Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 minutes ago, xstreamgamer said:

Ο καθένας έχει δικαίωμα να γράφει όπως θέλει,από την άλλη όμως έχουμε μία πλούσια γλώσσα και όπου είναι δυνατόν πρέπει να χρησιμοποιούμε πρώτα από όλα αυτήν. Κάποια άτομα ίσως να μην τα πηγαίνουν και τόσο καλά με τα Αγγλικά άρα η κατάχρηση της Αγγλικής γλώσσας δεν προσφέρει και τίποτα το ουσιαστικό στην συζήτηση.

Αυτό ως γενικότερη παρατήρηση το λέω και όχι μόνο για το παρόν νήμα ή τον συγκεκριμένο χρήστη.Δυστυχώς έχουμε Αμερικανοποιηθεί σε υπερβολικό βαθμό, προς Θεού δεν λέω να πάμε και στο άλλο άκρο όπως όταν ήμουν στη Τσεχία όπου το μόνο που άκουγες στην τηλεόραση ήταν Τσέχικά.

Θυμάμαι έβλεπα τον Ράμπο με μεταγλώττιση στα Τσέχικα και μου ερχόταν να πηδήξω από το παράθυρο,αλλά γιατί π.χ να χρησιμοποιήσω την λέξη terraforming αντί της λέξης γαιοποίηση όντας γράφοντας σε site Ελληνικό.Ποιο είναι το ζητούμενο, να αποδείξω ότι ξέρω ικανοποιητικά -πολύ καλά-τέλεια Αγγλικά;Αυτό θα είχε νόημα όταν ήμουν εγώ στο σχολείο την δεκαετία του 80 όπου ελάχιστοι και κυρίως αυτοί που ήταν στις πόλεις ήξεραν πολύ καλά την Αγγλική.Σήμερα γνωρίζει και η κουτσή Μαρία να μιλά καλά Αγγλικά.

Συγνώμη για την άσχετη με το νήμα παρέμβαση αλλά όντως είναι κάτι που και εμένα με ενοχλεί γενικά, η μη χρησιμοποίηση δηλαδή εννοιών της μητρικής μας γλώσσας για εντελώς λάθους λόγους.

1ον, χρησιμοποίησες κι εσύ αγγλική λέξη, την λέξη 'site' αντί 'ιστοσελίδας'

:P

2ον, όσοι πετάμε και αγγλικές λέξεις/φράσεις μέσα στα μηνύματά μας δεν σημαίνει ότι το κάνουμε για να αποδείξουμε κάτι. Γίνεται αυτόματα, φυσιολογικά, γιατί πχ μπορεί να ζούμε μόνιμα στο εξωτερικό ή να εργαζόμαστε σε περιβάλλον που απαιτεί την χρήση αγγλικών συνεχώς (γραπτό κ προφορικό λόγο). Έτσι τα αγγλικά είναι μέρος της ζωής μας.

3ον, πολλές φορές αναφέρουμε ορολογία στα αγγλικά γιατί έτσι μπορεί να έχουμε συνηθίσει να την συναντάμε ή γιατί τα αγγλικά μπορεί να είναι η γλώσσα απ'την οποία προήλθε η συγκεκριμένη ορολογία. Π.χ. πιο πιθανό να πούμε 'browser' αντί για 'φυλλομετρητής'.

4ον, το ότι τα ελληνικά είναι μια πλούσια γλώσσα δεν αναιρεί το γεγονός ότι κι άλλες γλώσσες είναι επίσης πλούσιες. Δεν θα τις βγάλουμε να τις μετρήσουμε, τις χρησιμοποιούμε όλες.

5ον, είμαστε ελεύθεροι να γράφουμε όπως θέλουμε σε ένα δημόσιο forum.

Αυτάααα! Καλημερούδια!

• Like 3
  • Thanks 1
  • Απαντ. 337
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Από δω και πέρα παρακαλούνται όλοι οι άυπνοι να χρησιμοποιούν μόνο ελληνικές λέξεις εδώ στο Αϋπνία

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1)Τελευταίο off topic και από μένα.Πουθενά δεν έγραψα ότι πρέπει να αποκλειστούν όλες οι ξένες ορολογίες από το λεξιλόγιο μας.

2) Έζησα και εγώ στο εξωτερικό και μάλιστα για όσο δούλευα στην SONY DADC δεν μπορούσα να μιλήσω με κανένα εκτός από το προϊστάμενο μου και τον general supervisor(είδες ότι χρησιμοποίησα και πάλι ξένη ορολογία;)😝 οπότε επί ενάμιση χρόνο μιλούσα και έγραφα μόνο στα Αγγλικά.Για αυτό με όση διαδικτυακή συμπάθεια μπορώ να σου έχω δυστυχώς δεν μπορώ να δεχτώ αυτό το επιχείρημα.

Καλή σου μέρα επίσης.

Επεξ/σία από xstreamgamer
  • Like 1
  • Sad 2
Δημοσ.

Για να το κλείσω κι εγώ εδώ, απλά προσπαθώ να σου δώσω να καταλάβεις ότι μερικοί έχουμε τα αγγλικά σαν μητρική μας (δεν μιλάω για ενάμιση χρόνο δλδ συνεχούς επαφής με τη γλώσσα, αλλά σχεδόν μια ζωή και σε καθημερινή βάση), οπότε είναι αναπόφευκτο να τα χρησιμοποιούμε και στα μηνύματά μας στο Αϋπνία.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, James Bon είπε

@xstreamgamer   Υπάρχουν έννοιες όπως το «web development» και το «pickup art», οι οποίες δεν αποδίδονται ωραία στα Ελληνικά.

Και που διαφωνούμε;Έλεος ρε παιδιά δεν γράφω πουθενά ότι πρέπει να βγάλουμε όλες τις Αγγλικές ορολογίες από την ζωή μας , η κατάχρηση αυτών είναι που ενοχλεί .Π.χ άλλος μέλος έκανε την παρατήρηση ότι σε ελληνικό κείμενο ο τόξο γράφει high unlikely ενώ άνετα μπαίνει η φράση  με βάση και το προηγούμενο ύφος γραφής ως εξαιρετικά απίθανο.

Από εκεί και πέρα όπως την βρίσκει ο καθένας,πάντως σαν λαός πάντα είχαμε τάσεις ξενομανίας σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στην γλώσσα.Και δεν μιλάω για το σήμερα όπου υπάρχει το internet, και η παγκοσμοιοποιημένη κοινωνία καλώς η κακώς, αυτό το πράγμα άρχισε να γίνεται εμφανές σε ενοχλητικό βαθμό στις αρχές της δεκαετίας του 80.

Τεσπα έχουμε ξεφύγει πολύ εκτός θέματος και δεν θέλω να κλειδωθεί ένα topic που με ενδιαφέρει πολύ.

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, xstreamgamer είπε

Και που διαφωνούμε;Έλεος ρε παιδιά δεν γράφω πουθενά ότι πρέπει να βγάλουμε όλες τις Αγγλικές ορολογίες από την ζωή μας , η κατάχρηση αυτών είναι που ενοχλεί .Π.χ άλλος μέλος έκανε την παρατήρηση ότι σε ελληνικό κείμενο ο τόξο γράφει high unlikely ενώ άνετα μπαίνει η φράση  με βάση και το προηγούμενο ύφος γραφής ως εξαιρετικά απίθανο.

Από εκεί και πέρα όπως την βρίσκει ο καθένας,πάντως σαν λαός πάντα είχαμε τάσεις ξενομανίας σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στην γλώσσα.Και δεν μιλάω για το σήμερα όπου υπάρχει το internet, και η παγκοσμοιοποιημένη κοινωνία καλώς η κακώς, αυτό το πράγμα άρχισε να γίνεται εμφανές σε ενοχλητικό βαθμό στις αρχές της δεκαετίας του 80.

Τεσπα έχουμε ξεφύγει πολύ εκτός θέματος και δεν θέλω να κλειδωθεί ένα topic που με ενδιαφέρει πολύ.

Συμφωνώ σε αυτό που λες. Δυστυχώς σαν λαός ντρεπόμαστε για τη γλώσσα μας. Και δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεσαι για μια τέτοια γλώσσα όπως η δική μας (χωρίς βέβαια να λέω ότι είναι η μόνη πλούσια γλώσσα). Μπαίνεις λίγο FB, Insta, Twitter, Insomnia, κ.τ.λ. και βλέπεις τον κάθε τυχάρπαστο να γράφει στα αγγλικά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο. Απλώς το κάνουν για να φαίνονται πιο ''cool''. Και εννοείται δεν μιλάμε για έννοιες που είναι δύσκολες να μεταφραστούν στα ελληνικά. Μιλάμε για απλές λέξεις που υπάρχουν σε όλες τις γλώσσες.

Τέλος πάντων, όντως το θέμα πάει να ξεφύγει. Απλώς ήθελα να εκφράσω την άποψή μου πάνω σε αυτό το κομμάτι γιατί το θεωρώ και εγώ σημαντικό.

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.

Ολοι εμεις που νιωθουμε οτι δεν ειμαστε μονοι στο συμπαν δεν ειναι τυχαιο παντως,ξερω γιατι μου βγαινει αυτο απο μεσα μου και το λογο τον εμαθα προσφατα ,ολα εγιναν ξεκαθαρα.

Το τι λενε οι αλλοι ,επιστημονες συνανθρωποι κλπ δε δινω δεκαρα.

Φτανει που το γνωριζω εγω και πολλοι αλλοι ακομη που το γνωριζουμε για τον ιδιο λογο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...