Προς το περιεχόμενο

Αγγλικά στις πανελλήνιες

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα! Αυτή η ερώτηση αφορά όσους έχουν εξεταστεί τα τελευταία χρόνια πανελλαδικά στο μάθημα των αγγλικών. Επειδή σκέφτομαι να δηλώσω και αγγλικά για μία σχολη που με ενδιαφέρει, έχω μερικές απορίες: Πώς εξετάζεται το μάθημα; Δηλαδή με ποιον τρόπο είναι διαμορφωμένες οι ερωτήσεις στις πανελλήνιες; Ένα παιδί που έχει Michigan proficiency και ξέρει πολύ καλά αγγλικά, θα μπορέσει να γράψει καλά στις πανελλήνιες ή είναι πολύ μεγαλύτερο το επίπεδο δυσκολίας; Ρωτάω αυτούς που έχουν περασει από αυτήν την διαδικασία για να ξέρω εάν και κατά πόσο θα με επιβαρύνει το επιπλέον μάθημα αγγλικών μαζί με τα άλλα 4 εξεταζόμενα και αν χρειαστώ και άλλο φροντιστήριο για αυτό. Ευχαριστώ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το επίπεδο των πανελληνίων είναι επίπεδο για μαθητή που τελειώνει το Λύκειο. Εδώ έχει φετινά θέματα: https://www.panellinies.net/αγγλικά-πανελλήνιες-2019-θέματα-απαντήσε/  και παλιότερα: https://www.panellinies.net/θεματα-πανελλαδικεσ-αγγλικά/ 

Αν κατορθώσει να τα λύσει δίχως δυσκολία, τότε το φροντιστήριο μπορεί να αποφευχθεί. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το επίπεδο στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών είναι C1 στο περίπου.

Δυσκολεύονται όμως ακόμα και μαθητές κάτοχοι C2 (a.k.a Proficiency level) διότι οι τύποι ασκήσεων είναι σχεδόν όλοι διαφορετικοί απ'αυτούς που συνάντησαν πχ στο ECPE. 

Στα Αγγλικά των Πανελληνίων υπάρχουν: transformation (θέλει αρκετή εξάσκηση αυτός ο τύπος άσκησης. Αβαντάζ έχουν όσοι έχουν εξασκηθεί σε θέματα FCE & CPE.), gap filling activity όπου συμπληρώνεις με παράγωγες λέξεις (πάλι έχουν αβαντάζ όσοι είχαν επαφή με FCE & CPE), ερωτήσεις κατανόησης κειμένου (ο μαθητής πρέπει να έχει εξασκήσει τα Reading skills του, κυρίως διαβάζοντας επίκαιρα άρθρα από Guardian, Times κλπ.) και τέλος έκθεση 180-200 λέξεων.

Έχω προετοιμάσει μερικούς μαθητές για το ειδικό μάθημα των Αγγλικών. Συνήθως αρκούσε το να αγοράσουν test book και να λύσουν 10+ θέματα (& 5-6 παλαιά θέματα), επανάληψη στα γραμματικά φαινόμενα που τους δυσκόλευαν, ανάγνωση κειμένων και εξάσκηση στο να αντικαθιστούν διάφορες λέξεις τους με συνώνυμες, εξάσκηση στον γραπτό λόγο με θέματα επίκαιρα κλπ. Η τελευταία μαθήτρια που προετοίμασα ήταν κάτοχος C2 και ωστόσο δυσκολευόταν με την gap filling/transformation άσκηση, κάναμε πάρα πολλές μέχρι να νιώσει σιγουριά. Τελικά έγραψε 17. Άλλη μαθήτρια, native speaker κιόλας (καταγωγή από Καναδά), έγραψε 18,5. Η εξέταση του μαθήματος έχει μια δυσκολία λοιπόν. Και αυτό είναι ΚΑΛΟ, διότι ειδικά αν μιλάμε για είσοδο στην σχολή Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, πώς να καταφέρει να παρακολουθήσει τις διαλέξεις στ'Αγγλικά ένας μαθητής που με το ζόρι είναι επιπέδου Β2 τ'Αγγλικά του; Πώς να κατανοήσει λογοτεχνία και γλωσσολογία; Πώς να γράψει εργασίες; Μακάρι λοιπόν το ειδικό μάθημα να συνεχίσει να είναι σχετικά δύσκολο.

Επεξ/σία από *nenya*

• 8 μήνες μετά...
Στις 29/8/2019 στις 10:02 ΠΜ, *nenya* είπε

Το επίπεδο στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών είναι C1 στο περίπου.

Δυσκολεύονται όμως ακόμα και μαθητές κάτοχοι C2 (a.k.a Proficiency level) διότι οι τύποι ασκήσεων είναι σχεδόν όλοι διαφορετικοί απ'αυτούς που συνάντησαν πχ στο ECPE. 

Στα Αγγλικά των Πανελληνίων υπάρχουν: transformation (θέλει αρκετή εξάσκηση αυτός ο τύπος άσκησης. Αβαντάζ έχουν όσοι έχουν εξασκηθεί σε θέματα FCE & CPE.), gap filling activity όπου συμπληρώνεις με παράγωγες λέξεις (πάλι έχουν αβαντάζ όσοι είχαν επαφή με FCE & CPE), ερωτήσεις κατανόησης κειμένου (ο μαθητής πρέπει να έχει εξασκήσει τα Reading skills του, κυρίως διαβάζοντας επίκαιρα άρθρα από Guardian, Times κλπ.) και τέλος έκθεση 180-200 λέξεων.

Έχω προετοιμάσει μερικούς μαθητές για το ειδικό μάθημα των Αγγλικών. Συνήθως αρκούσε το να αγοράσουν test book και να λύσουν 10+ θέματα (& 5-6 παλαιά θέματα), επανάληψη στα γραμματικά φαινόμενα που τους δυσκόλευαν, ανάγνωση κειμένων και εξάσκηση στο να αντικαθιστούν διάφορες λέξεις τους με συνώνυμες, εξάσκηση στον γραπτό λόγο με θέματα επίκαιρα κλπ. Η τελευταία μαθήτρια που προετοίμασα ήταν κάτοχος C2 και ωστόσο δυσκολευόταν με την gap filling/transformation άσκηση, κάναμε πάρα πολλές μέχρι να νιώσει σιγουριά. Τελικά έγραψε 17. Άλλη μαθήτρια, native speaker κιόλας (καταγωγή από Καναδά), έγραψε 18,5. Η εξέταση του μαθήματος έχει μια δυσκολία λοιπόν. Και αυτό είναι ΚΑΛΟ, διότι ειδικά αν μιλάμε για είσοδο στην σχολή Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, πώς να καταφέρει να παρακολουθήσει τις διαλέξεις στ'Αγγλικά ένας μαθητής που με το ζόρι είναι επιπέδου Β2 τ'Αγγλικά του; Πώς να κατανοήσει λογοτεχνία και γλωσσολογία; Πώς να γράψει εργασίες; Μακάρι λοιπόν το ειδικό μάθημα να συνεχίσει να είναι σχετικά δύσκολο.

Καλησπέρα! Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας! Πλησιάζοντας στις πανελλήνιες, πλέον το θέμα των αγγλικών έχει αρχίσει να με αγχώνει όσο ποτέ. Νιώθω ότι η σιγουριά θα με φαει. Στα θέματα πανελληνίων που έχω λύσει από διάφορες χρονιές, τα πάω αρκετά καλά· στο Α και Β μέρος παίρνω πάνω από 50-55/60. Σε ένα self evaluation test που βρήκα στο Ίντερνετ πήρα 20/20, αν και είχε απλές ασκήσεις. Στην έκθεση, δυστυχώς, δεν ξέρω πώς μπορώ να τα πάω γιατί δεν υπάρχει τρόπος να βαθμολογηθεί η έκθεσης μου μιας που δεν πάω φροντιστήριο. Δεν ξέρω αν πρέπει να πάω φροντιστήριο μόνο για την έκθεση, και η μητέρα μου είναι πολύ πιεσμένη οικονομικά ήδη από τα άλλα φροντιστήρια που πληρώνει, γι’αυτο και είμαι επιφυλακτικός. Ξέρετε μήπως αν υπάρχει τρόπος να βαθμολογηθεί κάπως η έκθεσή μου στα αγγλικά; Επίσης, πόσο πρέπει να γραψω στα αγγλικά στις πανελλήνιες για να μην κοπώ; Ευχαριστώ πολύ! 

Δεν ξερω αν εχει αλλαξει κατι οσον αφορα τα ειδικα μαθηματα πλεον...ηξερα οτι μετρανε στα μορια σου αρκει να γραψεις 10 και πάνω.

Οσον αφορα την διορθωση εκθεσεων, θες καθηγητη και μαλιστα εμπειρο. Θα βοηθαγε αν ειχες καποιον γνωστο/η να στειλεις μερικες εκθεσεις σου και να στις στειλει πισω διορθωμενες (αφού δεν υπάρχει η οικονομικη δυνατοτητα για φροντιστήριο/ιδιαίτερο).

• 1 χρόνο αργότερα...
Στις 27/6/2021 στις 6:04 ΜΜ, gii είπε

Αν δεν πας απλά παίρνεις 0 σωστά δεν υπάρχει καμία κύρωση στα άλλα 4 μαθήματα;

θα ειναι σαν να μην το δηλωσες ποτε. Τουλαχιστον ετσι ηταν περσι

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...