Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, ένας ιδιώτης Α ο οποίος πληρώνει ενοίκιο για τον Χ χωρο, θέλει να μου υπενοικιασει την επιχείρηση που εχει υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εγώ συμφωνώ να αναλάβω το νοίκι που δίνει συν κάποιο ποσό ως ενοικίαση της επιχείρησης. Τι φορολογικές υποχρεώσεις έχει αυτός γνωρίζουμε;

• Moderators
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, plakalis είπε

Καλησπέρα, ένας ιδιώτης Α ο οποίος πληρώνει ενοίκιο για τον Χ χωρο, θέλει να μου υπενοικιασει την επιχείρηση που εχει υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εγώ συμφωνώ να αναλάβω το νοίκι που δίνει συν κάποιο ποσό ως ενοικίαση της επιχείρησης. Τι φορολογικές υποχρεώσεις έχει αυτός γνωρίζουμε;

Πάρε το λογιστή σου, η ακόμα καλύτερα κάνε ερώτηση σε 2-3 διαφορετικά λογιστικά γραφεία για να μάθεις, πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να δεις τι έσοδα επιφέρει το κατάστημα αν πχ πρέπει να δίνεις 1000 ενοίκιο +500 για την επιχείρηση και πας για να βγάζεις 1600 δεν νομίζω να συνεφέρει

πρέπει να δεις τι υποχρεώσεις θα έχεις, θα πληρώνεις εσύ προσωπικό? Κτλ πχ λογιστές κτλ

Δημοσ.

Καταρχήν η ερώτηση μου είναι τετοια γτ ας πούμε ο Ιδιώτης (φίλος) μου είπε: εγώ από αυτη τη συμφωνια θέλω 500 το μήνα στην τσέπη μου. Δηλαδη, το τελικό ποσό που θα του δίνω θα καλύπτει το νοίκι, διάφορες υποχρεώσεις, και 500 στην τσέπη ως αντάλλαγμα για τον εξοπλισμό και το χώρο γενικά που ο ίδιος έφτιαξε.

Έχω ρωτήσει ήδη σε 2 λογιστές. Μου έδωσαν διαφορετική απάντηση.

Ο ένας ειπε: ο ιδιώτης παίρνοντας τα 500 φορολογειται για αυτά σαν επαγγελματίας με 22% αφού μου ενοικιάζει επιχειρηση, και πληρώνει και εφκα! (σε αυτή την περίπτωση ουσιαστικά δεν του μένει τιποτα από τα 500) 

Άλλος μου είπε ότι μόνο το χαρτοσημο επιβαρύνεται ο Ιδιώτης, εφόσον μου υπενοικιαζει ακίνητο. 

Λογικά θα απευθυνθώ και αλλού.

Ξέρει κάποιος όμως από εδώ παραπάνω λεπτομέρειες; 

Δημοσ.

Καταρχάς εάν έχει ήδη επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος σε λειτουργία στον χώρο, τότε μιλάμε για επιχειρηματία και όχι για ιδιώτη.

Η ενοικίαση της επιχείρησης είναι παροχή υπηρεσίας που υπόκειται σε ΦΠΑ. Μπορεί να γίνει συνδυαστικά με ξεχωριστή την υπεκμίσθωση του χώρου (οπότε χρειάζεται και ένα καλό συμφωνητικό που να συνδυάζει ως αλληλένδετες τις δύο ενοικιάσεις) ως μίσθωση με 3,6% χαρτόσημο — ή σε ένα συμφωνητικό ενοικίασης επιχείρησης το οποίο θα έχει ΦΠΑ μόνο, και για την επιχείρηση καθαυτή και για το μέρος της εκμίσθωσης του ακινήτου βάσει ΠΟΛ 1180/2013. Εάν είναι φυσικό πρόσωπο (ατομική επιχείρηση, τότε συμφέρει η πρώτη επιλογή εάν δεν έχει εισοδήματα από ακίνητα που να τον ανεβάζουν σε συντελεστή.

Προσοχή στο εάν το υφιστάμενο μισθωτήριό του επιτρέπει την υπεκμίσθωση του ακινήτου ή όχι.

Επίσης, ειδικά για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, θέλει μεγάλη προσοχή στο αν θα συνεχίσει να ισχύει η αδειοδότησή της με λειτουργία της από μισθωτή.

Η δική του φορολογική υποχρέωση θα είναι να υποβάλλει Φ2 και Ε3-Ε2-Ε1. Θα καταβάλλει τον ΦΠΑ και το (όποιο) χαρτόσημο, και θα φορολογείται εισοδηματικά αναλόγως. Δεν θα μπορεί να κλείσει βιβλία μέχρι τη λήξη της μίσθωσης.

Εσύ θα έχεις δικαίωμα έκπτωσης του καταβαλλόμενου ΦΠΑ, με τον ΦΠΑ που θα εισπράττεις από τις πωλήσεις σου.

• Thanks 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Zazula είπε

Καταρχάς εάν έχει ήδη επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος σε λειτουργία στον χώρο, τότε μιλάμε για επιχειρηματία και όχι για ιδιώτη.

Η ενοικίαση της επιχείρησης είναι παροχή υπηρεσίας που υπόκειται σε ΦΠΑ. Μπορεί να γίνει συνδυαστικά με ξεχωριστή την υπεκμίσθωση του χώρου (οπότε χρειάζεται και ένα καλό συμφωνητικό που να συνδυάζει ως αλληλένδετες τις δύο ενοικιάσεις) ως μίσθωση με 3,6% χαρτόσημο — ή σε ένα συμφωνητικό ενοικίασης επιχείρησης το οποίο θα έχει ΦΠΑ μόνο, και για την επιχείρηση καθαυτή και για το μέρος της εκμίσθωσης του ακινήτου βάσει ΠΟΛ 1180/2013. Εάν είναι φυσικό πρόσωπο (ατομική επιχείρηση, τότε συμφέρει η πρώτη επιλογή εάν δεν έχει εισοδήματα από ακίνητα που να τον ανεβάζουν σε συντελεστή.

Προσοχή στο εάν το υφιστάμενο μισθωτήριό του επιτρέπει την υπεκμίσθωση του ακινήτου ή όχι.

Επίσης, ειδικά για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, θέλει μεγάλη προσοχή στο αν θα συνεχίσει να ισχύει η αδειοδότησή της με λειτουργία της από μισθωτή.

Η δική του φορολογική υποχρέωση θα είναι να υποβάλλει Φ2 και Ε3-Ε2-Ε1. Θα καταβάλλει τον ΦΠΑ και το (όποιο) χαρτόσημο, και θα φορολογείται εισοδηματικά αναλόγως. Δεν θα μπορεί να κλείσει βιβλία μέχρι τη λήξη της μίσθωσης.

Εσύ θα έχεις δικαίωμα έκπτωσης του καταβαλλόμενου ΦΠΑ, με τον ΦΠΑ που θα εισπράττεις από τις πωλήσεις σου.

Με κατατόπησες λίγο.

Επιτρέπεται η υπεκμισθωση.

Είναι φυσικό πρόσωπο αυτός, η σκέψη είναι να κλείσει την επιχειρηση, και αυτή να περάσει σε εμένα και εγώ θα του δίνω κάποιο αντίτιμο. Τώρα, τυπικά για τον εξοπλισμό θα είναι το αντίτιμο; η για κάποια άλλη αιτία δεν ξέρω τι μας συμφέρει και τελικώς αν συμφέρει η όλη συμφωνία.

Βέβαια μου λες ότι δεν μπορεί να κλείσει βιβλία αυτός μέχρι το τέλος της μίσθωσης. 😐

Μπέρδεμα.

Δημοσ.

Την  επιχείρηση μπορεί να σου την μεταβιβάσει και θα κληθεί να πληρώσει φόρο 15% στο τίμημα: ΠΟΛ 1032/2015. Την  προκύπτουσα υπεραξία την ελέγχει η φορολογική διοίκηση, τα δε έσοδα από αποσβεσμένα πάγια θεωρούνται για αυτόν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και πάνε με τους αντίστοιχους συντελεστές (ενώ η καθαρή υπεραξία, εισόδημα από κεφάλαιο — εξ ου και το 15%).

Αν τα κάνετε με επιτυχία όλα αυτά, τότε μπορείς να του καταβάλλεις και μίσθωμα από υπεκμίσθωση με χαρτόσημο μόνο, κι αυτός θα έχει εκεί φόρο βάσει κλίμακας για εισοδήματα από ακίνητα. Κατά τα λοιπά κάνει διακοπή από επιχειρηματίας.

Όταν/Αν θελήσετε να αντιστραφεί η συμφωνία, κάνετε πάλι μεταβίβαση επιχείρησης (όπου εδώ είναι υπέρ σου το ότι είναι γνωστό το κόστος κτήσης της επιχείρησης), και μετά λύνετε το μισθωτήριο της υπεκμίσθωσης. Θα κάνεις τότε εσύ διακοπή, κι εκείνος επανέναρξη.

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, plakalis είπε

Με κατατόπησες λίγο.

Επιτρέπεται η υπεκμισθωση.

Είναι φυσικό πρόσωπο αυτός, η σκέψη είναι να κλείσει την επιχειρηση, και αυτή να περάσει σε εμένα και εγώ θα του δίνω κάποιο αντίτιμο. Τώρα, τυπικά για τον εξοπλισμό θα είναι το αντίτιμο; η για κάποια άλλη αιτία δεν ξέρω τι μας συμφέρει και τελικώς αν συμφέρει η όλη συμφωνία.

Βέβαια μου λες ότι δεν μπορεί να κλείσει βιβλία αυτός μέχρι το τέλος της μίσθωσης. 😐

Μπέρδεμα.

Mα αν κλείσει την επιχείρησή του, προφανώς θα πρέπει να του τα δίνεις μαύρα, πως αλλιώς θα σου δίνει παραστατικό για το μίσθιο της επιχείρησης (όχι του ακινήτου) ;;;

Δημοσ.

Νομίζω εφόσον θα έχουμε κάνει συμφωνητικό αυτό κατατίθεται αμέσως στο τάξις, και φαίνονται εκεί τα χρήματα. 

Εν πάση περιπτώσει, πήρα μια ιδέα να ξερω πως θα κινηθώ. Αύριο θα πάω σε 1-2 λογιστικά γραφεία ακόμα να το ψάξω αναλυτικά και αν γίνεται να βρεθεί μια φόρμουλα να συμφέρει και τους 2. Γιατί αν είχε σκοπό να μου το υπενοικιασει πχ 500€ δεν θα του μένει τπτ. Και αν ζητήσει παραπάνω μετά δεν θα συμφέρει εμένα. 

Όπως ειχε πει στο meet joe black,

Death and taxes.

The only certain.

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, plakalis είπε

Νομίζω εφόσον θα έχουμε κάνει συμφωνητικό αυτό κατατίθεται αμέσως στο τάξις, και φαίνονται εκεί τα χρήματα. 

Εν πάση περιπτώσει, πήρα μια ιδέα να ξερω πως θα κινηθώ. Αύριο θα πάω σε 1-2 λογιστικά γραφεία ακόμα να το ψάξω αναλυτικά και αν γίνεται να βρεθεί μια φόρμουλα να συμφέρει και τους 2. Γιατί αν είχε σκοπό να μου το υπενοικιασει πχ 500€ δεν θα του μένει τπτ. Και αν ζητήσει παραπάνω μετά δεν θα συμφέρει εμένα. 

Όπως ειχε πει στο meet joe black,

Death and taxes.

The only certain.

Γιατί να μπλέξει ο τωρινός ιδιοκτήτης της επιχείρησης με το ενοίκιο, εγώ αυτό δεν έχω καταλάβει 

Βρείτε μια φόρμουλα ούτως ώστε να πληρώνεις εσύ απευθείας το ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, και μη μπλέκεις τον άλλον με αυτό 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να μην μπλέξεις καθόλου με υπενοικιάσεις και λοιπές λαλακίες.

Κλείνει το μαγαζί ο φίλος που μάλλον για λαλάκα ψάχνει και όχι να σε φτιάξει όπως πιστεύεις πληρώνει ενοίκιο,προσωπικό,ΔΕΚΟ και οτι άλλο είναι να πληρώσει και μετά κάνεις έναρξη επιτηδεύματος εσύ στον ίδιο χώρο,με το ίδιο προσωπικό και τον ίδιο εξοπλισμό.

Αφού είναι φίλος θα βρείτε μια καλή φόρμουλα ώστε να του δίνεις κάθε μήνα τον λεγόμενο αέρα για τον εξοπλισμό,την πελατεία κλπ κλπ κλπ 

Με αυτό τον τρόπο και ΠΑΝΤΑ υπο την καθοδήγηση ΔΙΚΟΥ ΣΟΥ έμπιστου λογιστή θα μπορέσεις να μπείς και σε προγράμματα ενίσχυσης ΟΑΕΔ κλπ,μακριά απο ρεμούλες και δουλειές με ''μαύρα''.

Επεξ/σία από ratpack3
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, ratpack3 είπε

Να μην μπλέξεις καθόλου με υπενοικιάσεις και λοιπές λαλακίες.

Κλείνει το μαγαζί ο φίλος που μάλλον για λαλάκα ψάχνει και όχι να σε φτιάξει όπως πιστεύεις πληρώνει ενοίκιο,προσωπικό,ΔΕΚΟ και οτι άλλο είναι να πληρώσει και μετά κάνεις έναρξη επιτηδεύματος εσύ στον ίδιο χώρο,με το ίδιο προσωπικό και τον ίδιο εξοπλισμό.

Αφού είναι φίλος θα βρείτε μια καλή φόρμουλα ώστε να του δίνεις κάθε μήνα τον λεγόμενο αέρα για τον εξοπλισμό,την πελατεία κλπ κλπ κλπ 

Με αυτό τον τρόπο και ΠΑΝΤΑ υπο την καθοδήγηση ΔΙΚΟΥ ΣΟΥ έμπιστου λογιστή θα μπορέσεις να μπείς και σε προγράμματα ενίσχυσης ΟΑΕΔ κλπ,μακριά απο ρεμούλες και δουλειές με ''μαύρα''.

Ο φίλος δεν ψάχνει για λαλακα. Τουλάχιστον όχι έτσι όπως μπορεί να νομίζεις.

Το όλο μπέρδεμα γίνεται επειδή ο αρχικός ιδιοκτήτης του χώρου είναι ένα ίδρυμα. Ο χώρος αυτός είναι μεσα σε ένα πάρκο. Ο φίλος λοιπόν έχει συνάψει συμφωνία με αυτό το ίδρυμα μέχρι μια ημερομηνία μέσω αν δεν κάνω λάθος πλειοδοτικού πλειστηριασμού.

Στον υπόλοιπο χρόνο μέχρι να λήξει "η συμφωνία" που έχει, (αλλα 10 χρόνια) κουράστηκε και δεν θέλει άλλο το κατάστημα. Θέλει να παίρνει απλά ένα τίμημα από κάποιον, και να δουλεύει το κατάστημα άλλος. Αν απλά φύγει και απεμπλακεί εντελώς θα πρέπει λογικά να γίνει νέος πλειστηριασμός και αυτός θα χάσει την οποία επένδυση έχει κάνει μέχρι αυτή τη στιγμή στο κατάστημα. (Εξοπλισμό κατασκευή χώρων κλπ).

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, plakalis είπε

Ο φίλος δεν ψάχνει για λαλακα. Τουλάχιστον όχι έτσι όπως μπορεί να νομίζεις.

Το όλο μπέρδεμα γίνεται επειδή ο αρχικός ιδιοκτήτης του χώρου είναι ένα ίδρυμα. Ο χώρος αυτός είναι μεσα σε ένα πάρκο. Ο φίλος λοιπόν έχει συνάψει συμφωνία με αυτό το ίδρυμα μέχρι μια ημερομηνία μέσω αν δεν κάνω λάθος πλειοδοτικού πλειστηριασμού.

Στον υπόλοιπο χρόνο μέχρι να λήξει "η συμφωνία" που έχει, (αλλα 10 χρόνια) κουράστηκε και δεν θέλει άλλο το κατάστημα. Θέλει να παίρνει απλά ένα τίμημα από κάποιον, και να δουλεύει το κατάστημα άλλος. Αν απλά φύγει και απεμπλακεί εντελώς θα πρέπει λογικά να γίνει νέος πλειστηριασμός και αυτός θα χάσει την οποία επένδυση έχει κάνει μέχρι αυτή τη στιγμή στο κατάστημα. (Εξοπλισμό κατασκευή χώρων κλπ).

Το κάνεις λοιπόν ακόμη πιο εύκολο, παραμένουν όλα ως έχουν υπό την δική σου διεύθυνση με συμφωνημένο το ποσό στον φίλο. win win η φάση αλλά στο λέω λούμπα παίζει μέσα θα μπεις με τέτοιες ιστορίες, οποίος κονομαει δεν κουράζεται βάζει άλλους να.δουλευουν για αυτόν κι αυτός εισπράττει νόμιμα και καθαρά δεν ψάχνει φόρμουλες για υπενοικιασεις κλπ...

Δημοσ.
1 ώρα πριν, ratpack3 είπε

.. οποίος κονομαει δεν κουράζεται βάζει άλλους να.δουλευουν για αυτόν κι αυτός εισπράττει νόμιμα και καθαρά δεν ψάχνει φόρμουλες για υπενοικιασεις κλπ...

Δεν θα διαφωνήσω εντελώς. Ούτε μου είπε μπες μέσα να κονομήσεις, θα πας σούπερ.

Μου είπε αν θες ανέλαβε με τη γυναίκα σου, με προσωπική δουλειά, να είσαι παρών, να σου πήξει το κωλαρακι, να μην έχεις αργίες να ησυχάσεις κλπ κλπ, αλλά αν είσαι καλος, θα πας καλα.

Anyway ξέρω το ρισκο του θέματος, ευχαριστώ για τις πληροφορίες, θα δείξει!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...