Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
21 hours ago, pirmen56 said:

Οι θρησκείες υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν για δύο λόγους:

1) Υπάρχει η ψυχή, δηλαδή η υποκειμενική αντίληψη της πραγματικότητας, που είναι απλησίαστη από οποιοδήποτε σύστημα λογικής. Σκέψου όταν βλέπεις κόκκινο χρώμα. Δηλαδή την εμπειρία του χρώματος. Ή την εμπειρία του πόνου. Δεν μπορεί να μετρηθεί η εμπειρία αυτή από κανένα όργανο. Δεν την βλέπεις πουθενά μέσα στον εγκέφαλο. Όμως ξέρεις ότι υπάρχει επειδή εσύ την βιώνεις.

Επομένως το γεγονός ότι υπάρχει μια πραγματικότητα που η επιστήμη(λογική) δεν μπορεί καν να προσεγγίσει είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να έχουν μεταφυσικές ανησυχίες. Ακόμα και πέρα από τα πλαίσια των οργανωμένων θρησκειών.

Διαφωνώ για τους εξής λόγους:

1. Ήδη παρατηρείται το φαινόμενο της αύξησης του ποσοστού των ανθρώπων που δεν ασχολούνται με θρησκείες. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως σε κοινωνίες ευημερούσες με υψηλά επίπεδα μόρφωσης. Άρα μπορούμε να αναμένουμε πως όσο αναπτύσσεται ο κόσμος τόσο θα εκλείπουν οι θρησκείες.

2. Στον συλλογισμό σου κάνεις το λογικό άλμα πως οι θρησκείες υπάρχουν λόγω των μη μετρήσιμων εμπειριών που είπες. Αυτό δεν είναι τπτ παραπάνω από μια εικασία. Κατά την γνώμη μου είναι αποτέλεσμα φοβιών, αναγκών και αμορφοσιάς. Όταν πάψουν ή μειωθούν αυτά, θα πάψουν ή θα μειωθούν και οι θρησκείες.

3. Ακόμα και έτσι να ήταν, υπάρχουν και άλλα μέσα για να εκφράσουν οι άνθρωποι αυτές τους τις μη μετρήσιμες εμπειρίες. Τέχνες π.χ.

• Thanks 1
  • Απαντ. 337
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, ELMastas είπε

,μην βασίζεσαι πάντος και πολύ ως επιστήμη στήν ψυχιατρική,όταν δεν μπορεί καν να εξηγήσει τι είναι η ψυχή,πως συνδέεται με το σώμα κλπ.

Ισχύει.

Αναρωτιεμαι αν στο μέλλον η εξέλιξη της επιστήμης θα μπορεσει να καταγράψει την (πιθανη) ύπαρξη ψυχής και λοιπών λειτουργιών. Θα εχει ενδιαφέρον. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, TheGrisGrisMan είπε

Ισχύει.

Αναρωτιεμαι αν στο μέλλον η εξέλιξη της επιστήμης θα μπορεσει να καταγράψει την (πιθανη) ύπαρξη ψυχής και λοιπών λειτουργιών. Θα εχει ενδιαφέρον. 

Μπορείς να επιδείξεις την ύπαρξη ψυχής? Δηλαδή ποιά η διαφορά μεταξύ της ψυχής και της συνείδησης? Της συνείδησης με της νοημοσύνης? Της νοημοσύνης με την ευφυΐας?

Επεξ/σία από AtiX
  • Like 1
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, AtiX είπε

Μπορείς να επιδείξεις την ύπαρξη ψυχής? Δηλαδή ποιά η διαφορά μεταξύ της ψυχής και της συνείδησης? Της συνείδησης με της νοημοσύνης? Της νοημοσύνης με την ευφυΐας?

Το επόμενο βρίσκεται ένα κλικ παραπάνω σε επίπεδο από το προηγούμενο.

4 ώρες πριν, TheGrisGrisMan είπε

Ισχύει.

Δύσκολο όπως φαίνεται, μάλλον αδύνατο αφού δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, super3bingo είπε

Το επόμενο βρίσκεται ένα κλικ παραπάνω σε επίπεδο από το προηγούμενο.

Μου λες δηλαδή ότι είναι ποιοτικό το θέμα μεταξύ τους??? 

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, AtiX είπε

Μου λες δηλαδή ότι είναι ποιοτικό το θέμα μεταξύ τους??? 

Απλά ψυχή έχει κάθε ζωντανό όν, συνείδηση έχουν όλοι οι άνθρωποι τα ζώα άλλα έχουν άλλα δεν έχουν οι απόψεις διίστανται, νοημοσύνη έχουν θεωρητικά μόνο οι άνθρωποι, ευφυία έχουν λίγοι άνθρωποι όχι όλοι.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, super3bingo είπε

Απλά ψυχή έχει κάθε ζωντανό όν, συνείδηση έχουν όλοι οι άνθρωποι τα ζώα άλλα έχουν άλλα δεν έχουν οι απόψεις διίστανται, νοημοσύνη έχουν θεωρητικά μόνο οι άνθρωποι, ευφυία έχουν λίγοι άνθρωποι όχι όλοι.

Αυτό το "έχει" , πολύ μου αρέσει....

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, super3bingo είπε

Δύσκολο όπως φαίνεται, μάλλον αδύνατο αφού δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

να συμπληρώσω, με τις μέχρι τώρα δυνατοτητες της επιστήμης...

2 ώρες πριν, AtiX είπε

Μπορείς να επιδείξεις την ύπαρξη ψυχής? 

Όχι, δεν μπορώ. Μέχρι τώρα η επιστήμη μας δείχνει ότι ολα αυτά είναι χημικές ενώσεις κλπ... 

Αλλα στο μέλλον όταν εξελιχθει και άλλο η επιστήμη, πολλά μπορεί να εντοπιστούν/αναλυθούν. Αυτό πιστεύω προσωπικα.

Για να δώσω ένα παράδειγμα του πως το σκεφτομαι... σκεφτείτε το μποζονιο του Higgs. Μπορούσε ποτε ο Νεύτωνας, ο κορυφαίος επιστήμονας της εποχής του,  να διανοηθεί την ύπαρξη του; Όχι, γιατί υπάρχει χάσμα και η τεχνολογια εξελίχθηκε πολύ...

Επεξ/σία από TheGrisGrisMan
Δημοσ.

Χωρίς να θέλω να το παίξω και εγώ εξυπνάκιας και επειδή βλέπω πάρα πολλές λανθασμένες πληροφορίες επί του θέματος σε σημείο όπου πλέον αρκετοί έχουν μπερδέψει απλά πράγματα και ορισμούς,προτείνω να κάνει ο καθένας και τη δικη του έρευνα τουλάχιστον σε κάποιες βασικές έννοιες και ορισμούς για να μπορούμε να έχουμε και ένα κοινό μπούσουλα να ξεκινήσει η κουβέντα(στο θέμα με τα χρώματα σήκωσα τα χέρια ψηλά).Νομίζω ξεφύγαμε από τον αρχικό τίτλο αλλά με τέτοιες συζητήσεις είναι αναπόφευκτο :P 

1 λεπτό πριν, TheGrisGrisMan είπε

Όχι, δεν μπορώ. Μέχρι τώρα η επιστήμη μας δείχνει ότι ολα αυτά είναι χημικές ενώσεις κλπ... 

Αλλα στο μέλλον όταν εξελιχθει και άλλο η επιστήμη, πολλά μπορεί να εντοπιστούν/αναλυθούν. Αυτό πιστεύω προσωπικα.

Για να δώσω ένα παράδειγμα του πως το σκεφτομαι... σκεφτείτε το μποζονιο του Higgs. Μπορούσε ποτε ο Νεύτωνας, ο κορυφαίος επιστήμονας της εποχής του,  να διανοηθεί την ύπαρξη του; Όχι, γιατί υπάρχει χάσμα και η τεχνολογια εξελίχθηκε πολύ...

Η έννοια της ψυχής είναι μια τελείως αφηρημένη/θεωρητική έννοια που δυστυχώς προς το παρόν δεν έχει επιστημονική υπόσταση. Προσωπικά την συνδέω περισσότερο με θρησκευτικού τύπου μεταθανάτιες θεωρίες.

Λεξιλογικά είναι η τελευταία πνοή , η τελευταία ένδειξη ζωής σε ένα σώμα (ψυχρή πνοή).

ίσως ένας ορισμός κατεμέ θα ήταν ότι αποτελεί μια ουσία που διαμορφώνεται με βάση ένα σύνολο τυχαίων παραγόντων,περιββαλοντικών επιδράσεων,κοινωνικών αλληλεπιδράσεων,πράξεων και εμπειριών σε συνδυασμό με τη συναισθηματική δραστηριότητα ενός ατόμου δηλαδή την χημική και εγκεφαλική δραστηριοτητα(ορμόνες),το γονιδίωμα αλλά και τις αναμνήσεις(κάτι που ο Yalom ονομάζει κυματισμούς) που αφήνει στους υπόλοιπους μετά το τέλος της ζωής του.

Γενικότερα είναι ένα δημιούργημα του ανθρώπου που προσπαθεί να ορίσει την έννοια της ύπαρξης και της συνείδησης. Κανένας νόμος από αυτούς που διέπουν τη φυσική δεν έχει καταφέρει να προσδιορίσει σε ποιό είδος διάστασης μπορεί να αναφερθεί δηλαδή είναι πέρα από την ανθρώπινη λογική.

• Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, kti23 είπε

Χωρίς να θέλω να το παίξω και εγώ εξυπνάκιας και επειδή βλέπω πάρα πολλές λανθασμένες πληροφορίες επί του θέματος σε σημείο όπου πλέον αρκετοί έχουν μπερδέψει απλά πράγματα και ορισμούς,προτείνω να κάνει ο καθένας και τη δικη του έρευνα τουλάχιστον σε κάποιες βασικές έννοιες και ορισμούς για να μπορούμε να έχουμε και ένα κοινό μπούσουλα να ξεκινήσει η κουβέντα(στο θέμα με τα χρώματα σήκωσα τα χέρια ψηλά).Νομίζω ξεφύγαμε από τον αρχικό τίτλο αλλά με τέτοιες συζητήσεις είναι αναπόφευκτο :P 

Η έννοια της ψυχής είναι μια τελείως αφηρημένη/θεωρητική έννοια που δυστυχώς προς το παρόν δεν έχει επιστημονική υπόσταση. Προσωπικά την συνδέω περισσότερο με θρησκευτικού τύπου μεταθανάτιες θεωρίες.

Λεξιλογικά είναι η τελευταία πνοή , η τελευταία ένδειξη ζωής σε ένα σώμα (ψυχρή πνοή).

ίσως ένας ορισμός κατεμέ θα ήταν ότι αποτελεί μια ουσία που διαμορφώνεται με βάση ένα σύνολο τυχαίων παραγόντων,περιββαλοντικών επιδράσεων,κοινωνικών αλληλεπιδράσεων,πράξεων και εμπειριών σε συνδυασμό με τη συναισθηματική δραστηριότητα ενός ατόμου δηλαδή την χημική και εγκεφαλική δραστηριοτητα(ορμόνες),το γονιδίωμα αλλά και τις αναμνήσεις(κάτι που ο Yalom ονομάζει κυματισμούς) που αφήνει στους υπόλοιπους μετά το τέλος της ζωής του.

Γενικότερα είναι ένα δημιούργημα του ανθρώπου που προσπαθεί να ορίσει την έννοια της ύπαρξης και της συνείδησης. Κανένας νόμος από αυτούς που διέπουν τη φυσική δεν έχει καταφέρει να προσδιορίσει σε ποιό είδος διάστασης μπορεί να αναφερθεί δηλαδή είναι πέρα από την ανθρώπινη λογική.

Δεν είναι και άσχημη ιδέα να μπει μια βάση. Μπορει να μην έχουν οι έννοιες αυτες άμεση σχέση με το θέμα αλλά χρησιμοποιούνται αρκετά.

Λοιπον, κατά την άποψη μου, τις έννοιες αυτες τις αντιλαμβάνομαι ως εξης: 

Νοημοσύνη: η ικανότητα ενος όντος να αντιλαμβάνεται, να μαθαίνει και να κρίνει, βασιζόμενος στην αντίληψη του κόσμου γύρω του και στην λογική του.

Συνείδηση: η ικανότητα αντίληψης της ύπαρξης του ατόμου απο το ίδιο το άτομο,  του γεγονότος ότι υπάρχει και ζει και της μοναδικότητας του.

Ευφυΐα: η δυνατότητα του εγκεφάλου να σκέφτεται, να εκλογικεύει, να αντιλαμβάνεται αφηρημένες έννοιες, να λύνει πρόβληματα, να μαθαίνει και κυριως να προβλέπει πιθανά αποτελέσματα.

Ψυχή: περίπλοκο (και γι’ αυτό προσωπικα δεν αναφέρθηκα στον συγκεκριμένο όρο). Προσωπικα με κάλυψε το «περί ψυχής» του Αριστοτελη για να βρω τις σχετικες απαντήσεις. 

• Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, TheGrisGrisMan είπε

Η επιστήμη έχει φτάσει στις ημέρες μας στο μάξιμουμ, ότι ήταν να βρει το έχει κάνει με το παραπάνω, μπορεί να το έχουν βρει και αυτό ακόμα και να μην μας το λένε.

Δημοσ.
Στις 14/8/2019 στις 9:41 ΜΜ, baiosss είπε

...Ο Παντελής Γιαννουλάκης είναι που είχε κάποτε το περιοδικό strange. ...

Τι μου θύμισες τώρα! Πριν από 18 χρόνια περίπου...Περιοδικό Strange, βιβλία για εξωγήινους, το forum του Esoterica, X-files στο Star και άλλα!

-----------------------

Ωραίο θέμα που ενδιαφέρει πολλούς όπως φαίνεται!

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ πάλι έχω άλλη ανησυχια. Τι γίνεται αν η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχεις μια κορυφή πέρα από την οποία δεν μπορεί να συνεχιστει γιατί οι βάσεις των μαθηματικών είναι λανθασμένες; Ποιος μας λέει ότι τα μαθηματικά έτσι όπως τα ξέρουμε είναι σωστά θεμελιωμένα; Σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται ποτέ να αναπτυχθεί η τεχνολογία που θα μας βοηθήσει να εξερευνήσουμε αυτό το χαος. Όλοι σκέφτεστε ότι ναι εντάξει σε μερικές εκατονταδες χρόνια θα έχουμε την τεχνολογία και μπλα μπλα μπλα. Πώς είστε τόσο σίγουροι ότι η τεχνολογία είναι απεριόριστη? Κοιτάξτε τα άλματα της τεχνολογίας στον τομέα της πληροφορικής το 2000 και κοιτάξτε την ανάπτυξη 2018-2019.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, george200-13 είπε

Εγώ πάλι έχω άλλη ανησυχια. Τι γίνεται αν η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχεις μια κορυφή πέρα από την οποία δεν μπορεί να συνεχιστει γιατί οι βάσεις των μαθηματικών είναι λανθασμένες; Ποιος μας λέει ότι τα μαθηματικά έτσι όπως τα ξέρουμε είναι σωστά θεμελιωμένα; Σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται ποτέ να αναπτυχθεί η τεχνολογία που θα μας βοηθήσει να εξερευνήσουμε αυτό το χαος. Όλοι σκέφτεστε ότι ναι εντάξει σε μερικές εκατονταδες χρόνια θα έχουμε την τεχνολογία και μπλα μπλα μπλα. Πώς είστε τόσο σίγουροι ότι η τεχνολογία είναι απεριόριστη? Κοιτάξτε τα άλματα της τεχνολογίας στον τομέα της πληροφορικής το 2000 και κοιτάξτε την ανάπτυξη 2018-2019.

Ισχύει.

Κάθε τεχνολογια εχει κάποια life stages. Ας πουμε ανάπτυξη, ωριμότητα, decline. 

Ευτυχως ομως, υπάρχουν πολλοι διαφορετικοί τομεις της τεχνολόγιας. Τελειως γενικά,  καποιοι τομεις είναι σε φαση όπου δεν εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς. Καποιες άλλες τεχνολογιες είναι στην αρχή της ζωής τους και σύντομα θα αρχίσουν να εξελίσσονται και να βλέπουμε ανακαλύψεις. Αν πουμε ξέρω γω για την τεχνολογια των crt οθονών, ναι, θα μείνει στάσιμη. Αν πουμε ομως για την τεχνολογια πχ της ανάπτυξης ανθρώπινου ιστού για μεταμοσχεύσεις, φαντάζομαι εξελίσσεται και εχει ακομα περιθώριο να εξελιχτεί.

Αν βάλουνε και τυχαίες ανακαλύψεις καθως και νέες τεχνολογίες που προκύπτουν στην εξίσωση, πιστεύω ότι συνολικά έχουμε πράγματα να δούμε ακόμα...

Τωρα αν μιλάς συγκεκριμένα για την τεχνολογια εξερεύνησης του διαστήματος, θα εξαρτηθεί απο πολλούς παράγοντες και να σου πω την αλήθεια, ναι, δεν είναι απίθανο κάποια στιγμή να συμβεί αυτό που λες, δεδομένο ότι οι εξελίξεις εκει απαιτούν τεράστιους πόρους... 

Επεξ/σία από TheGrisGrisMan

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...