Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σας,

Υπό την ελπίδα ότι κάποιος, κάποια εδώ μέσα, που ξέρουμε (σχεδόν) τα πάντα, θα έχει και νομικές γνώσεις ή/και γνωστούς, φίλους, συγγενείς πιθανούς γνώστες, ξεφουρνιζω την απορία με την οποία θα κοιμηθώ απόψε ;) :

Σε μια διοικητική πράξη, η έλλειψη αιτιολογίας οδηγεί σε ακύρωση της πράξης λόγω :

Α) παράβασης νόμου

Β) παραβίασης ουσιώδους τύπου.

(Μέχρι προ ολίγου θεωρούσα ότι το Β είναι η σωστή απάντηση αλλά πλέον αμφιβάλλω...)

(Εννοείται θα προτιμούσα αιτιολογημένες απαντήσεις).

Καλό βράδυ και ξημέρωμα insomnians.

υγ. Αν ξέρετε να μου προτείνετε κάποιο πιο "θεωρητικό/νομικίστικο" φόρουμ όπου θα μπορούσα να εκφράσω τους προβληματισμούς μου, ευχαρίστως να δεχτώ σχετικό pm.

Επεξ/σία από Locke_John
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, NT1G είπε

Θέμα εξετάσεων;

ναι. 

Παλαιό μεν, πιθανό προς επανάληψη δε.

Επεξ/σία από Locke_John
Δημοσ.
11 ώρες πριν, Locke_John είπε

Γεια σας,

Υπό την ελπίδα ότι κάποιος, κάποια εδώ μέσα, που ξέρουμε (σχεδόν) τα πάντα, θα έχει και νομικές γνώσεις ή/και γνωστούς, φίλους, συγγενείς πιθανούς γνώστες, ξεφουρνιζω την απορία με την οποία θα κοιμηθώ απόψε ;) :

Σε μια διοικητική πράξη, η έλλειψη αιτιολογίας οδηγεί σε ακύρωση της πράξης λόγω :

Α) παράβασης νόμου

Β) παραβίασης ουσιώδους τύπου.

(Μέχρι προ ολίγου θεωρούσα ότι το Β είναι η σωστή απάντηση αλλά πλέον αμφιβάλλω...)

(Εννοείται θα προτιμούσα αιτιολογημένες απαντήσεις).

Καλό βράδυ και ξημέρωμα insomnians.

υγ. Αν ξέρετε να μου προτείνετε κάποιο πιο "θεωρητικό/νομικίστικο" φόρουμ όπου θα μπορούσα να εκφράσω τους προβληματισμούς μου, ευχαρίστως να δεχτώ σχετικό pm.

κάθε διοικητική πράξη πρέπει να τηρεί συγκεκριμένους τύπους πχ αν δεν έχει δημοσιευτεί στην ΕτΚ είναι αυτομάτως άκυρη ! Η αιτιολογία είναι κάτι το οποίο απαιτείται πάντα! Η έλλειψη αιτιολογίας καθιστά την διοικητική πράξη άκυρη. Γενικά κάθε διοικητική πράξη (μονομερής) πρέπει να διέπεται από βασικά χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, το τεκμήριο της νομιμότητας (ειδικά στις ατομικές διοικητικές πράξεις στις οποίες φαντάζομαι αναφέρεσαι). Μια διοικητική πράξη μπορεί να ανασταλεί είτε με κατάργηση της, ειτε λόγω κάποια άλλης μεταγενέστερης διοικητικής πράξης.  Στην ερώτηση σου η διοικητική πράξη ΣΤΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ  ΠΡΑΞΕΙΣ η διοίκηση ΔΕΝ είναι υποχρεωμένη να εκδόσει αιτιολόγηση διότι η σκοπιμότητα και π χρόνος έκδοσης της ανήκουν στην ανέλεγκτη κρίση της. Ωστόσο, μπορεί ο διοικούμενος μέσω των δικαστηρίων να ασκήσεις έλεγχο μέσω αίτηση ακυρώσεως! Επομένως ο έλεγχος είναι μονάχα παρεμπιπτων!  Αν όντως διαπιστωθεί παρανομία της κανονιστικής τότε θα ακυρωθεί η ατομική διοικητική πράξη όχι όμως και η ίδια η παράνομη κανονιστική! Παραθέτω κάτω μια λίστα με τις ουσιώδεις διάφορες ατομικής και κανονιστικής πράξης!

ΑΤΟΜΙΚΗ : 1) Εξατομικευμένος κανόνας

2)  Ένας ή περισσότεροι προσδιορισμένοι αποδέκτες 

3)  Κοινοποίηση 

4). Αιτιολογία

5) Δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης

6) Δικαίωμα αναφοράς

7) Ανάκληση

8)Κυρία δικαστική προστασία

ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ: 

1) Γενικοί και απρόσωποι κανόνες

2) Αόριστο πλήθος αποδεκτών

3) Δημοσίευση

4) Δεν απαιτείται αιτιολόγηση

5) Δεν ασκείται δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης

6) Δεν ασκείται δικαίωμα αναφοράς

7) Καταργούνται

8)Μπορούν να προσληφθούν κύριως και παρεπιπτόντως

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Locke_John είπε

Αρκετή και χρήσιμη πληροφορία, χωρίς όμως απάντηση στην ερώτησή μου. Ή τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να την δω.

Σύμφωνα με το κώδικα διοικητικής διαδικασίας (νόμος 2690/1999) κάθε διοικητική πράξη υποχρεούται να έχει συγκεκριμένους τύπους! Επομένως αν μικαμε για ατομική διοικητική πράξη τότε η μη αιτιολόγηση καθιστά τη πράξη άκυρη λόγο του Β και δευτερευόντως του Α. Ελπίζω να σας βοήθησα και να μην σας μπέρδεψα παραπάνω! Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σας! 

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...