Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δε το συζηταμε, εμενα καποτε σε σπιτι με φυσικο αεριο, απο τον δεκεμβρη και μετα ο θερμοστατης ηταν μονιμα στο 21, δουλευε πολυ λιγες ωρες μεσα στη μερα, και ειχα παντα ζεστο νερο. Μου ερχοταν τοτε (2015) ουτε 400€ ο χειμωνα.

Για το κληματιστικο που ανεφερα παραπανω, υπολογιζω οτι το 24/7 καει τα ιδια με καποιον που το λειτουργει 10-12 ωρες. Οποτε δε συμφερει να το σβηνεις. Αν το χρησιμοποιεις 5-7 ωρες τη μερα τοτε ειναι πιο οικονομικο απο το να το σβηνεις.

Το κλιματιστικο (εστω πχ ενα 18000 bru) με το που το αναβεις καει περιπου 1400W (αναλογα το μοντελο κτλ κτλ) οταν πιασει τη θερμοκρασια μετα απο καποια ωρα πεφτει απο 200-μεχρι 800 watt , αναλογα παλι τι μαρκα αγορασες και τι σπιτι εχεις. Οποτε μια ωρα στα 1400watt ειναι αντιστοιχη με 4-5 ωρες σε ενα που εχει πιασει θερμοκρασια. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

H πιό οικονομική μέθοδος θέρμανσης είναι το κλιματιστικό inverter, εφόσον δεν έχετε θερμοκρασίες κοντά στο 0.

Το κλιματιστικό κάνει μεταφορά θερμότητας και όχι παραγωγή θερμότητας, οπότε είναι εκ φύσεως πιό αποδοτικό.

Αν το σπιτι έχει καλή θερμομόνωση, χωρίς σημαντικές απώλειες, το να έχεις το κλιματιστικό ανοιχτό 24/7 είναι η σωστότερη επιλογή.

Αν το σπίτι δεν έχει καλή θερμομόνωση, τότε ίσως είναι προτιμότερο να λειτουργεί με χρονοδιακόπτη τις ώρες που θέλετε το σπίτι ζεστό.

Σε εμάς, με μωρό και θερμοκρασίες μέγιστη 14, μίνιμουμ 7 σε τελευταίο όροφο πολυκατοικίας (οπότε τεράστιες απώλειες από το ταβάνι/πλάκα) έχω το 18άρι inverter σε 85 τετραγωνικά στους 22 βαθμούς, από τις 3 το μεσημέρι, μέχρι τις 12 το βράδυ. Το σπίτι δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 20 σε οποιοδήποτε δωμάτιο καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, ενώ έχω και 30% λιγότερο ρεύμα σε σχέση με πέρσι που δουλευε 24ωρο.

Επεξ/σία από panther_512
Δημοσ.

Υπαρχει αυτο απο το ΕΜΠ  αλλα δεν εχει συμπεριλαβει το κερδος απο τη χρηση ζεστου νερου που εχουν οι λεβητες.

image.png.63db20de30731d53c692d48eb720c0d2.png

image.png

8 λεπτά πριν, panther_512 είπε

H πιό οικονομική μέθοδος θέρμανσης είναι το κλιματιστικό inverter, εφόσον δεν έχετε θερμοκρασίες κοντά στο 0.

Το κλιματιστικό κάνει μεταφορά θερμότητας και όχι παραγωγή θερμότητας, οπότε είναι εκ φύσεως πιό αποδοτικό.

Αν το σπιτι έχει καλή θερμομόνωση, χωρίς σημαντικές απώλειες, το να έχεις το κλιματιστικό ανοιχτό 24/7 είναι η σωστότερη επιλογή.

Αν το σπίτι δεν έχει καλή θερμομόνωση, τότε ίσως είναι προτιμότερο να λειτουργεί με χρονοδιακόπτη τις ώρες που θέλετε το σπίτι ζεστό.

Αυτο που αναφερεςι panther για τη μεταφορα θερμοτητας, δε νομιζω οτι ειναι κατανοητο απο καποιον που δε γνωριζει θερμοδυναμικη. Συμπιεση και εκτονωση ψυκτικου μεσου γινεται με χρηση ρευματος, αλλα ναι μπορεις να πεις οτι παιρνει θερμοτητα απο τη μια μερια κατα τη συμπιεση και τη βγαζει στην αλλη πλευρα κατα την εκτονωση.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, panther_512 είπε

Σε εμάς, με μωρό και θερμοκρασίες μέγιστη 14, μίνιμουμ 7 σε τελευταίο όροφο πολυκατοικίας (οπότε τεράστιες απώλειες από το ταβάνι/πλάκα) έχω το 18άρι inverter σε 85 τετραγωνικά στους 22 βαθμούς, από τις 3 το μεσημέρι, μέχρι τις 12 το βράδυ. Το σπίτι δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 20 σε οποιοδήποτε δωμάτιο καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, ενώ έχω και 30% λιγότερο ρεύμα σε σχέση με πέρσι που δουλευε 24ωρο.

Στη ΔΕΗ πόσα πληρώνεις; Ακόμα και στη Κρήτη να είσαι που οι θερμοκρασίες ειναι πιο υψηλές, όταν μιλάμε για 7ο όροφο, το κλιματιστικο ειναι καταδικασμένο να δουλεύει συνεχώς και να μην έρχεται σε εν υπνώση διαδικασία. Κρατάει δηλαδη θερμοκρασία το σπίτι για να μπορέσει το inverter να χαμηλώσει λιγο την ενέργειά του;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναί, όπως είπα το κλιματιστικό δουλεύει στους 21 ή 22 βαθμούς 15:00 με 00:00 τις καθημερινές, το βάζω να δουλέψει αυτόματα στις 6 με 7 το πρωί που ξυπνάμε για δουλειά και διατηρεί θερμοκρασία 20 βαθμών σε όλα τα δωμάτια όταν δεν δουλεύει.

Δεν βλέπω το inverter να κουράζεται, ο ανεμιστήρας του δουλεύει σε χαμηλή στάση.

Πέρσι την περίοδο Νοέμβριος - Δεκέμβριος με το κλιματιστικό να δουλεύει 24ωρο έκαψα 750 κιλοβατώρες και φέτος έκαψα 570, με την ιδια άνεση εσωτερικού χώρου (κυκλοφορούμε με κοντομάνικα).

Είναι 30% η διαφορά.

Επεξ/σία από panther_512
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, panther_512 είπε

Πέρσι την περίοδο Νοέμβριος - Δεκέμβριος με το κλιματιστικό να δουλεύει 24ωρο έκαψα 750 κιλοβατώρες και φέτος έκαψα 570, με την ιδια άνεση εσωτερικού χώρου (κυκλοφορούμε με κοντομάνικα).

Oκ, ναι έχει ένα Α κόστος (αν σκεφτείς οτι εγω 800 καίω σε ένα 4μηνο ξέρω γω), αλλά υπερβολικό δε το βρισκω για αυτο που κάνεις.

Δηλαδή ακόμα και 800 ευρω το 4μηνο να σου πηγαίνει η ΔΕΗ το χειμώνα, αν έχεις ζεστό το σπίτι εισαι καλά.

Δημοσ.

Νομίζω όμως ότι στα μειονεκτήματα του κλιματιστικού συγκαταλέγεται η ξήρανση του αέρα, και ότι θέλει μελέτη και τύχη να μπουν τα κλιματιστικά σε σημείο τέτοιο που να μην ενοχλούν τα ρεύματα αέρα και να μη χτυπάνε πάνω σου ενώ π.χ. είσαι ξαπλωμένος.

Επίσης ότι αν το κλείσεις σε μικρό χρονικό διάστημα παγώνεις, και ότι δεν είναι αθόρυβο.

Δημοσ.
5 ώρες πριν, Curtis76 είπε

Μπα ανεργος ειμαι , απλα εχω μωρο στο σπιτι. Νομιζω οτι θα καει καπου 300-400 watt την ωρα, 

θα σε διαλυσει ρε φιλε... Θερμανση τα ερκοντ. ρουφανε

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, phanispal είπε

Νομίζω όμως ότι στα μειονεκτήματα του κλιματιστικού συγκαταλέγεται η ξήρανση του αέρα, και ότι θέλει μελέτη και τύχη να μπουν τα κλιματιστικά σε σημείο τέτοιο που να μην ενοχλούν τα ρεύματα αέρα και να μη χτυπάνε πάνω σου ενώ π.χ. είσαι ξαπλωμένος.

Επίσης ότι αν το κλείσεις σε μικρό χρονικό διάστημα παγώνεις, και ότι δεν είναι αθόρυβο.

Στη θερμανση τα κλιματιστικα δεν πορκαλουν ξηρανση μονο το καλοκαιρι κανουν απου κανουν αφυγρανση.. Το νερο που σταζει στην εξωτερικη μοναδα, το καλοκαιρι προερχεται απο την εσωτερικη μοναδα, και ειναι νερο που προερχεται απο τον αερα του εσωτερικου χωρου, ενω τον χειμωνα το νερο που τρεχει εξω προερχεται απο την εξωτερικη μοναδα και εναι λυωμενος παγος οταν κανει η μοναδα αποπαγωση.

Panter αν απο τις 12 το βραδυ μεχρι τις 3 το απογευμα (15 ωρες) δε χανει ουτε δυο βαθμους τοτε εχει σουπερ μονωση στο σπιτι. Εγω που προσφατα ειχα διακοπη ρευματος 32 ωρες... απο 22 πηγε τελικα 17,5 ... εξωτερικη πες περιπου 8 βαθμους κελσιου.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, phanispal είπε

Από την πείρα μου σε κλιματισμό ώς μέσο θέρμανσης για περισσότερο από δεκαετία, εφόσον το σπίτι έχει μία σχετική θερμομόνωση και δεν μπάζει από παντού, το κλιματιστικό θα φέρει τον χώρο σου σε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία και στη συνέχεια θα μπορείς να την διατηρείς όλο το 24ωρο με +/- 2 βαθμούς. Είναι σημαντικό όμως το κλιματιστικό να είναι inverter.

Το κλιματιστικό δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα όταν είναι στη θέρμανση, δεν απορροφά υγρασία όπως όταν είναι στην ψύξη. Αυτό που λέμε ότι αν κλείσεις το κλιματιστικό παγώνει ο χώρος δεν ισχύει. Για να έχεις την αίσθηση ότι το σπίτι παγώνει όταν το κλείνεις, αυτό σημαίνει ότι ο χώρος σου δεν έπιασε τη θερμοκρασία που ήθελες, πιθανότατα καθόσουν κοντά στη ροή του ζεστού αέρα, και έκλεισες τη θέρμανση νωρίς.

8 λεπτά πριν, Curtis76 είπε

Panter αν απο τις 12 το βραδυ μεχρι τις 3 το απογευμα (15 ωρες) δε χανει ουτε δυο βαθμους τοτε εχει σουπερ μονωση στο σπιτι. Εγω που προσφατα ειχα διακοπη ρευματος 32 ωρες... απο 22 πηγε τελικα 17,5 ... εξωτερικη πες περιπου 8 βαθμους κελσιου.

Δουλεύει και το πρωί μία ώρα, όταν ξυπνάμε. Σήμερα για παράδειγμα στις 3 το μεσημέρι που γύρισα, το σαλόνι που είναι το πιό ζεστό δωμάτιο του σπιτιού είχε 20 και το πιό κρύο είχε 19.

H πολυκατοικία είναι του 2006.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το κλιματιστικο ζεσταίνει τον αερα  σε  αντίθεση με την υπέρυθρη θέρμανση που ζεσταίνει τα αντικειμενα .Για  αυτο δημιουργείτε το αισθημα ξηρότητας κατα την αναπνοη οπως στεγνώνει το στομα το καλοκαιρι καθως αναπνέεις το ζεστο αερα.Οσο αεροστεγές και να ειναι το σπιτι παντα ο θερμος αερας διαφευγει πρώτος αρα και το μεσο θερμανσης.Αμα δε το σπιτι μπαζει απο παντου βραστα σε αντιθεση  με το καλοριφερ οπου και η αισθηση αλλα και η αποδοση θα ηταν καλυτερη.Το ρευμα ειναι ακριβό σαν  καύσιμο αλλα οταν δεν έχεις αλλη επιλογη εινα αποδοτικοτερο το κλιματισιτκο απο τις αντιστασεις.Απλα να λεμε τα πραγματα οπως  ειναι......................

Επεξ/σία από SPYRER_007
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το θέμα αίσθησης ξηρής ατμόσφαιρας έχει να κάνει με την σχετική υγρασία του χώρου σου και όχι με το μέσο θέρμανσης. Αν το στόμα σου είναι στεγνό το καλοκαίρι, μάλλον έπαθες αφυδάτωση. Αλλιώς κάνε μιά βόλτα σε κάποιο νησί στα νότια, με 40 βαθμούς και 90% υγρασία και πές μου ότι στεγνώνει το στόμα σου επειδή ο αέρας είναι ξηρός λόγω της ζέστης.

Αυτό που περιγράφεις έχει να κάνει με λάθος χρήση του κλιματιστικού. Αν έχεις τη ροή του ζεστού αέρα να χτυπάει επάνω σου, τότε ναί, η επιδερμική σου υγρασία χάνεται λόγω της ροής του αέρα ενώ παράλληλα ζεσταίνεσαι περισσότερο από ότι είναι η θερμοκρασία του υπόλοιπου χώρου.

Με σωστή χρήση του κλιμαστισμού μπορείς να έχεις και ποιοτική θέρμανση αλλά καί αποδοτικότερη. Ένα κλιματιστικό μπορεί να αποδώσει για 1KW ενέργειας 3 με 4KW θέρμανσης. Οποιαδήποτε άλλη μορφή παραγωγής θερμότητας στην καλύτερη θα σου δώσει 1KW ενέργειας---> 1KW θέρμανσης.

Η μόνη πιό αποδοτική μέθοδος θέρμανσης από το κλιματιστικό είναι η γεωθερμία, όπου και πάλι έχουμε μεταφορά θερμότητας και όχι παραγωγή.

Επεξ/σία από panther_512
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, SPYRER_007 είπε

Το κλιματιστικο ζεσταίνει τον αερα  σε  αντίθεση με την υπέρυθρη θέρμανση που ζεσταίνει τα αντικειμενα .Για  αυτο δημιουργείτε το αισθημα ξηρότητας κατα την αναπνοη οπως στεγνώνει το στομα το καλοκαιρι καθως αναπνέεις το ζεστο αερα.Οσο αεροστεγές και να ειναι το σπιτι παντα ο θερμος αερας διαφευγει πρώτος αρα και το μεσο θερμανσης.Αμα δε το σπιτι μπαζει απο παντου βραστα σε αντιθεση  με το καλοριφερ οπου και η αισθηση αλλα και η αποδοση θα ηταν καλυτερη.Το ρευμα ειναι ακριβό σαν  καύσιμο αλλα οταν δεν έχεις αλλη επιλογη εινα αποδοτικοτερο το κλιματισιτκο απο τις αντιστασεις.Απλα να λεμε τα πραγματα οπως  ειναι......................

Παντως στο σπιτι που ειμαι με κλιματιστικο και θερμοκρασια 21 βαθμους εχω μονιμα 70% υγρασια τουλαχιστον αν δεν αναψω αφυγραντηρα. Φιλε μου, αυτο με την υγρασια που λες δεν ισχυει, ο panter απο πανω αναφερει ακριβως το φαινομενο. Το ιδιο γινεται αν σε χτυπαει στο προσωπο το αεροθερμο ή ο ανεμιστηρας, αλλα αυτο δεν επιρρεαζει την υγρασια. Γενικα ο αερας πρεπει να μη σε χτυπαει, υπαρχει η λειτουργια swing υπαρχουν και κλιματιστικα που εντοπιζουν τον ανθρωπο και στρεφουν αλλου τις περσιδες, αλλα οχι για την υγρασια.

Νομιζω αυτο που ποσταρα απο το ΕΜΠ λεει ακριβως την αληθεια για το τι και ποσο πιο οικονομικο ειναι. Τα σωματα υπερυθρης να φανταστεις, τα εχουν στην ιδια κατηγορια με τα αλλα ηλεκτρικα σωματα, διοτι δεν ενδιαφερει ο τροπος θερμανσης. 

Επεξ/σία από Curtis76
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...