Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μένω Κορινθία. Πρόσφατα χρειάστηκε να στείλω ΥΔΕ στον ΔΕΔΔΗΕ για επανηλεκτροδοτιση σπιτιού. 

Δεν ξέρω όσοι λένε για 50ε αν έχουν κάνει πρόσφατα αυτό το χαρτί και σε ποια περιοχή μένουν, αλλά βάση τα όσα έμαθα μετά από 2 εβδομάδες ψαξίματος:

Από τέλη Ιουνίου η διαδικασία για τους ηλεκτρολόγους έχει αλλάξει και πλέον "ελέγχονται" από το κράτος. Ουσιαστικά αυτό σημάνει πως τα λεφτά που θα πληρώσουμε για το ΥΔΕ πρέπει να κατατεθούν στην τράπεζα, να ελεγχθούν από το κράτος, να κρατηθεί ένα ποσό και στην συνέχεια τα υπόλοιπα πάνε στον ηλεκτρολόγο. Εκτός και αν μου είπανε ψέματα (που αμφιβάλω γιατί ο τύπος που τελικά με βοήθησε ήταν γνωστός γνωστού μέσα από ΔΕΗ) για την Κορινθία 90€ πάνε στο κράτος και το χαρτί αυτό έχει διάρκεια περίπου 13-15 έτη (δεν θυμάμαι ακριβώς). Φωνάξα πολλούς ηλεκτρολόγους για να πάρω τιμές και όλοι μου είπαν πάνω κάτω τα ίδια, απλά ο φίλος που βοήθησε τελικά μου είπε ακριβώς τα ποσά. 

Στην Αττική ωστόσο είπε πως μπορεί να το ΥΔΕ να κοστίζει λίγο φθηνότερα (νομίζω 30 η 50 μου είπε είναι το ποσό που κρατάει το κράτος) ωστόσο πλέον έχει ισχύ για 3 χρόνια και όχι 13 όπως παλιά (πάλι αν θυμάμαι καλά). 

Επομένως ανάλογα την περιοχή που μένει ο καθένας πιθανόν το ΥΔΕ να έχει αρεκτα διαφορετικές τιμές. Για Κορινθία, βάσει της εμπειρίας μου,  100-110ε θα αναγκαστούμε να τα σκάσουμε 😛

Επεξ/σία από JoannisV
  • Απαντ. 72
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, ThReSh είπε

Βάζει υπογραφή κι ο ιδιοκτήτης?

βάζει υπογραφή στα έγγραφα ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης της εγκατάστασης ότι παρέλαβε τα έγγραφα όχι την ακρίβεια των εγγράφων

• Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Doubt είπε

Σωστό.

Αν απευθυνθείς σε γραφείο διεκπεραίωσης, η ταρίφα είναι 50 το χαρτί και 10 η κατάθεση.

Δεν ξερω αν υπαρχουν τετοια γραφεια που μπορει και να υπαρχουν αλλα το εγραψα για περιπτωση καποιου που λογω δουλειας δεν μπορει να το φερει ο ιδιος αλλα καποιο φιλικο προσωπο.

Δεν χρειαζεται εξουσιοδοτηση .Από τις ελάχιστες περιπτώσεις .

Δημοσ.
42 λεπτά πριν, Γιάννης Platano είπε

Δεν ξερω αν υπαρχουν τετοια γραφεια

Ούτε 10 μέτρα από τη ΔΕΗ της περιοχής μου.

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, Γιάννης Platano είπε

Αν εξυπηρετουν και ΔΕΔΔΗΕ.

Αυτά τα "μαγαζάκια" είναι δεκαετίες στην πιάτσα, τότε ήταν όλα ένα. 

Δημοσ.

Στο προηγούμενο σπίτι μου, οταν χρειάστηκε νέο πιστοποιητικο για την αλλαγή του ονόματος, αφού το παλιό είχε λήξει, δε μου το έδωσε ο ηλεκτρολόγος. Το κατέθεσε ο ίδιος και με ειδοποίησε πότε να πάω για την αλλαγή στη ΔΕΗ. Δε ξέρω αν έχει αλλάξει και πρέπει να το καταθέσει αυτός που εχει στο όνομα του την παροχή ή αν μπορεί να το κάνει και ο ηλεκτρολόγος. Αν θυμάμαι καλά είχα δώσει κάπου 120€.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Curi0us είπε

Στο προηγούμενο σπίτι μου, οταν χρειάστηκε νέο πιστοποιητικο για την αλλαγή του ονόματος, αφού το παλιό είχε λήξει, δε μου το έδωσε ο ηλεκτρολόγος. Το κατέθεσε ο ίδιος και με ειδοποίησε πότε να πάω για την αλλαγή στη ΔΕΗ. Δε ξέρω αν έχει αλλάξει και πρέπει να το καταθέσει αυτός που εχει στο όνομα του την παροχή ή αν μπορεί να το κάνει και ο ηλεκτρολόγος. Αν θυμάμαι καλά είχα δώσει κάπου 120€.

Οποιοσδηποτε μπορει να το καταθεσει .Παρα πολλα σου πηρε αν εισαι Αττικη .Τετοιες τιμες εχω ακουσει για επαρχια .Προσφορα και ζηηση .

Δημοσ.
4 ώρες πριν, ThReSh είπε

Δεν έγραψα κάπου για 50 euro, ούτε το υπονόησα. Προφανώς θα ζητήσει περισσότερα, απλά ρώτησα ποιος ειναι ο by the book έλεγχος.

Φαντάζομαι ότι θα μετράνε μέχρι και τη γείωση και θα προτείνουν αλλαγή των ηλεκτροδίων/ραβδών σε περίπτωση που έχει "πέσει η απόδοσή της" (σε θεμελιακή προφανώς δεν χρειάζεται).

Δεν μίλησα αποκλειστικά για σένα αλλά γενικά για όσους ψάχνονται στο θέμα της τιμής, αν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια της εγκατάστασης καλό θα είναι να φέρουν έναν ηλεκτρολόγο με εμπειρία που να έχει δουλέψει πάνω στην εγκατάσταση και να ξέρεις να κάνει σωστά τον έλεγχο, οχι κάποιον που απλά ασχολείται μόνο στο μελετητικό-σχεδιαστικό κομμάτι και δεν έχει εμπλακεί στην υλοποίηση μιας εγκατάστασης. 

Σε έναν κανονικό έλεγχο, μετράνε, κοιτάνε και ελέγχουν τα πάντα σε μια εγκατάσταση, σε ορισμένες περιπτώσεις ο ηλεκτρολόγος πρέπει να έχει μαζί του και βοηθό αλλιώς μπορεί να κρατήσει ώρες ο έλεγχος. Τώρα πόσοι τον κάνουν πράγματι, σχετικά λίγοι ηλεκτρολόγοι. Το 80% των εγκαταστάσεων θα χρειαστεί επέμβαση, διόρθωση και βελτίωση για να τηρείται ο κανονισμός, ακόμα κι αν σημαίνει αυτό την αλλαγή ενός ρευματοδότη ή διακόπτη. Ο περισσότερος κόσμος δεν επιθυμεί αλλαγές, ο πελάτης ξυνίζει, κατηγορεί τον ηλεκτρολόγο, κλέφτης, λαμόγιο, εσύ είπες αυτά αλλά ο άλλος μου έβγαλε το χαρτί με 30ευρώ και χωρίς αλλαγές, εμένα η δική μου εγκατάσταση μια χαρά δουλεύει 40 χρόνια κτλ. Δύο άτομα που γνώριζα έχουν σταματήσει να εκδίδουν ΥΔΕ για αυτόν τον λόγο, οι υπόλοιποι αρκούνται στο ρελέ και έναν οπτικό έλεγχο εξωτερικά. 

4 ώρες πριν, JoannisV είπε

Μένω Κορινθία. Πρόσφατα χρειάστηκε να στείλω ΥΔΕ στον ΔΕΔΔΗΕ για επανηλεκτροδοτιση σπιτιού. 

Δεν ξέρω όσοι λένε για 50ε αν έχουν κάνει πρόσφατα αυτό το χαρτί και σε ποια περιοχή μένουν, αλλά βάση τα όσα έμαθα μετά από 2 εβδομάδες ψαξίματος:

Από τέλη Ιουνίου η διαδικασία για τους ηλεκτρολόγους έχει αλλάξει και πλέον "ελέγχονται" από το κράτος. Ουσιαστικά αυτό σημάνει πως τα λεφτά που θα πληρώσουμε για το ΥΔΕ πρέπει να κατατεθούν στην τράπεζα, να ελεγχθούν από το κράτος, να κρατηθεί ένα ποσό και στην συνέχεια τα υπόλοιπα πάνε στον ηλεκτρολόγο. Εκτός και αν μου είπανε ψέματα (που αμφιβάλω γιατί ο τύπος που τελικά με βοήθησε ήταν γνωστός γνωστού μέσα από ΔΕΗ) για την Κορινθία 90€ πάνε στο κράτος και το χαρτί αυτό έχει διάρκεια περίπου 13-15 έτη (δεν θυμάμαι ακριβώς). Φωνάξα πολλούς ηλεκτρολόγους για να πάρω τιμές και όλοι μου είπαν πάνω κάτω τα ίδια, απλά ο φίλος που βοήθησε τελικά μου είπε ακριβώς τα ποσά. 

Στην Αττική ωστόσο είπε πως μπορεί να το ΥΔΕ να κοστίζει λίγο φθηνότερα (νομίζω 30 η 50 μου είπε είναι το ποσό που κρατάει το κράτος) ωστόσο πλέον έχει ισχύ για 3 χρόνια και όχι 13 όπως παλιά (πάλι αν θυμάμαι καλά). 

Επομένως ανάλογα την περιοχή που μένει ο καθένας πιθανόν το ΥΔΕ να έχει αρεκτα διαφορετικές τιμές. Για Κορινθία, βάσει της εμπειρίας μου,  100-110ε θα αναγκαστούμε να τα σκάσουμε 😛

Σαχλαμάρες σου είπανε, μάλλον για να σε πιάσουν κότσο ως πελάτη δικαιολογώντας την τιμή, θα ήταν πιο έντιμο να πουν οτι εγώ τόσο κοστολογώ την δουλειά μου και με κάτω από τόσα χρήματα δεν βγαίνω. Εαν ο ηλεκτρολόγος που ρώτησες δεν είναι απόφοιτος ΑΕΙ-ΤΕΙ, τότε είναι γραμμένος στην ΠΟΣΕΗ ως ηλ. εγκαταστάτης, η έκδοση ΥΔΕ από ηλ. εγκαταστάτη απαιτεί την θεώρηση της υπογραφής από το σωματείο του και την πληρωμή 80ευρώ, αυτά τα δίνει ο πελάτης minimum συν το κόστος των υπολοίπων και οτι ζητήσει ο ηλεκτρολόγος, σε επαρχία οι τιμές είναι πιο ανεβασμένες λόγω χαμηλότερου ανταγωνισμού, στην Ηλεία που μένει φίλος την βγάζουν με 150 κατ' ελάχιστο. Τώρα αν ο άλλος είναι από ΤΕΙ θεωρεί στην ΕΕΤΕΜ και εκεί με ένα ποσόν (τώρα καταργήθηκε όμως οπότε πάει στο ΤΕΕ), οι διπλωματούχοι μηχανικοί δεν θεωρούν τίποτα, απλά βάζουν σφραγίδα επάνω και δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον κόστος θεώρησης.

Η ΥΔΕ για οικία ισχύει για 14 χρόνια, αυτό το αναγράφει και επάνω, αν σου είπε λιγότερα κακώς. Λιγότερα χρόνια είναι ειδικοί χώροι π.χ μαγαζιά καταστήματα νοσοκομεία και χώροι αποθήκευσης εύφλεκτων υλικών έχουν την συχνότερη απαίτηση χρόνου για επανέλεγχο. 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Γιάννης Platano είπε

Οποιοσδηποτε μπορει να το καταθεσει .Παρα πολλα σου πηρε αν εισαι Αττικη .Τετοιες τιμες εχω ακουσει για επαρχια .Προσφορα και ζηηση .

Χανια και εγω σε φιλο τοσα εδωσα. Ολοι ζητανε 150 και πανω συνηθως.

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, louben είπε

Χανια και εγω σε φιλο τοσα εδωσα. Ολοι ζητανε 150 και πανω συνηθως.

Ετσι εχω διαβασει κι εδω για πολυ μεγαλη διαφορα σε εκτος Αττικης που βρισκει με τα μισα .

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Βασίλης_29 είπε

Η ΥΔΕ για οικία ισχύει για 14 χρόνια, αυτό το αναγράφει και επάνω, αν σου είπε λιγότερα κακώς. Λιγότερα χρόνια είναι ειδικοί χώροι π.χ μαγαζιά καταστήματα νοσοκομεία και χώροι αποθήκευσης εύφλεκτων υλικών έχουν την συχνότερη απαίτηση χρόνου για επανέλεγχο. 

οι ΥΔΕ ισχύουν όσο αποφασίσει αυτός που έκανε τον έλεγχο και όχι μόνο 14 χρόνια που είναι η μεγίστη διάρκεια ( γενικά και στις οικίες). Αν ηλεκτρολόγος που έκανε το έλεγχο έγραψε 3 χρόνια τότε ισχύει για 3 χρόνια και μόνο ένας άλλος ηλεκτρολόγος με επανέλεγχο μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ισχύ.

Επεξ/σία από nvel
  • Thanks 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, nvel είπε

οι ΥΔΕ ισχύουν όσο αποφασίσει αυτός που έκανε τον έλεγχο και όχι μόνο 14 χρόνια που είναι η μεγίστη διάρκεια ( γενικά και στις οικίες). Αν ηλεκτρολόγος που έκανε το έλεγχο έγραψε 3 χρόνια τότε ισχύει για 3 χρόνια και μόνο ένας άλλος ηλεκτρολόγος με επανέλεγχο μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ισχύ.

Γιατι να κανει ομως κατι τετοιο ο  ηλεκτρολογος ? Αν δει κατι που πιθανον να δημιουργησει προβλημα σε 3 χρονια ειναι υποχρεωμενος να το φτιαξει .

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

που να ξέρω τι είδε ο ηλεκτρολόγος; η εγγύηση είναι για δυο χρόνια (από κατασκευής), όχι τρία

Επεξ/σία από nvel

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...