Προς το περιεχόμενο

Ryzen 3xxx memory performance & tweaks

akoinonitos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

18 ώρες πριν, malakudi είπε

Τελικά πόσο κερδίζει κάποιος σε απόδοση από b-die που πάει 150-160 ευρώ σε σχέση με τα micron e-die στα 80 ευρώ; Τόσο αν μείνεις σε XMP και στις δύο όσο και αν κλοκάρεις σε λογικά πλαίσια; Σε real world usage σενάρια, όχι membench και AIDA.

Το βιντεο που εχω κανει με τις συγκρισεις με τις μνημες ουσιαστικα το περιλαμβανει. Πανω κατω, ιδια timings με τα CJR εχουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 25/7/2019 στις 11:14 ΜΜ, Thrylos7 είπε

on-topic λοιπον, στα 3800 ram παιζει 1:1 το infinity fabric? ειναι ελεγξιμο γενικα αυτο?

Ειχα διαβασει νομιζω οτι πανω απο 3733 γυριζει αυτοματα σε 1:2 ο διαιτετης...

Επισης, υπαρχει καποιο κερδος με το να πας σε 32gb (2x16) λογω double-sided dimms? (χανεις σε δυνατοτητα OC αλλα κατι ειχα δει για bank interleave που δινει ενα ~10%)

Πάνω από τα 3600MHz γυρνάει σε 1:2 στο αυτόματο. Μπορείς όμως να το βάλεις 1:1 με το χέρι και αν είναι σταθερό όλα οκ. Επίσης αναφέρεσαι στα "ranks" της μνήμης και όντως ισχύει. Όταν έχεις 4 ranks συνολικά στο σύστημα η μνήμη μπορεί να δίνει εντολές πιο γρήγορα, ώστε η cpu να τη περιμένει λιγότερο χρόνο. Έτσι ένα σύστημα με 32GB (2x16GB dual rank ή 4x8GB single rank)  θα έχει καλύτερες επιδόσεις από ένα ίδιο σύστημα με 2x8GB με single rank dimms. Είναι προτιμότερο να έχεις 2 στικάκια απ' ότι 4, καθώς η μητρική θα ζορίζεται λιγότερο και δεν θα γυρνάει το command rate σε 2T. Όλα τα πρόσφατα dimms των 8GB είναι όλα single rank. Μόνο τα παλιότερα σετάκια των 4x4GB δίνουν 4 ranks (για όσους θέλουν 16 GB) αλλά σιγά σιγά εξαφανίζονται και είναι και πιο ακριβά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ https://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-3000-best-memory-timings,6310-2.html

Παίδες, ξαναλέω ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε μεταξύ μας συγκρίσεις σε παιχνίδια, παρά μόνο να βλέπουμε πόσα FPS κερδίζουμε από XMP σε OC.
Ποια η πιθανότητα να βρεθούν αρκετά δείγματα ατόμων που έχουν ίδιο ακριβώς cpu και gpu ώστε να υπάρχει νόημα;
Πρέπει απλώς να βρούμε ένα bench που να τεστάρει πάνω κάτω αυτό που "θέλουν τα παιχνίδια". Κάτι που να είναι κοντά σε αυτό έστω.

Προσωπικά το DRAM calculator bench το ψιλοεμπιστεύομαι καθώς βλέπω να κάνει reflect τις αλλαγές στο AIDA.
πχ. έχω καλύτερο latency στο AIDA; θα έχω καλύτερο σκορ στο dram calc bench.
έχω καλύτερα speed read/write; Θα έχω πάλι καλύτερο σκορ στο darm calc bench κοκ.

Για την ιστορία παίζω με r3600 και pulse vega56.

2 λεπτά πριν, cmsvmylo είπε

Πάνω από τα 3600MHz γυρνάει σε 1:2 στο αυτόματο. Μπορείς όμως να το βάλεις 1:1 με το χέρι και αν είναι σταθερό όλα οκ. Επίσης αναφέρεσαι στα "ranks" της μνήμης και όντως ισχύει. Όταν έχεις 4 ranks συνολικά στο σύστημα η μνήμη μπορεί να δίνει εντολές πιο γρήγορα, ώστε η cpu να τη περιμένει λιγότερο χρόνο. Έτσι ένα σύστημα με 32GB (2x16GB dual rank ή 4x8GB single rank)  θα έχει καλύτερες επιδόσεις από ένα ίδιο σύστημα με 2x8GB με single rank dimms. Είναι προτιμότερο να έχεις 2 στικάκια απ' ότι 4, καθώς η μητρική θα ζορίζεται λιγότερο και δεν θα γυρνάει το command rate σε 2T. Όλα τα πρόσφατα dimms των 8GB είναι όλα single rank. Μόνο τα παλιότερα σετάκια των 4x4GB δίνουν 4 ranks (για όσους θέλουν 16 GB) αλλά σιγά σιγά εξαφανίζονται και είναι και πιο ακριβά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ https://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-3000-best-memory-timings,6310-2.html

Τα ίδια λέει και η AMD και αυτός είναι για μένα ένας ακόμα λόγος που πιστεύω ότι η πιο "σωστή" επιλογή είναι 2x16GB e-die dual rank στη τιμή των 2x8GB b-die single rank.

24 λεπτά πριν, Grisos είπε

Μη διαθεσιμες από Vision και το Techstore όσο έγραφα εξαφανίστηκε.😐

Δεν κοιτας και απο εξω μην βρεις τπτ? Αmazon ,caseking

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, malakudi είπε

Σε ότι αφορά τουλάχιστον την nvidia, θεωρώ πως τα αποτελέσματα του CPU Game στο SOTTR δεν είναι συγκρίσιμα.

Με 3600 CL14 fast preset τη RAM έπιασα σε CPU Game 123-223-166-129. Ρίχνοντας την ανάλυση σε 720p έπιασα  125-228-168-129 ενώ σε 1080p αλλά με τη GPU overclocked (+130 core/+750 ram) τα νούμερα του CPU Game έπεσαν σε 117-226-165-124 σε 1080p και 114-217-161-119 σε 720p (ενώ ανέβηκαν τα νούμερα σε GPU φυσικά)

Θα κάνω την ίδια δοκιμή με τη cpu locked στα 4ghz και επανέρχομαι.

Με 4GHz locked

1920x1080 120-223-163-126 Average FPS 127
1280x720 109-217-158-117 Average FPS 152

edit: η version είναι η 294 από steam, just for the record

Οπότε για μένα το CPU Game δεν είναι σοβαρό metric για συγκρίσεις, τουλάχιστο με nvidia κάρτα.

Επεξ/σία από malakudi

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ, ξαναλέω, είμαι της άποψης να κάνουμε αυτό που προτείνει ο @mpokwsths και να συγκρίνουμε μόνο τα δικά μας XMP με τα δικά μας OC profiles και να δούμε ο καθένας μας πόσα FPS κερδίζει.
Δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης με τον έξω κόσμο, είναι όμως μια ένδειξη για το συγκεκριμένο hardware το πόσο % βελτίωση είδε.

Έπειτα πρέπει να επικεντρωθούμε σε benchmarks. Προσωπικά το AIDA και το DRAM calculator μου αρέσουν και αυτά έχω σαν οδηγό, αλλά αν όντως καταφέρω καλύτερα FPS στο SOTTR με μικρότερη συχνότητα και πιο σφιχτά timings, κάτι που ακούγεται αρκετά και το έχω διαβάσει και αλλού, θα αναθεωρήσω.

Πρέπει να βρούμε ένα metric σε κάποιο benchmark που να κάνει reflect όσο το δυνατόν γίνεται το gaming performance.
Βέβαια το gaming performance με το overall perfomance είναι διαφορετικά πράματα. Καλύτερο gaming performance δε σημαίνει και καλύτερο overall performance.

Τα posts πρέπει να έχουν τη μορφή:

CPU: μοντέλο-ταχύτητα
GPU: μοντέλο-ταχύτητα
MEM: μάρκα-μοντέλο-ταχύτητα-timings
Screenshots: TM5 1usmus profile completed error free, Ryzen Master CPU + MEM, DRAM calculator, AIDA, SOTTR Highest 1080p (κανείς δεν αγόρασε b-dies για να παίζει 720p), Vsync OFF, TAA

Επεξ/σία από chocorello

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, malakudi είπε

Σε ότι αφορά τουλάχιστον την nvidia, θεωρώ πως τα αποτελέσματα του CPU Game στο SOTTR δεν είναι συγκρίσιμα.

Με 3600 CL14 fast preset τη RAM έπιασα σε CPU Game 123-223-166-129. Ρίχνοντας την ανάλυση σε 720p έπιασα  125-228-168-129 ενώ σε 1080p αλλά με τη GPU overclocked (+130 core/+750 ram) τα νούμερα του CPU Game έπεσαν σε 117-226-165-124 σε 1080p και 114-217-161-119 σε 720p (ενώ ανέβηκαν τα νούμερα σε GPU φυσικά)

Θα κάνω την ίδια δοκιμή με τη cpu locked στα 4ghz και επανέρχομαι.

1 ώρα πριν, mcrae13 είπε

Συμφωνώ, μόνο με ίδιες κάρτες έχει νόημα η σύγκριση. 

Μόνο σε 3900x φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Έχουν διάφορα παιχνίδια θέμα με τα πολλά threads του 3900x (χαμηλότερη απόδοση από 3700x, κτλ κτλ).

Και τέλος πάντων, έχουμε μερικούς με Turing κάρτες. Nickpoth, McRae. Ας κάνουν δύο runs το SOTTR. Ένα με στοκ ή ελαφρώς underclocked τις GPUs τους και ένα με καλό overclock (γύρω στο 10% απόδοση δεν παίρνουν όλες οι Turing; ) για να δούμε αν επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του malakudi.

Για να βγάλουμε άκρη επιτέλους.

27 λεπτά πριν, chocorello είπε

Προσωπικά το DRAM calculator bench το ψιλοεμπιστεύομαι καθώς βλέπω να κάνει reflect τις αλλαγές στο AIDA.
πχ. έχω καλύτερο latency στο AIDA; θα έχω καλύτερο σκορ στο dram calc bench.
έχω καλύτερα speed read/write; Θα έχω πάλι καλύτερο σκορ στο darm calc bench κοκ.

Εγώ το membench μετά από αυτά που είδα (3333C13 vs 3466C16) δεν το εμπιστεύομαι.

Και χρωστάς ένα screenshot από το SOTTR σε 1080p ή 720p (ίδια λογικά θα είναι τα CPU related) με Highest preset + ΤΑΑ

Κάνε το να πάει στα κομμάτια. 😁

Επεξ/σία από mpokwsths
  • Like 1

Μόλις τώρα, mpokwsths είπε

Και χρωστάς ένα screenshot από το SOTTR σε 1080p ή 720p (ίδια λογικά θα είναι τα CPU related) με Highest preset + ΤΑΑ

Κάνε το να πάει στα κομμάτια.

I know, θα το έκανα χθες με ακόμα πιο σφιχτά timings αλλά έφαγα error στο TM5 ξενέρωσα και πήγα για ύπνο.
Μόλις γυρίσω από τη δουλειά θα παίξω και θα ποστάρω :)

3 λεπτά πριν, mpokwsths είπε

Μόνο σε 3900x φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Έχουν διάφορα παιχνίδια θέμα με τα πολλά threads του 3900x (χαμηλότερη απόδοση από 3700x, κτλ κτλ).

Και τέλος πάντων, έχουμε μερικούς με Turing κάρτες. Nickpoth, McRae. Ας κάνουν δύο runs το SOTTR. Ένα με στοκ ή ελαφρώς underclocked τις GPUs τους και ένα με καλό overclock (γύρω στο 10% απόδοση δεν παίρνουν όλες οι Turing; ) για να δούμε αν επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του malakudi.

Για να βγάλουμε άκρη επιτέλους.

Εγώ το membench μετά από αυτά που είδα (3333C13 vs 3466C16) δεν το εμπιστεύομαι.

Κάνε το να πάει στα κομμάτια. 😁

Θα δοκιμάσω αργότερα (γιατί τώρα κάνω δουλειά στο pc) με 6 πυρήνες (το δεύτερο chiplet off)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό είναι το καθημερινό με τα 1.4V; Αν ναι σε φάγανε λάχανο οι άλλοι που θα παίξουν με τα 1,43 και 1,46V

😉

Επεξ/σία από mpokwsths

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...