Επισκέπτης Δημοσ. 8 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, κάνω χρήση ενός προγράμματος συγχρονισμού 2 δίσκων για real time backup. Θα μπορούσαμε να πούμε ίσως οτι είναι κάτι σαν Raid 1 μορφή. Το ερώτημα μου για το Data corruption είναι το εξής. Μέχρι τώρα στο main δίσκο μου δεν έχω βρει κάποιο αρχείο το οποίο καταστράφηκε. Σε άλλους δίσκους που έχω χύμα αρχεία που δε με ενδιαφέρουν και τόσο, πρόσφατα βρήκα αρκετά αρχεία, εικόνες κυρίως και 1-2 βίντεο απο το youtube που είτε φόρτωναν μισά, είτε δεν έπαιζαν καθόλου. Κι άντε αυτα τα κατεβάζεις ξανά, μουσικές κλπ. Άν κάποιο αρχείο στον main δίσκο υποστεί ζημιά από τη φθορά του δίσκου, λογικά αυτή η φθορά δε θα αντιγραφεί και στο backup; Το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ εντοπίζει αλλαγές στο αρχείο, πχ στα Doc αν αλλάξεις έστω και μια τελεία και πατήσεις save σου το κάνει μερικά λεπτά μετά αντικατάσταση/save. Πως αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις; Επίσης, ένα σύστημα raid / nas με 4 δίσκους σε διάταξη 2 ή 10, μας κερδίζει λογικά χρόνο ενάντια στο Data corruption; Επεξ/σία 8 Αυγούστου 2019 από Kostas88KG
M@dB0x Δημοσ. 9 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) Για αυτο ακριβως ειναι το real time για να αντιμετωπιζεις τετοιες καταστασεις. Εγω παιρνω καθημερινα περι του 1 terra real time backup στην εταιρεια και δεν ειχα ποτε ουτε ενα λαθος. Αν εχεις προβλημα δισκου, αλλαζεις το δισκο ή δηλωνεις για σιγουρια να ΜΗ σου σβηνει το αρχειο αμεσως κατα το sync ετσι ωστε να εχεις και το παλιο. Αυτα ομως τα κανεις μεχρι να λυσεις το προβλημα σου, δλδ να αλλαξεις δισκο αν ειναι σκοτωμενος. Εχε κατα νου οτι δεν ειναι ολα τα soft εξισου καλα για αυτη τη δουλεια. Πιθανον να πρεπει να αλλαξεις software. Επεξ/σία 9 Αυγούστου 2019 από M@dB0x
Επισκέπτης Δημοσ. 9 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, M@dB0x είπε Για αυτο ακριβως ειναι το real time για να αντιμετωπιζεις τετοιες καταστασεις. Εγω παιρνω καθημερινα περι του 1 terra real time backup στην εταιρεια και δεν ειχα ποτε ουτε ενα λαθος. Αν εχεις προβλημα δισκου, αλλαζεις το δισκο ή δηλωνεις για σιγουρια να ΜΗ σου σβηνει το αρχειο αμεσως κατα το sync ετσι ωστε να εχεις και το παλιο. Αυτα ομως τα κανεις μεχρι να λυσεις το προβλημα σου, δλδ να αλλαξεις δισκο αν ειναι σκοτωμενος. Εχε κατα νου οτι δεν ειναι ολα τα soft εξισου καλα για αυτη τη δουλεια. Πιθανον να πρεπει να αλλαξεις software. Κάπου σε έχασα... Επεξ/σία 9 Αυγούστου 2019 από Kostas88KG
M@dB0x Δημοσ. 9 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2019 Εν ολιγοις, αλλαξε αμεσα το προβληματικο δισκο.
Επισκέπτης Δημοσ. 9 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, M@dB0x είπε Εν ολιγοις, αλλαξε αμεσα το προβληματικο δισκο. Μα δε με νοιάζει ο δίσκος με τα προβληματικά δεδομένα. Δεν ήταν αυτη η ερώτηση.. Εν συντομία: 1. Ένα corrupted αρχείο, μπορεί να γίνει backup ως corrupted και να χαθεί εντελώς; 2. Ενα NAS σε raid Χ, μπορεί να προλάβει corrupted αρχεία; Επεξ/σία 10 Αυγούστου 2019 από Kostas88KG
Επισκέπτης Δημοσ. 10 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) Τι πρόγραμμα χρησιμοποιείς για backup, αν επιτρέπεται; Εγω χρησιμοποιώ το GoodSync. Πολύ καλο όταν είναι καλό, αν και στο παρελθόν μου έκανε ζημιά λόγω προβληματικών usb. Επεξ/σία 10 Αυγούστου 2019 από Kostas88KG
M@dB0x Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Αomei απο pro και πανω. κυριως το technician edition για να παιρνω backup και στο lan, cloud κ.λ.π.
aposporis Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) Τα backup software δε προλαμβάνουν το data corruption (ή bit rot). Απλά θα γίνει back up και το χαλασμένο αρχείο όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Το raid σε καλύπτει προσωρινά όταν χτυπήσει δίσκος, μέχρι να τον αντικαταστήσεις, τίποτα παραπάνω. Τα αρχεία θα παραμένουν χαλασμένα. Να προλάβεις το data corruption ΔΕΝ γίνεται. Τα αποθηκευτικά μέσα χαλάνε κάποια στιγμή! Μπορείς όμως να τα διορθώσεις. Για αυτό χρειάζεσαι κάποιο software που δημιουργεί checksums όταν παίρνεις backup και ανά περιόδους να τρέχεις έλέγχους των αποθηκευμένων αρχείων σε αντιπαράθεση με τα checksum. Και αυτό δεν είναι απόλυτο γιατί μπορεί να χαλάσουν τα checksums. Υπάρχουν file systems που κάνουν το παραπάνω όπως το zfs. Δες και το snapraid. Το καλύτερο είναι πολλαπλά backups σε διαφορετικά μέσα και τοποθεσίες με δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ τους για data integrity. Επίσης μην ξεχνάς .... Schrödinger's Backup Επεξ/σία 11 Αυγούστου 2019 από aposporis 1
ilos Δημοσ. 15 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2019 Αν είναι critical data, οι σοβαρές εταιρίες ανά διαστήματα κρατάνε και offline backups και μάλιστα σε διαφορετικές περιοχές από τα datacenters τους. Τα RAID1/10 ή τα parity RAID5/6 μειώνουν δραστικά τις πιθανότητες για non retrievable data. Από την στιγμή που η αλυσίδα δε "χαθεί" (που με σοβαρό hardware controller είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί) θα πρέπει να failarούν ταυτόχρονα πολλαπλά drives για να κινδυνεύσουν δεδομένα. Τα backub local/cloud software είναι μια γρήγορη, βολική και συνήθως ανέξοδη λύση για να έχεις συχνά στιγμιότυπα. Πιο πολύ για αυτό το λόγο χρησιμοποιείς το real time backup. Για να έχεις κάπου εύκαιρα και άμεσα τη σημερινή σου δουλειά όπου και αν βρίσκεσαι από το cloud. Δε το χρησιμοποιείς για να το έχεις αποθήκη/ασφάλεια σε finished projects/ευαίσθητα δεδομένα/περουσιακά στοιχεία. Για την ακρίβεια ευαίσθητα δεδομένα δε πρέπει με τίποτα να ανεβαίνουν σε cloud υπηρεσίες τρίτων. Για αυτό το σκοπό χρησιμοποιείς ΠΟΛΛΑΠΛΑ backups και κατά προτίμηση σε διαφορετικές τοποθεσίες, για να μην υπάρχει ο φόβος ατυχήματος/φυσικής καταστροφής μιας τοποθεσίας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα