Προς το περιεχόμενο

Γερμανία μετανάστευση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators
40 λεπτά πριν, Speculoos είπε

Να το θέσω απλά, διαφωνώ σχεδόν σε όλα. Η εκμετάλλευση δεν είναι περιστατικό είναι πρακτική, standard way of working που λένε και στο χωριό μου. Ζώντας πάνω από δέκα χρόνια στις Βρυξέλλες δεν έχω βρει έναν (1) Έλληνα είτε μετανάστη είτε ομογενή που να ασχολείται στον χώρο της εστίασης ή γενικότερα στο HoReCa και να μην εκμεταλλεύεται τους Έλληνες υπαλλήλους. Μιλάμε για πραγματική μούργα.

Πατώντας στο και καλά φιλότιμο, στο έλα μωρή πατρίδα, στην ανάγκη και στην άγνοια καταπατούν αβέρτα εργασιακά δικαιώματα μισθολογικής και ασφαλιστικής φύσης, ωράρια εργασίας κτλ. Δεν έχει να κάνει δηλαδή με το πόσο σκληρή μπορεί να είναι η φύση της εργασίας, που ούτως ή άλλως είναι, οι σωματικές απαιτήσεις στην εστίαση δεν είναι βόλτα στο πάρκο. 

Όλοι αυτοί οι "επιχειρηματίες" δεν προσφέρουν έργο ή βοηθάνε την πατρίδα δίνοντας δουλειά στους Έλληνες όπως είχε πει πριν μερικά χρόνια ένας Ελληνογερμανός εστιάτορας. Την τσέπη τους κοιτάνε και το πώς με μαύρη εργασία και ρεμούλα θα αυξήσουν τα κέρδη τους. Να έχει άραγε μαζευτεί όλος ο κατιμάς στις Βρυξέλλες και παντού αλλού τα περιστατικά εκμετάλλευσης να είναι απλά περιστατικά και όχι ο κανόνας; Ίσως, δεν μπορώ να το γνωρίζω αλλά αμφιβάλω αρκετά.

Σεβαστή η εμπειρία σου.

Η δική μου (που δεν είναι όμως σε αυτές τις χώρες τις οποίες ανέφερες εσύ) λέει άλλα πράγματα.

Εμφανιζόταν και εμφανίζεται κόσμος με μια ουτοπική αντίληψη πως ήρθε σε ένα παράδεισο και όλα θα πάνε τέλεια από μόνα τους, με μηδέν προετοιμασία και εξοικείωση με τα πράγματα, τη στιγμή που η επαφή του με το χώρο της επαγγελματικής εστίασης είναι τόση, όση με τις πτήσεις στο διάστημα. Μηδέν σχέδιο (συχνά ούτε καν στοιχειώδης δυνατότητα επικοινωνίας σε υποφερτά Αγγλικά/Ιταλικά (άσε, να πας να συνεννοηθείς με Ιταλούς σε άλλη γλώσσα από τη δική τους, ειδικά στο νότο...) ή Γαλλικά (άλλοι αυτοί...) Σε συγγενή στην Αμερική, στείλανε "πατριώτες" από την Ελλάδα, που πήγαν να δουλέψουν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης με γνώσεις Αγγλικών επιπέδου Γαρδέλη σε βιντεοκασσέτα της δεκαετίας του '80, στις οικοδομές, χωρίς να ξέρουν καν να πιάσουν καρφωτικό και αγνοώντας ακόμη και το ότι στο Αμέρικα χρησιμοποιούν άλλο σύστημα για να μετράνε διαστάσεις. 

Οπότε, όταν έκανα το σχόλιό μου, δεν είχα κατά νου μόνο στο χώρο της εστίασης. Έχω παραδείγματα από διάφορους τομείς (μετάφραση, άπειρα παραδείγματα, ναυτιλία επίσης αρκετά) παραδείγματα ανθρώπων που όχι απλά δεν ξέρουν, αλλά συχνά έχουν έρθει με μια -τσαμπουκαλεμένη- ιδέα στο μυαλό τους (εφιαλτικά συχνά σχηματισμένη μέσα από το, ναι, το μάντεψες, το Διαδίκτυο) για το πώς γίνεται η δουλειά, και πολύ σύντομα καταλήγουν να τραβάνε ό,τι έχουν πρόχειρο να τραβήξουν.

Και παρότι γράφεις πως διαφωνείς σχεδόν σε όλα, στην πράξη αυτό που γράφεις επιβεβαιώνει αυτό που αναφέρω εγώ ως βασική παράμετρο στο πρόβλημα: την έλλειψη πλάνου και προετοιμασίας. Η άγνοια της νομοθεσίας που αναφέρεις, όταν παίρνεις μια απόφαση ζωής (και, ας είμαστε ειλικρινείς, παρότι η χώρα μας αντιμετώπισε -και αντιμετωπίζει- δύσκολες καταστάσεις, δεν συγκρίνονται οι συνθήκες υπό τις οποίες έφυγαν από εδώ οι περισσότεροι, με αυτές των δύστυχων από τη Λιβύη ή τη Συρία ή το Αφγανιστάν, για να πεις πως δεν προλάβαιναν να ψαχτούν καλύτερα) δεν μπορεί να αποτελλεί δικαιολογία: η εργατική νομοθεσία στη Γερμανία, λ.χ., βρίσκεται και ελέγχεται: μια επίσκεψη στην εδώ πρεσβεία μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Αλλά, όχι, έφυγε ο άλλος χωρίς να ξέρει να πει ούτε καλημέρα στα Γερμανικά, χωρίς να έχει κάνει χειρονακτική εργασία ποτέ στη ζωή του, υποτιμώντας τις δυσκολίες της επαγγελματικής εστίασης και του έφταιγε η εκμετάλλευση που σε μια βδομάδα είχε 100 ευρώ σε σπασμένα. Κι ένα καλό που βγήκε από την ιστορία με το μαγαζί γνωστού τηλεσέφ στην Κέρκυρα -χωρίς να σχολιάζω αν ισχύουν ή όχι οι καταγγελίες, άλλο θέμα αυτό- είναι πως βγήκαν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου και μίλησαν για τους συχνούς τραυματισμούς, τους εξουθενωτικούς ρυθμούς δουλειάς και, γενικά, το ότι η πραγματικότητα της επαγγελαμτικής κουζίνας δεν έχει καμία σχέση με τα ξεκατινιάσματα και τα ριάλιτι υπό μαγειρικό μανδύα που βλέπουν δυστυχώς πολλοί στο χαζοκούτι και σου λένε "θα πάω να γίνω μάγειρας".

  • Like 5
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Χίλια συγγνώμη στον τοπικ σταρτερ που επεμβαίνω , αλλά σκεφτόμουν πολύ καιρό να ανοίξω κι εγώ ένα αντίστοιχο. Ίσως οι συμβουλές γενικής φύσεως που θα δοθούν σε μένα, βοηθήσουν κ εκείνον.

Είμαι λοιπόν στην φάση κατά την οποία έχει παρθεί ήδη η απόφαση να φύγουμε.

Εγώ (36) ,η σύζυγος (27) και ο μικρός δορυφόρος μας (1). Οικονομικά δεν μας κυνηγάει κανείς,ούτε ευτυχώς έχουμε κάποιο πρόβλημα ώστε να χρειαστεί να φύγουμε άρον άρον. Αλλά θέλουμε να το κάνουμε με αποκλειστικό γνώμονα ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί μας. Οι ερωτήσεις παρα πολλες,το άγχος ακόμα μεγαλύτερο. Να φανταστείτε θα ρωτήσω ακόμα και αν ο Evva 4ks θεωρείται καλός κύλινδρος για εκεί 😂 για να μην πάει τσάμπα.

Το λοιπόν:

Γλώσσα δεν ξέρει κανείς,αλλά έχουμε ήδη γραφτεί σε φροντιστήριο όπου μας είπαν για το Β1 πως θα μπορέσουμε να το πάρουμε κατά τον Ιούνιο / Ιούλιο. 

Επάγγελμα, ζωγράφος ο γράφων με τρομακτική εμπειρία όμως στο χώρο της εστίασης, και πολιτικός μηχανικός η σύζυγος. Το παιδί δε, πρωταθλητής στο μπουσουλημα. Τα γερμανακια δεν παίζει να τον φτάσουν.

Πόλη προορισμού : Βερολινο

Το μεγαλύτερο αρχικό αγκαθι , για να τα πάρουμε με τη σειρά , είναι πως βρίσκεις σπίτι χωρίς δουλειά κ το αντίστροφο όταν εχουμε μαθει πως και τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα ??

Δε θέλω να μονοπωλησω την συζήτηση καθώς είναι ongoing project.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για οποιαδήποτε απαντηση.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 λεπτά πριν, DeineL Vian είπε

Χίλια συγγνώμη στον τοπικ σταρτερ που επεμβαίνω , αλλά σκεφτόμουν πολύ καιρό να ανοίξω κι εγώ ένα αντίστοιχο. Ίσως οι συμβουλές γενικής φύσεως που θα δοθούν σε μένα, βοηθήσουν κ εκείνον.

Είμαι λοιπόν στην φάση κατά την οποία έχει παρθεί ήδη η απόφαση να φύγουμε.

Εγώ (36) ,η σύζυγος (27) και ο μικρός δορυφόρος μας (1). Οικονομικά δεν μας κυνηγάει κανείς,ούτε ευτυχώς έχουμε κάποιο πρόβλημα ώστε να χρειαστεί να φύγουμε άρον άρον. Αλλά θέλουμε να το κάνουμε με αποκλειστικό γνώμονα ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί μας. Οι ερωτήσεις παρα πολλες,το άγχος ακόμα μεγαλύτερο. Να φανταστείτε θα ρωτήσω ακόμα και αν ο Evva 4ks θεωρείται καλός κύλινδρος για εκεί 😂 για να μην πάει τσάμπα.

Το λοιπόν:

Γλώσσα δεν ξέρει κανείς,αλλά έχουμε ήδη γραφτεί σε φροντιστήριο όπου μας είπαν για το Β1 πως θα μπορέσουμε να το πάρουμε κατά τον Ιούνιο / Ιούλιο. 

Επάγγελμα, ζωγράφος ο γράφων με τρομακτική εμπειρία όμως στο χώρο της εστίασης, και πολιτικός μηχανικός η σύζυγος. Το παιδί δε, πρωταθλητής στο μπουσουλημα. Τα γερμανακια δεν παίζει να τον φτάσουν.

Πόλη προορισμού : Βερολινο

Το μεγαλύτερο αρχικό αγκαθι , για να τα πάρουμε με τη σειρά , είναι πως βρίσκεις σπίτι χωρίς δουλειά κ το αντίστροφο όταν εχουμε μαθει πως και τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα ??

Δε θέλω να μονοπωλησω την συζήτηση καθώς είναι ongoing project.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για οποιαδήποτε απαντηση.

Θα βρειτε πολλες πληροφοριες και εδω:

http://www.patriotaki.net/

Καλο ειναι να μπετε και στα γκρουπ Ελληνων της Γερμανιας στο facebook, θα βρειτε πολυ υλικο και γινονται συζητησεις καθηερινα για τα παντα, μπορειτε επισης να θεσετε τα δικα σας ερωτηματα

Καλη τυχη!

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

@DeineL Vian

Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο μήνυμά μου, για όποια χώρα κι αν επιλέξει κανείς, μία από τις πρώτες κινήσεις (αν όχι η πρώτη) είναι η επικοινωνία με την οικεία πρεσβεία (ή προξενική αρχή, αν δεν κατοικεί κάποιος στην πρωτεύουσα).

Χώρες με μακρά παράδοση και εμπειρία στην υποδοχή μεταναστών, όπως είναι η Γερμανία, συχνά διαθέτουν υλικό το οποίο μπορεί να δει κανείς για να σχηματίσει μια εικόνα του πώς θα είναι το πρώτο διάστημα διαμονής στη χώρα, αλλά και σε ποια διαφορετικά σημεία πρέπει να εστιάσει, ανάλογα αν πηγαίνει εκεί για να εργαστεί, να σπουδάσει κτλ.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, σχετικές πληροφορίες βρίσκει κανείς εδώ: https://www.make-it-in-germany.com/en/

Από την κεντρική σελίδα των διπλωματικών αποστολών της Γερμανίας στην Ελλάδα, μπορεί να βρει κανείς το ωράριο εξυπηρέτησης των πολιτών και να κανονίσιει ραντεβού για να λύσει τυχόν απορίες.

Θεωρώ πως είναι καλό το ότι δείχνετε διάθεση να μάθετε τη γλώσσα: στη Γερμανία (ναυτιλιακά, που ξέρω περιπτώσεις) μια χαρά μπορείς να συνεννοηθείς και να εργαστείς στα Αγγλικά, αλλά πιστεύω πως παντού και πάντα μετράει η διάθεση που δείχνει ένας άνθρωπος να ενσωματωθεί στην κοινωνία, και επειδή η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά, το να ξέρεις τη γλώσσα σε ένα καλό επίπεδο είναι βασικό.

 

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, Snoob είπε

Σεβαστή η εμπειρία σου.

Η δική μου (που δεν είναι όμως σε αυτές τις χώρες τις οποίες ανέφερες εσύ) λέει άλλα πράγματα.

Εμφανιζόταν και εμφανίζεται κόσμος με μια ουτοπική αντίληψη πως ήρθε σε ένα παράδεισο και όλα θα πάνε τέλεια από μόνα τους, με μηδέν προετοιμασία και εξοικείωση με τα πράγματα, τη στιγμή που η επαφή του με το χώρο της επαγγελματικής εστίασης είναι τόση, όση με τις πτήσεις στο διάστημα. Μηδέν σχέδιο (συχνά ούτε καν στοιχειώδης δυνατότητα επικοινωνίας σε υποφερτά Αγγλικά/Ιταλικά (άσε, να πας να συνεννοηθείς με Ιταλούς σε άλλη γλώσσα από τη δική τους, ειδικά στο νότο...) ή Γαλλικά (άλλοι αυτοί...) Σε συγγενή στην Αμερική, στείλανε "πατριώτες" από την Ελλάδα, που πήγαν να δουλέψουν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης με γνώσεις Αγγλικών επιπέδου Γαρδέλη σε βιντεοκασσέτα της δεκαετίας του '80, στις οικοδομές, χωρίς να ξέρουν καν να πιάσουν καρφωτικό και αγνοώντας ακόμη και το ότι στο Αμέρικα χρησιμοποιούν άλλο σύστημα για να μετράνε διαστάσεις. 

Οπότε, όταν έκανα το σχόλιό μου, δεν είχα κατά νου μόνο στο χώρο της εστίασης. Έχω παραδείγματα από διάφορους τομείς (μετάφραση, άπειρα παραδείγματα, ναυτιλία επίσης αρκετά) παραδείγματα ανθρώπων που όχι απλά δεν ξέρουν, αλλά συχνά έχουν έρθει με μια -τσαμπουκαλεμένη- ιδέα στο μυαλό τους (εφιαλτικά συχνά σχηματισμένη μέσα από το, ναι, το μάντεψες, το Διαδίκτυο) για το πώς γίνεται η δουλειά, και πολύ σύντομα καταλήγουν να τραβάνε ό,τι έχουν πρόχειρο να τραβήξουν.

Και παρότι γράφεις πως διαφωνείς σχεδόν σε όλα, στην πράξη αυτό που γράφεις επιβεβαιώνει αυτό που αναφέρω εγώ ως βασική παράμετρο στο πρόβλημα: την έλλειψη πλάνου και προετοιμασίας. Η άγνοια της νομοθεσίας που αναφέρεις, όταν παίρνεις μια απόφαση ζωής (και, ας είμαστε ειλικρινείς, παρότι η χώρα μας αντιμετώπισε -και αντιμετωπίζει- δύσκολες καταστάσεις, δεν συγκρίνονται οι συνθήκες υπό τις οποίες έφυγαν από εδώ οι περισσότεροι, με αυτές των δύστυχων από τη Λιβύη ή τη Συρία ή το Αφγανιστάν, για να πεις πως δεν προλάβαιναν να ψαχτούν καλύτερα) δεν μπορεί να αποτελλεί δικαιολογία: η εργατική νομοθεσία στη Γερμανία, λ.χ., βρίσκεται και ελέγχεται: μια επίσκεψη στην εδώ πρεσβεία μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Αλλά, όχι, έφυγε ο άλλος χωρίς να ξέρει να πει ούτε καλημέρα στα Γερμανικά, χωρίς να έχει κάνει χειρονακτική εργασία ποτέ στη ζωή του, υποτιμώντας τις δυσκολίες της επαγγελματικής εστίασης και του έφταιγε η εκμετάλλευση που σε μια βδομάδα είχε 100 ευρώ σε σπασμένα. Κι ένα καλό που βγήκε από την ιστορία με το μαγαζί γνωστού τηλεσέφ στην Κέρκυρα -χωρίς να σχολιάζω αν ισχύουν ή όχι οι καταγγελίες, άλλο θέμα αυτό- είναι πως βγήκαν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου και μίλησαν για τους συχνούς τραυματισμούς, τους εξουθενωτικούς ρυθμούς δουλειάς και, γενικά, το ότι η πραγματικότητα της επαγγελαμτικής κουζίνας δεν έχει καμία σχέση με τα ξεκατινιάσματα και τα ριάλιτι υπό μαγειρικό μανδύα που βλέπουν δυστυχώς πολλοί στο χαζοκούτι και σου λένε "θα πάω να γίνω μάγειρας".

Δεν αντιλέγω πως αρκετοί Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό είτε δεν έχουν ιδέα για το πού πάνε, τι πάνε να κάνουν και πώς θα το πετύχουν είτε έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Αν μη τι άλλο κάτι τέτοιο φαίνεται από πολλές αντίστοιχες ερωτήσεις και ιστορίες σε φόρα όπως εδώ μέσα.

Αδυνατώ όμως να βρω τη σύνδεση αυτού με την τακτική των Ελλήνων που παίρνουν στη δούλεψή τους άλλους Έλληνες και τους έχουν ανασφάλιστους, χωρίς ωράριο, με λιγότερα από τον βασικό και εμφανίζονται ότι τους κάνουν και χάρη από πάνω.

ΥΓ: Λίγο άσχετο αλλά μιας και αναφέρθηκε σε μια αποστροφή το "100 ευρώ σε σπασμένα", η νομοθεσία τουλάχιστον σε Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία δεν υποχρεώνει τον εργαζόμενο να καλύψει αυτά τα έξοδα.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators
4 λεπτά πριν, Speculoos είπε

Δεν αντιλέγω πως αρκετοί Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό είτε δεν έχουν ιδέα για το πού πάνε, τι πάνε να κάνουν και πώς θα το πετύχουν είτε έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Αν μη τι άλλο κάτι τέτοιο φαίνεται από πολλές αντίστοιχες ερωτήσεις και ιστορίες σε φόρα όπως εδώ μέσα.

Αδυνατώ όμως να βρω τη σύνδεση αυτού με την τακτική των Ελλήνων που παίρνουν στη δούλεψή τους άλλους Έλληνες και τους έχουν ανασφάλιστους, χωρίς ωράριο, με λιγότερα από τον βασικό και εμφανίζονται ότι τους κάνουν και χάρη από πάνω.

ΥΓ: Λίγο άσχετο αλλά μιας και αναφέρθηκε σε μια αποστροφή το "100 ευρώ σε σπασμένα", η νομοθεσία τουλάχιστον σε Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία δεν υποχρεώνει τον εργαζόμενο να καλύψει αυτά τα έξοδα.

Αυτοί που παρανομούν, είναι παράνομοι: δεν ξέρω αν μαζεύτηκαν όλοι στις Βρυξέλλες, αλλά -παρότι σίγουρα έχουν υπάρξει περιστατικά εκμετάλλευσης- σημαντικός παράγοντας σε όλο αυτό το απαράδεκτο πράγμα είναι και η έλλειψη προετοιμασίας.

Υ.Γ. Τα σπασμένα, δεν τον έβαλαν να τα πληρώσει. Το ανέφερα -μόνο του μου το είπε αυτός που τα έσπασε- γιατί θεωρούσε "σιγά μωρέ την επιστήμη" τη δουλειά στη λάντζα και στο σερβίρισμα.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο ελαχιστος μισθος στη Γερμανια ειναι 9,19 ευρω ανα ωρα

Αν ο εστιατορας προσλαβει εναν Γερμανο που θα εναι νομοτυπος και δουλευει 12 ωρες την ημερα επι 6 ημερες την εβδομαδα, θα πρεπει να πληρωνει:

12 * 9,19 * 26 = 2867 ευρω τον μηνα

Επιπλεον πρπει να πληρωσει εργοδοτικη εισφορα, ας πουμε αλλα 300 ευρω

Αρα συνολο 3160 ευρω περιπου

Αν προσλαβει ομως εναν απεγνωσμενο Ελληνα,  θα τον πληρωνει 1200 ευρω το μηνα για τις ιδιες ωρες δουλειας και θα τον εχει ανασφαλιστο η θα τον εχει για μιση ασφαλιση δηλαδη 150 επιπλεον η 1350 συνολο. Πολλοι χρεωνουν και καμια 300-400 ευρω για μια τρωγλη που τους παρεχουν συν το φαγητο, δηλαδη τους δινουν καμια 850 στο χερι + 150 η ασφαλιση, τελικα προκυπτει ενα συνολικο μισθολογικο κοστος περιπου 1000 για τον εργοδοτη, ανα Ελληνα υπαλληλο. Ας πουμε 1500 για να πιασουμε την συντριπτικη πλειοψηφια των περιπτωσεων

Αρα τελικα εχει οφελος περιπου 1600 ευρω αν προσλαβει Ελληνα που θα τον εκμεταλλευτει.

Αν εχει 3 τετοιους υπαλληλους, κερδιζει τον μηνα περιπου 4800 ευρω, δηλαδη τον χρονο 57600 ευρω. 

Αν ακολουθουσε το ιδιο βιολι απο την αρχη της κρισης (που ολοι αυτο κανουν) ειχε ενα οφελος στη δεκαετια της κρισης, περιπου 570.000 ευρω απο την εκμεταλλευση του ιδρωτα των απεγνωσμενων συμπατριωτων τους

Δεν ειναι τυχαιο γιατι υπαρχουν τοσα καθαρματα εστιατορες του εξωτερικου. 

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

28 λεπτά πριν, Snoob είπε

Αυτοί που παρανομούν, είναι παράνομοι: δεν ξέρω αν μαζεύτηκαν όλοι στις Βρυξέλλες, αλλά -παρότι σίγουρα έχουν υπάρξει περιστατικά εκμετάλλευσης- σημαντικός παράγοντας σε όλο αυτό το απαράδεκτο πράγμα είναι και η έλλειψη προετοιμασίας

Με αυτό το σκεπτικό όμως άθελα ή μη εξισώνεις και τις δυο πλευρές, και τον παράνομο εργοδότη και τον υπάλληλο τον ανίδεο, τον ακατάρτιστο, αυτόν που βρίσκεται σε χ/ψ ανάγκη. Λίγο πολύ σα να λέμε "ε τι να γίνει, κι αυτοί οι εστιάτορες τα βρίσκουν και τα κάνουν".

Η λογική του @archer100 είναι μεν αρκετά μπακαλίστικη δίνει όμως μια σωστή γενική εικόνα της κατάστασης.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators
16 λεπτά πριν, Speculoos είπε

Με αυτό το σκεπτικό όμως άθελα ή μη εξισώνεις και τις δυο πλευρές, και τον παράνομο εργοδότη και τον υπάλληλο τον ανίδεο, τον ακατάρτιστο, αυτόν που βρίσκεται σε χ/ψ ανάγκη. Λίγο πολύ σα να λέμε "ε τι να γίνει, κι αυτοί οι εστιάτορες τα βρίσκουν και τα κάνουν".

Η λογική του @archer100 είναι μεν αρκετά μπακαλίστικη δίνει όμως μια σωστή γενική εικόνα της κατάστασης.

Aν, από όσα έγραψα, εσύ κατάλαβες αυτό, τι να πω.

Λυπάμαι πολύ. Καλή συνέχεια.

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, archer100 είπε

Ο ελαχιστος μισθος στη Γερμανια ειναι 9,19 ευρω ανα ωρα

Αν ο εστιατορας προσλαβει εναν Γερμανο που θα εναι νομοτυπος και δουλευει 12 ωρες την ημερα επι 6 ημερες την εβδομαδα, θα πρεπει να πληρωνει:

12 * 9,19 * 26 = 2867 ευρω τον μηνα

Επιπλεον πρπει να πληρωσει εργοδοτικη εισφορα, ας πουμε αλλα 300 ευρω

Αρα συνολο 3160 ευρω περιπου

Αν προσλαβει ομως εναν απεγνωσμενο Ελληνα,  θα τον πληρωνει 1200 ευρω το μηνα για τις ιδιες ωρες δουλειας και θα τον εχει ανασφαλιστο η θα τον εχει για μιση ασφαλιση δηλαδη 150 επιπλεον η 1350 συνολο. Πολλοι χρεωνουν και καμια 300-400 ευρω για μια τρωγλη που τους παρεχουν συν το φαγητο, δηλαδη τους δινουν καμια 850 στο χερι + 150 η ασφαλιση, τελικα προκυπτει ενα συνολικο μισθολογικο κοστος περιπου 1000 για τον εργοδοτη, ανα Ελληνα υπαλληλο. Ας πουμε 1500 για να πιασουμε την συντριπτικη πλειοψηφια των περιπτωσεων

Αρα τελικα εχει οφελος περιπου 1600 ευρω αν προσλαβει Ελληνα που θα τον εκμεταλλευτει.

Αν εχει 3 τετοιους υπαλληλους, κερδιζει τον μηνα περιπου 4800 ευρω, δηλαδη τον χρονο 57600 ευρω. 

Αν ακολουθουσε το ιδιο βιολι απο την αρχη της κρισης (που ολοι αυτο κανουν) ειχε ενα οφελος στη δεκαετια της κρισης, περιπου 570.000 ευρω απο την εκμεταλλευση του ιδρωτα των απεγνωσμενων συμπατριωτων τους

Δεν ειναι τυχαιο γιατι υπαρχουν τοσα καθαρματα εστιατορες του εξωτερικου. 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όλα ακούγονται τέλεια από φίλους που πήγαν τον τελευταίο χρόνο στην Γερμανία

 

Περιμένω πότε θα φάνε την σφαλιάρα και θα επιστρέψουν πίσω στη μαμά πατρίδα. 

 

Δε μπορώ να πιστέψω ότι όλα είναι τόσο ουτοπικά.  

Δηλαδή Να παιρνεις καλά λεφτά(άγνωστο πόσο αλλά πιστεύω κάνα 2χιλιαρο), να δουλεύεις λίγο έως καθόλου(απ' τις 6 7 ώρες δουλειάς η ουσιαστική είναι βαριά μια), να ζεις σε ήσυχη γειτονια, φθηνά σούπερ μάρκετ (λιντλ και λοιπά)

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 λεπτά πριν, d_gkal είπε

 φθηνά σούπερ μάρκετ (λιντλ και λοιπά)

Αν εξαιρέσεις πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, τα σούπερ μάρκετ πρέπει όντως να είναι φθηνά (και δε μιλάω για επιπέδου Lidl).

Έχω ακούσει για κόσμο που πάει μια φορά το μήνα από τις Βρυξέλλες στο Aachen (300χλμ πήγαιν-έλα) μόνο για σούπερ μάρκετ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, d_gkal είπε

Όλα ακούγονται τέλεια από φίλους που πήγαν τον τελευταίο χρόνο στην Γερμανία

Περιμένω πότε θα φάνε την σφαλιάρα και θα επιστρέψουν πίσω στη μαμά πατρίδα. 

Δε μπορώ να πιστέψω ότι όλα είναι τόσο ουτοπικά.  

Δηλαδή Να παιρνεις καλά λεφτά(άγνωστο πόσο αλλά πιστεύω κάνα 2χιλιαρο), να δουλεύεις λίγο έως καθόλου(απ' τις 6 7 ώρες δουλειάς η ουσιαστική είναι βαριά μια), να ζεις σε ήσυχη γειτονια, φθηνά σούπερ μάρκετ (λιντλ και λοιπά)

Κανένας δεν πρόκειται να σου πει τι σκατό τρώει.Ολοι τα παρουσιάζουν ιδανικά.Ναι έχει απολαβές αλλά δεν τα χαρίζουν τα λεφτά.Πρέπει να τα δουλεύεις.Αν έχεις μάθει στην ζωή σου να δουλέυεις δεν θα κολλήσεις.Αν όμως είσαι κακομαθημένος θα έχεις πρόβλημα .

Και εγώ εδώ που ήρθα ,παρόλο που το έκανα υποψιασμένος,τραβάω τα ζόρια μου.Γιατί άλλο να στο λένε και άλλο να το ζεις.Και καθένας έχει διαφορετικές αντοχές ,αντιδρά διαφορετικά .

Πριν έρθω αγγλία ψαχνομουν για Γερμανία.Σε γνωστούς που μίλαγα όλοι έλεγαν όπου θες πήγαινε ,μόνο Ελληνα αφεντικό να μην έχεις.Δεν ξέρω και γερμανικά οπότε θα ήμουν έρμαιο του κάθε τυχάρπαστου και χωρίς δυνατότητες εξέλιξης.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Κανένας δεν πρόκειται να σου πει τι σκατό τρώει.Ολοι τα παρουσιάζουν ιδανικά.Ναι έχει απολαβές αλλά δεν τα χαρίζουν τα λεφτά.Πρέπει να τα δουλεύεις.Αν έχεις μάθει στην ζωή σου να δουλέυεις δεν θα κολλήσεις.Αν όμως είσαι κακομαθημένος θα έχεις πρόβλημα .

Και εγώ εδώ που ήρθα ,παρόλο που το έκανα υποψιασμένος,τραβάω τα ζόρια μου.Γιατί άλλο να στο λένε και άλλο να το ζεις.Και καθένας έχει διαφορετικές αντοχές ,αντιδρά διαφορετικά .

Πριν έρθω αγγλία ψαχνομουν για Γερμανία.Σε γνωστούς που μίλαγα όλοι έλεγαν όπου θες πήγαινε ,μόνο Ελληνα αφεντικό να μην έχεις.Δεν ξέρω και γερμανικά οπότε θα ήμουν έρμαιο του κάθε τυχάρπαστου και χωρίς δυνατότητες εξέλιξης.

Και Αγγλια τα ιδια κανουν οι εστιατορες

Βασικα παντου στον κοσμο, και ΗΠΑ και Αυστραλια, κλπ τα χειροτερα ακουγονται

Γνωστος μου ακουγε συζητηση του αφεντικου του με τον αρχισερβιτορο και καποιος ειπε σε καποια φαση "ποτε ερχεται το νεο κρεας";

Εννοοντας τον καινουργιο υπαλληλο

Εφτασαν πλεον να βλεπουν τους υπαλληλους τους σαν "κρεας" προς αναλωση , εκει εχουν φτασει

Επεξ/σία από archer100
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...