Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Orgios είπε

Κατεβασα ρευμα στην cpu στο 1,35 και παει καλυτερα απο ποτε, όσο για την ερώτηση σου δεν προσπαθώ να καλύψω κάποια ανάγκη απλά προσπαθώ να δω τα safe όρια του υπολογιστή μου (τις ανάγκες μου τις κάλυπτα και με τον παλιο 1700)

Ωραια, δωσε αλλα 100mV κατω, γιατι μεχρι στιγμης εχεις βρει τα unsafe ορια. 

• Like 1
  • Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Orgios Ο αλγόριθμος της AMD κάποιο λόγο θα έχει που δεν σου πηγαίνει τα core 4350 πιστεύω ότι πρέπει να το ψάξεις. Αν τελικά αποφασίσεις ότι θέλεις να κάνεις manual OC τουλάχιστον κάντο μέσα από το AMD Overclocking όπου βάζεις την συχνότητα και το μέγιστο VID και οι πυρήνες διατηρούν την δυνατότητα να γίνουν park και ρίχνουν αυτόματα το VID στα σκληρά load.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, kostas_anes είπε

Ωραια, δωσε αλλα 100mV κατω, γιατι μεχρι στιγμης εχεις βρει τα unsafe ορια. 

θα το δοκιμάσω, δεν εχω βρει τα κάτω όρια ξεκινάω απο τα ψηλά και κατεβαίνω, οι μνημες πχ τελειωσε το testing πιο κατω το ρευμα δεν παει αμα θελω 3800Μhz cl16 , βλέπω την υπογραφή σου έχεις και συ τον 3700x σε τι ρευματα τον τρέχεις ? και την μνήμη αντίστοιχα?

Επεξ/σία από Orgios
Δημοσ.

Απο ότι διαβασα ούτε απο την amd υπάρχει ξεκάθαρη οδηγία περα απο κάτι που βρήκα το οποιο αναφέρει οτιδήποτε μεταξύ 1.2-1.3. Απο κει και πέρα εννοειται οτι ο STILT ξερει καλύτερα , αλλά το τσιπακι του το ζορισε αρκετα στα ορια του (95c)  , το ίδιο έκαναν και αλλοι overclockers . Προσωπικά παίζοντας παιχνίδια και κανοντας ελάχιστο video encoding είμαι σε θερμοκρασίες πλέον mid 60s early 70s για video editing και 45c-56c για gaming. Παράλληλα έχω βρει αρκετές αναφορές απο κόσμο που έχουν το τσιπακι τους στα 1.35 και παραπάνω απο day 1 και δεν είχαν πρόβλημα.

Οποτε ναί καταλαβαίνω τι λέτε οτι πιθανόν να μην είναι safe , και οτι είναι σχετική η εννοια του safe στα 1.325 . Το μόνο σιγουρο είναι οτι δεν ξέρω παραπάνω απο τον The_Stilt.

Further testing required, θα ρίξω και αλλο τα ρευματα για να δώ μέχρι που είναι stable στα 4.3 , ταχύτητα στην οποία προσανατολίζομαι να μείνω.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Orgios είπε

Απο ότι διαβασα ούτε απο την amd υπάρχει ξεκάθαρη οδηγία περα απο κάτι που βρήκα το οποιο αναφέρει οτιδήποτε μεταξύ 1.2-1.3. Απο κει και πέρα εννοειται οτι ο STILT ξερει καλύτερα , αλλά το τσιπακι του το ζορισε αρκετα στα ορια του (95c)  , το ίδιο έκαναν και αλλοι overclockers . Προσωπικά παίζοντας παιχνίδια και κανοντας ελάχιστο video encoding είμαι σε θερμοκρασίες πλέον mid 60s early 70s για video editing και 45c-56c για gaming. Παράλληλα έχω βρει αρκετές αναφορές απο κόσμο που έχουν το τσιπακι τους στα 1.35 και παραπάνω απο day 1 και δεν είχαν πρόβλημα.

Οποτε ναί καταλαβαίνω τι λέτε οτι πιθανόν να μην είναι safe , και οτι είναι σχετική η εννοια του safe στα 1.325 . Το μόνο σιγουρο είναι οτι δεν ξέρω παραπάνω απο τον The_Stilt.

Further testing required, θα ρίξω και αλλο τα ρευματα για να δώ μέχρι που είναι stable στα 4.3 , ταχύτητα στην οποία προσανατολίζομαι να μείνω.

Με τι ψυξη εισαι; 

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, p_under είπε

Με τι ψυξη εισαι; 

Noctua nh-d15 (είναι και στην υπογραφή ) γομαράκι είναι , βεβαια βοηθάει και το Cosmos 2 που είναι τεράστιο γομάρι και έχει 800 ανεμιστήρια μέσα.

Δημοσ.

Πραγματικα δεν αξιζει το κοπο να κανεις αυτο που κανεις.

Θα χασεις σε single κιολας.

Απλα παιξε με το pbo.

Απλα μη βγεις μετα απο κανα 6μηνο και λες "α το ρδελο θελει 1,35 ταση για τα 4,3 τωρα"

• Like 3
Δημοσ.

Για τον δικό μου 3700Χ με Noctua NH-D15S η χρυσή τομή που έχω βρει για την καθημερινή μου χρήση είναι:

PPT 106W / TDC 69A / EDC 108A ώστε να υπάρχουν κάποια όρια αν τρέξω ποτέ τίποτα πιο βαρύ από CB ή αν γίνει κανένα βραχυκύκλωμα.

Scalar -> 1X ώστε να προστατεύεται ο επεξεργαστής

LLC 8 (minimum OV) γιατί μου αρέσει να νοιώθω τη σιγουριά του μεγάλου vdroop

Vcore Offset -0.075 χάνω ένα 0.6% ST speed για να έχω ένα πιο κρύο και αθόρυβο PC με μεγαλύτερα boost σε multicore

Τα αποτελέσματα είναι αυτά:

1.256V-58C.png.fcfbef884921259bce1de1b2b3ed67ad.png

Εντελώς αθόρυβο, ελάχιστη κατανάλωση, αρκετά safe και ικανοποιητικές επιδόσεις.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια απορία, 

To έχω βάλει Auto vcore με - 0.05V , pbo disabled και

• Global C-state Control = Enabled
  • Power Supply Idle Control = Low Current Idle 
  • CPPC = Enabled
  • CPPC Preferred Cores = Enabled
  • AMD Cool'n'Quiet = Enabled
  • PPC Adjustment = PState 0

που εκτός από το 1ο τα άλλα δεν έχω καταλάβει τι κάνουν αλλά ξέμειναν από το power plan του usmus στο οποίο δεν είδα καμιά διαφορά από το ΑΜD balanced που είμαι aaaaanyway, 

Idle ξεκινάω από 0.160V. 

τρέχω CR 20 cpu 

Το Hwinfo αναφέρει Vcore 1.232V με 1.240 V  

τρέχω CR 20 cpu (Single Core)

Το Hwinfo αναφέρει Vcore 1.400V με 1.448 V   δεδομένου ότι "θεωρείται" το 1.30 - 1.32 max safe τάση και λέτε στον άλλον να κατέβει στα 1.250V  

αυτό γιατί ανεβαίνει τόσο στο auto και μάλιστα με αρνητικό offset δεν είναι safe ? 

Επεξ/σία από dem
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@dem Αυτά τα settings που γράφεις είμαι 99.9% σίγουρος ότι είναι ίδια με τα default της μητρικής.

To safe voltage έχει σχέση με :

α. Το είδος του load. Σε multicore 256bit (AVX / AVX2 / FMA) load ο επεξεργαστής αντέχει πολύ μικρότερη τάση από ότι σε ένα scalar ST load.

b. Τη θερμοκρασία.

c. Την αντοχή του CPU (διαφέρει ανά chip / πυρήνα).

Το FIT ( silicon fitness / health managment ) της AMD γνωρίζει τα όρια του κάθε πυρήνα σου, τη θερμοκρασία και τα load και παίρνει σωστές αποφάσεις σε ns, όσο δεν είσαι στο manual OC ή δεν έχεις ανεβάσει στο PBO το scalar είσαι όσο πιο safe μπορεί να είναι κάποιος. Αφού έχεις το PBO disabled, έχεις offset και καλή ψύξη είσαι στο τέρμα της πλευράς του safe.

Αυτά έχω καταλάβει εγώ όμως δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 2
Δημοσ.
Αναφορά σε κείμενο

Αυτά τα settings που γράφεις είμαι 99.9% σίγουρος ότι είναι ίδια με τα default της μητρικής.

ναι αφού default είμαι.

Αναφορά σε κείμενο

Εντελώς αθόρυβο, ελάχιστη κατανάλωση, αρκετά safe και ικανοποιητικές επιδόσεις.

Αν ρυθμίσει κάποιος και τα fan σωστά (με υστέρηση κτλ) με ryzen μια χαρά παντελώς αθόρυβο pc μπορεί να στήσει και κρύο.

πχ στο odyssey  βλέπω κάτι 45αρια το cpu και την 2080S να μην ξεπερνάει τους 54C / 40% fans και η αντλία στην ΑΙΟ στις 1000rpm (silent) και τα fan (balanced) όχι πάνω από 600rpm

δηλαδή κάτι φοβίες ότι δεν καταφέρεις silent pc μ αυτά που διάβαζα το καλοκαίρι ήταν παντελώς άκυρες ευτυχώς. Εντάξει τώρα έχει ακόμα κρύο αλλά  πόσο να αλλάξει η κατάσταση το καλοκαίρι...   

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, dem είπε

ναι αφού default είμαι.

Εννοώ τα

• Global C-state Control = Enabled
  • Power Supply Idle Control = Low Current Idle 
  • CPPC = Enabled
  • CPPC Preferred Cores = Enabled
  • AMD Cool'n'Quiet = Enabled
  • PPC Adjustment = PState 0
16 λεπτά πριν, dem είπε

Αν ρυθμίσει κάποιος και τα fan σωστά (με υστέρηση κτλ) με ryzen μια χαρά παντελώς αθόρυβο pc μπορεί να στήσει και κρύο.

Χωρίς το offset η Noctua ακούγεται παραπάνω όταν κάνω render. Ιδίως με PBO scalar X10 δουλεύει τέρμα μαζί με όλα του κουτιού και με δυσκολία κρατάει το CPU κάτω από 70. Παιχνίδια δεν παίζω αλλά υποθέτω ότι αφού δεν χρησιμοποιούν και τα 16 threads ο επεξεργαστής θα είναι πάντα αθόρυβος. Αν είχα ένα καλό AIO ίσως να ήταν καλύτερα τα πράγματα σε multicore load από άποψη θορύβου.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To χαμηλότερο ρευμα που χρειαζεται το τσιπακι μου για 4.3 είναι 1.265.  Στα μάτια μου φαίνεται safe αν και δεχομαι οτι τα παραπάνω που λετε ισχύουν. Θα το αφήσω εδώ για λίγο και θα κάνω μερικά παραπάνω τεστ.

https://www.imageupload.net/image/Lp20p

Επεξ/σία από Orgios

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...