HellhammeR Δημοσ. 12 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2019 Καλημέρα παιδιά, Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος σε περίπτωση που φεύγεις καθημερινά από την εργασία σου αν μπορεί η εργοδότης να σου κάνει απόλυση χωρίς αποζημίωση. π.χ. είσαι 8ωρος λες συνέχεια ότι έχεις πονοκέφαλο ή ότι δεν αισθάνεσαι καλά λόγο θορύβου που επικρατεί στον χώρο εργασίας και φεύγεις στις 6 ή 7 ώρες επικαλούμενος γνωμάτευση που έχεις από νευρολόγο για κεφαλαλγία από ηχητικά φορτισμένο περιβάλλον και επίσης έχει επισημάνει στο βιβλίο υποδείξεων και ο τεχνικός ασφαλείας που έρχεται να ελέγξει τον χώρο εργασίας ότι ο θόρυβος που υπάρχει μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στην υγεία του εργαζομένου και πρέπει να διευθετηθεί. Δεν με αφορά αν χάσω την δουλειά, αποζημίωση και ταμείο δεν θέλω να χάσω.
mourouzis2005 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2019 Κεφαλαλγια γνωματευσε ο νευρολογος μια φορά ή είναι χρόνια διάγνωση για την οποία παίρνεις αγωγή? Και τι αγωγή παίρνεις?
kallair Δημοσ. 12 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2019 Νομιζω μπορει να θεωρηθει "early leave" και να υπαρχει αντιστοιχη μειωση μισθου.
spectaculator Δημοσ. 12 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2019 Αν δεν συμπληρώνεις το 8ωρο που πληρώνεσαι άνετα μπορεί να σε διώξει και μάλιστα χωρίς αποζημίωση. Ο θόρυβος και γενικότερα το περιβάλλον εργασίας αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Θα μπορούσες ας πούμε να φοράς ωτοασπίδες, ή κάτι αντίστοιχο για να μετριάσεις τον θόρυβο. Αν δουλεύεις σε χώρο με θορυβώδη μηχανήματα, επ΄ουδενή δεν μπορείς να έχεις την οποιαδήποτε απαίτηση όσον αφορά τον θόρυβο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αγοράσεις ή ν' απαιτήσεις από το αφεντικό σου ωτοασπίδες ή κάτι ανάλογο. Η αδικαιολόγητη απουσία του εργαζόμενου επισύρει και απόλυση χωρίς αποζημίωση. Δες εδώ τι ισχύει (ειδικά κάτω-κάτω όπου ο εργοδότης μπορεί να ισχυριστεί πως ο " ο μισθωτός εκτελεί πλημμελώς κλπ. τα καθήκοντά του, με την πρόθεση να προκαλέσει την απόλυσή του από τον εργοδότη και να λάβει την αποζημίωσή του"). 2
HellhammeR Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Μέλος Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Κατάλαβα. Αν όμως δεν αντέχω και με πιάνει πονοκέφαλος και τους λέω δεν αισθάνομαι καλά πάλι ο νόμος είναι υπέρ του εργοδότη σε περίπτωση που το κάνω σε συνεχή βάση αυτό; Σε νευρολόγο πάντως μπορώ να πάω και να επιβεβαιώσει με χαρτί ότι πάσχω από κεφαλαλγία ακόμα και να μου δώσει μερικές μέρες αναρρωτική άδεια. Επίσης δεν έχει κάποιο βάρος το ότι ο τεχνικός ασφαλείας έχει επισημάνει το πρόβλημα και έχει γράψει στο σχετικό βιβλίο που υπάρχει στο κατάστημα ότι η συχνότητα του θορύβου την καθιστά σοβαρή για την υγεία του εργαζομένου και ότι πρέπει να διευθετηθεί; Δεν είμαι σε κάποιο εργοστάσιο με θόρυβο από μηχανήματα ή κάτι ανάλογο, σε απλό κατάστημα λιανικής είμαι. Δεν τους πολύ νοιάζει κιόλας το κατάστημα γιατί οι προϊστάμενοι φεύγουν και μένω μόνος όλη μέρα. Από ότι έχω καταλάβει δεν θέλουν να πληρώσουν φράγκο σε αλλαγή ή συντήρηση του καταστήματος (γιατί είναι σε αθλία κατάσταση γενικά ως κατάστημα) ή σε κάποια αποζημίωση και απλά σκέφτονται όσο αντέξει, στα @@ μας θα βρεθεί άλλος μλκας.
donblunts Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 3 λεπτά πριν, HellhammeR είπε και απλά σκέφτονται όσο αντέξει, στα @@ μας θα βρεθεί άλλος μλκας. Το ζουμί του θέματος είναι αυτή η τελευταία γραμμή. 1
sphinxgr Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Όλα τα μαγαζιά δεν είναι κερδοφόρα για να έχουμε υποδομές google. Πολλά μπαίνουν και μέσα κάθε μήνα για να πληρώνουν τους υπαλλήλους. Αν δεν είσαι απλά περίεργος που σε ενοχλούν τα πάντα, ψάξε αλλού δουλειά και φύγε και χέσε αποζημιώσεις και επιδόματα. Η υγεία είναι το παν Αν είσαι απλά περίεργος, όπου και να πας τα ίδια προβλήματα θα έχεις. Άλλαξε καριέρα εν ολίγοις. Τέλος στο κατάστημα λιανικής απο που προέρχεται ο θορυβος? Απο τους πελάτες? Απο τη μουσική? Απο τον κλιματισμό? Απο που?
zio10 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Απόλυση χωρίς αποζημίωση θα έλεγα εγώ ότι μου φαίνεται δίκαιο να ζητήσεις για να πάρεις και το ταμείο. 1
sphinxgr Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 1 λεπτό πριν, zio10 είπε Απόλυση χωρίς αποζημίωση θα έλεγα εγώ ότι μου φαίνεται δίκαιο να ζητήσεις για να πάρεις και το ταμείο. win win για όλους! 1
spectaculator Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 1 ώρα πριν, HellhammeR είπε Κατάλαβα. Αν όμως δεν αντέχω και με πιάνει πονοκέφαλος και τους λέω δεν αισθάνομαι καλά πάλι ο νόμος είναι υπέρ του εργοδότη σε περίπτωση που το κάνω σε συνεχή βάση αυτό; Σε νευρολόγο πάντως μπορώ να πάω και να επιβεβαιώσει με χαρτί ότι πάσχω από κεφαλαλγία ακόμα και να μου δώσει μερικές μέρες αναρρωτική άδεια. Επίσης δεν έχει κάποιο βάρος το ότι ο τεχνικός ασφαλείας έχει επισημάνει το πρόβλημα και έχει γράψει στο σχετικό βιβλίο που υπάρχει στο κατάστημα ότι η συχνότητα του θορύβου την καθιστά σοβαρή για την υγεία του εργαζομένου και ότι πρέπει να διευθετηθεί; Δεν είμαι σε κάποιο εργοστάσιο με θόρυβο από μηχανήματα ή κάτι ανάλογο, σε απλό κατάστημα λιανικής είμαι. Δεν τους πολύ νοιάζει κιόλας το κατάστημα γιατί οι προϊστάμενοι φεύγουν και μένω μόνος όλη μέρα. Από ότι έχω καταλάβει δεν θέλουν να πληρώσουν φράγκο σε αλλαγή ή συντήρηση του καταστήματος (γιατί είναι σε αθλία κατάσταση γενικά ως κατάστημα) ή σε κάποια αποζημίωση και απλά σκέφτονται όσο αντέξει, στα @@ μας θα βρεθεί άλλος μλκας. Αν δεν αντέχεις αυτή τη δουλειά τότε παραιτείσαι και πας αλλού. Δεν σου φταίει ο εργοδότης, αυτή είναι η δουλειά! Η αντιμετώπιση του θορύβου γίνεται με προστατευτικά μέσα (π.χ. ωτοασπίδες) που είτε αγοράζεις εσύ, είτε σου τα προμηθεύει ο εργοδότης σου. Αυτή είναι η διευθέτηση της διαπίστωσης από τον τεχνικό. Δεν μπορείς ν' απαιτήσεις τίποτα παραπάνω. Αδικαιολόγητη απουσία σημαίνει δικαίωμα απόλυσης χωρίς αποζημίωση από τον εργοδότη. Έτσι είναι η ζωή. Άλλες φορές έχεις τα προσόντα και τη δυνατότητα επιλογής της δουλειάς που θα κάνεις κι άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση, ή κάθεσαι και υπομένεις, ή φεύγεις. Δική σου η επιλογή. 1
isay Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 @HellhammeR Σε εργασιακές σχέσεις δεν υφίσταται "αυτοδικία" δηλαδή εγω θα φευγω νωρίτερα επειδή με πιάνει πονοκέφαλος από το θορυβο. Προβλέπεται απουσία λόγω ασθένειας, αλλά οχι σε μονιμη βάση, με την έννοια οτι αρρώστησες 1-2-5 φορές το μηνα και εφυγες και προσκομισες και χαρτί γιατρού, αλλά φευγω καθε μερα νωρίτερα, παρεχεις πλημελή καθηκοντα. Τρια πράγματα μπορουν να γίνουν : Να ζητήσεις επισημα από τον εργοδότη σου προστασία απο το θόρυβο, είτε με τη βελτίωση των συνθηκών ή με παροχή προστατευτικών μέσων. Να καταγγείλεις στην αρμόδια υπηρεσία το ανθυγιεινό περιβάλλον και μη προστασία του εργαζομένου, μετά απο αιτήματα προς τον εργοδότη και θα γνωμοδοτήσει αυτη. Να αλλάξεις πόστο ή δουλεια Αν πχ εργάζεσαι σε μπαρ που εχει δυνατά τη μουσική και σε πιάνει πονοκέφαλος, ακουγεται ανουσιο να ζητήσεις ωτοασπιδες ή να κλείσουν τη μουσική, αλλά ισοδύναμα δεν μπορείς να απαιτείς να φευγεις νωρίτερα επειδή σε πιάνει πονοκέφαλος. Είναι η φύση της δουλειάς, οποτε επιλέγεις αλλη δουλεια. Αν δεν αντέχεις τόσες ώρες, μιλα με τον εργοδότη να γίνεις part time Τα όρια το τι ειναι υγιεινό ή όχι, δεν κρίνονται από τον ενα εργαζόμενο, αλλά από τη μάζα των εργαζομένων. Αν π.χ. πουλάτε χημικά και απελευθερώνονται συνεχεια στο χώρο, αυτό ειναι ανθυγιεινό και φταίει ο εργοδότης, αλλά αν ο ενας εργαζόμενος εχει αλλεργία στο Χ χημικό μαλλον δεν κανει για αυτη τη δουλεια. Αν σου αρέσει η δουλειά σου (οποια μορφή κι σου αρεσει) δώσε ΛΥΣΕΙΣ για τα προβληματα στον εργοδότη σου, οχι μονο τα προβλήματα. Αν δε σου αρέσει ή δε σου ταιριάζει, άλλαξε δουλεια, μην φτιάχνεις δικους σου κανονες. Εγώ πάντως ακόμα δεν εχω καταλάβει αν θες να μείνεις στη δουλεια ή αν θες να απολυθείς ή αν θες να απολυθεις με αποζημείωση. Τι είδους καταστημα ειναι; 4 1
zio10 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 17 λεπτά πριν, isay είπε @HellhammeR Σε εργασιακές σχέσεις δεν υφίσταται "αυτοδικία" δηλαδή εγω θα φευγω νωρίτερα επειδή με πιάνει πονοκέφαλος από το θορυβο. Προβλέπεται απουσία λόγω ασθένειας, αλλά οχι σε μονιμη βάση, με την έννοια οτι αρρώστησες 1-2-5 φορές το μηνα και εφυγες και προσκομισες και χαρτί γιατρού, αλλά φευγω καθε μερα νωρίτερα, παρεχεις πλημελή καθηκοντα. Τρια πράγματα μπορουν να γίνουν : Να ζητήσεις επισημα από τον εργοδότη σου προστασία απο το θόρυβο, είτε με τη βελτίωση των συνθηκών ή με παροχή προστατευτικών μέσων. Να καταγγείλεις στην αρμόδια υπηρεσία το ανθυγιεινό περιβάλλον και μη προστασία του εργαζομένου, μετά απο αιτήματα προς τον εργοδότη και θα γνωμοδοτήσει αυτη. Να αλλάξεις πόστο ή δουλεια Αν πχ εργάζεσαι σε μπαρ που εχει δυνατά τη μουσική και σε πιάνει πονοκέφαλος, ακουγεται ανουσιο να ζητήσεις ωτοασπιδες ή να κλείσουν τη μουσική, αλλά ισοδύναμα δεν μπορείς να απαιτείς να φευγεις νωρίτερα επειδή σε πιάνει πονοκέφαλος. Είναι η φύση της δουλειάς, οποτε επιλέγεις αλλη δουλεια. Αν δεν αντέχεις τόσες ώρες, μιλα με τον εργοδότη να γίνεις part time Τα όρια το τι ειναι υγιεινό ή όχι, δεν κρίνονται από τον ενα εργαζόμενο, αλλά από τη μάζα των εργαζομένων. Αν π.χ. πουλάτε χημικά και απελευθερώνονται συνεχεια στο χώρο, αυτό ειναι ανθυγιεινό και φταίει ο εργοδότης, αλλά αν ο ενας εργαζόμενος εχει αλλεργία στο Χ χημικό μαλλον δεν κανει για αυτη τη δουλεια. Αν σου αρέσει η δουλειά σου (οποια μορφή κι σου αρεσει) δώσε ΛΥΣΕΙΣ για τα προβληματα στον εργοδότη σου, οχι μονο τα προβλήματα. Αν δε σου αρέσει ή δε σου ταιριάζει, άλλαξε δουλεια, μην φτιάχνεις δικους σου κανονες. Εγώ πάντως ακόμα δεν εχω καταλάβει αν θες να μείνεις στη δουλεια ή αν θες να απολυθείς ή αν θες να απολυθεις με αποζημείωση. Τι είδους καταστημα ειναι; Εγώ από το πρώτο ποστ κατάλαβα ότι τον ενδιαφέρει κυρίως η απόλυση με αποζημίωση. 4
HellhammeR Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Μέλος Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Το κατάστημα είναι ένα κλασικό κατάστημα με πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών, κινητά, υπολογιστές, tablet μέχρι και κλιματιστικά. Στο κατάστημα δεν υπάρχουν συνάδελφοι ούτε τα αφεντικά, δουλεύει με 1 υπάλληλο σαν να είναι δικό του αλλά χωρίς να έχει τις αρμοδιότητες κάποιου προϊσταμένου. Είναι σαν να έχεις μια καφετέρια και να αφήνεις όλο το μαγαζί σου στον σερβιτόρο, να φεύγεις και να τους λες τρέξε το μαγαζί μόνο σου αλλά θα παίρνεις βασικό μισθό και τίποτε άλλο. Είμαι εκεί 8 χρόνια, από πέρσι πάνω του καταστήματος υπάρχει παιδική χαρά σε ύψος 1 μέτρου από το κεφάλι μου χωρίς καμιά μόνωση. Όπως καταλαβαίνεται γίνεται σεισμός από τα παιδάκια να τρέχουν και να χοροπηδάνε, υπάρχει και γυψοσανίδα στο ταβάνι και ο ήχος έρχεται μπασάτος και με δύναμη. Επίσης το εστιατόριο που του ανήκει η παιδική χαρά, στον ακάλυπτο της πίσω πολυκατοικίας και κολλητά με το δικό μου κατάστημα έχει τον ψυκτικό εξοπλισμό για τα ψυγεία του και τα κλιματιστικά του. Έτσι μεταφέρονται οι δονήσεις απο τα μηχανήματα εντός του καταστήματος με αποτέλεσμα να υπάρχει μια συνεχόμενη βοή και βαβούρα που άμα κάτσεις λίγη ώρα στο κατάστημα αρχίζουν και σε πονάνε τα αυτιά σου λόγο των συνεχόμενων χαμηλών συχνοτήτων. Το εστιατόριο δεν κάνει απολύτως τίποτα, δεν τον νοιάζει, κάντε ότι θέλετε λέει τα έχω ψάξει όλα νομικά με όλες τις άδειες και από το υγειονομικό και από την Διεύθυνση υγείας και την Πολεοδομία είμαι ΟΚ στα πάντα, δεν με αγγίζει τίποτα. Πάνε ψόφα δηλαδή με λίγα λογία ήταν η απάντηση. Ο ιδιοκτήτης που μας νοικιάζει το κατάστημα θέλει να με λαδώσει με κάποια μαύρα λεφτά το μήνα έμενα σαν υπάλληλο για να κάνω τα στραβά μάτια και να μην διαμαρτύρομαι στα αφεντικά μου ώστε να μην χάσει το ενοίκιο. Και οι δικοί μου που έχουν το κατάστημα τα έχουν αφήσει όλα στον αυτόματο πιλότο και στα @@ τους και δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Έτσι έχω μείνει εγώ στην μέση χωρίς να φταίω πουθενά να κάθομαι σαν αιχμάλωτος σε μια τέτοια κατάσταση.
isay Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Σε τέτοιες περιπτώσεις οι μηνύσεις είναι ο μονος τρόπος συνετισμού του ετερου ιδιοκτήτη, αλλά στη θεση που εισαι δεν ειναι δουλειά σου. Όπως το περιγράφεις, αντε σε γιατρό να σου γράφει αναρρωτική άδεια και κλείνε το μαγαζί. Αμα το αφεντικό χάνει χρήματα και δε βγαίνει, θα αγχωθεί και ο ιδιοκτήτης για το ενοίκιο. Στην καλύτερη θα σε απολύσει για καποιον αλλο. Αν τώρα το πονάς το μαγαζί (ή σε νοιάζει η δουλειά σου) αρχισε το ψάξιμο μπας και βρεις αλλο χώρο για ενοικίαση και μεταφορα. Μην το σερβίσεις στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης οτι να πατε αλλου επειδη σε πιανει πονοκεφαλος, αλλα το αλλο μαγαζι ειναι καλύτερο για τους Χ-Υ-Ζ λόγους και οτι στο υπάρχων μηχάνημα, οι θόρυβοι επηρεάζουν και την πελατεία και δεν ψωνίζει.
konpat Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Βρες δουλειά στο Δημόσιο . Πέρα από την πλάκα πρέπει με κάποιο τρόπο να λύσεις το πρόβλημα υγείας που έχεις γιατί δύσκολα θα βρεις εργοδότη να σε καταλάβει τι περνάς.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα