Προς το περιεχόμενο

8K Association: Ανακοίνωσε τις βασικές προδιαγραφές για τις τηλεοράσεις 8K

voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

5 ώρες πριν, Agony είπε

Μου αρεσει.να ειμαι open.minded οποτε αν υποθέσουμε οτι δεν υπαρχει καμια ταινια 4Κ native οπως μας πουλάνε και μας λένε Τα περισσότερα site... Εχεις κάποια πηγη έγκυρη με συγκρισεις χαρακτηριστικά αναμεσα σε 1080p και 4Κ ? Αν δεν κανω λαθος και οι 2 ταινίες που αναφερες ειναι συμφωνα με το 4Κ media org Fake 4K εξου και δεν ειδες διαφορες.

Θεωρώ οτι το 4Kmedia org ειναι έγκυρο οποτε η κατι δεν καταλαβαινω καλα και ειμαι πρόθυμος να μου εξηγήσεις. Η το συγκεκριμένο και ολα τα αλλα site ειναι μια απάτη με ψευτικα δεδομενα.

Συμφωνω απολυτα με οτι λες... Περα απο το κομμάτι του... πιθανος να υπαρχουν ,  ειναι τοσο καλο στημένη απατη δλδ? Υποτίθεται οτι συλλέγουν στοιχεία στο 4Kmedia και παραθέτουν real και fake 4K ταινιες. Και απο οτι βλεπω υπαρχουν αρκετες real 4K μου κανει εντυπωση να μην εχει γινει κουβεντα στα av forums τοσο καιρο για το οτι δεν υπάρχουν real 4k.  

Τωρα το κομματι streaming θα συμφωνήσω απολυτα και ειναι λογικο απολυτα αυτο που λες. 

Μην ψάχνεις και μην ζητάς βοήθεια. Πήγαινε σε ένα βίντεοκλαμπ νοίκιασε ΄ένα 4κ τίτλο με 1 ευρώ κατέβασε το dvdfab και δες το πρώτο χέρι... 

δεν ασχολούμαι άλλο με αυτούς που δεν θέλουν να μάθουν.

ΤΕΛΟΣ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 71
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

29 λεπτά πριν, leonproniknidis είπε

Μην ψάχνεις και μην ζητάς βοήθεια. Πήγαινε σε ένα βίντεοκλαμπ νοίκιασε ΄ένα 4κ τίτλο με 1 ευρώ κατέβασε το dvdfab και δες το πρώτο χέρι... 

δεν ασχολούμαι άλλο με αυτούς που δεν θέλουν να μάθουν.

ΤΕΛΟΣ

Πρωτα απο ολα δεν ζητησα καμια βοήθεια λεγετε διαλογος αν δεν εχεις ορεξη να τον κανεις τοτε κακος εισαι εδω.  Να μαθουμε τι ? Μια απλη ερωτηση εκανα και απλα δεν την απαντησες σου εδωσα ενα λινκ απο site που ασχολειται σοβαρα και δεν απαντησες.

Εγω φιλτατε ειμαι ανοιχτός στο να μαθω περισσοτερα απο οσα γνωριζω η να αλλάξω αποψη με επιχειρήματα. Το μονο σιγουρο ομως ειναι οτι δεν θελω να μαθω απο ατομα σαν εσενα που λενε λενε λενε και οταν δεν μπορουν να απαντησουν λενε και την ατακα. .... ΤΕΛΟΣ με στυλ παντογνωμων διδάκτορα , μήπως να παρουμε και αδεια να απαντησουμε ?

Εγω σε αντιθεση με εσενα οταν θα βγάλεις τις παρωπίδες και εχεις σκοπο να μαθεις θα σου στειλω κανα λινκ απο  Professional calibrators και avsite rtratings κτλ.κτλ.  

Οσοι ενδιαφέρονται ας διαβασουν να δουν διαφορες σε native or not 4K content .

https://www.rtings.com/tv/learn/4k-ultra-hd-uhd-vs-1080p-full-hd-tvs-and-upscaling-compared

https://www.rtings.com/tv/learn/where-to-find-4k-movies-and-content

Και εδω λιστα με ταινιες upscaled or native 4K https://4kmedia.org/real-or-fake-4k/

• Like 2

13 ώρες πριν, CheOnWeb είπε

Δεν θα το έλεγα απάτη, ίσως ανούσιο μάρκετινγκ που όμως πουλάει. Η ταμπέλα "4K" δεν λέει και πολλά, όπως είπα, αφού οι παράγοντες που κάνουν μια εικόνα καλή είναι πολλοί και η ανάλυση (από 1080 και πάνω) δεν είναι στους πρώτους. Για να μην παιδεύεσαι λοιπόν με το αν κάτι είναι ή δεν είναι 4K και ποιος το λέει και αν λέει αλήθεια, εμπιστεύσου τα ματάκια σου αλλά και το γούστο σου, αφού η "καλή" εικόνα δεν είναι μόνο τεχνικό αλλά και καλλιτεχνικό θέμα. Το ότι προωθείται η μεγάλη ανάλυση ως κυριότερος παράγοντας είναι σαφώς θέμα μάρκετινγκ, επειδή ο παράγοντας ανάλυση είναι κάτι που μπορεί να αυξηθεί πιο εύκολα και να αποτυπωθεί σε αριθμούς ώστε να είναι πιο εύπεπτο για τον καταναλωτή. Το να ανέβει το bitrate όμως, είναι πολύ πιο δύσκολο (bandwidth, χωρητικότητες κλπ), οπότε μένει λίγο πίσω, όπως και το βάθος χρώματος (εδώ κάτι γίνεται σιγά-σιγά). Ένα 10μπιτο 1080p στα 250Mbps, τραβηγμένο και επεξεργασμένο από καλούς τεχνικούς και καλλιτέχνες είναι αρκετό, ακόμα και για αίθουσα προβολής. Εκεί, για να διακρίνεις τη διαφορά από ένα αντίστοιχο 4K θες πολύ ειδικές συνθήκες και αν τα 250Mbps είναι "ταβάνι", ίσως και να διακρίνεις ατέλειες στο 4K που δεν θα δεις στο 1080. Όπως ξαναείπα, τα 250Mbps είναι περιορισμός για το 4K (όταν μιλάμε για οθόνες μεγέθους αίθουσας) οπότε για να γίνουν συγκρίσεις στο ανώτερο επίπεδο θα πρέπει να φτάσουμε σε επίπεδα 700-800 Mbps.
Καταλαβαίνεις λοιπόν τι καθόμαστε και συζητάμε τώρα με τα "αρχειάκια" των 50Mbps, απ' τα οποία προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη για έναν (και όχι τον σημαντικότερο) απ' τους κρίσιμους παράγοντες όπως είναι η ανάλυση και μάλιστα σε "οθονίτσες" των 65". Σαν να πηγαίνεις μια Ferrari και μια Lamborghini στο χώμα για να δεις ποια είναι πιο σωστά ζυγισμένη (υπερβολικό παράδειγμα αλλά είναι ο αγαπημένος παραλληλισμός των Insomniacs 😄).

+1

Για να δώσω ένα παράδειγμα, στο post production των διαφήμιστικών, που τα περισσότερα γίνονται με υψηλά standards, (και στο σινεμά φυσικά), τα 36Mbps στο 1080p (μεγαλύτερο bitrate απ' το Bluray) θεωρούνται proxies. Αρχεία χαμηλής ανάλυσης δηλαδή, ίσα-ίσα για να μοντάρεις χωρίς να χρειάζεσαι τέρας μηχάνημα, τα οποία ακολούθως είναι άχρηστα αφού η τελική επεξεργασία θα γίνει απ' τα original camera files, που συνήθως είναι από 300-700Mbps, ανάλογα την ανάλυση και κάποιες φορές πάνω από 1Gbps.

Όπως τα λέει ο CheOnWeb είναι. Μόνο μην μπερδεύουμε την "καλλιτεχνική" εικόνα με την σωστή εικόνα. Ούτε η ανάλυση ούτε η χρωματική πιστότητα είναι σημαντικά, γιατί απλά το μάτι δεν είναι ευαίσθητο σε αυτά. Φυσικά και υπάρχουν αυτοί που νομίζουν ότι τα "βλέπουν", συνήθως συγκρίνοντας με μια αναφορά δίπλα (που λιγάκι βοηθά το μάτι), αλλά μόλις βγει η αναφορά, πάει περίπατο η ικανότητα διάκρισης. Ελπίζω να μην εκπλαγεί κανείς αν πω ότι η ανάλυση στον κινηματογράφο είναι στο 1M πίξελ, δηλαδή σαφώς κάτω από τα 2K που γυρίζονται οι ταινίες. Οπότε για αυτούς που παράγουν το υλικό, δεν υπάρχει λόγος να πάνε πάνω από το 2Κ (που πραγματικά δεν υπάρχει γιατί δεν μπορεί να το δει κανείς).

Το 4Κ ήρθε (και θα μείνει) για πολλούς λόγους. Οι εταιρίες ήθελαν νέο κλείδωμα στα δισκάκια, οι τεχνικοί ήθελαν πιο μεγάλη χρωματική παλέτα, οι τηλεορασάδες ήθελαν νέα "χαρακτηριστικά" να πουλήσουν συσκευές. Στην πράξη, δεν θα δείτε ποτέ 4Κ, πάντα κάτι θα λείπει λόγω bandwidth (ανάλυση, χρώμα, κλπ.). Αλλά μια πρακτική χρησιμότητα υπάρχει (π.χ. οικιακή βιντεοπροβολή από τα 2-3 μέτρα). Τώρα με το 8Κ είναι οι τηλεορασάδες μόνοι τους. Πρακτική εφαρμογή δεν υπάρχει. Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς ποια θα είναι η κατάληξη. Φυσικά το πρότυπο θα βγει, θα αγοράσουν κάποιοι, και κάπου εκεί θα τελειώσει το πράγμα.

Εγώ έχω μια απορία, αν έπαιρνα σήμερα μια τηλεόραση θα ήταν προφανώς 4Κ,  όταν έβαζα την ΕΡΤ για να δω το Μουντομπάσκετ η εικόνα πως θα φαίνεται; Είναι το upscale αποτελεσματικό;

Μη βιάζεστε...

Καμιά φορά οι εξελίξεις είναι απρόσμενες.

Πχ μετά το 85 άπαντες είχαν VHS, μετά πολλοί (η μεγάλη πλειοψηφία) πέρασε σε DVD ενώ στο Blue Ray πλέον ακολούθησαν ελάχιστοι.

Γιατί;

Ο πολύς κόσμος δεν ενδιαφέρεται και δε χρειάζεται κάτι ανώτερο του DVD κι επιπλέον μπήκαν κι άλλα μέσα στο παιχνίδι, usb flash, mp4, mkv, xDSL, YouTube κλπ κλπ

Ποιος ξέρει λοιπόν τι θα φέρει το 5G ή αν σε 5 χρόνια έχουμε κάτι σαν holodeck ή εντοιχισμένη οθόνη στο living room ή κάσκες VR ή κάτι ακόμα πιο εξωτικό; Κι αν PC XBox PS μας αφήσουν χρόνους και τα κάνουμε όλα με το super duper κινητό μας;

Άσχετα με αυτό, εγώ θα αγοράσω 8Κ TV μόνο όταν θα θέλω και θα μπορώ να αποκτήσω πχ 80 ίντσες και δε θα υπάρχει πλέον μικρότερη ανάλυση στην αγορά. Όπως τώρα ας πούμε που δε βρίσκεις FHD πάνω από 50" και αγοράζεις UHD κι ας μην έχεις τι να το κάνεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ποιες ταινιες γυριζονται σε 2Κ που βλεπω να λετε ? Οντως ? Εδω ο Linus  ρε παιδια και γυριζει τα βιντεο του με την RED 8K των 40.000 ευρω για το καναλι στο Youtube , και τα στουντιο με το απειρο budget θα τραβανε ή ακομα και να επεξεργαζονται σε 2Κ (τι σκατα τα εχουν τα render farms και τα τερατα workstations) ? εχουμε καποια πηγουλα για αυτο ? γτ μου φαινεται πολυ ψεμα ...

Επεξ/σία από ChrisAttart
  • Like 1

Στις 3/9/2019 στις 10:14 ΠΜ, Conan2046 είπε

Εγώ έχω μια απορία, αν έπαιρνα σήμερα μια τηλεόραση θα ήταν προφανώς 4Κ,  όταν έβαζα την ΕΡΤ για να δω το Μουντομπάσκετ η εικόνα πως θα φαίνεται; Είναι το upscale αποτελεσματικό;

Το upscale εξαρτάται απο τον επεξεργαστή που θα έχει η τηλεόραση σου... Εκτός από την ανάλυση παίζει ρόλο και το πάνελ.Αν η τηλεόραση είναι καλή φαίνεται καλά μιας και το δείχνει το sports hd που εχει ανάλυση 1080i .

Στις 2/9/2019 στις 1:44 ΠΜ, leonproniknidis είπε

Ένα καλό παράδειγμα για να καταλάβετε αυτό που λέω, Κατεβάστε αυτή την εικόνα.

https://pixelz.cc/images/dubai-skyscrapers-united-arab-emirates-uhd-4k-wallpaper/

Ανοίξτε την (αν έχετε windows 10 με τον viewer των windows πατήστε view actual size. Μόλις την δείτε σε 100% μέγεθος σε μόνιτορ 1080 θα δείτε τι εστί πραγματικό 4Κ. 

Αν έχετε 4Κ μόνιτορ μόλις το αξιοπποιήσατε 100% και βλέπετε την ευκρίνεια του στο μέγιστο που μπορεί να δώσει.

Με κάποιον τρόπο κάντε etxract ένα καρέ από ένα μεγάλο mkv Που έχετε κατεβάσει. Προσπαθήστε να βρείτε ένα όσο περισσότερο γίνεται ακίνητο καρέ. Με τον pot player Που ξέρω γίνεται σχετικά εύκολα. 

Αφού έχετε παρατηρήσει καλά την πρώτη εικόνα που σας έδωσα και έχει συνηθίσει το μάτι σας σε αυτήν μετά από 1-2 λεπτά ανοίξτε την εικόνα από τον pot player. Η διαφορά είναι τεράστια.

Όλο το κατεβατό που σας έγραψα είναι γιατί μόλις ανακάλυψα ότι Alita και edngame 4κ που αγόρασα από τις διακοπές μου Αμερική και που πειραματίστηκα με DVD FAB  απλά σας λέω ότι η φυσική ανάλυση του m2ts αρχείου που είναι η ταινία είναι ανάλυσης 1080p και πολύ καλύτερης ευκρίνειας από οποιαδήποτε έκδοση 4κ έχω κατεβάσει.

Έπειδή είχα πολύ καιρό να ασχοληθώ και δεν με ενδιέφερε κιόλας έψαξα λι=γάκι σε βάθος και δυστυχώς δεν  υπάρχουν ούτε καν πραγματικές παραγωγές 4Κ πόσο μάλλον το αστείο του θέματος 8κ.

Συγνώμη που σας ξύπνησα από το όμορφο όνειρο αλλά έτσι είναι.

μόλις απάντησα με λεπτομέρειες.

Και τέλος να ξεκαθαρίσω. ΝΑΙ η διαφορά από 1080 σε 4Κ είναι όντως μεγάλη. ΑΠό αυτά που κατεβάζουμε από νέτφλιξ κλπ κλπ κλπ. 

Απλά διορθώστε το και να ξέρετε ότι το πραγματικό είναι 720 σε 1080 και όχι 1080 σε 4κ. Προς το παρόν έχουμε ΜΟΝΟΝ πραγματικό 1080 και ψεύτικο 4Κ. Αληθινό έχουμε λίγα χρόνια μπροστά μας. Να υποθέσω αληθινό 4Κ θα έχουμε σε λίγα χρόνια που θα καιερωθεί το 8κ... και πάει λέγοντας.

ΕΠίσης ένα άλλο που  μου ήρθε στο μυαλό μου,. Κάντε ένα πειραματάκι.. κατεβάστε μια ΚΑΛΗ έκδοση 1080 μιας σύγχρονης ταινίας. Καλύτερα βρείτε ένα καλό rip. 30-40 gb... μετά κατεβάστε την ΙΔΙΑ ταινία σε 2160p ... σε οποιοδήποτε μέγεθος.

ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ και πλέον θα κατεβάζετε μόνο 8-12gb 1080 ταινίες γιατί απλά είναι καλύτερες σχεδόν πάντα από 4κ ;)

αν θελεις να συγκρίνεις 1080 με 4k θα συγκρίνεις με δισκάκια,όχι rip απο το internet που έχουν χαμηλό bitrate κι είναι συμπιεσμένα...Θα βάλεις μηχάνημα blue ray player και UHD player θα τα συνδέσεις στην τηλεόραση σου και θα δεις...

Στις 3/9/2019 στις 10:14 ΠΜ, Conan2046 είπε

20190904_233839.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 2/9/2019 στις 1:20 ΠΜ, leonproniknidis είπε

Δηλαδή όταν θα οριστικοποιηθεί θα δούμε 8κ περιεχόμενο? Έχεις δει εσύ πουθενά περιεχόμενο 8κ? Η έστω 4κ? Θα πάμε παρακάτω δεν λέω αλλά αργεί κάπως.

Αυτό που βλέπεις δεν είναι 4Κ. Είναι 2κ upscaled. Για αυτό έβαλα το βιντεάκι που τα εξηγεί. Αλλά αν ψάξεις και λιγάκι θα δεις ότι οτιδήποτε κατεβάζεις σε υποτίθεται 4κ δεν είναι 4κ και είναι πάντα κατώτερο από το 1080p του αυθεντικού bluray. Το έχω ψάξει και δεν ασχολούμαι με πλέξιμο μιας και πέταξες την εξυπνάδα όπως πολύς κόσμος εδώ μέσα. Ψάξε το λίγο και θα μάθεις και εσύ. Δεν είναι κακό. Δηλαδή τον χρόνο που σπαταλάς για να σκεφτείς ατάκες αφιέρωσε τον καλύτερα στην έρευνα και κάνε συζήτηση της προκοπής όπως αρμόζει. 

Νομίζεις. Όπως και εγώ νόμιζα. Είναι καλής ποιότητας streaming 1080p upscaled σε 4Κ. Και επειδή έχουν συνηθίσει τα μάτια μας και ο εγκέφαλός μας τόσα χρόνια βλέποντας 480 και 720 στην καλύτερη τώρα βλέπουμε 1080 (στην ουσία 720 upscale σε 1080) και υποτιθέμενο 4Κ (1080 upscale σε 4Κ) και νομίζουμε ότι βλέπουμε 4Κ. 

Δες μια καλή φωτογραφία από καλή κάμερα ανάλυσης 4000*2-3000 ανάλυσης που είναι πραγματική ανάλυση 4Κ στο μόνιτορ σου και θα δεις ότι η διαφορά είναι τρομακτική σε σχέση με ένα παγωμένο καρέ από το νέτφλιξ πατώντας παύση.  Βρες μια καλή σκηνή που δεν έχει καθόλου κίνηση πάτησε παύση και άνοιξε μια εικόνα τέτοιας ανάλυσης και θα καταλάβεις καλύτερα,.

Και την καλύτερη παραγωγή Bluray να πάρεις και να παγώσεις μια όσο ποιο ακίνητη σκηνή και να βρεις πάλι την ποιότητα μιας φωτογραφίας αντίστοιχης ανάλυσης 4κ δεν θα δεις ποτέ.

Για να δεις αντίστοιχη ποιότητα πρέπει να δεις "τυπωμένη" εικόνα ψηφιακά από το φιλμ σε 2κ η ακόμη καλύτερα ίδια ακριβώς σε 4κ. Φυσικά αυτό είναι αδύνατον. Εκτός; και αν έχεις κολλητό τον ίδιο τον σπίλμπεργκ ...

16 λεπτά πριν, Conan2046 είπε

Δεν τα δείχνει όλα το Ερτ σπορτ

τα άλλα κανάλια της ΕΡΤ εκπέμπουν σε 576ι κι οχι σε hd οπότε δε φαίνεται τόσο καλά όσο το sports hd... όπως δε φαίνεται τόσο καλά κι όταν το βλέπεις στην fhd τηλεόραση...απλά όσο χειρότερη ποιότητα εικόνας έχει η πηγή,τόσο χειρότερα θα δείχνει σε 4k τηλεόραση...

Επεξ/σία από syma x5c-1

24 λεπτά πριν, syma x5c-1 είπε

τα άλλα κανάλια της ΕΡΤ εκπέμπουν σε 576ι κι οχι σε hd οπότε δε φαίνεται τόσο καλά όσο το sports hd... όπως δε φαίνεται τόσο καλά κι όταν το βλέπεις στην fhd τηλεόραση...απλά όσο χειρότερη ποιότητα εικόνας έχει η πηγή,τόσο χειρότερα θα δείχνει σε 4k τηλεόραση...

Το ότι λέει 4κ/8κ δεν σημαίνει ότι είναι πραγματικό. Ίσως Ιαπωνία το τηλεοπτικό σήμα να είναι πραγματικό 8κ. Δεν σημαίνει τίποτε όμως. Ένα χαζό παράδειγμα. Η ανθρωπότητα έχει πάει στην σελήνη. Και? Εμείς θα αργήσουμε πολύ να πάμε. Το ότι κάποιοι πήγαν δεν λέει τίποτε. 

Μάρκετινγκ είναι και τίποτε άλλο. Έχω βάλει ένα κάρο παραδείγματα που το αποδυκνειουν. Το καλύτερο αυτό με ένα απλό background φωτογραφία. Μελέτησε το λίγο. 

1 ώρα πριν, syma x5c-1 είπε

Το upscale εξαρτάται απο τον επεξεργαστή που θα έχει η τηλεόραση σου... Εκτός από την ανάλυση παίζει ρόλο και το πάνελ.Αν η τηλεόραση είναι καλή φαίνεται καλά μιας και το δείχνει το sports hd που εχει ανάλυση 1080i .

αν θελεις να συγκρίνεις 1080 με 4k θα συγκρίνεις με δισκάκια,όχι rip απο το internet που έχουν χαμηλό bitrate κι είναι συμπιεσμένα...Θα βάλεις μηχάνημα blue ray player και UHD player θα τα συνδέσεις στην τηλεόραση σου και θα δεις...

20190904_233839.jpg

Το έκανα. Αυτό ακριβώς φωνάζω σε τόσα μηνύματα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι σχεδόν ίδιο και σε κάποιες άλλες το 1080 είναι και καλύτερο. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...