Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους,

Μου άφησε η γιαγιά μου όταν απεβίωσε ένα σπιτάκι (40τμ) σε ισόγειο πολυκατοικίας σε περιοχή στη Στερεά Ελλάδα. 

Τώρα με το κτηματολόγιο που έφτιαξα τα χαρτιά και το Ε9 , είδα στα συμβόλαια ότι είναι περασμένο απο την αγορά του ώς αποθήκη. Μίλησα και με άλλους ιδιοκτήτες του ισογείου και είναι όλα περασμένα έτσι.

Το θέμα μου είναι ότι ενώ είχα πάει να το καθαρίσω , τσακώθηκα με έναν γείτονα για κάποιο πρόβλημα με τα κοινόχρηστα ( εγώ ήθελα να πληρώσω για τον καθαρισμό στις σκάλες αν και δεν τις χρησιμοποιώ επειδή είναι κοινόχρηστος χώρος , αυτός δεν ήθελε όμως) , και όταν του είπα ότι σύμφωνα με το καταστατικό (αν υπάρχει) οι σκάλες είναι κοινόχρηστες όποτε δεν έχει σημασία τι λέει αυτός.

Γύρισε εκείνη την στιγμή και μου είπε ότι το σπίτι μου είναι παράνομο επειδή είναι αποθήκη (δεν ξέρω πως γνώριζε ότι έχει δηλωθεί έστι , μάλλον απο κάποιον άλλο ιδιοκτήτη) και δεν έχω κανέναν δικαίωμα να μιλάω για κατασταστικά και κοινόχρηστους χώρους.

Επειδή την κυριακή θα κατέβω στο εξοχικό γιατί έχουμε συνέλευση , γνωρίζει κάποιος τι ισχύει στην περίπτωση μου? 

Για κάποιο λόγο χωρίς να έχω ενοχλήσει κανέναν άρχισα να δέχομαι πόλεμο , έμαθα επίσης ότι ο απο πάνω μου έσπασε την υδροροή που περνάει απο την βεράντα μου για να πλημμυρίσω λέει επείδη είμαι παράνομος.

Ό,τι έχει σχέση με χαρτιά και εφορίες τα έχω κάνει όλα, αλλά δεν γνωρίζω την διαφορά της Αποθήκης απο το διαμέρισμα και θέλω να είμαι προετοιμασμένος και να γνωρίζω τι δικαιώματα έχω

Ευχαριστώ πολύ

Επεξ/σία από tsofras
  • Απαντ. 105
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Θα πας σ'ενα μηχανικο να σου κανει αλλαγη χρησης, απο αποθηκη σε οικια (η απο βοηθητικο χωρο σε οικια, εξαρταται απο ποτε κατασκευαστηκε κλπ,θα στα πει ο μηχανικος). Ναι αν ο χωρος ειναι δηλωμενος ως αποθηκη και εσυ το χρησιμοποιεις ως οικια εισαι αυθαιρετος

καλο ειναι να εχεις καποια στοιχεια (πχ ΔΕΔΔΗΕ της περιοχης, ποτε πρωτο ηλεκτροδοτηθηκε ως οικια κλπ)

• Like 4
  • Thanks 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, fredd0 είπε

Θα πας σ'ενα μηχανικο να σου κανει αλλαγη χρησης, απο αποθηκη σε οικια (η απο βοηθητικο χωρο σε οικια, εξαρταται απο ποτε κατασκευαστηκε κλπ,θα στα πει ο μηχανικος). Ναι αν ο χωρος ειναι δηλωμενος ως αποθηκη και εσυ το χρησιμοποιεις ως οικια εισαι αυθαιρετος

καλο ειναι να εχεις καποια στοιχεια (πχ ΔΕΔΔΗΕ της περιοχης, ποτε πρωτο ηλεκτροδοτηθηκε ως οικια κλπ)

Ευχαριστώ πολύ , το σπίτι έχει κανονικά ρεύμα και τηλέφωνο απο το 1990 . Δεν ξέρω αν λέει κάτι αυτό. Η γειτόνισσα το γύρισε απο αποθήκη σε οικία και μου είπε ότι πλήρωσε περίπου 5000ε το οποίο θεωρώ αρκετά μεγάλο κόστος.

Οπότε θα ήθελα να ξέρω τι θεωρείται παράνομο επειδή είναι δηλωμένο ώς "Αποθήκη" .  Δηλαδή απαγορεύεται να μένω μέσα ? Έχει μία μικρή βεράντα , είναι νόμιμη ? Έχω κανονικά συμμετοχή στα κοινόχρηστα? Λόγο στην συνέλευση ?

Αν ήταν Αθήνα θα έβρισκα έναν μηχανικό για τις παραπάνω ερωτήσεις , επειδή είναι εκτός δεν γνωρίζω κάποιον απο εκεί

Δημοσ.

Πως ήταν αποθήκη και χρησιμοποιείται ως οικία; Έγινε αυθαίρετη αλλαγή χρήσης του ακινήτου μελλοντικά; Υπάρχει μέσα μπάνιο, παροχή νερού, κουζίνα κτλ; Αν θες να γλιτώσεις από πιθανά προβλήματα, γείτονες κτλ, πρέπει να ρωτήσεις μηχανικό όπως προαναφέρθηκε για να αλλάξει η χρήση σε κατοικία, οχι με το αζημίωτο φυσικά.

Για τα άλλα που αναφέρεις, όταν μιλάς με γείτονες δεν υπάρχει "αν υπάρχει καταστατικό", το καταστατικό πρέπει ήδη να υπάρχει και να το εχεις διαβάσει για να το επικαλείσαι, διαφορετικά ανατρέχεις σε πιθανή υπάρχουσα νομοθεσία που να μπορεί να σε καλύψει. Ο γείτονας γιατί αντέδρασε στο καθάρισμα της σκάλας και δεν ήθελε να πληρώσει; Παλαιότερα δεν πλήρωναν κοινόχρηστα; Δεν κάνατε ΓΣ να συμφωνήσετε τι θέλετε να γίνεται στο κτίριο που μένετε και τι οχι; 

Όσο για τον νταή γείτονα που έσπασε την υδρορροή, εγώ θα έκανα μήνυση κατά αγνώστου, ακόμα κι αν δεν αποδειχτεί ποιος την έσπασε, έτσι για να μην νομίζει οτι θα κάνει οτι θέλει και ο άλλος θα κάθεται με σταυρωμένα χέρια.

4 λεπτά πριν, tsofras είπε

Ευχαριστώ πολύ , το σπίτι έχει κανονικά ρεύμα και τηλέφωνο απο το 1990 . Δεν ξέρω αν λέει κάτι αυτό. Η γειτόνισσα το γύρισε απο αποθήκη σε οικία και μου είπε ότι πλήρωσε περίπου 5000ε το οποίο θεωρώ αρκετά μεγάλο κόστος.

Οπότε θα ήθελα να ξέρω τι θεωρείται παράνομο επειδή είναι δηλωμένο ώς "Αποθήκη" .  Δηλαδή απαγορεύεται να μένω μέσα ? Έχει μία μικρή βεράντα , είναι νόμιμη ? Έχω κανονικά συμμετοχή στα κοινόχρηστα? Λόγο στην συνέλευση ?

Αν ήταν Αθήνα θα έβρισκα έναν μηχανικό για τις παραπάνω ερωτήσεις , επειδή είναι εκτός δεν γνωρίζω κάποιον απο εκεί

Για 40τμ τα 5000 μου φαίνονται υπερβολικός αριθμός, σε κάθε περίπτωση ρώτα μηχανικό γιατί ούτε εγώ ξέρω.

Δεν απαγορεύεται να μένεις μέσα, αλλά αν στον χώρο έχουνε γίνει μελλοντικά τροποποιήσεις για να χρησιμοποιείται ως κατοικία όπως έγραψα έ υπάρχει θέμα, δεν μπορεί να είναι αποθήκη π.χ και να έχει κουζίνα, μπάνιο, αποχέτευση, γενικά υποδομή που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά ως κατοικία.

Για την συμμετοχή στα κοινόχρηστα έπρεπε να διαβάσεις το καταστατικό, εννοείται οτι θα έχεις συμμετοχή καθώς και λόγο στην ΓΣ ως ιδιοκτήτης, αν δεν τα ξέρεις όμως ψάξε το καταστατικό, αν δεν έχετε ακόμα πιο μπέρδεμα η κατάσταση, πρέπει να ανατρέξετε τι ορίζει ο ΑΚ.

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Βασίλης_29 είπε

Πως ήταν αποθήκη και χρησιμοποιείται ως οικία; Έγινε αυθαίρετη αλλαγή χρήσης του ακινήτου μελλοντικά; Υπάρχει μέσα μπάνιο, παροχή νερού, κουζίνα κτλ; Αν θες να γλιτώσεις από πιθανά προβλήματα, γείτονες κτλ, πρέπει να ρωτήσεις μηχανικό όπως προαναφέρθηκε για να αλλάξει η χρήση σε κατοικία, οχι με το αζημίωτο φυσικά.

Για τα άλλα που αναφέρεις, όταν μιλάς με γείτονες δεν υπάρχει "αν υπάρχει καταστατικό", το καταστατικό πρέπει ήδη να υπάρχει και να το εχεις διαβάσει για να το επικαλείσαι, διαφορετικά ανατρέχεις σε πιθανή υπάρχουσα νομοθεσία που να μπορεί να σε καλύψει. Ο γείτονας γιατί αντέδρασε στο καθάρισμα της σκάλας και δεν ήθελε να πληρώσει; Παλαιότερα δεν πλήρωναν κοινόχρηστα; Δεν κάνατε ΓΣ να συμφωνήσετε τι θέλετε να γίνεται στο κτίριο που μένετε και τι οχι; 

Όσο για τον νταή γείτονα που έσπασε την υδρορροή, εγώ θα έκανα μήνυση κατά αγνώστου, ακόμα κι αν δεν αποδειχτεί ποιος την έσπασε, έτσι για να μην νομίζει οτι θα κάνει οτι θέλει και ο άλλος θα κάθεται με σταυρωμένα χέρια.

Το συμβόλαιο που παρέλαβα απο την Γιαγιά γράφει Αποθήκη. Οπότε θεωρώ ότι δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης. Έχει μέσα κανονικά μπάνιο με νοτυζιέρα , ψυγείο , κουζίνα , τηλέφωνο και ρεύμα.

Ο γείτονας αντέδρασε γιατί η διαχειρίστρια έβαλε μία κοπέλα να καθαρίζει τις σκάλες με 10ε τον μήνα ( 0.50 λεπτά το διαμέρισμα) και επειδή με είδε πρώτη φορά νόμιζε ότι θα τον υποστηρίξω και θα πώ δεν δέχομαι να τα πληρώσω στα κοινόχρηστα. Όταν είπα ότι βεβαίως και δέχομαι άρχισε την επίθεση.

Τον νταή αν τον πετύχω θα του τα πώ ένα χεράκι , γιατί όταν με είδε την προηγούμενη φορά ( δεν ήξερα το συμβάν) ούτε που γύρισε να με κοιτάξει

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απλά μια διευκρίνιση, τι εννοείς το συμβόλαιο που μου άφησε η γιαγιά; Ρωτάω γιατί σε περίπτωση θανάτου, ο συμβολαιογράφος συντάσσει νέο συμβόλαιο, κληρονομιάς, συνήθως για τα στοιχεία του ακινήτου κοιτάει το παλαιό συμβόλαιο όταν πέρασε στην κατοχή του προηγούμενου ιδιοκτήτη, αλλά τώρα ενδέχεται να απαιτούνται και άλλα έγγραφα για την σύνταξη συμβολαίου αποδοχής κληρονομιάς. Δες και το Ε9 που έκανε η γιαγιά αν υπάρχει, δηλωνόταν ως αποθήκη ή κατοικία; Σε κάθε περίπτωση είναι παράνομο να δηλώνεται ή να φαίνεται ως αποθήκη οπουδήποτε.

Όσο για τον γείτονα, τι να πεις με τέτοιους γείτονες γίδια..... άκου εκεί επειδή δεν τον υποστήριξες, ας κάθεται ο άλλος να καθαρίζει τότε......

Επεξ/σία από Βασίλης_29
Επισκέπτης
Δημοσ.

@tsofras 5000 ήταν μια φυσιολογική τιμή. 

Βέβαια τσέκαρε και αυτό εδώ που είναι καινούριο μήπως και κανεις αλλαγή χρήσης τζάμπα. Όπως τα λες νομίζω γίνεται μιας και το σπίτι είναι έτοιμο και δε θα χρειαστεί κάποια εργασία

https://www.taxydromos.gr/m/m_article.php?id=274035

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Xacti είπε

@tsofras 5000 ήταν μια φυσιολογική τιμή. 

Βέβαια τσέκαρε και αυτό εδώ που είναι καινούριο μήπως και κανεις αλλαγή χρήσης τζάμπα. Όπως τα λες νομίζω γίνεται μιας και το σπίτι είναι έτοιμο και δε θα χρειαστεί κάποια εργασία

https://www.taxydromos.gr/m/m_article.php?id=274035

Το διάβασα πριν λίγο αυτό αλλά δεν κατάλαβα και πολλά είμαι τελείως άσχετος.

Τώρα αν οι 5.000ε είναι φυσιολογική τιμή δεν το γνωρίζω . Με 11.000ε έκανα ανακαίνιση το μισό μου σπίτι , 5.000ε για να αλλάξουν κάποια χαρτιά επειδή ο εργολάβος το είχε περάσει ώς αποθήκη και η Γιαγιά μου δεν το κοίταξε ποτέ δεν ξέρω αν αξίζουν ( καταλαβαίνεις τι εννοώ)

οκ δεν ζητάω να γίνει τσάμπα , να ήταν 1000ε να πώ να τα δώσω , αλλά 5.000ε είναι πολλά.

Επίσης δεν γνωρίζω που είμαι "παράνομος" αν το αφήσω ώς αποθήκη. Μπορώ να έχω κάποιο νομικό θέμα ? ( Γιατί παράνομος δεν θέλω να είμαι , αν είναι απλά να μην μπορώ να το μεταβιβάσω ή να έχω λόγο στις αποφάσεις είναι άλλο καπέλο)

Δημοσ.

@tsofras αν πραγματικά θες να ρισκάρεις από μελλοντικά πρόστιμα (ΕΝΦΙΑ κτλ) ,μέχρι και ξήλωμα συνέχισε να ποστάρεις εδώ....

Πηγαινε βρε άνθρωπε σε έναν μηχανικό & έναν λογιστή  ,δες το κόστος και αν θεωρείς ότι δε σε συμφέρει μην αποδέχεσαι την κληρονομιά του σπιτιού ή πούλα το σαν αποθήκη και τέλος .

• Like 2
Δημοσ.

Την κληρονομιά την έχει αποδεχτεί ήδη εξ' όσων κατανόησα. Αν πάει να το πουλήσει η διαδικασία θα κολλήσει στην έκδοση βεβαίωσης μηχανικού που ζητάνε όλοι οι συμβολαιογράφοι για μεταβιβάσεις, οπότε και πάλι θα το βρει μπροστά του το πρόβλημα. 

• Like 1
Δημοσ.
39 λεπτά πριν, korakios είπε

@tsofras αν πραγματικά θες να ρισκάρεις από μελλοντικά πρόστιμα (ΕΝΦΙΑ κτλ) ,μέχρι και ξήλωμα συνέχισε να ποστάρεις εδώ....

Πηγαινε βρε άνθρωπε σε έναν μηχανικό & έναν λογιστή  ,δες το κόστος και αν θεωρείς ότι δε σε συμφέρει μην αποδέχεσαι την κληρονομιά του σπιτιού ή πούλα το σαν αποθήκη και τέλος .

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έφτιαξα το ποστ για να γνωρίζω τι να περιμένω και πως πρέπει να κινηθώ.

Σε λογιστή πήγα πριν ένα μήνα και έφτιαξα ότι είχε σχέση με ενφια και κτηματολόγιο γιατί δεν είχε περάσει ποτέ και πλήρωσα και ότι πρόστιμο έβγαλε. Λόγω άγνοιας τα ρωτάω αυτά, θα πάω από εβδομάδα σε μηχανικό να ρωτήσω, απλά επειδή έχουμε την συνέλευση την Κυριακή είπα μήπως γνωρίζει κάποιος κάτι για να είμαι προετοιμασμενος

Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια

Υ.Γ. να το πουλήσω δεν θέλω γιατί και 5000€ να πάει με τόσα λεφτά εξοχικό δεν αγοράζεις οπότε θα τα δώσω , αλλά οικονομικά θα μπορώ σε 2 χρόνια να κάνω αυτή την κίνηση

Δημοσ.

Αυτο   ακριβως   το  προβλημα   το   αντιμετωπιζουν   χιλιαδες   ιδιοκτητες   λογω   κτηματολογιου  που   ναι   μεν  εχουν  κανονικο   σπιτι   απο   κτησεως   του   αλλα   πολεοδομικα   καταχωρημενο

ως  αποθηκη. Αμεση   και  επιβεβλημενη   η  αλλαγη   χρησης   με   μηχανικο.

Αν   ειναι   πριν  το   83   η  αδεια  το  κοστος   ειναι  πολυ   χαμηλο.

Αποδεικνυεται   στην  πολεοδομια   απο  τις   παροχες   δεκο. Ειδικα   το  τηλεφωνο.

Ηταν   μια   παγια   τακτικη   των   εργολαβων  εκεινα   τα   χρονια   για   να  βγουν   περισσοτερα   τα   τετραγωνικα.

ΠΧ   το   ιδιο   θεμα   αντιμετωπισα   προσφατα   με   πολυκατοικια   στην  κινετα   οπου   οι   τρεις   χαμηλοτεροι   οροφοι   απο  τους   συνολικα   εξι   ειναι   καταχωρημενοι  ως   αποθηκες.

Βεβαια   υπαρχει   νομιμο   καταστατικο   που   αποδιδει   κανονικα   τα   κοινοχρηστα.

Επισης   καλο   ειναι  να  δηλωθουν   τα   πραγματικα   τετραγωνικα   σε   τακτοποιηση   αλλα   και  δεη.

ΥΓ.Οι   αποδοχες   κληρονομιας   εγιναν   το  12-13    και  δεν   υπηρχε   απαιτηση    μηχανικου.

ΥΓ2. Οπωσδηποτε   μηχανικος. Επρεπε   μαλιστα   να  τακτοποιηθει    πριν   δηλωθει   στο  κτηματολογιο.

• Like 2
Δημοσ.

5000 ειναι λιγα αν υπολογισεις σε 40 χρονια ποσα λιγωτερα πληρασατε σε δημοτικα τελη / ενφια / εφορια / τεκμηρια / κοινοχρηστα / εισφορες κλπ...η αποθηκη χρεωνεται λιγωτερο σαν βοηθητικος χωρος. Ε δεν πρεπει να βγαλει και ο μηχανικος τον κοπο του?...μια χαρα ειναι τα 5000

• Confused 1
  • Sad 2
Δημοσ.
8 ώρες πριν, tsofras είπε

Γύρισε εκείνη την στιγμή και μου είπε ότι το σπίτι μου είναι παράνομο επειδή είναι αποθήκη (δεν ξέρω πως γνώριζε ότι έχει δηλωθεί έστι , μάλλον απο κάποιον άλλο ιδιοκτήτη) και δεν έχω κανέναν δικαίωμα να μιλάω για κατασταστικά και κοινόχρηστους χώρους.

Εδώ που τα λέμε, ένα δίκιο το έχει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...