Προς το περιεχόμενο

Φωτογραφική με φιλμ

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ήθελα να αγοράσω μια φωτογραφική με φιλμ αλλά είναι λίγο ακριβά στο να εμφανίσεις τις φωτογραφίες. Αλλα ειναι το μονο στυλ φωτογραφιας που μου αρέσει,Υπάρχουν αλλού είδους φωτογραφικές που να βγάζουν παρόμοια με τις φιλμ; 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 λεπτά πριν, Athanasiatr είπε

φωτογραφικές που να βγάζουν παρόμοια με τις φιλμ

???? Ολες οι συγχρονες απο καποια κατηγορια και πανω βγαζουν καταπληκτικες φωτογραφιες. Τι ακριβως ειναι αυτο που σε ενοχλει?

• Like 1

40 λεπτά πριν, Athanasiatr είπε

Ήθελα να αγοράσω μια φωτογραφική με φιλμ αλλά είναι λίγο ακριβά στο να εμφανίσεις τις φωτογραφίες. Αλλα ειναι το μονο στυλ φωτογραφιας που μου αρέσει,Υπάρχουν αλλού είδους φωτογραφικές που να βγάζουν παρόμοια με τις φιλμ; 

6 € για εμφάνιση κι εκτύπωση του έγχρωμου δεν είναι πολλά. Εκτός κι αν θα τραβάς καμιά 100αριά φιλμάκια το μήνα.

Το Α/Μ είναι ακόμα φτηνότερο κι εμφανίζεται εύκολα στο σπίτι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
52 λεπτά πριν, allpaple είπε

???? Ολες οι συγχρονες απο καποια κατηγορια και πανω βγαζουν καταπληκτικες φωτογραφιες. Τι ακριβως ειναι αυτο που σε ενοχλει?

Παρομοια δεν σημαινει καλυτερα. Μπορει να ειναι χειροτερα (στην περιπτωση της φωτογραφιες πολυ χειροτερα ) αλλα να σου αρεσει για αλλους λογους. 

πχ υπαρχει κοσμος που γουσταρει το βινυλιο οχι γιατι ειναι καλυτερο . Αλλα ακριβως για το αντιθετο : δεν ειναι καλυτερο σε ποιοτητα , αλλα το κανει αυτο με εναν τροπο που ειναι επιθυμητος απο καποιους και θυμιζει αλλες εποχες απλουστερες και αναλογικοτερες. ΟΙ φωτογραφικες με φιλμ εμπνεουν , οπως και το βινυλιο, νοσταλγια απο τα παιδικα μας χρονια (για οσους τελοσπαντων ειναι ανω των 30-35). Ο πατερας μου , παλιος φωτογραφος απο τα 1980ς δεν μπορεσε ποτε να κανει την μεταβαση. 

Επεξ/σία από conkal

Μη σκέφτεσαι ότι η εμφάνιση είναι ακριβή, σκέψου πως αντί να δώσεις παραπάνω χρήματα για μπαταρία, κάρτα μνήμης, φακούς και ψηφιακό σώμα, θα τα δώσεις σε αναλώσιμα μιας και αναλογικά σώματα και φακοί είναι πολύ φθηνοί.

Έχεις κάποια προηγούμενη σχέση με τη φωτογραφία; Αν ναι, θα πρότεινα να πας σε μεσαίο φορμά (προσωπική μου επιλογή). Αλλιώς μπορείς να ξεκινήσεις -και να δεις αν θες να συνεχίσεις- με μια πρόταση των Canon, Nikon, Olympus, Pentax (Olympus η προσωπική μου επιλογή).

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μπορείς να πάρεις και ένα κιτ εμφάνισης και χημικά και να εμφανίζεις στο σπίτι ασπρόμαυρο (που για μένα το α/μ είναι που δίνει το χαρακτηριστικό στην αναλογική φωτογραφία). Εναλλακτικά, αν είσαι στην Αθήνα ή σε άλλη μεγάλη πόλη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εξοπλισμό λεσχών/συλλόγων φωτογραφίας ή τμημάτων τεχνών/φωτογραφίας και να αγοράσεις μόνο τα αναλώσιμα.

Ανάλογα το πόσο θέλεις να προχωρήσεις έχει αρκετό ψωμί το χόμπυ. Υπάρχει το ελληνικό φόρουμ (dpgr.gr) που έχει μέρος αναλογικής φωτογραφίας (αν και πολύ ασθενές τελευταία) και φυσικά διάφορα ξένα forum και πολλά μέλη και ενεργή δραστηριότητα (apug.org, pentaxforums.com, rangefinderforum.com)

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Athanasiatr είπε

Eγω 1.5 ευρω δινω μονο για εμφανιση αρνητικο εγχρωμο... το κοστος ειναι στην αγορα φιλμ (για εκταρ δινω 9+ ευρω) και οχι στην εμφανιση...Φυσικα αμα δωσεις εμφανιση και εκτυπωση θα ζητησουν 10-12 ευρω.

Επεξ/σία από afterhours

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 9/8/2019 στις 3:28 ΜΜ, dompred είπε

Μη σκέφτεσαι ότι η εμφάνιση είναι ακριβή, σκέψου πως αντί να δώσεις παραπάνω χρήματα για μπαταρία, κάρτα μνήμης, φακούς και ψηφιακό σώμα, θα τα δώσεις σε αναλώσιμα μιας και αναλογικά σώματα και φακοί είναι πολύ φθηνοί.

Έχεις κάποια προηγούμενη σχέση με τη φωτογραφία; Αν ναι, θα πρότεινα να πας σε μεσαίο φορμά (προσωπική μου επιλογή). Αλλιώς μπορείς να ξεκινήσεις -και να δεις αν θες να συνεχίσεις- με μια πρόταση των Canon, Nikon, Olympus, Pentax (Olympus η προσωπική μου επιλογή).

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μπορείς να πάρεις και ένα κιτ εμφάνισης και χημικά και να εμφανίζεις στο σπίτι ασπρόμαυρο (που για μένα το α/μ είναι που δίνει το χαρακτηριστικό στην αναλογική φωτογραφία). Εναλλακτικά, αν είσαι στην Αθήνα ή σε άλλη μεγάλη πόλη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εξοπλισμό λεσχών/συλλόγων φωτογραφίας ή τμημάτων τεχνών/φωτογραφίας και να αγοράσεις μόνο τα αναλώσιμα.

Ανάλογα το πόσο θέλεις να προχωρήσεις έχει αρκετό ψωμί το χόμπυ. Υπάρχει το ελληνικό φόρουμ (dpgr.gr) που έχει μέρος αναλογικής φωτογραφίας (αν και πολύ ασθενές τελευταία) και φυσικά διάφορα ξένα forum και πολλά μέλη και ενεργή δραστηριότητα (apug.org, pentaxforums.com, rangefinderforum.com)

Επιτρέψτε μου να έχω τις αντιρρήσεις μου για το dpgr.gr , το ύφος γενικά δεν με ζέστανε και τόσο πολύ , φυσικά αυτό παραμένει μια προσωπική εκτίμηση . Σε ότι αφορά το φιλμ υπάρχουν κι' άλλοι δρόμοι . 

Στις 9/8/2019 στις 2:08 ΜΜ, Athanasiatr είπε

Καλημέρα και καλή εβδομάδα , σίγουρα αν ξεπεράσετε τα τρία καρούλια την εβδομάδα είναι ασύμφορο σε ότι αφορά την εμφάνιση , όχι την εκτύπωση ούτε και την αγορά των φιλμ .

Σε ότι αφορά την αγορά εξοπλισμού , μηχανής και φακού τα πράγματα είναι αρκουντως φθηνά .

Αν βρείτε τρόπο να προχωρήσετε με το φίλμ , τότε η εμφάνιση σε ιδιωτικό επίπεδο , όπως ήδη σας πρότειναν είναι μονόδρομος που μπορεί να σας αρέσει τελικά .

Ναι , το φίλμ υπάρχει και συνεχίζει τηρουμένων των αναλογιών , σαν ευγενές άθλημα πλέον , οπότε πρέπει να σας αρέσουν τα σπορ γενικά . Μην ξεχνάτε πως αν μάθετε να βγάζετε φωτογραφία χρησιμοποιώντας αναλογική μηχανή , οτιδήποτε άλλο νεότερης τεχνολογίας θα σας φαίνεται περίπατος . Έχει να κάνει με την διαδικασία , την σκέψη , την διαδρομή και εντέλει με την εικόνα . Θα δείτε πως ο χρόνος θα αφιερώνεται περισσότερο στο να βλέπετε τα πράγματα γύρω σας με μεγαλύτερη προσοχή , παρά να χάνεστε μέσα σε μενού και υπομενού ρυθμίσεων και κόντρα ρυθμίσεων στην αναζήτηση του επιθυμητού . Όχι βέβαια ότι κάνουν όλοι έτσι . Όπως επίσης θα μάθετε να μην κοιτάζετε την οθόνη στην πλάτη , ψάχνοντας κάποιου είδους άτυπη επιβεβαίωση ότι βγάλατε κάτι της προκοπής , έτσι κι' αλλιώς δεν υπάρχει τέτοια οθόνη σε αναλογικό σώμα . Το ίδιο παράξενο θα σας φαίνεται αργότερα , όταν το βλέπετε κι' εσείς να το κάνουν άλλοι με ψηφιακές μηχανές , να κοιτάζουν δλδ κάθε φορά τι έβγαλαν , δείγμα αβεβαιότητας σχετικά με το τι κάνουν .

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως , αν περάσετε μέσα από την διαδικασία του φιλμ , μόνον ωφελημένος/η  θα βγείτε γύρω από το θέμα της φωτογραφίας .

Επεξ/σία από babisskg

Δυο σημεία μόνο να τονίσω:

1. Με το φιλμ μαθαίνεις να σέβεσαι το κλικ. Τραβάς πολύυυυ λιγότερες φωτό και πιο προσεγμένες.

2. Το α/μ στο σπίτι είναι πολλάααα λεφτά. 

Κάποτε αγόραζα 30μετρα φιλμ και τα καρούλιαζα στο σπίτι , εμφάνιζα στο θάλαμο (μια ντουλάπα χημικά) και τύπωνα με μεγεθυντήρα-φακό (1000 ευρώ σε σημερινά νούμερα).

Σημείωσε ότι χρειάζεσαι μόνιμα ένα δωματιάκι για θάλαμο(δεν γίνεται να στήνεις και να ξεστήνεις, θα το βαρεθείς σε ένα μήνα).

Σήμερα μπορείς να βρείς φτηνούς μεγεθυντήρες-φακούς, αλλά το φιλμ και το χαρτί κοστίζουν.Να μην μιλήσω για τα άπειρα βράδια που θα φας για λιγοστές ΚΑΛΕΣ εκτυπώσεις...

Πήρες μια ιδέα για το κόστος; Τα δίνεις λίγα-λίγα και δεν το καταλαβαίνεις, αλλά ο απολογισμός είναι βαρύς.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν σκέφτεσαι τα λεφτά σε φωτογραφική με φιλμ, μην πάρεις αναλογική. οι 30 φωτογραφίες χονδρικά πάνε 10€. Οι κ@υλες όμως πληρώνονται. Όσοι έχουμε ασχοληθεί με αναλογική φωτογραφία ξέραμε πόσο πονάει η κάθε φωτό και πόσο προσεκτικά πρέπει να την τραβήξεις για να μην την πετάξεις. Ακόμα θυμόμαστε την ιστορία της κάθε φωτογραφίας και αυτό δυστυχώς πληρώνεται και σε χρήμα και σε χώρο (αποθήκευσης) και σε χρόνο (που απαιτείται για να βελτιώσεις την τεχνική σου βλέποντας τα λάθη σου και κάνοντας αλλαγές στην τεχνική σου).

Αν πάρεις ψηφιακή απο την άλλη, φυσικά μπορείς να εκτυπώνεις ότι θες, με την ίδια και καλύτερη ποιότητα. 

Για πολλά γούστα είναι ο συνδυασμός Nikon Fm3a / Nikkor 50mm f1.2 AIS . Γιατί είπαμε. Μιλάμε για συναίσθημα και όχι λογική.

Επεξ/σία από sphinxgr
  • Like 1

Η αναλογική φωτογραφία είναι ακριβότερη από την ψηφιακή. Έχεις το κόστος του φιλμ, που δε θα πέσει ποτέ κάτω από 5-6 ευρώ (εκτός κι αν παίρνεις τα πιο φτηνιάρικα), έχεις το κόστος της εμφάνισης (2-3 ευρώ η εμφάνιση), του σκαναρίσματος - ψηφιοποίησης ή εκτύπωσης, κλπ.

Η πρώτη μου συμβουλή είναι να βάλεις σαν στόχο να τα κάνεις όλα μόνος σου, αργά ή γρήγορα. Κατά 'κει το πάω κι εγώ. Πλέον σκανάρω σπίτι μου μόνος μου, ενώ πρόκειται να βελτιώσω και το σκανάρισμά μου σύντομα, εμφανίζω μόνος τα ασπρόμαυρα, ενώ στο μέλλον, όποτε μου περισσέψουν να πάρω κάνα sous vide, θα εμφανίζω και τα έγχρωμα.

Η δεύτερή μου συμβουλή, είναι να αγοράζεις "μαζικά", κατά προτίμηση απ' έξω. Αλλιώς είναι να δώσεις 13 ευρώ για ΕΝΑ Ektar εδώ (δηλαδή 130 ευρώ στα 10 κομμάτια) και αλλιώς είναι να δώσεις... 75 ευρώ για ΔΕΚΑ κομμάτια απ' το Fotoimpex.

13 ώρες πριν, Haldol είπε

Η αναλογική φωτογραφία είναι ακριβότερη από την ψηφιακή. Έχεις το κόστος του φιλμ, που δε θα πέσει ποτέ κάτω από 5-6 ευρώ (εκτός κι αν παίρνεις τα πιο φτηνιάρικα), έχεις το κόστος της εμφάνισης (2-3 ευρώ η εμφάνιση), του σκαναρίσματος - ψηφιοποίησης ή εκτύπωσης, κλπ.

Η πρώτη μου συμβουλή είναι να βάλεις σαν στόχο να τα κάνεις όλα μόνος σου, αργά ή γρήγορα. Κατά 'κει το πάω κι εγώ. Πλέον σκανάρω σπίτι μου μόνος μου, ενώ πρόκειται να βελτιώσω και το σκανάρισμά μου σύντομα, εμφανίζω μόνος τα ασπρόμαυρα, ενώ στο μέλλον, όποτε μου περισσέψουν να πάρω κάνα sous vide, θα εμφανίζω και τα έγχρωμα.

Η δεύτερή μου συμβουλή, είναι να αγοράζεις "μαζικά", κατά προτίμηση απ' έξω. Αλλιώς είναι να δώσεις 13 ευρώ για ΕΝΑ Ektar εδώ (δηλαδή 130 ευρώ στα 10 κομμάτια) και αλλιώς είναι να δώσεις... 75 ευρώ για ΔΕΚΑ κομμάτια απ' το Fotoimpex.

Πολύ χρήσιμες οι ενημερώσεις όλων γύρω από το ζήτημα , πραγματικά όμως ήθελα να ακούσω την απάντηση του αρχικά ενδιαφερόμενου / ης , σαν ελάχιστο δείγμα εκτίμησης στον χρόνο που αφιέρωσαν αρκετοί άνθρωποι , χρόνο πολύτιμο . Ο λόγος που το αναφέρω είναι πως πολύς κόσμος , θέτει κάποιο ερώτημα , παίρνει κάποιες έως αρκετές απαντήσεις , θέσεις , απόψεις , εμπειρίες και στην συνέχεια δεν μπαίνει καν στον κόπο να δώσει σημεία ζωής , λες και δεν παρακολουθεί πλέον το θέμα , ίσως γιατί οι απαντήσεις δεν ήταν αυτές που περίμενε .

Αυτή η κατάσταση πλέον με ξεπερνάει ! 

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...