georgio83 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2019 Καλησπέρα σε όλους, Ξεκίνησα Cosmote 50 vdsl εδώ κι ένα μήνα. Αρχικά μου δώσανε το Entry το οποίο δεν είχε κανένα θέμα. Απλά επειδή έχω ένα NAS Synology DS216j, η ταχύτητα μέσα WLAN που είχα με τον υπολογιστή ήταν η αναμενόμενη για 2,4Ghz περίπου 8mb/s. Είδα ότι υπάρχει το Plus, το ζήτησα για να έχω τα οφέλη του Gbit και dual band και μου το δώσανε. Αρχικά να πω ότι χθες πήρα τη συσκευή και σήμερα την επέστρεψα και πήρα άλλη, γιατί είχα αρκετές αποσυνδέσεις και επίσης η ταχύτητα από τον υπολογιστή προς τον NAS είναι 2mb/s! Στο καινούριο ακόμη δεν έχω αποσυνδέσεις (time will tell...) αλλά η ταχύτητα προς τον NAS παραμένει ίδια. Από την Cosmote δεν ξέρουν τι να πουν κι ούτε μπορούν να κάνουν κάτι. Στο NAS εμφανίζει στο Network Status στο LAN 1000Mbps, που σημαίνει ότι αναγνωρίζει τη σύνδεση με το router ως Gbit. Παρ΄όλα αυτά όμως η ταχύτητα απελπιστική. Διαχώρισα τις μπάντες με διαφορετικό SSID, όπου είχα μόνο 5Ghz στον υπολογιστή, αλλά πάλι τα ίδια. Και η ειρωνεία είναι ότι όταν συνδέθηκα στο 2,4Ghz είχα 7-10 mb/s! Συνδεσμολογία, καλώδια και ρυθμίσεις ίδια με το παλιό router που είχα (Tp Link D7), στο οποίο οι ταχύτητες ήταν τουλάχιστο 70mb/s (1300Mbps). Συμπληρωματικά, έχω δοκιμάσει και μεμονωμένο μεγάλο αρχείο, και μικρό και πολλά. Τα ίδια σε όλες τις περιπτώσεις... Παρακάτω επισυνάπτω: 1. εικόνα με δοκιμή του ιντερνετ στις δύο μπάντες ξεχωριστά (ενώ η δεύτερη είναι απενεργοποιημένη), η πρώτη ένδειξη στα 2,4 και η δεύτερη στα 5. 2. εικόνα απο τις ρυθμίσεις του NAS όπου φαίνεται ότι αναγνωρίζει τη σύνδεση ως gigabit. Το καλώδιο σύνδεσης είναι Cat5. Έχει κανείς υπόψιν του τι μπορεί να συμβαίνει;;; Ευχαριστώ.
MiKe-Dee Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Πάντως, το ότι δικτυακά η ταχύτητα είναι προβλεπόμενη προς τον NAS, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που το επηρεάζουν. Ενδεχομένως να πρέπει να κοιτάξεις: Αν εκτός από file server, τρέχεις και άλλες υπηρεσίες. Δοκίμασε να τις κλείσεις όλες Αν την ώρα που έκανες την δοκιμή η σύνδεση είτε από είτε προς τον NAS είχε και άλλο traffic Τρέξε ένα diagnostics στους σκληρούς σου δίσκους Επίσης σε ένα forum πέτυχα ότι αν μπαίνεις μέσω HTTP αντί για HTTPS πως η ταχύτητα ανεβαίνει αισθητά. Γενικά ρίξε μια ματιά πέρα από το δικτυακό κομμάτι μήπως φταίει κάτι...
donblunts Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Στο DSM κοίταξες αν υπάρχει διαθέσιμο update? Έχεις δει μήπως σου κόβουν ταχύτητα οι δίσκοι? Τσέκαρε την υγεία τους. Δοκίμασε άλλο καλώδιο, και δες κατανάλωση πόρων σε Idle κατάσταση, και κατα την διάρκεια της μεταφοράς. Δες το Indexing, εαν εχεις ενεργοποιημένο το SMB πρωτόκολλο, είναι encrypted τα αρχεία που μεταφέρεις; Encrypted απ'το Nas. Πάντως, δεν είναι και απο τα πιο δυνατά τους 'home' μοντέλα,
georgio83 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2019 Μέλος Δημοσ. 14 Αυγούστου 2019 Στις 13/8/2019 στις 2:53 ΜΜ, MiKe-Dee είπε Πάντως, το ότι δικτυακά η ταχύτητα είναι προβλεπόμενη προς τον NAS, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που το επηρεάζουν. Ενδεχομένως να πρέπει να κοιτάξεις: Αν εκτός από file server, τρέχεις και άλλες υπηρεσίες. Δοκίμασε να τις κλείσεις όλες Αν την ώρα που έκανες την δοκιμή η σύνδεση είτε από είτε προς τον NAS είχε και άλλο traffic Τρέξε ένα diagnostics στους σκληρούς σου δίσκους Επίσης σε ένα forum πέτυχα ότι αν μπαίνεις μέσω HTTP αντί για HTTPS πως η ταχύτητα ανεβαίνει αισθητά. Γενικά ρίξε μια ματιά πέρα από το δικτυακό κομμάτι μήπως φταίει κάτι... Καλησπέρα, Τη δεδομένη στιγμή τρέχει μόνο το file server, τίποτα άλλο, χωρίς άλλο traffic. Οι δίσκοι είναι οι ίδιοι με πριν που είχα καλές ταχύτητες και στις ιδιότητες τους δείχνει καλή υγεία. Το HTTP-HTTPS νομίζω ότι αφορούν σύνδεση μέσω Internet κι όχι μέσω LAN, πάντως έχω ενεργοποιημένο το HTTPS. Στις 13/8/2019 στις 3:19 ΜΜ, donblunts είπε Στο DSM κοίταξες αν υπάρχει διαθέσιμο update? Έχεις δει μήπως σου κόβουν ταχύτητα οι δίσκοι? Τσέκαρε την υγεία τους. Δοκίμασε άλλο καλώδιο, και δες κατανάλωση πόρων σε Idle κατάσταση, και κατα την διάρκεια της μεταφοράς. Δες το Indexing, εαν εχεις ενεργοποιημένο το SMB πρωτόκολλο, είναι encrypted τα αρχεία που μεταφέρεις; Encrypted απ'το Nas. Πάντως, δεν είναι και απο τα πιο δυνατά τους 'home' μοντέλα, Καλησπέρα, Όπως απάντησα και παραπάνω, η υγεία των δίσκων είναι οκ, έχω το τελευταίο update, το SMB είναι ενεργοποιημένο χωρίς encryption (το διάβασα σε forum). Μένει μόνο να δοκιμάσω ένα Cat6 καλώδιο, αλλά θεωρητικά δε θα έπρεπε να έχει πρόβλημα με τα δύο Cat5 που έχω δοκιμάσει...
tarantules Δημοσ. 18 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2019 Καταρχήν η ταχύτητα 1000 Mbps που αναφέρει στο router είναι μέσω LAN δηλαδή ενσύρματης σύνδεσης.Εσύ αναφέρεσαι στην ασύρματη ταχύτητα που έχεις και το πρόβλημα. Εαν στο μενου του router έχεις δυνατότητα να αλλάξεις τα κανάλια της κάθε μπάντας , κατέβασε στο κινητό σου την εφαρμογή Wifi Analyzer και δες ποια κανάλια χρησιμοποιούν τα γύρω σου ασύρματα δίκτυα και προσπάθησε να επιλέξεις για το δικό σου router κάποιο κανάλι που να μην πέφτει πάνω στα γειτονικά.
thunderstorm Δημοσ. 18 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2019 Φίλε μ νομίζω έχεις μπλέξει 3-4 άσχετα πράγματα μαζί ( αν κ δεν κατάλαβα πολύ το αρχικό κείμενο). 2.4 & 5ghz μιλάμε για τύπο wi-fi. Το ds216j δεν έχει wifi οπότε το ξεχνάμε, το έχεις συνδέσει με καλώδιο. Το 1000mbps που βλέπεις στο DSM είναι η ταχύτητά του lan (του δικού σου δικτύου). Είναι άσχετο με την ταχύτητά του internet σου. Είναι η ταχύτητα που θα μεταφέρεις πχ αρχεία από το NAS στο PC σου ( αν το δίκτυο είναι gbit) αλλά όχι από το NAS στο cloud. Τέλος, για να σε απογοητεύσω επιπλέον, σε μεγάλα αρχεία από το NAS στο PC, θα έπρεπε να βλέπεις σταθερή ταχύτητα μεγαλύτερη από 100Mb/s... 1
georgio83 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2019 Μέλος Δημοσ. 19 Αυγούστου 2019 Στις 18/8/2019 στις 10:02 ΠΜ, tarantules είπε Καταρχήν η ταχύτητα 1000 Mbps που αναφέρει στο router είναι μέσω LAN δηλαδή ενσύρματης σύνδεσης.Εσύ αναφέρεσαι στην ασύρματη ταχύτητα που έχεις και το πρόβλημα. Εαν στο μενου του router έχεις δυνατότητα να αλλάξεις τα κανάλια της κάθε μπάντας , κατέβασε στο κινητό σου την εφαρμογή Wifi Analyzer και δες ποια κανάλια χρησιμοποιούν τα γύρω σου ασύρματα δίκτυα και προσπάθησε να επιλέξεις για το δικό σου router κάποιο κανάλι που να μην πέφτει πάνω στα γειτονικά. Καλησπέρα, Το γνωρίζω ότι αφορά το LAN, το αναφέρω γιατί αφορά τη μεταφορά από το router στο NAS. Το αναφέρω για ενημέρωση. Το κινητό μου είναι iOS οπότε την εφαρμογή που προτείνεις δεν τη βρίσκω στο AppStore. Σε ότι αφορά τα κανάλια, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένου. Ξέρεις κάποιο άλλο πρόγραμμα για iphone? Στις 18/8/2019 στις 11:10 ΠΜ, thunderstorm είπε Φίλε μ νομίζω έχεις μπλέξει 3-4 άσχετα πράγματα μαζί ( αν κ δεν κατάλαβα πολύ το αρχικό κείμενο). 2.4 & 5ghz μιλάμε για τύπο wi-fi. Το ds216j δεν έχει wifi οπότε το ξεχνάμε, το έχεις συνδέσει με καλώδιο. Το 1000mbps που βλέπεις στο DSM είναι η ταχύτητά του lan (του δικού σου δικτύου). Είναι άσχετο με την ταχύτητά του internet σου. Είναι η ταχύτητα που θα μεταφέρεις πχ αρχεία από το NAS στο PC σου ( αν το δίκτυο είναι gbit) αλλά όχι από το NAS στο cloud. Τέλος, για να σε απογοητεύσω επιπλέον, σε μεγάλα αρχεία από το NAS στο PC, θα έπρεπε να βλέπεις σταθερή ταχύτητα μεγαλύτερη από 100Mb/s... Καλησπέρα, Αναφέρω τις μπάντες γιατί ανάλογα με τη μπάντα θα μεταβάλλεται και η ταχύτητα της ασύρματης μεταφοράς, μέσω του router, στο οποίο είναι συνδεδεμένο το NAS. Την ταχύτητα internet απλά την αναφέρω για να δείξω ότι το router δε μου δημιουργεί πρόβλημα ασύρματα στο internet, σε ξεχωριστές μπάντες (μου το ρώτησαν σε άλλο forum). Το γνωρίζω ότι δεν παίζει ρόλο. Το δίκτυο επομένως είναι gigabit (σύνδεση του NAS με το ρούτερ), το ρούτερ φαίνεται ότι ασύρματα δουλεύει καλά (αλλιώς το ιντερνετ θα σερνόταν). Με ακριβώς τα ίδια δεδομένα (PC, NAS, καλώδια, ρυθμίσεις κτλ), με μόνο διαφορετικό από πριν το router-modem (αναφέρω παραπάνω είχα το Archer D7), γιατί έχω θέμα με την ταχύτητα; Το D7 ήταν 1300 Mbit και έπιανα 70 mb/s πάντα! Χωρίς καμία ρύθμιση, με το που το συνέδεσα. Το Speedport είναι 866Mbit, δε θα έπρεπε να πιάνω κανονικά τουλάχιστο 30-40mb/s??? Όπως και να χει σας ευχαριστώ όλους για τον χρόνο σας.
tarantules Δημοσ. 19 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2019 7 λεπτά πριν, georgio83 είπε Καλησπέρα, Το γνωρίζω ότι αφορά το LAN, το αναφέρω γιατί αφορά τη μεταφορά από το router στο NAS. Το αναφέρω για ενημέρωση. Το κινητό μου είναι iOS οπότε την εφαρμογή που προτείνεις δεν τη βρίσκω στο AppStore. Σε ότι αφορά τα κανάλια, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένου. Ξέρεις κάποιο άλλο πρόγραμμα για iphone? Δυστυχώς δεν έχω iOS και δεν ξέρω να σου προτείνω κάτι αντίστοιχο αλλά σίγουρα θα υπάρχει κάτι ανάλογο αν ψάξεις στο apple store
georgio83 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2019 Μέλος Δημοσ. 19 Αυγούστου 2019 15 λεπτά πριν, tarantules είπε Δυστυχώς δεν έχω iOS και δεν ξέρω να σου προτείνω κάτι αντίστοιχο αλλά σίγουρα θα υπάρχει κάτι ανάλογο αν ψάξεις στο apple store Βρήκα για Windows το NirSoft WifiInfoView. Απ' ότι βλέπω στα 5Ghz στη "γειτονιά" μόνο εμένα βλέπει-μόνο εγώ έχω δηλαδή το κανάλι το οποίο χρησιμοποιώ. Παρακάτω screenshot: Το ακριβώς από πάνω που έχει το ίδιο κανάλι, είναι το hotspot My internet της Cosmote, που δίνει από το δικό μου router. Λες να μου κόβει από εκεί;
tarantules Δημοσ. 19 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2019 1 λεπτό πριν, georgio83 είπε Το ακριβώς από πάνω που έχει το ίδιο κανάλι, είναι το hotspot My internet της Cosmote, που δίνει από το δικό μου router. Λες να μου κόβει από εκεί; Δεν ξέρω εαν σου κόβει από εκεί αλλά φαντάζομαι οτι σου δεσμεύει κάποιο μέρος του bandwidth.Προσωπικά το hotspot της cosmote το απενεργοποίησα από τις πρώτες μέρες που έβαλα VDSL. Το έχουν ενεργό από default οι κουφάλες.
georgio83 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2019 Μέλος Δημοσ. 19 Αυγούστου 2019 Και η ειρωνεία είναι ότι έκλεισα το 5Ghz κανάλι και με σύνδεση στο 2,4 έφτασα φυσιολογικές ταχύτητες έως και 12mb/s και μάλιστα σε πολλαπλά αρχεία! Δεν ξέρω, μάλλον πρέπει να είναι ελαττωματικό το ρούτερ, τι να πω...
thunderstorm Δημοσ. 19 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2019 Τι είναι συνδεμένος με wifi κ τι με καλώδιο; Υπάρχει κάποιο switch μεταξύ NAS κ PC ή κ τα 2 είναι πάνω στο router? Τα καλώδια είναι έτοιμα ή τα έχεις πρεσαρει εσύ; Το ξέρω ότι λες ότι είναι όλα τα ίδια αλλά η ταχύτητά που δειχνεις είναι από 100mbps δίκτυο. Επίσης (άσχετο) αλλα αυτο που μες με την ταχύτητα του internet ειναι άσχετο καθώς ειναι ακόμα χαμηλότερη...
georgio83 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2019 Μέλος Δημοσ. 19 Αυγούστου 2019 33 λεπτά πριν, thunderstorm είπε Τι είναι συνδεμένος με wifi κ τι με καλώδιο; Υπάρχει κάποιο switch μεταξύ NAS κ PC ή κ τα 2 είναι πάνω στο router? Τα καλώδια είναι έτοιμα ή τα έχεις πρεσαρει εσύ; Το ξέρω ότι λες ότι είναι όλα τα ίδια αλλά η ταχύτητά που δειχνεις είναι από 100mbps δίκτυο. Επίσης (άσχετο) αλλα αυτο που μες με την ταχύτητα του internet ειναι άσχετο καθώς ειναι ακόμα χαμηλότερη... Ο υπολογιστής με wifi, το NAS με καλώδιο. Κανένα switch και τα δύο πάνω στο ρούτερ. Έτοιμα καλώδια. Από κει και πέρα δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Στο παλιό το ρούτερ, που ήταν έως 1300Mbps, αυτή την ταχύτητα είχα στα 2,4 (περ. 8-12 mb/s) ενώ στα 5 είχα 60-70 mb/s. Στο ιντερνετ τι εννοείς ακόμη χαμηλότερη; 50άρα γραμμή έχω, ταχύτητα 43-44Mbps είναι φυσιολογική. Απλά το αναφέρω γιατί μου το ρώτησαν από την Cosmote όταν τους ανέφερα το πρόβλημα, για να δουν αν δουλεύει σωστά το band. Τώρα από κει και πέρα αν είναι άσχετο δεν γνωρίζω...
thunderstorm Δημοσ. 20 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2019 22 ώρες πριν, georgio83 είπε Ο υπολογιστής με wifi... Καλή υπομονή!
mikevchq Δημοσ. 21 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2019 Το throughput έχει σχέση και με το CPU του router. Μπορείς να δεις CPU utilization μέσα στο GUI του router? Νομιζώ αυτό σε κρατάει πίσω και λογικό για φθηνό router παρόχου vs. TP-Link που χτύπαγε παραπάνω ταχύτητες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα