Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους στο forum!

Είμαι νέος εδώ και θα ήθελα την βοήθειά σας - ειδικά αν είστε νομικοί - για ένα θέμα που έχει προβληματίσει έντονα το τελευταίο διάστημα.

Είμαι από 3/15 στο ενοίκιο, είχαμε υπογράψει συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη για 2 χρόνια το οποίο έληξε 3/17 - ξέρω πως βάση νόμου ένα συμβόλαιο για ενοικίαση έχει ισχύ για τουλάχιστον 3 χρόνια... πέρασαν και οι δύο ημερομηνίες χωρίς να ενοχλήσουμε ούτε εγώ και η γυναίκα μου την ιδιοκτήτρια αλλά ούτε αυτή εμάς για ανανέωση συμβολαίου.  Πέρυσι έμεινε έγκυος η γυναίκα μου και στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης της μας κάλεσε η ιδιοκτήτρια για να συζητήσουμε ανανέωση συμβολαίου με αύξηση +50€ (12/18).  Αφού την ενημέρωσα πως περιμένουμε μωρό (κάτι που γνώριζε), αρνήθηκα την πρότασή της γιατί αποφασίσαμε με την γυναίκα μου πως θα χρειαστούμε ένα μεγαλύτερο σπίτι άρα δεν μπήκαμε καν στην διαδικασία να συζητήσουμε την αύξηση.  Ζήτησα ένα εύλογο διάστημα (5 μήνες) για να βρω σπίτι λόγο του μωρού και εκείνη το δέχτηκε.

Στο διάστημα αυτό δυστυχώς έχασα τον πατέρα μου ξαφνικά (1/19) και λόγο σοβαρού προβλήματος υγείας της μητέρας μου - η οποία χειροτέρεψε απότομα μετά τον πατέρα μου - τρέχαμε σε νοσοκομεία για τους επόμενους μήνες με αποτέλεσμα να χάσω και την μητέρα μου τέλη 4/19.  Αφού λοιπόν έχασα και τους 2 γονείς μου άλλαξαν όλα τα δεδομένα μιας και συμφωνήσαμε με την αδερφή μου στα περιουσιακά και τελικά θα κληρονομήσω έγω το πατρικό μας σπίτι - αυτό το αποφασίσαμε τέλη 6/19 και είμαστε στην διαδικασία αποδοχής κληρονομίας.

Το σπίτι θέλει ανακαίνιση (για λειτουργικούς λόγους, λόγους ασφάλειας, και για ψυχολογικούς λόγους θέλω να μοιάζει με άλλο σπίτι) και αφού πάλι μας πήρε τηλέφωνο η ιδιοκτήτρια μέσα στον Ιούλιο - την ενημέρωσα πως έχει η κατάσταση και πως θα χρειαστώ άλλους περίπου 4 μήνες μέχρι να μπορεί να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση για να μπω στο σπίτι.

Η ίδια ζήτησε αύξηση και να υπογράψουμε σύμβαση μέχρι τέλος χρονιάς - κάτι που δεν θέλω να κάνω σε καμία περίπτωση γιατί 1) δεν θέλω να δεσμευτώ από χαρτί σε περίπτωση που φύγω πιο γρήγορα 2) φοβάμαι με την σύμβαση ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη ισχύ από το χρονικό διάστημα που περιγράφει (όπως ισχύει με το 1ο συμφωνητικό ενοικίου) 3) δεν θεωρώ πως το σπίτι αξίζει παραπάνω λεφτά

Τα τελευταία 4.5 χρόνια έχω πληρώσει πάντα το ενοίκιο στην ώρα του (μέσο web banking - έχω όλες τις αποδείξεις) - και κάποια στιγμή επειδή είχα παραπάνω μετρητά πάνω μου τις έδωσα μπροστά 7 ενοίκια.

Η ίδια ισχυρίζεται πως λόγο αυξημένης αξίας των σπιτιών προς ενοικίαση πως πλέον θα μπορούσε να βρει και με +170€ νέο ενοικιαστή (Airbnb effect) - για να ξέρετε το σπίτι είναι στα ανατολικά προάστια Αττικής... άρα δεν είναι τουριστική περιοχή.  Τα ενοίκια όντως έχουν ανέβει αλλά είχα βρει αξιόλογα σπίτια στην γύρω περιοχή όταν έριχνα ματιές στην χρυσή ευκαιρία.

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου - μπορεί να μου κάνει έξωση?  Και αν ναί πόσο γρήγορα?  Θα έχω προλάβει να έχω φύγει από το σπίτι?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

• Απαντ. 48
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ στη θέση σου θα της έδινα +50 ευρώ για όσους μήνες μείνεις μέσα (χωρίς νέο συμβόλαιο). Δεν μου φαίνεται ότι σου φέρθηκα άσχημα.

Επεξ/σία από Camal
  • Like 14
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λογικοτατη τη βρισκω την ιδιοκτητρια και ειλικρινα το οτι θελεις εσυ να αποχωρισεις για χ,ψ λογους οποτε γουσταρεις χωρις δεσμευση ειναι δικο σου προβλημα.Για εξωση κτλπ να απευθυνθεις σε δικηγορο/λογιστη.

Επεξ/σία από greengr21
  • Like 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή είναι και το μωρό στη μέση προσπάθησε να κερδίσεις όσο περισσότερο χρόνο γίνεται έχοντας την ιδιοκτήτρια ικανοποιημένη. Το άλλο σενάριο είναι να μείνεις κάπου αλλού και όταν ολοκληρωθεί το πατρικό να το νοικιάσεις για τουλάχιστον 3 χρόνια και μετά να πας να μείνεις.

Επεξ/σία από zx1234r
  • Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Camal είπε

Εγώ στη θέση σου θα της έδινα +50 ευρώ για όσους μήνες μείνεις μέσα (χωρίς νέο συμβόλαιο). Δεν μου φαίνεται ότι σου φέρθηκα άσχημα.

Είμαι διατεθημένος να το κάνω αύτο και λογικά έκει θα κινηθώ για μιά μέση λύση - απλά δεν θέλω να φτάσει στα άκρα γιατι το σπίτι δεν αξίζει παραπάνω χρήματα άσχετα με την φούσκα του Airbnb - ο τιμάρηθμός που βγάζει η Εθνική Τράπεζα που βάση αυτού γίνονται αυξήσεις/μειώσεις σε ενοίκια είναι στα επίπεδα του 0.5%

Άρα σε περίπτωση που μου ζητήσει ένα υπέρογκο πόσο και δεν συμφωνεί σε αυτή την πρόταση - τι μπορεί να μου κάνει?

6 λεπτά πριν, greengr21 είπε

Λογικοτατη τη βρισκω την ιδιοκτητρια και ειλικρινα το οτι θελεις εσυ να αποχωρισεις για χ,ψ λογους οποτε γουσταρεις χωρις δεσμευση ειναι δικο σου προβλημα.Για εξωση κτλπ να απευθηνθεις σε δικηγορο/λογιστη.

Δεν την βρίσκω και πολύ λογική να ζητάει ανανέωση ξαφνικά όταν η γυναίκα μου είναι 9 μήνες έγκυος - επίσης δεν είναι 'όποτε γουστάρω' όταν είχα να διαχειρηστώ 2 θανάτους, 3 μήνες σε νοσοκομεία και ξαφνικά το πατρικό που περναέι στα χέρια μου.

Ας έχεις λίγο κατανόηση πριν απαντήσεις....

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

εφοσον ηταν ενταξει μεχρι τωρα και σας εξυπηρετησε ηδη μια φορα, θα προτεινα και γω να δωσεις κατι παραπανω για τους λιγους μηνες, για να μη προκαλεσεις καταστασεις. και 100 που λεει ο λογος να δωσεις παραπανω για 2-3 μηνες οκ, παει στα γ@μησιατικα του καινουργιου σπιτιου, δε θα τα ξαναπληρωσεις

Επεξ/σία από duende
  • Like 1
Δημοσ.

σε 4 μήνες οχι πολλα αλλα μια ανακαίνηση -ειδικά εφόσον μπηκε ο νεκρος μήνας του αυγούστου- θα σε πάει κατα τον φλεβάρη...

Δώστης 100ευρω πανω για τους επόμενους εξι μήνες και μάλιστα τα πρωτα 2 νοικια στο χέρι. πες της φέυγω 1/1/2020 μέχρι τοτε θελω χρονο αλλα τον πληρωνω.

• Like 2
Δημοσ.

Δεν ξέρω ,αλλά μπορεί να φταίει και η ζέστη .Αυτο που εχω καταλάβει είναι ότι οι ενοικιαστές έχουν ένα πρόβλημα,άσχετο με το σπίτι,θέλουν να το «μεταβιβασουν” στον ιδιοκτήτη.

Μου έκαναν μείωση μισθού ,θα μου κανείς μείωση ενοικίου .Δεν περνάει με τίποτα η ιδέα να βρει σπίτι με φτηνότερο ενοικιο

Θα κάνω μια επέμβαση και θέλω να μου μειώσεις το ενοίκιο .Κοινως να συμμετέχεις και εσυ στα έξοδα της επέμβασης 

• Like 15
  • Thanks 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, cumulus είπε

Δεν ξέρω ,αλλά μπορεί να φταίει και η ζέστη .Αυτο που εχω καταλάβει είναι ότι οι ενοικιαστές έχουν ένα πρόβλημα,άσχετο με το σπίτι,θέλουν να το «μεταβιβασουν” στον ιδιοκτήτη.

Μου έκαναν μείωση μισθού ,θα μου κανείς μείωση ενοικίου .Δεν περνάει με τίποτα η ιδέα να βρει σπίτι με φτηνότερο ενοικιο

Θα κάνω μια επέμβαση και θέλω να μου μειώσεις το ενοίκιο .Κοινως να συμμετέχεις και εσυ στα έξοδα της επέμβασης 

Οχι θα παμε τα ενοικια με το τιμαριθμο της Εθνικης Τραπεζας το διαβασαμε και αυτο εδω μεσα.

• Like 3
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, aek211981 είπε

Είμαι διατεθημένος να το κάνω αύτο και λογικά έκει θα κινηθώ για μιά μέση λύση - απλά δεν θέλω να φτάσει στα άκρα γιατι το σπίτι δεν αξίζει παραπάνω χρήματα άσχετα με την φούσκα του Airbnb - ο τιμάρηθμός που βγάζει η Εθνική Τράπεζα που βάση αυτού γίνονται αυξήσεις/μειώσεις σε ενοίκια είναι στα επίπεδα του 0.5%

Άρα σε περίπτωση που μου ζητήσει ένα υπέρογκο πόσο και δεν συμφωνεί σε αυτή την πρόταση - τι μπορεί να μου κάνει?

Δεν την βρίσκω και πολύ λογική να ζητάει ανανέωση ξαφνικά όταν η γυναίκα μου είναι 9 μήνες έγκυος - επίσης δεν είναι 'όποτε γουστάρω' όταν είχα να διαχειρηστώ 2 θανάτους, 3 μήνες σε νοσοκομεία και ξαφνικά το πατρικό που περναέι στα χέρια μου.

Αγαπητέ φίλε καταρχάς συλληπητηρια Αλλά θέλεις να κανείς ακριβώς αυτό που έγραψα .Θελεις η ιδιοκτήτρια να μοιραστεί το πρόβλημα σου χάνοντας χρήματα .Σκεψου το ανάποδο να ήταν έγκυος να έχανε τους γονείς της και να σου έλεγε ότι γιαυτο το λόγο θα σου κάνει αύξηση.Θα το δεχόσουν ;Προσωπικά πριν 5 χρόνια έχασα μαμά και πεθερά μέσα σε 1 μήνα,όποτε ξέρω πως ειναι

5 λεπτά πριν, greengr21 είπε

Οχι θα παμε τα ενοικια με το τιμαριθμο της Εθνικης Τραπεζας το διαβασαμε και αυτο εδω μεσα.

Μάλλον σε άλλον ήθελες να κανείς παράθεση 

• Like 5
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, aek211981 είπε

Εγώ θα πρότεινα να αρχίσεις να αναλαμβάνεις τις υποχρεώσεις σου ως ενήλικας και να σταματήσεις να περιμένεις εξυπηρετήσεις από άλλους.

Η σύμβαση μίσθωσης ακινήτου που είχατε με την ιδοκτήτρια έχει παρέλθει εδώ και καιρό οπότε οποιαδήποτε λύση βρεθεί για επέκτασή του, έστω και βραχυπρόθεσμη, πρέπει να βρεί και τα δύο μέλη σύμφωνα.

Δεν είναι πρόβλημα της ιδιοκτήτριας που περίμενες μωρό, είναι δικό σου.

Δεν είναι πρόβλημα της ιδιοκτήτριας που οι δικοί σου είχαν θέματα υγείας, είναι δικό σου.

Δεν είναι πρόβλημα της ιδιοκτήτριας που θέλεις να ανακαινίσεις το νέο σπίτι, (μάντεψε...) είναι δικό σου.

Ήδη από τη στιγμή που αρνήθηκες αύξηση ενοικίου, η ιδιοκτήτρια πιστεύω είναι ήδη υπερβολικά ανεκτική που σας άφησε μέσα 5 μήνες με το παλιό ενοίκιο. Κάθε μήνα που σας έχει μέσα χάνει χρήματα, κι εσύ κοιτάς πως θα της την "φέρεις" ώστε να αναγκαστεί καταχρηστικά να σας έχει μέσα άλλους τόσους και να χάνει κι άλλα χρήματα.

Η λύση που σου πρότειναν είναι μονόδρομος, δώσε παραπάνω ενοίκιο για όσο χρόνο χρειαστείς και να λες κι ευχαριστώ που δεν έπεσες σε δύστροπη ιδιοκτήτρια που θα σε είχε βγάλει από τον πρώτο μήνα μετά την άρνηση του νέου ενοικίου. 

Και κάτι τελευταίο. Το πόσο αξίζει ή δεν αξίζει το ενοίκιο ενός σπιτιού δεν το καθορίζει ούτε ο τιμάριθμος, ούτε η προσωπική γνώμη του κάθε ενοικιαστή, το καθορίζει η αγορά. Επομένως από τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχεσαι πως τα ενοίκια στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν ανέβει, εκτός κι αν είναι όοοολα ξενοίκιαστα, προφανώς και η ιδιοκτήτρια έχει δίκιο που πιστεύει πως μπορεί να το νοικιάσει περισσότερο. 

• Like 15
  • Thanks 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτο το τοπικ, πραγματικα, με κανει να λυπαμαι τους ιδιοκτητες που νοικιαζουν τα διαμερισματα τους, με τις περιπτωσεις στις οποιες τυχαινουν.

1. Ζητας ανανεωση συμβασης απο τον ενοικιαστη αλλα αρνειται να υπογραψει.

2. Ζητας αυξηση μισθωματος καθως εχουν ανεβει τριγυρω στην περιοχη τα ενοικια, συμφωνει μαζι σου, αλλα και παλι αρνειται να δεχθει, ειτε αυξηση ενοικιου, ειτε ανανεωση συμβασης.

3. Αφου δε συμφωνειτε ουτε στο υψος του μισθωματος ουτε στην υπογραφη συμφωνητικου, του ζητας το αυτονοητο που προκυπτει, δηλαδη να φυγει, αλλα κι αυτο το αρνειται επικαλουμενος προσωπικους λογους. Κατσικωνεται στο διαμερισμα λοιπον για οσο χρονο γουσταει με οτι ενοικιο γουσταρει αυτος.

4. Δειχνεις καλη θεληση, κατανοεις τους προσωπικους λογους που επικαλειται, και του δινεις το χρονικο περιθωριο που σου ζητησε να ταχτοποιηθει και να φυγει απο το σπιτι (το οποιο δεν ειναι και μικρο-5 μηνες, δηλαδη κατα πολυ μεγαλυτερο απο το "ευλογο χρονικο διαστημα" που προβλεπεται σε τετοιες περιπτωσεις).

5. Με την ληξη του 5μηνου επικαλειται κι αλλους προσωπικους λογους για να παραμεινει κι αλλο στο διαμερισμα. Ξεροκαταπινεις αλλα παλι δειχνεις κατανοηση και καλη θεληση.

6. Στους επτά μηνες κατσικωματος πλεον,  σου ζηταει αλλο ενα 4μηνο (το συνολο 11) επικαλουμενος νεους προσωπικους λογους. Και βεβαιως ξερεις ηδη τι θα σου ζητησει και οταν παρελθει το 11μηνο, και τι θα επικαλεστει παλι.

7. Του ζητας και παλι αυτονοητο. Αφου 11 μηνες λεει οτι φευγει κι ακομα εκει ειναι αλλαζοντας καθε 2-3 μηνες τους προσωπικους λογους που επικαλειται για να μην φυγει, τοτε να υπογραφει συμβαση με νεο (αυξημενο) ενοικιο,  και παλι ομως αρνειται.

8. On top of that, σου πουλαει και πνευμα οτι ειναι καλος ενοικιαστης επειδη πληρωνει τα ενοικια στην ωρα τους και ψαχνεται και νομικα να μαθει μην τυχον και βρεις τροπο να τον απομακρυνεις απο το διαμερισμα πριν το αποφασισει ΑΥΤΟΣ (ενω το οτι δεν υπαρχει συμβαση σε ισχυ και οτι αρνειται να υπογραψει νεα, ουσιαστικα σημαινει οτι φευγει...χθες). Ολα αυτα για ενα διαμερισμα που σου ανηκει κι εχεις δικαιωμα να το εκμεταλλευτεις με οποιο νομιμο τροπο επιθυμεις. Κι ομως, ο ενοικιαστης αποφασιζει για σενα, γιατι μπορει. Και σου πουλαει και το πνευμα του, τυπου σου πληρωνω τα ενοικια, αραξε στα κυβικα σου...

Καλο κουραγιο στην ιδιοκτητρια που απο την περιγραφη του ts φαινεται και εξαιρετικος συγκαταβατικος ανθρωπος (αυτο ειναι που της κοστιζει ομως οπως αποδεικνυεται και στο παρον τοπικ, η καλοσυνη της...). Και αυτος ειναι και ο λογος που στον επομενο ενοικιαστη ενδεχομενως να φερθει σαν σκυλα, αλλα να τι γινεται οταν τον αλλο τον πας με το σεις και με το σας... Σε καβαλαει και σου ζηταει να του πεις κι ευχαριστω.

Επεξ/σία από BackFromHell
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, duende είπε

εφοσον ηταν ενταξει μεχρι τωρα και σας εξυπηρετησε ηδη μια φορα, θα προτεινα και γω να δωσεις κατι παραπανω για τους λιγους μηνες, για να μη προκαλεσεις καταστασεις. και 100 που λεει ο λογος να δωσεις παραπανω για 2-3 μηνες οκ, παει στα γ@μησιατικα του καινουργιου σπιτιου, δε θα τα ξαναπληρωσεις

Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε μου - κάτι τέτοιο θέλω να προτείνω να συμφωνήσουμε σε μία αύξηση  - αλλά φοβάμαι μην γυρίσει και μου πεί κάτι του στύλ δώσε μου 170€ και βάλε.... για αυτό ρωτάω τι μπορεί να μου κάνει νομικά (και πόσο χρόνο θα πάρει) σε περίπτωση που φτάσουμε στα άκρα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν δεν έχετε υπογράψει νέο συμβόλαιο και τα χρήματα τα παίρνει στο χέρι, ούτε εσύ μπορείς να αποδείξεις ούτε αυτή, και μπορεί άνετα να σου πει μετά δώσε μου κι άλλα, επαφίεται στο ήθος της. Νομικά δεν ξέρω τι θα γίνει

Επεξ/σία από Βασίλης_29
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε

σε 4 μήνες οχι πολλα αλλα μια ανακαίνηση -ειδικά εφόσον μπηκε ο νεκρος μήνας του αυγούστου- θα σε πάει κατα τον φλεβάρη...

Δώστης 100ευρω πανω για τους επόμενους εξι μήνες και μάλιστα τα πρωτα 2 νοικια στο χέρι. πες της φέυγω 1/1/2020 μέχρι τοτε θελω χρονο αλλα τον πληρωνω.

Το έχω αναθέσει σε γραφείο για να γίνει το άμεσότερο δυνατό  - το γραφείο μου είπε εντός του Νοέμβρη θα είναι έτοιμο.  Αν είχα εγώ την επήβλεψη για τα μαστόρια τότε σίγουρα θα πήγενε πολύ παραπάνω... 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...