Προς το περιεχόμενο

Boot μόνο από τον σκληρό δίσκο και όχι από άλλες μονάδες.

gokuthelegend

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Βασικά ο τίτλος του θέματος ίσως να είναι και λίγο παραπλανητικός, αλλά δεν ήξερα πως αλλιώς να το εξηγήσω σε μια σύντομη γραμμή, οπότε εξηγώ εδώ.

Μου έδωσαν έναν φορητό υπολογιστή για φορμάτ. Ο υπολογιστής κάνει κανονικά boot από τον σκληρό δίσκο και μπαίνει στα Windows, αλλά επειδή σέρνεται ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ σαν χελώνα (κλικ στην έναρξη και κάνει κυριολεκτικά 4.5 λεπτά μετρημένα για να ανοίξει, 7 λεπτά και μετράω ακόμη για ελαχιστοποίηση παράθυρου), καθώς και για κάποιους άλλους λόγους θα πάει για ένα ωραιότατο φορμάτ. Το θέμα είναι το εξής.

1) Το εσωτερικό DVD Rom είναι χαλασμένο, οπότε όταν εισάγω το δισκάκι των Windows (Windows 7 συγκεκριμένα) δεν μπορεί να το διαβάσει για να ξεκινήσει το Boot και η διαδικασία του φορμάτ. Το DVD-Rom φαίνεται κανονικότατα στο bios, ρεύμα παίρνει και το πορτάκι ανοίγει, αλλά λογικά θα έχει χαλάσει το μάτι που διαβάζει τα δισκάκια.

2) Εξωτερικό usb DVD-Rom ενώ μέσα στα Windows φαίνεται κανονικότατα, δεν αναγνωρίζεται από το bios και δεν μπορεί να γίνει boot από το δισκάκι.

3) Φλασάκι usb ενώ αναγνωρίζεται από τα Windows, δεν αναγνωρίζεται από το bios και δεν μπορεί να γίνει boot από το φλασάκι (το οποίο έχει φτιαχτεί με το rufus συν το iso των Windows και δοκιμασμένο σε 10άδες υπολογιστές από εμένα και να δουλεύει κανονικότατα).

Γενικώς το bios φαίνεται να απαξιώνει οτιδήποτε είναι usb. Το ειρωνικό είναι ότι στο bios έχει επιλογή για boot από usb, και το ρύθμισα σαν πρώτη επιλογή, αλλά εκεί σταθερά το bios να μην αναγνωρίζει usb flash drive και usb dvd-rom.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι, υπάρχουν άλλες επιλογές για boot ή θα φάει άκυρο ο ιδιοκτήτης του φορητού;

Υπολογιστής: Toshiba Satelite L655-1JN, P.N. PSK1JE-0HJ00DGE 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, gokuthelegend είπε

Βασικά ο τίτλος του θέματος ίσως να είναι και λίγο παραπλανητικός, αλλά δεν ήξερα πως αλλιώς να το εξηγήσω σε μια σύντομη γραμμή, οπότε εξηγώ εδώ.

Μου έδωσαν έναν φορητό υπολογιστή για φορμάτ. Ο υπολογιστής κάνει κανονικά boot από τον σκληρό δίσκο και μπαίνει στα Windows, αλλά επειδή σέρνεται ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ σαν χελώνα (κλικ στην έναρξη και κάνει κυριολεκτικά 4.5 λεπτά μετρημένα για να ανοίξει, 7 λεπτά και μετράω ακόμη για ελαχιστοποίηση παράθυρου), καθώς και για κάποιους άλλους λόγους θα πάει για ένα ωραιότατο φορμάτ. Το θέμα είναι το εξής.

1) Το εσωτερικό DVD Rom είναι χαλασμένο, οπότε όταν εισάγω το δισκάκι των Windows (Windows 7 συγκεκριμένα) δεν μπορεί να το διαβάσει για να ξεκινήσει το Boot και η διαδικασία του φορμάτ. Το DVD-Rom φαίνεται κανονικότατα στο bios, ρεύμα παίρνει και το πορτάκι ανοίγει, αλλά λογικά θα έχει χαλάσει το μάτι που διαβάζει τα δισκάκια.

2) Εξωτερικό usb DVD-Rom ενώ μέσα στα Windows φαίνεται κανονικότατα, δεν αναγνωρίζεται από το bios και δεν μπορεί να γίνει boot από το δισκάκι.

3) Φλασάκι usb ενώ αναγνωρίζεται από τα Windows, δεν αναγνωρίζεται από το bios και δεν μπορεί να γίνει boot από το φλασάκι (το οποίο έχει φτιαχτεί με το rufus συν το iso των Windows και δοκιμασμένο σε 10άδες υπολογιστές από εμένα και να δουλεύει κανονικότατα).

Γενικώς το bios φαίνεται να απαξιώνει οτιδήποτε είναι usb. Το ειρωνικό είναι ότι στο bios έχει επιλογή για boot από usb, και το ρύθμισα σαν πρώτη επιλογή, αλλά εκεί σταθερά το bios να μην αναγνωρίζει usb flash drive και usb dvd-rom.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι, υπάρχουν άλλες επιλογές για boot ή θα φάει άκυρο ο ιδιοκτήτης του φορητού;

Υπολογιστής: Toshiba Satelite L655-1JN, P.N. PSK1JE-0HJ00DGE 

Φιλε εχω αρκετο καιρο να κανω format και δεν τα πολυθυμαμαι τωρα απεξω  πιστευω να σου δωσει λυση κανενας πιο εξπερ αλλα μια πιθανοτητα ειναι το bios να ειναι γυρισμενο σε uefi για κανε δοκιμη να το γυρισεις σε legacy mode. Θυμαμαι οτι ειχα παιδευτει αρκετα την τελευταια φορα που προσπαθησα να βαλω windows σε ενα λαπτοπ σε συγκεκριμενο δισκο και προσπαθουσα να τα βαλω σε uefi και δε μου τα διαβαζε με τιποτα  οτι usb και dvd του εβαζα παρα μονο σε legacy. Απο οτι θυμαμαι επαιζε ρολο και η διαμορφωση που ειχα κανει το δισκο αν ηταν gpt η mbr σε σχεση με uefi η legacy. (η κοιτα και το αντιστροφο μηπως ισχυει στην περιπτωση σου)

Επεξ/σία από christosx13

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ξέρω και από UEFI, δεν είναι αυτό. Και ο υπολογιστής είναι κάπως παλιός, δεν υπήρχε το UEFI τότε. Το θέμα είναι ότι οι συσκευές usb δεν φαίνονται πουθενά στο bios.

Επεξ/σία από gokuthelegend

28 λεπτά πριν, gokuthelegend είπε

Ξέρω και από UEFI, δεν είναι αυτό. Και ο υπολογιστής είναι κάπως παλιός, δεν υπήρχε το UEFI τότε. Το θέμα είναι ότι οι συσκευές usb δεν φαίνονται πουθενά στο bios.

Boot από pxe? Μέσω δικτύου εγκατάσταση

Δοκιμασε αντι για rufus να χρησιμοποιησεις το media creation tool της Microsoft για να φτιαξεις ενα bootable usb, το link για τα Windows 10 ειναι το παρακατω:

https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209

Και να μην θες να βαλεις τα 10 (που στο laptop συγκεκριμενο laptop μια χαρα θα πανε, αντε το πολυ να βαλετε ενα SSD), τουλαχιστον θα σου λυσει την απορια για το τι μπορει να φταιει που δε σου κανει boot απο το αλλο usb σου..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χμ, ότι νάναι. Παιδιά, καταρχήν ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Τελικά δοκίμασα 4 διαφορετικά φλασάκια, διαφορετικά μοντέλα, και με το 4ο έπιασε, φορτώνει κανονικά και ξεκίνησα ήδη την διαδικασία καθαρής εγκατάστασης των Windows. Τώρα τι κόλλημα είχε φάει, δεν ξέρω. Όλα τα φλασάκια τα φόρτωσα με τις ίδιες ρυθμίσεις στο rufus (τις default, δεν πείραξα κάτι) και από το ίδιο iso, αλλά τα υπόλοιπα 3, καθώς και το εξωτερικό dvd-rom, δεν τα έβλεπε καθόλου.

2 ώρες πριν, zx1234r είπε

Boot από pxe? Μέσω δικτύου εγκατάσταση

Το πρόβλημα λύθηκε αλλά μιας και το πρότεινες έχεις κανέναν οδηγό για το πως να το κάνουμε; Για μελλοντική χρήση.

Επεξ/σία από gokuthelegend

6 ώρες πριν, gokuthelegend είπε

Χμ, ότι νάναι. Παιδιά, καταρχήν ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Τελικά δοκίμασα 4 διαφορετικά φλασάκια, διαφορετικά μοντέλα, και με το 4ο έπιασε, φορτώνει κανονικά και ξεκίνησα ήδη την διαδικασία καθαρής εγκατάστασης των Windows. Τώρα τι κόλλημα είχε φάει, δεν ξέρω. Όλα τα φλασάκια τα φόρτωσα με τις ίδιες ρυθμίσεις στο rufus (τις default, δεν πείραξα κάτι) και από το ίδιο iso, αλλά τα υπόλοιπα 3, καθώς και το εξωτερικό dvd-rom, δεν τα έβλεπε καθόλου.

Το πρόβλημα λύθηκε αλλά μιας και το πρότεινες έχεις κανέναν οδηγό για το πως να το κάνουμε; Για μελλοντική χρήση.

Οδηγό για pxe boot δεν έχω γιατί είναι κάτι που αλλάζει από μητρική σε μητρική. Ψάξε λίγο ίντερνετ και δες. Συνήθως πρέπει να έχεις στημένο έναν server με φορτωμένα iso.

7 ώρες πριν, gokuthelegend είπε

μου έχει τύχει σε λάπτοπ να μην διαβάζει adata usb sticks για να κάνω το φορμάτ.

Το ένα λάπτοπ το βλέπει κανονικά και ξεκινάει και στο άλλο τίποτα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...