Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, ilos είπε

Απλά τα πράγματα, αν χρειάζεσαι πχ nvme pcie4 για scratch drive κλπ πας σε x570. Αν σου αρκεί το bandwidth του pcie3 μένεις σε x470 και γλιτώνει ένα 50/100ρικό. Μεταξύ όμως high end x470  και aorus elite/tuf x570 με τα ίδια λεφτά, εγώ θα πήγαινα στις x570.

Όσο για το ανεμιστηράκι, ΑΥΤΗΝ την εποχή είναι εντελώς αθόρυβο ~1000-1500 στροφές είναι ακόμα και κουκουλωμένο που είναι. Το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το ανεμιστηράκι, αλλά το ηλίθιο placement του chipset στο 90% των μητρικών (οι msi είναι λίγο καλύτερες σε αυτόν τον τομέα). Με το που βάλεις 2slot μακριά κάρτα το έχεις καλύψει κατά 75%. Εσύ βέβαια με την 1050ti δε νομίζω να έχεις πολύ θέμα.

Πες με κολλημένο, αλλά θέλω να πάρω Asus μητρική. Βρίσκω προσφορά αυτήν https://www.asus.com/Motherboards/ROG-Strix-X570-E-Gaming/ στο ισπανικό amazon, αλλά μήπως είναι too much για την χρήση που θέλω το pc;  άλλη εναλλακτική αυτή https://www.asus.com/Motherboards/PRIME-X570-PRO/

Το καλοκαίρι πως θα τα πάει όμως από θερμοκρασίες; Θα με ζαλίζει το ανεμιστηράκι της μητρικής; Υπάρχει κάπου μέτρηση db από τους ανεμιστήρες των x570 μητρικών;

Δύσκολη απόφαση η επιλογή της μητρικής τελικά για το build μου. x470 ή x570 chipset.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, aldon είπε

Πες με κολλημένο, αλλά θέλω να πάρω Asus μητρική. Βρίσκω προσφορά αυτήν https://www.asus.com/Motherboards/ROG-Strix-X570-E-Gaming/ στο ισπανικό amazon, αλλά μήπως είναι too much για την χρήση που θέλω το pc;  άλλη εναλλακτική αυτή https://www.asus.com/Motherboards/PRIME-X570-PRO/

Το καλοκαίρι πως θα τα πάει όμως από θερμοκρασίες; Θα με ζαλίζει το ανεμιστηράκι της μητρικής; Υπάρχει κάπου μέτρηση db από τους ανεμιστήρες των x570 μητρικών;

Δύσκολη απόφαση η επιλογή της μητρικής τελικά για το build μου. x470 ή x570 chipset.

Κοίτα το μεγαλύτερο που έχω δει το chipset fan είναι 2500-3000 rpm, αλλά πήρα το pc τον Οκτώβρη και δεν έχω φάει καλοκαίρι στην μάπα. Η δικιά μου η asus ΔΕΝ έχει ρύθμιση για το chipset fan και νομίζω οι περισσότερες (αν όχι όλες) οι asus δεν έχουν. Μπορείς να πας σε msi unify/meg ace που είναι επίσης κορυφαίες mobo, έχουν το chipset λίγο πιο κάτω για να μη σκεπάζεται τόσο και έχουν και ρύθμιση για το chipset fan. Αλλιώς τράβα σε x470 και μη σε απασχολεί το θέμα.😁

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, aldon είπε

Αξίζει να "επενδύσει" κανείς σήμερα στην αγορά μιας x570 μόνο και μόνο για το future proof του PCie 4.0; Θα προβώ άμεσα στην αγορά των:

• AMD Ryzen 3800X
  • Ballistix Sport LT 64GB (16GB x 4) Memory Kit (DDR4, 3200MT / s, PC4-25600, CL16, Dual Rank x8, DIMM, 288-Pin)
  • 970 EVO Plus 500GB M.2 Internal NVMe SSD
  • 2 x Samsung Evo 1TB

Το pc θα είναι καθαρά για επαγγελματική χρήση και δεν θα παίζει παιχνίδια. Κάρτα γραφικών υπάρχει η Gigabyte GTX1050ti 4GB Gaming-G1.

Αν πάω στην x570, τότε έχει νόημα να δω και τον Corsair MP600 M.2.

Αφου το pc ειναι για καθαρα επαγγελματικη χρηση τοτε τσιμπας Ryzen 7 3700χ αντι για 3800x και την χρηματικη διαφορα την βαζεις και αγοραζεις 1tb Nvme.

Για 3700x δεν χρειαζεται να αγορασεις οχι μονο x570 μητρικη,αλλα και x470.

Καλυτερα για μενα να αγορασεις μια b450 μητρικη και τα χρηματα που γλυτωνεις να τα δωσεις σε μια καλη αεροψυξη αφου θες ησυχια.

• Like 3
Δημοσ.

εχε στο νου σου οτι σε x470 μητρικες αν βαλεις 2 nvme m2 ssds θα σου κοψει απο τα pcie lanes δεν ξερω τι χρηση θες να κανεις αλλα αν εχεις σκοπο να κανεις overclock παρε x570 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
59 λεπτά πριν, ilos είπε

Κοίτα το μεγαλύτερο που έχω δει το chipset fan είναι 2500-3000 rpm, αλλά πήρα το pc τον Οκτώβρη και δεν έχω φάει καλοκαίρι στην μάπα. Η δικιά μου η asus ΔΕΝ έχει ρύθμιση για το chipset fan και νομίζω οι περισσότερες (αν όχι όλες) οι asus δεν έχουν. Μπορείς να πας σε msi unify/meg ace που είναι επίσης κορυφαίες mobo, έχουν το chipset λίγο πιο κάτω για να μη σκεπάζεται τόσο και έχουν και ρύθμιση για το chipset fan. Αλλιώς τράβα σε x470 και μη σε απασχολεί το θέμα.😁

32 λεπτά πριν, Fulgore είπε

Αφου το pc ειναι για καθαρα επαγγελματικη χρηση τοτε τσιμπας Ryzen 7 3700χ αντι για 3800x και την χρηματικη διαφορα την βαζεις και αγοραζεις 1tb Nvme.

Για 3700x δεν χρειαζεται να αγορασεις οχι μονο x570 μητρικη,αλλα και x470.

Καλυτερα για μενα να αγορασεις μια b450 μητρικη και τα χρηματα που γλυτωνεις να τα δωσεις σε μια καλη αεροψυξη αφου θες ησυχια.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Τον 3800X τον βρίσκω φθηνότερα στο Amazon.es σε σύγκριση με τον 3700X. Λόγω επαγγελματικού ΑΦΜ, o 3800Χ που πωλείται απευθείας από το Amazon, μου βγαίνει 313 ευρώ, όταν ο 3700x μου βγαίνει στα 337 ευρώ (επειδή δεν πωλείται από το Amazon, αλλά από άλλον πωλητή).

Για την μητρική θα σας ακούσω και ξεχνάω την X570. Θα κοιτάξω και τις b450. Όσο για τον 1Tb Nvme, το έχω κοιτάξει και ίσως να τον επιλέξω και να αφαιρέσω έναν 860 Evo 1TB. Και πάλι ο χώρος που θα έχω θα είναι αρκετός. Αν χρειαστώ επιπλέον χώρο αργότερα, θα πάρω έναν ακόμη 860 Evo (ή ότι υπάρχει τότε στην αγορά).

Για την αερόψυξη έχω σκεφτεί να δουλέψω για λίγο καιρό την stock ψήκτρα του 3800X και να δω τον θόρυβο που παράγει, όπως και τις θερμοκρασίες. Αν με ενοχλεί, θα κινηθώ στην αγορά μιας Be Quiet Dark Rock Pro 4. Το κουτί που έχω είναι το Be Quiet Dark Base 700.

5 λεπτά πριν, kromozone είπε

εχε στο νου σου οτι σε x470 μητρικες αν βαλεις 2 nvme m2 ssds θα σου κοψει απο τα pcie lanes δεν ξερω τι χρηση θες να κανεις αλλα αν εχεις σκοπο να κανεις overclock παρε x570 

Overclock δεν θα κάνω στο συγκεκριμένο PC. Θα παραμείνει σε στοκ μορφή όπως αγοραστεί. Μιας που αναφέρθηκαν οι M.2, στην Asux X470 pro, (specs https://www.asus.com/us/Motherboards/PRIME-X470-PRO/specifications/ ) ο δεύτερος M.2 σε τι ταχύτητες θα παίζει; Από τα specs δεν καταλαβαίνω εάν παίζει σε PCie 2.0 ή σε 3.0 όπως η "κύρια" M.2 θύρα με την ψήκτρα. Κοινώς αν βάλω δύο 970 Evo και στις δύο M.2 θύρες, θα "τρέχουν" στις ίδιες ταχύτητες; 

Επεξ/σία από aldon
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, aldon είπε

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Τον 3800X τον βρίσκω φθηνότερα στο Amazon.es σε σύγκριση με τον 3700X. Λόγω επαγγελματικού ΑΦΜ, o 3800Χ που πωλείται απευθείας από το Amazon, μου βγαίνει 313 ευρώ, όταν ο 3700x μου βγαίνει στα 337 ευρώ (επειδή δεν πωλείται από το Amazon, αλλά από άλλον πωλητή).

Για την μητρική θα σας ακούσω και ξεχνάω την X570. Θα κοιτάξω και τις b450. Όσο για τον 1Tb Nvme, το έχω κοιτάξει και ίσως να τον επιλέξω και να αφαιρέσω έναν 860 Evo 1TB. Και πάλι ο χώρος που θα έχω θα είναι αρκετός. Αν χρειαστώ επιπλέον χώρο αργότερα, θα πάρω έναν ακόμη 860 Evo (ή ότι υπάρχει τότε στην αγορά).

Για την αερόψυξη έχω σκεφτεί να δουλέψω για λίγο καιρό την stock ψήκτρα του 3800X και να δω τον θόρυβο που παράγει. Αν με ενοχλεί, θα κινηθώ στην αγορά μιας Be Quiet Dark Rock Pro 4. Το κουτί που έχω είναι το Be Quiet Dark Base 700.

Overclock δεν θα κάνω στο συγκεκριμένο. Θα παραμείνει σε στοκ μορφή όπως αγοραστεί. Μιας που αναφέρθηκαν οι M.2, στην Asux X470 pro, (specs https://www.asus.com/us/Motherboards/PRIME-X470-PRO/specifications/ ) ο δεύτερος M.2 σε τι ταχύτητες θα παίζει; Από τα specs δεν καταλαβαίνω εάν παίζει σε PCie 2.0 ή σε 3.0 όπως η "κύρια" M.2 θύρα με την ψήκτρα. Κοινώς αν βάλω δύο 970 Evo και στις δύο M.2 θύρες, θα "τρέχουν" στις ίδιες ταχύτητες; 

oxi η μια θα τρεχει pcie 2

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, kromozone είπε

oxi η μια θα τρεχει pcie 2

Μπορούμε να υπολογίσουμε στο περίπου πόσο θα πέσει η ταχύτητα πχ. στον  970 Evo plus 500GB, που έχει Sequential Read 3.500 mb/s, Sequential Write 3.200 MB/s, Random Read 480.000 IOPS και Random Write 550.000 IOPS όταν είναι συνδεδεμένος σε PCIe 3.0.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, aldon είπε

Μπορούμε να υπολογίσουμε στο περίπου πόσο θα πέσει η ταχύτητα πχ. στον  970 Evo plus 500GB, που έχει Sequential Read 3.500 mb/s, Sequential Write 3.200 MB/s, Random Read 480.000 IOPS και Random Write 550.000 IOPS όταν είναι συνδεδεμένος σε PCIe 3.0.

H ταχύτητα ειναι σχετική. Tι δουλειες θα κανεις? Συνεχεις ή random εγγραφες? Απο ποιο μεσο θα μπορεις να του παρεχεις αυτες τις ταχυτητες? Δλδ αν μεταφερεις δεδομενα απο nvme σε sata, προφανως οι ταχυτητες θα περιοριζονται απο το sata interface σε πρωτη φαση, και μετα οταν τελειωσει το slc cache απο τις μνήμες.

Γενικα  ειναι καλυτερο να παρεις λιγους μεγαλους ssds και οχι πολλους μικρους. Αν παρεις πανω απο 1 nvme σε chipset εκτος χ570 θα σε περιοριζει και το uplink του chipset με το cpu που ειναι pcie 3.0 x4 . Επισης αν τα lanes μοιραζονται με sata ,κλπ, και γυρισει σε pcie 3.0x2  η ταχυτητα θα χει max 1600mb/s περιπου.

Ειδικα τα seq. writes που αναφερεις ειναι για πολυ λιγα gb μεχρι να τελειωσει η slc cache, και τα iops σε μεγαλα queue depths με πολλους workers που δεν προκειται ποτε να τα πιασεις. Αν σε ενδιαφερουν συνεχεις εγγραφες, δες τις παρακατω φωτο, οσο μικροτερα τα μοντελα τοσο γρηγοροτερα τελειωνει η slc cache

spacer.png

spacer.png

Γνωμη μου, αφου δεν θα κανεις και o/c παρε την πιο φθηνη χ570 που θα βρεις που χει τα features/slots  που χρειάζεσαι. Ειδικα αν πας σε πανω απο εναν nvme.

Επεξ/σία από EddieObscurant
  • Like 3
Δημοσ.
10 ώρες πριν, EddieObscurant είπε

H ταχύτητα ειναι σχετική. Tι δουλειες θα κανεις? Συνεχεις ή random εγγραφες? Απο ποιο μεσο θα μπορεις να του παρεχεις αυτες τις ταχυτητες? Δλδ αν μεταφερεις δεδομενα απο nvme σε sata, προφανως οι ταχυτητες θα περιοριζονται απο το sata interface σε πρωτη φαση, και μετα οταν τελειωσει το slc cache απο τις μνήμες.

Γενικα  ειναι καλυτερο να παρεις λιγους μεγαλους ssds και οχι πολλους μικρους. Αν παρεις πανω απο 1 nvme σε chipset εκτος χ570 θα σε περιοριζει και το uplink του chipset με το cpu που ειναι pcie 3.0 x4 . Επισης αν τα lanes μοιραζονται με sata ,κλπ, και γυρισει σε pcie 3.0x2  η ταχυτητα θα χει max 1600mb/s περιπου.

Ειδικα τα seq. writes που αναφερεις ειναι για πολυ λιγα gb μεχρι να τελειωσει η slc cache, και τα iops σε μεγαλα queue depths με πολλους workers που δεν προκειται ποτε να τα πιασεις. Αν σε ενδιαφερουν συνεχεις εγγραφες, δες τις παρακατω φωτο, οσο μικροτερα τα μοντελα τοσο γρηγοροτερα τελειωνει η slc cache

spacer.png

spacer.png

Γνωμη μου, αφου δεν θα κανεις και o/c παρε την πιο φθηνη χ570 που θα βρεις που χει τα features/slots  που χρειάζεσαι. Ειδικα αν πας σε πανω απο εναν nvme.

Για να καταλάβω.... εχω μια carbon x470 με 1 Χ m2 samsung 970 500gb, 1Χ patriot ssd 500gb + 1 WD purple 3TB και σκεπτόμουν την αγορά ενός ακομα M2 και συγκεκριμένα του corsair mp510 960GB. Θα έχω μείωση στις επιδώσεις? να μην το επιχειρήσω ?  να πάω καλύτερα στην αγορά ενός  ssd 1ΤΒ που είναι και 40-50 ευρώ φτηνότερος ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, georgedamp είπε

Για να καταλάβω.... εχω μια carbon x470 με 1 Χ m2 samsung 970 500gb, 1Χ patriot ssd 500gb + 1 WD purple 3TB και σκεπτόμουν την αγορά ενός ακομα M2 και συγκεκριμένα του corsair mp510 960GB. Θα έχω μείωση στις επιδώσεις? να μην το επιχειρήσω ?  να πάω καλύτερα στην αγορά ενός  ssd 1ΤΒ που είναι και 40-50 ευρώ φτηνότερος ?

Αν δεν κάνω λάθος όταν προσθέσεις Μ2 στο 2o slot θα χάσεις 1 sata και ένα pcie δες την φωτογραφία. 

X470 GAMING PRO - M2.jpg

Επεξ/σία από LIGHT1NG
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, georgedamp είπε

Διαβασε το manual της μητρικής σου για να δεις αν και ποιες θυρες απενεργοποιουνται ή μειωνονται τα lanes. Στη φωτο που χει πιο πανω ο lightn1ng το m2_2 slot που υποστηριζει pcie 2.0x4 ειναι ιδιο σε bandwidth με το pcie 3.0 x2 δλδ γυρω στα 1600-1800 mb/s

Aν δεν εχεις θεμα με τα lanes τοτε ο μονος περιοριστικος παραγοντας σε m2 που θα συνδεσεις στο chipset θα ειναι το uplink του chipset στη cpu που ειναι pcie 3.0 x4 στην χ470. Οποτε οταν χρησιμοποιεις πολλες συσκευες ταυτοχρονα (δεν μιλαω απλα να τις εχεις συνδεδεμενες αλλα να μεταφερεις δεδομενα εκεινη τη στιγμή) τοτε ολες οι συσκευες θα μοιραζονται τα 3600-3800mb/s που ειναι το effective bandwidth του pcie 3.0 x4.

• Like 1
Δημοσ.

Τελευταίο bios update στην msi x470 gaming plus πιάνω σε gaming 4250 με 4350 mhz. Με abba έπιανα 4400. Σε cinebench r20 4097mhz all core και abba 3900 all core. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, LIGHT1NG είπε

Αν δεν κάνω λάθος όταν προσθέσεις Μ2 στο 2o slot θα χάσεις 1 sata και ένα pcie δες την φωτογραφία. 

X470 GAMING PRO - M2.jpg

Χανει 1 SATA αν βάλει M2-SSD και κάνει disabled το PCI_E5 αν βάλει M2 PCIe SSD όχι και τα δύο. Για όσους έχουν X470 και θέλουν έξτρα NVME γρήγορο υπάρχει η λύση με M2 adapter και να κόψει 8 PCIe lanes απο την GPU. Πρακτικά ρίχνοντας την GPU απο x16 3.0 σε x8 3.0 χάνουμε 0-1% σε επιδόσεις.

Σε PCIe 2.0 x4 ο SSD σε seq read/write θα πιάνει κάπου 1800-2000MB/sec.

2 ώρες πριν, aldon είπε

Έχω διαβάσει το manual της Asus Prime X470 Pro (το manual σε PDF) και δεν βλέπω να αναφέρουν αν και ποιες SATA ports καταργούνται με την χρήση M.2 δίσκων. 

Καμία βοήθεια;

Το πρώτο M2 που είναι μέσω του επεργαστή είναι Gen3 X4 ή SATA δεν μοιράζεται με τίποτα. Tο 2ο M2 κάτω απο το Chipset μοιράζεται με κάποια απο τα PCIe Slots οπού αν βάλεις κάρτες επέκτασης μετά το σλότ δουλεύει μόνο με SATA M2 συσκευές.

*1.The PCIe x16_3 slot shares bandwidth with PCIe x1_1 and PCIe x1_3
*2 The M.2_2 socket shares PCIe clock with PCIe x1_1. When PCIe x1_1 or PCIe x1_3 is occupied, the M.2_2 socket can only support SATA mode.

Επεξ/σία από 50EuroUser
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...