κάνω VS. 

Ωραίες εκφράσεις. Γιατί συνήθως αντιμετωπίζω τέτοια συμπεριφορά κάθε φορά που κάνω διάλογο με κάποιον που λέει για το Linux; Το κλειδί των windows είναι στο bios για ευκολία. Δεν σε δεσμεύει. Μπορείς να βάλεις κάποιο λινκ για αυτό που λες; Σίγουρα ένα τέτοιο θέμα θα έχει πάρει διαστάσεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Ωραίες εκφράσεις. Γιατί συνήθως αντιμετωπίζω τέτοια συμπεριφορά κάθε φορά που κάνω διάλογο με κάποιον που λέει για το Linux; Το κλειδί των windows είναι στο bios για ευκολία. Δεν σε δεσμεύει. Μπορείς να βάλεις κάποιο λινκ για αυτό που λες; Σίγουρα ένα τέτοιο θέμα θα έχει πάρει διαστάσεις.

Aπό όλα αυτά που γράφω αυτό κράτησες; Να ρωτήσω κάτι: ο στόχος σου είναι να υποστηρίξεις τη ms ή να κάνεις διάλογο;

Αν είναι το πρώτο, τότε ας σταματήσουμε εδώ. Επιπλέον ξαναγράφω: δεν είμαι υποστηρικτής των linux. Αν ψάχνεις κάτι τέτοιο, τότε έπαιξες και έχασες...

Απλά προσπαθώ να παρουσιάσω τα πράγματα όπως είναι και όχι να πάρω ακραία θέση, γιατί η αλήθεια στην παρούσα περίπτωση ΔΕΝ είναι στα άκρα που την τοποθετείς εσύ ή οι υποστηρικτές των linux, που νομίζουν ότι έχουν αναλάβει κάποιου έιδους "σταυροφορία" για την εξάπλωσή τους ως "το ένα και μοναδικό λειτουργικό". Ανοιξε λίγο το μυαλό σου και δεν την αλήθεια σφαιρικά και όχι μονόπλευρα. 

Όλα τα λειτουργικά έχουν τα δυνατά τους σημεία. Δεν υπάρχει το απόλυτο. 

Αρέσουν σε κάποιον τα Windows 10; Μαγκιά του. Κάποιος άλλος κάνει τη δουλειά του με τα linux; Δικαίωμά του. Δε θα πω ούτε στον ένα, ούτε στον άλλο ότι κάνει λάθος. Αφού θεωρούν ότι κάνουν τη δουλειά τους, ποιος είμαι εγώ να τους πω αν έχουν δίκιο ή όχι; Το πως κάνει ο καθένας τη δουλειά του είναι προσωπική υπόθεση.

Επεξ/σία από Jophiel
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, Jophiel είπε

Aπό όλα αυτά που γράφω αυτό κράτησες; Να ρωτήσω κάτι: ο στόχος σου είναι να υποστηρίξεις τη ms ή να κάνεις διάλογο;

Αν είναι το πρώτο, τότε ας σταματήσουμε εδώ. Επιπλέον ξαναγράφω: δεν είμαι υποστηρικτής των linux. Αν ψάχνεις κάτι τέτοιο, τότε έπαιξες και έχασες...

Απλά προσπαθώ να παρουσιάσω τα πράγματα όπως είναι και όχι να πάρω ακραία θέση, γιατί η αλήθεια στην παρούσα περίπτωση ΔΕΝ είναι στα άκρα που την τοποθετείς εσύ ή οι υποστηρικτές των linux, που νομίζουν ότι έχουν αναλάβει κάποιου έιδους "σταυροφορία" για την εξάπλωσή τους ως "το ένα και μοναδικό λειτουργικό". Ανοιξε λίγο το μυαλό σου και δεν την αλήθεια σφαιρικά και όχι μονόπλευρα. 

Όλα τα λειτουργικά έχουν τα δυνατά τους σημεία. Δεν υπάρχει το απόλυτο. 

Μάλλον πρέπει να το κάνεις εσύ γιατί τυφλώνεσαι από τα νεύρα σου. Δεν είπα πουθενά ότι τα windows 10 είναι καλύτερα από το Linux. Είπα ότι τα προτιμούν οι consumers γιατί είναι φιλικά και το προτιμούν και στα γραφεία γιατί υπάρχουν τα περισσότερα προγράμματα για αυτά.

Αν βρίσκεις κάτι ακραίο σε αυτό που είπα θα χαρώ να το ακούσω.

Αλλά τουλάχιστον ας κρατήσουμε ένα επίπεδο. Τα "άσε ρε μεγάλε" κτλ προφανώς δεν βοηθούν.

Θα ήθελα να δω κάπου ότι έχει επισημανθεί αυτό που λες από την κοινότητα του Linux. Δηλαδή ότι τα windows δεν σε αφήνουν να βάλεις Linux σε laptop χωρίς να αλλάξεις δίσκο. Όχι να έχει γίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις (οπότε να είναι θέμα κάποιου laptop ή κατασκευαστή) αλλά να είναι καθολικό. Προφανώς αν το είχε κάνει επίτηδες η Microsoft δεν θα μπορούσες σε κανένα 

Επεξ/σία από Retromaniac
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
35 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Μάλλον πρέπει να το κάνεις εσύ γιατί τυφλώνεσαι από τα νεύρα σου. Δεν είπα πουθενά ότι τα windows 10 είναι καλύτερα από το Linux. Είπα ότι τα προτιμούν οι consumers γιατί είναι φιλικά και το προτιμούν και στα γραφεία γιατί υπάρχουν τα περισσότερα προγράμματα για αυτά.

Αν βρίσκεις κάτι ακραίο σε αυτό που είπα θα χαρώ να το ακούσω.

Αλλά τουλάχιστον ας κρατήσουμε ένα επίπεδο. Τα "άσε ρε μεγάλε" κτλ προφανώς δεν βοηθούν.

Θα ήθελα να δω κάπου ότι έχει επισημανθεί αυτό που λες από την κοινότητα του Linux. Δηλαδή ότι τα windows δεν σε αφήνουν να βάλεις Linux σε laptop χωρίς να αλλάξεις δίσκο. Όχι να έχει σε ελάχιστες περιπτώσεις. Προφανώς αν το είχε κάνει επίτηδες η Microsoft δεν θα γινόταν πουθενά.

Δεν έχω ανεβάσει ούτε ένα παλμό. Ειλικρινά. Μάλλον έχεις λάθος εικόνα στο μυαλό σου, αν  με φαντάζεσαι αναψοκοκκινισμένο, να γράφω με μανία πάνω από το πληκτρολόγιο. Σου είπα: είμαι ευχαριστημένος και με τα 2 λειτουργικά. Σημάδι αυτού ότι αγόρασα άδεια, πληρώνοντας κοντά στα 100€, για Windows 10 enteprise από κατάστημα του εξωτερικού. Επειδή μου άρεσαν.

Για το πόσο φιλικά είναι τα 10 διαφωνώ. Αυτό δείχνει ότι δεν έχεις εμπειρία με linux. Αν φαντάζεσαι ότι ανοίγεις terminal και γράφεις εντολές, τότε κάνεις λάθος. Μπορείς να κάνεις όλες τις δουλειές από το γραφικό περιβάλλον, όπως στα Windows. Η φιλοσοφία τους είναι παρόμοια με του Android (που είναι βασισμένο σε linux...), με τη διαφορά ότι δεν υπάρχει κακόβουλο λογισμικό. Επιπλέον, πόσο φιλικό είναι για το χρήστη, στα Winodws 10, όταν σε ένα σωρό προγράμματα πρέπει να έχεις το νου σου να ξετσεκάρεις ένα σωρό κουτιά, κατά την εγκατάσταση, αλλιώς σε γεμίζουν σαβούρα; Στα linux κατεβαίνει από το store (ή repository) και εγκαθίστανται με 1 κλικ. ΑΚΡΙΒΩΣ όπως στο playstore και μόλις βγει καινούρια έκδοση σου πετάει μύνημα ότι και με 1 κλικ την κατεβάζεις αυτόματα. Πόσο πιο φιλικό στο χρήστη θέλεις; Terminal ανοίγεις για κάτι πιο προχωρημένο, όπως θα άνοιγες γραμμή εντολών στα Windows, μόνο που το terminal είναι έτη φωτός μπροστά από την γραμμή εντολών... Μεγάλη συζήτηση...

Το "ρε μεγάλε" το είπα γιατί θυμήθηκα τις ώρες που έφαγα για να βρω τη λύση και την αγανάκτησή μου και όχι για να σε προσβάλλω. Αγενές; Ίσως, αλλά δεν ήταν αυτός ο στόχος μου. To ξεκαθαρίζω, λοιπόν, για να μην έχουμε παρεξήγηση.

Εξάλλου, είχα και δίκιο: αποκλείεται να έκανες αυτό που έγραψα, γιατί δεν έχεις επαφή με linux. Τουλάχιστον όχι σε επίπεδο ώστε να έχεις άποψη. Δεν το γράφω προσβλητικά, αλλά σαν γεγονός. Μαγκιά σου και δικαίωμά σου, αλλά μην εκφράζεις ακραίες απόψεις. Κράτα μια επιφύλαξη.

Δεν είπα να αλλάξεις δίσκο. Προφανώς διαφωνείς χωρίς να διαβάσεις αυτό που γράφω. Είπα: αγοράζω ένα laptop, με προεγκαταστημένα (τα εμετικά, κατά τη γνώμη μου) Win 10 Home. Θέλω να βάλω Linux (MONO LINUX, ΟΧΙ DUAL BOOT) και παράλληλα να αυξήσω τις επιδόσεις με SSD. Αυτό τίποτε άλλο. Προφανώς και το έκανε επίτηδες η MS, αλλά απειδή υπάρχει λύση (έστω και αν είναι πολύ δύσκολη) δεν είναι παράνομη. Όμως βοηθάει στα ποσοστά της... Πάρα πολύ...

Η λύση είναι να βγάλεις το secure boot από τα bios. Αυτό προτείνουν κάποιοι στην κοινότητα του linux και αναφέρθηκε και παραπάνω από τον @Digital-Entity

Όμως αυτό δεν το θεωρώ λύση. Θέλω το secure boot, αφού υποστηρίζετε από τα linux. Η λύση είναι αυτό που έγραψα. Ένας απλός χρήστης, απλά θα ενευρίζονταν και θα έμενε με Windows 10 home. 

Τέλος, όπως σε κάθε λειτουργικό, ο χρήστης πρέπει να είναι διατεθειμένος να αφιερώσει ένα χρονικό διάστημα για να το μάθει και να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν να προσπαθεί να δουλέψει με όλα τα λειτουργικά όπως ΑΚΡΙΒΩΣ θα έκανε με τα Windows. Είναι αυτονόητο, αλλά λίγοι το καταλαβαίνουν. Το ίδιο πχ ισχύει και για το MacOS.

Επεξ/σία από Jophiel
Δημοσ.

Δεν έχω ανεβάσει ούτε ένα παλμό. Ειλικρινά. Μάλλον έχεις λάθος εικόνα στο μυαλό σου, αν  με φαντάζεσαι αναψοκοκκινισμένο, να γράφω με μανία πάνω από το πληκτρολόγιο. Σου είπα: είμαι ευχαριστημένος και με τα 2 λειτουργικά. Σημάδι αυτού ότι αγόρασα άδεια, πληρώνοντας κοντά στα 100€, για Windows 10 enteprise από κατάστημα του εξωτερικού. Επειδή μου άρεσαν.

Για το πόσο φιλικά είναι τα 10 διαφωνώ. Αυτό δείχνει ότι δεν έχεις εμπειρία με linux. Αν φαντάζεσαι ότι ανοίγεις terminal και γράφεις εντολές, τότε κάνεις λάθος. Μπορείς να κάνεις όλες τις δουλειές από το γραφικό περιβάλλον, όπως στα Windows. Η φιλοσοφία τους είναι παρόμοια με του Android (που είναι βασισμένο σε linux...), με τη διαφορά ότι δεν υπάρχει κακόβουλο λογισμικό.

Το "ρε μεγάλε" το είπα γιατί θυμήθηκα τις ώρες που έφαγα για να βρω τη λύση και την αγανάκτησή μου και όχι για να σε προσβάλλω. Αγενές; Ίσως, αλλά δεν ήταν αυτός ο στόχος μου. Εξάλλου, είχα και δίκιο: αποκλείεται να έκανες αυτό που έγραψα, γιατί δεν έχεις επαφή με linux. Τουλάχιστον όχι σε επίπεδο ώστε να έχεις άποψη. Δεν το γράφω προσβλητικά, αλλά σαν γεγονός.

Δεν είπα να αλλάξεις δίσκο. Προφανώς διαφωνείς χωρίς να διαβάσεις αυτό που γράφω. Είπα: αγοράζω ένα laptop, με προεγκαταστημένα (τα εμετικά, κατά τη γνώμη μου) Winodws 10 Home. Θέλω να βάλω Linux (MONO LINUX, ΟΧΙ DUAL BOOT) και παράλληλα να αυξήσω τις επιδόσεις με SSD. Αυτό τίποτε άλλο.

Η λύση είναι να βγάλεις το secure boot από τα bios. Αυτό προτείνουν κάποιοι στην κοινότητα του linux και αναφέρθηκε και παραπάνω από τον @Digital-Entity

Όμως αυτό δεν το θεωρώ λύση. Θέλω το secure boot, αφού υποστηρίζετε από τα linux. Η λύση είναι αυτό που έγραψα.

Υποθέτεις πολλά πράγματα. Καταρχήν έχω εμπειρία από Linux και ξέρω γιατί μιλάω. Ακόμη και hardcore linuxades παραδέχονται ότι δεν είναι για τον ΑΠΛΟ χρήστη. Αν μπορέσεις να καταλάβεις τι εννοούμε απλό χρήστη και γιατί τα windows έχουν αυτό το ποσοστό θα είμαστε οκ. Για μένα είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιώ Linux και μου φαίνονται ΣΧΕΔΟΝ το ίδιο φιλικά γιατί απλά μπορώ να το κάνω (διάβασε το παράδειγμα παρακάτω τι εννοώ). Όχι όμως για ΤΟΝ ΑΠΛΟ χρήστη. Και στα windows οταν μου τύχει ένα πρόβλημα το λύνω αρκετά εύκολα. Αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι ο απλός χρήστης μπορεί και στο παραμικρό πρόβλημα να πελαγωσει. Όταν λέμε απλό χρήστη φαντάσου ότι είναι αυτός που θέλει να κάνει recover το password στο Facebook και ζητάει βοήθεια... Ναι είναι τεράστιος ο αριθμός των χρηστών που δυσκολεύονται ακόμη και σε τέτοια.

Και για να σου δώσω ένα παράδειγμα. Αν ξέρεις να οδηγείς ένα αυτοκίνητο με ταχύτητες (Linux) και πας σε αυτόματο (windows) είσαι μια χαρά. Και τα 2 σου φαίνονται πανευκολα και δεν βρίσκεις τόση διαφορά στην φιλικότητα. Αν πάει κάποιος που έχει μάθει να οδηγεί μόνο με αυτόματο να οδηγήσει με ταχύτητες θα του είναι αδύνατον. Γιατί όμως αφού εσύ δεν βλέπεις καμία σχεδόν διαφορά; Ελπίζω να πιάνεις το νόημα.

Όσον αφορά αυτό που θες να κάνεις κατάλαβα πολύ καλά. Όταν λέω να αλλάξεις δίσκο εννοώ να βάλεις ssd και να βγάλεις τον hdd να τον φορμαρεις. Δοκίμασες να απενεργοποιήσεις το secure boot, να βάλεις Linux να φορμαρεις τον hdd και μετά να ενεργοποιήσεις το secure boot και να τα ξαναπερασεις;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
52 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Υποθέτεις πολλά πράγματα. Καταρχήν έχω εμπειρία από Linux και ξέρω γιατί μιλάω. Ακόμη και hardcore linuxades παραδέχονται ότι δεν είναι για τον ΑΠΛΟ χρήστη. Αν μπορέσεις να καταλάβεις τι εννοούμε απλό χρήστη και γιατί τα windows έχουν αυτό το ποσοστό θα είμαστε οκ. Για μένα είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιώ Linux και μου φαίνονται ΣΧΕΔΟΝ το ίδιο φιλικά γιατί απλά μπορώ να το κάνω (διάβασε το παράδειγμα παρακάτω τι εννοώ). Όχι όμως για ΤΟΝ ΑΠΛΟ χρήστη. Και στα windows οταν μου τύχει ένα πρόβλημα το λύνω αρκετά εύκολα. Αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι ο απλός χρήστης μπορεί και στο παραμικρό πρόβλημα να πελαγωσει. Όταν λέμε απλό χρήστη φαντάσου ότι είναι αυτός που θέλει να κάνει recover το password στο Facebook και ζητάει βοήθεια... Ναι είναι τεράστιος ο αριθμός των χρηστών που δυσκολεύονται ακόμη και σε τέτοια.

Και για να σου δώσω ένα παράδειγμα. Αν ξέρεις να οδηγείς ένα αυτοκίνητο με ταχύτητες (Linux) και πας σε αυτόματο (windows) είσαι μια χαρά. Και τα 2 σου φαίνονται πανευκολα και δεν βρίσκεις τόση διαφορά στην φιλικότητα. Αν πάει κάποιος που έχει μάθει να οδηγεί μόνο με αυτόματο να οδηγήσει με ταχύτητες θα του είναι αδύνατον. Γιατί όμως αφού εσύ δεν βλέπεις καμία σχεδόν διαφορά; Ελπίζω να πιάνεις το νόημα.

Όσον αφορά αυτό που θες να κάνεις κατάλαβα πολύ καλά. Όταν λέω να αλλάξεις δίσκο εννοώ να βάλεις ssd και να βγάλεις τον hdd να τον φορμαρεις. Δοκίμασες να απενεργοποιήσεις το secure boot, να βάλεις Linux να φορμαρεις τον hdd και μετά να ενεργοποιήσεις το secure boot και να τα ξαναπερασεις;

Σε αυτόν τον χρήστη που περιγράφεις είναι φιλικό να κατεβάζει ένα πρόγραμμα, να προσέχει σε κάθε "next" τί κουτάκια είναι τσεκαρισμένα και όχι να κάνει ένα κλικ και να κατεβάζει ακριβώς αυτό που θέλει από το repository; Ξαναλέω: ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ANDROID...

Να του προτείνεις ένα λειτουργικό με σωρία κακόβουλου λογισμικού για "ευκολία χρήσης" και όχι ένα εύκολο και αυτοματοποιημένο λειτουργικό (για καθημερινή χρήση βέβαια, τα παιχνίδια είναι άλλο θέμα...) με μόλις απειροελάχιστα κακόβουλα προγράμματα σε όλη την ιστορία του και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις επειδή ο χρήστης κατέβασε από περίεργα stores (repositories); Να σημειωθεί ότι καμία απειλη του linux μέχρι σήμερα δεν έχει εξελιχθεί σε μεγάλη κλίμακα. 

Όλοι οι browsers δουλεύουν ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο, με τα ίδια μενού και έχουν την ίδια εμφάνιση με τα Windows. Η εμπειρία browsing είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια. 

Αυτό που γράφεις στο παράδειγμα αφορά τα Linux προ 10 ετίας. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν έχεις άποψη. Γιατί δεν περιγράφεις την πραγματικότητα του σήμερα. Τί είναι το "αυτόματο" αυτό που πρέπει να προσέχεις σε τί πατάς κλικ; Ή αυτό που εγκαθίστανται σε 10 λεπτά, με όλους τους drivers, με firefox και όλες τις εφαρμογές γραφείου προεγκατεστημένες και παράλληλα το κατέβασμα οποιασδήποτε εφαρμογής είναι (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ) 1 κλικ και χωρίς να χρειάζεται καν να πας στο site του κατασκευαστή για να το κάνεις;

Από ότι βλέπω έψαξες στο internet για τη λύση. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αυτή η λύση. Την έχω κάνει και καταλήγω στο ίδιο ακριβώς πρόβλημα: ΔΕΝ bootάρει. Αν δεν κάνεις αυτό που έγραψα θα πρέπει κάθε φορά που κάνεις boot ή επανεκκίνηση να μπαίνεις στο menu boot του laptop (πχ στους HP είναι το F9) και να διαλέγεις χειροκίνητα τον δίσκο με την εγκατάσταση του λειτουργικού. Αυτό δεν είναι λύση, παρόλο που λύνει κάπως το πρόβλημα: είναι ένα εκνευριστικό ημίμετρο. Δε μπορεί να πρέπει κάθε φορά που ξεκινάω το laptop να πρέπει να πατήσω το f9 .  Αν δεν το πατήσεις σου γράφει ότι έχεις κατεστραμένο boot και ότι ο σκληρός δεν είναι προσπελάσιμος (κάτι τέτοιο τελοσπάντων...) και μένει εκεί. Αν κάνεις αυτό που γράφεις, τότε δεν έχει καν την επιλογή να διαλέξεις τον δίσκο της εγκατάστασης του λειτουργικού. Καταστρέφεται τελείως η εκκίνηση και δεν μπαίνει ούτε με f9. Δηλαδή ακόμα χειρότερα.  

Δεν είμαι αρχάριος χρήστης (φτιάχνω μόνος μου τα PC μου από το 1996) και έφαγα πάνω από 12 ώρες για να βρω τη λύση. Δεν είμαι τεχνικός, ούτε guru των υπολογιστών, αλλά πιάνει το χέρι μου. Μη μου προτείνεις αυτά που μπορείς να βρεις εύκολα με ένα απλό googlάρισμα. Τα έχω δοκιμάσει. Αυτό το γράφουν σε κάποια forums των linux, αλλά δε σημαίνει ότι δουλεύουν κιόλας. Είναι απλά ιδέες καποιων για να βοηθήσουν, δεν είναι λύσεις. 

Αν σου τύχει ποτέ σε κάποιον φίλο δοκίμασέ το αυτό που λες και αν πιάσει μου το λες... Στο τέλος θα κάνεις αυτό που γράφω: θα βγάλεις τον HDD, θα τον formάρεις, θα περάσεις καθαρή εγκατάσταση στον SSD και μετά θα τοποθετήσεις τον HDD στο laptop. Για το μόνο που κρατάω σαν επιφύλαξη είναι ότι, ίσως, θα μπορούσα με το software της εταιρείας του SSD να μεταφέρω τα Windows sστον SSD και κατόπιν να κάνω format, αλλά δεν ορκίζομαι ότι θα δουλέψει και σίγουρα δεν είναι για αρχάριο χρήστη επίσης... Η μία λύση είναι δύσκολη σε επίπεδο hardware και η άλλη σε επίπεδο software, άρα δεν αποτελούν εύκολες και κατά συνέπεια, ρεαλιστικές επιλογές για έναν συνηθισμένο χρήστη. 

Να πω ότι εγκατάσταση Linux (στις περισσότερες εκδόσεις) μπορεί να κάνει και ένα παιδι 12 ετών (σε καθαρό δίσκο πάντα).  Είναι τέλεια; Όχι βέβαια. Έχουν τα θεματάκια τους και αυτά. 

Επεξ/σία από Jophiel
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, jack124 είπε

Μια χαρά είναι τα windows 10, την τηλεμετρία την καθορίζεις σε βασική όπως είπαν και άλλοι και είναι όλα ανώνυμα

Και που το ξέρεις αυτό; Γιατί να εμπιστευτώ τις διαβεβαιώσεις ενός tech giant;

Σε κανέναν tech giant δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη, όλοι τους αυτό που θέλουν να πάρουν θα το πάρουν.

Και δεν το λέω αυτό γιατί είμαι κατά του telemetry, δεν είμαι.

Με το παραμύθιασμα όμως έχω θέμα.

Windows 10 has a long history of causing privacy concerns across the world, and more recently, the Dutch data protection agency raised the alarm over the data collection process taking place after installing the OS.

https://news.softpedia.com/news/windows-10-causing-new-privacy-concerns-due-to-user-data-collection-527159.shtml

Για τον Edge επίσης.

Επεξ/σία από aypnia
  • Like 2
Δημοσ.

αφού μας πήγαν με το ζόρι σαν τα γίδια στο μαντρί τι να κάνουμε και εμείς , εκεί πατάς επανελημμένα δεν θέλω να κάνω upgrade σε 10 , όλα όμορφα και ωραία , κλείνεις το pc ανοίγεις και σου λέει περιμέντε παρακαλώ γίνετε αναβάθμιση σε 10 , πάντως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του λειτουργικού είναι ότι αλλάζεις όλο το hardware και σου φορτώνει windows κανονικά δίχως να χρειαστείς format και ας είναι διαφορετικό chipset απλά περνάς driver από πάνω και ξεμπέρδεψες

Δημοσ.
2 ώρες πριν, korakios είπε

Αυτό με το βγάλε βάλε δίσκους για να βάλεις Linux δεν το κατάλαβα . Εδώ το SP4 της MS το έχω dual boot με Linux και UEFI .

Το πρόβλημα είναι σε laptop με HDD, με προεγκατεστημένα W10, αν θελήσεις καθαρή εγκατάσταση Linux σε SSD, να σβήσεις τα W10 και να κρατήσεις το HDD για backup. Σε dual boot κανένα πρόβλημα.

Κάντο και θα δεις...

Δημοσ.

Το πρόβλημα είναι σε laptop με HDD, με προεγκατεστημένα W10, αν θελήσεις καθαρή εγκατάσταση Linux σε SSD, να σβήσεις τα W10 και να κρατήσεις το HDD για backup. Σε dual boot κανένα πρόβλημα.

Κάντο και θα δεις...

Δε χρειάστηκε ποτέ . Σε πιο ακριβώς μοντέλο είχες πρόβλημα ? Καλό είναι να ανοίξεις κάποιο θέμα μιας και βγαίνουμε εκτός 

Δημοσ.
8 ώρες πριν, Dinos_12345 είπε

Θα ήθελα να πω πως τα Windows 10 είναι το καλύτερο λειτουργικό για consumers. Δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό, ότι και να κάνεις το κάνει πάρα πολύ καλά. Ακόμα και για προγραμματισμό προσφέρουν μία πολύ καλή εμπειρία αλλά εκεί μην γελιόμαστε, το Linux είναι έτη φωτός μπροστά. 

Χρήστης Windows 10 και Linux Mint 19.2, σε τούμπανο PC που οποιαδήποτε διαφορά σε performance δεν φαίνεται.

Επίσης, αν έχεις laptop με touchscreen και σου αρέσει να την χρησιμοποιείς, δεν ξέρω Linux distro που να παίζει άριστα με touchscreen και να μην είναι πατάτα στα υπόλοιπα.

Και με τι να έρθουν; Το Mac είναι proprietary, το Linux δεν είναι user friendly για τον μέσο χρήστη, γιατί δεν έχει όλα τα προγράμματα που έχει συνηθίσει και πρέπει να συμβιβαστεί, άρα, το τελευταίο λειτουργικό της MS θα έχουν πάνω. Τρως το καπέλο στην τιμή αλλά το 95% των χρηστών, δεν νοιάζονται αν τρέχουν Windows 10 ή Windows 7, αρκεί να έχουν όλα τους τα προγράμματα.

Το Linux δεν είναι user friendly; Μάλλον έχεις πάρα πολύ καιρό να χρησιμοποιήσεις linux! Το Mint τουλάχιστον είναι εξίσου φιλικό και εύκολο και αναγνωρίζει τα πάντα, ακόμα και πανάρχαιες serial/parallel συσκευές.

Αναφορά σε κείμενο

Τρως το καπέλο στην τιμή αλλά το 95% των χρηστών, δεν νοιάζονται αν τρέχουν Windows 10 ή Windows 7, αρκεί να έχουν όλα τους τα προγράμματα.

Αυτό ξαναπέστο!

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...