mandragoraSCR Δημοσ. 2 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 2 Μαρτίου 2023 ειμαι σχεδον στην ιδια θεση με εσενα Η καλυτερη επιλογη για τη φαση που εισαι ειναι Lian Li DAN H2O + ΑΜ5 ASROCK B650e ή STRIX B650E + CM V750 SFX για intel b760 ουτε καν, οπως ακριβως το ειπες,, πεθαμενη πλατφορμα Για τις mini itx b650e και σε full atx να πηγαινες παλι 300+ θα εδινες Για τα τροφοδοτικα της coolermaster που λες υπαρχουν κανονικα στην αγορα Η πλατφορμα της amd am5 ειναι γενικα overprised
DEADLAZARUS Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 @Thrylos7 Όσον αφορά το t1, υπάρχει κι ακόμα ένα πρόβλημα: δεν στέλνουν το κουτί στην Ελλάδα. Η χώρα μας δεν είναι ανάμεσα στους shipping destinations. Δυστυχώς, το itx space αφορά λίγους κι οι εταιρείες κοπανάνε αλύπητα τα itx components. Η b650 της asrock είναι μια χαρά, αλλά όχι στα 300+ ευρώ. Αν πέσει στα 270-280, οκ, γιατί σου χρεώνουν (μεταξύ άλλων) τη δυνατότητα να βάλεις 2-3 επεξεργαστές πάνω (επί παραδείγματι, 7600x/7700-7800x 3d). Η b650i aorus ultra είναι στο ίδιο, πάνω-κάτω, επίπεδο με την asrock, αρκεί να βρεθεί διαθέσιμη σε κάποιο κατάστημα. Αφήνω τελευταία την MSI, γιατί και 5 rear usb ports (δεν αναφέρομαι στην type c) έχει (γιατί, ρε παιδιά, μόνο 5;) και φανάκι για τον nvme (έξτρα θόρυβος). Γενικά, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι θα πληρώσουμε παραπάνω λεφτά αν θέλουμε μια am5 mini itx mobo, γιατί το socket θα υποστηριχθεί από την AMD σε βάθος χρόνου. Τροφοδοτικό: έχει, νομίζω, κι ένα 750w η lian li, αλλά δεν το έχω ψάξει. Κουτιά: ψάξε το c4 sfx (έχει site) του Daniel Hansen (Dan Cases), το μεγαλύτερο αδελφάκι του a4 h2o. Μέσα Μαΐου θα είναι διαθέσιμο στο caseking.de, στα 200 περίπου ευρώ. Τέλη Ιουνίου αναμένεται και το ghost r1 (@17l περίπου) από τη Louqe. Στα 250 ευρώ αυτό.
Thrylos7 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 @DEADLAZARUS Δυστυχως και η Gigabyte φαινεται σαν την MSI οτι δεν εχει PCIE 5.0 . Αρνουμαι να παω στη νεα πλατφορμα χωρις ολες τις υποστηριξεις. Οχι οτι υπαρχει σημερα καρτα με 5.0 , ουτε οτι και οταν βγει θα κανει διαφορα αν την κουμπωσεις σε 4.0, απλα εχω OCD και (παρολο που στο παρελθον εχω αποδειχτει λαθος πολλακις) θελω να εχω την ψευδαισθηση οτι θα την κρατησω τη μητρικη χρονια. Με σημερινες τιμες παιρνεις τη Strix στα 320ε, δεν υπαρχει λογος στα ιδια λεφτ να ασχοληθεις με την Asrock. Τα οποια θεωρω πολλα βεβαια, ΟΚ η πλατφορμα ειναι ακριβη ακομα, αλλα παιρνεις το B650E σε ATX με 235ε (Riptide) που καταπινεται πιο ευκολα. Στις μνημες θελεις 125ε για "καλες" 32gb DDR5 που ΟΚ ειναι 50% πανω σε σχεση με τα 80ε που θες σε DDR4, αλλα σαν τελικη τιμη ειναι φτηνη για αυτο που παιρνεις και σε σχεση με τις τιμες των μνημων διαχρονικα, οποτε αυτα τα 45ε της διαφορας δε τα θεωρω αξια γκρινιας. Σε CPU θες 240ε για 7600Χ ή 340ε για 7700Χ τιμες που τις κρινω ΟΚ. Θα ηταν καλυτερα αν οι non-X δεν ειχαν τις ιδιες τιμες και μπορουσαν να ειναι ενα 40-50ε φτηνοτερα πχ, εκει θα τους διαλεγα ξεκαθαρα μιας και ταιριαζουν καλυτερα σε SFF, και ουτως η αλλως με OC γινονται σαν τους Χ. Εδω μια παρενθεση ειναι οτι λογω των νεων 3D μπορει και να βρεις και στα μεταχειρησμενα εναν 7600 ή 7700 σε καλη τιμη πρακτικα καινουριο. Το μεγαλο αγκαθι λοιπον για μενα ειναι η μητρικη. Σαν τελικη τιμη για ενα σετ με strix, hyperx 6000 ram και 7600X θες 680ε Για λογους συκρισης, σε AM4 μπορεις να φτιαξεις ενα πακετακι με τα 3 κομματια (mobo-cpu-ram) θες τα μισα λεφτα, 340ε (asrock B550, Ryzen 5600, Ripjaws 3600) , σχεδον οσο κοστιζει μονο η μητρικη στο ΑΜ5. Σε intel, στις μητρικες ειναι λιγο πιο ρευστα τα πραγματα, μπορεις να πας με strix 760 στα 220ε, μπορεις και με asrock 660 στα 130ε. Μνημες ειναι οι ιδιες στα 125ε, αλλα το αγκαθι ειναι ο cpu οπου θες τουλαχιστον 270ε για τον 13500 που ειναι ο πιο μικρος που να αξιζει κατα τη γνωμη μου και ειναι και κλειδωμενος. Μια πλατφορμα Intel μπορει να βγει λοιπον στα 620ε (με την 760 μητρικη) αλλα εχει το θεμα του τελειωμενου socket και των cpu που εχουν πολυ υψηλη καταναλωση και θερμοκρασιες για τα γουστα μου ειδικα για SFF. Αν μου δινανε τη Strix B650E εως 250ε νομιζω τα ειχα κλεισει και ξεμπερδευα
mandragoraSCR Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 αποψη μου, εφοσον δεν 'καιγεσαι', περιμενεις να πεσουν οι τιμες στην ΑΜ5 πλατφορμα. Ολα τα αλλα δεν αξιζουν Αν ήσουν χωρις pc και επρεπε να παρεις κατι τωρα, αναλογα το ποσο που διαθετεις βλεπεις και τις αλλες λυσεις
skritikos Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) Άποψη μου πας σε AM4 και ξεμπερδεύεις. Τι ακριβώς έγινε που βγήκανε τα AM5 ήδη; Έχασαν απόδοση τα AM4 με την κυκλοφορία των νέων; Ήμουν στο ίδιο δίλλημα για κουτιά, ITX vs mATX, κτλ. Πήγα σε NR200 και ITX AM4 στην χειρότερη περίοδο που οι τιμές ήταν ψηλά, φθινόπωρο 2021, και δεν το έχω μετανιώσει καθόλου. Με τις τωρινές τιμές στα ΑΜ4, μονόδρομος! Επεξ/σία 3 Μαρτίου 2023 από skritikos
Thrylos7 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 53 λεπτά πριν, mandragoraSCR είπε αποψη μου, εφοσον δεν 'καιγεσαι', περιμενεις να πεσουν οι τιμες στην ΑΜ5 πλατφορμα. Ολα τα αλλα δεν αξιζουν Αν ήσουν χωρις pc και επρεπε να παρεις κατι τωρα, αναλογα το ποσο που διαθετεις βλεπεις και τις αλλες λυσεις Δεν καιγομαι ειναι η αληθεια, απλα βρηκα καλη ευκαιρια και πηρα καρτα γραφικων, και αν δε στησω το υπολοιπο συστημα θα αναγκαστω να τη βαλω σε ATX sandy bridge 2600k 11 ετων και θα παει του bottleneck το καγκελο, τη λυπαμαι. (η καρτα ειναι μια εκ των 6750ΧΤ ή 3060ti , οποια αποφασισω να κρατησω)
mandragoraSCR Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 18 λεπτά πριν, Thrylos7 είπε Δεν καιγομαι ειναι η αληθεια, απλα βρηκα καλη ευκαιρια και πηρα καρτα γραφικων, και αν δε στησω το υπολοιπο συστημα θα αναγκαστω να τη βαλω σε ATX sandy bridge 2600k 11 ετων και θα παει του bottleneck το καγκελο, τη λυπαμαι. (η καρτα ειναι μια εκ των 6750ΧΤ ή 3060ti , οποια αποφασισω να κρατησω) Καταλαβα.... αρα αποσο καταλαβαινω δεν αλλαζεις συχνα hardware, αρα ενας λογος παραπανω να πας σε AM5. Αν τα εχεις τα χρηματα προχωρα η κανε λιγο ακομα υπομονη μηπως πεσουν οι τιμες στις B650E (οσο αντεξεις) αλλιως προχωρα στην αγορα Strix B650E itx (τωρα στο σκρουτζ εχει 314ε) + 7600Χ + τις ραμ που ειπες + CM sfx 750W 135e και εισαι αρχοντας!. αν κρατησες τον 2600κ τοσα χρονια αυτο θα σε καλυψει 10 χρονια και οποτε χρειαστει κουμπωνεις πανω οτι cpu θελεις
Thrylos7 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 13 λεπτά πριν, mandragoraSCR είπε Καταλαβα.... αρα αποσο καταλαβαινω δεν αλλαζεις συχνα hardware, αρα ενας λογος παραπανω να πας σε AM5. Αν τα εχεις τα χρηματα προχωρα η κανε λιγο ακομα υπομονη μηπως πεσουν οι τιμες στις B650E (οσο αντεξεις) αλλιως προχωρα στην αγορα Strix B650E itx (τωρα στο σκρουτζ εχει 314ε) + 7600Χ + τις ραμ που ειπες + CM sfx 750W 135e και εισαι αρχοντας!. αν κρατησες τον 2600κ τοσα χρονια αυτο θα σε καλυψει 10 χρονια και οποτε χρειαστει κουμπωνεις πανω οτι cpu θελεις Καλά δεν αλλάζω hardware κάθε δεκαετία, απλά ότι πήρα μετά από αυτόν 3-4 φορές έχει πουληθει και πάντα εμένα με αυτόν μέχρι να πάρω κάτι καινούριο. Μόνο που πριν 2 χρόνια έκανα παιδιά και έφτασα σε σημείο να μην ανοίγω καν το PC....οπότε ξέμειναν με τον 2600κ. Το στήσιμο του SFF είναι και μια απόπειρα να αλλάξει αυτό, αφού αν μπορώ να το μεταφέρω στο υπνοδωμάτιο μου όταν θέλω και στο σαλόνι επίσης σίγουρα θα κάνω πιο πολλή χρηση 1
PadPoet Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Ερώτηση προς τους SFFPC maniacs: Για καινούργιο mITX σύστημα που βασίζεται σε AM5 τι αερόψυχτρα προτείνετε; Ξέρω ότι πάει αναλόγως κουτιού αλλά μήπως θα είχε νόημα μια μικρή υδρόψυξη καλύτερα;
skritikos Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 15 λεπτά πριν, PadPoet είπε Ερώτηση προς τους SFFPC maniacs: Για καινούργιο mITX σύστημα που βασίζεται σε AM5 τι αερόψυχτρα προτείνετε; Ξέρω ότι πάει αναλόγως κουτιού αλλά μήπως θα είχε νόημα μια μικρή υδρόψυξη καλύτερα; Αυτή και μόνο αυτή (και την προηγούμενη της FUMA 2 σκέτο) https://www.scythe-eu.com/produkte/cpu-kuehler/fuma-2-rev-b.html 2
PadPoet Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 7 λεπτά πριν, skritikos είπε Αυτή και μόνο αυτή (και την προηγούμενη της FUMA 2 σκέτο) https://www.scythe-eu.com/produkte/cpu-kuehler/fuma-2-rev-b.html Όμορφη αλλά φαίνεται να είναι out of stock παντού. Skroutz και Amazon Γερμανικό που είδα δεν υπάρχει διαθέσιμη.
skritikos Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, PadPoet είπε Όμορφη αλλά φαίνεται να είναι out of stock παντού. Skroutz και Amazon Γερμανικό που είδα δεν υπάρχει διαθέσιμη. Εμφανίζεται στο Amazon.de για κάποια βράδια και ξεπουλάει πάλι αμέσως. Κι έγω έτσι την πήρα και μάλιστα σε τιμή χώμα για την ποιότητα της (50 ευρώ). Βέβαια με τόσες αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο, ποιος ξέρει πόσο την δίνουν τώρα όταν υπάρχει stock Επεξ/σία 6 Μαρτίου 2023 από skritikos 1
DEADLAZARUS Δημοσ. 8 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2023 Η Louqe είναι έτοιμη να περάσει στο production phase του r1, αλλά δεν βλέπω να μαθαίνει από τα λάθη της. Το κουτί τώρα φτάνει τα 17l+ (north of 17l), άρα πάνω από 17,5l total v. Όσο πάει και μεγαλώνει το άτιμο. Έχουν κολλήσει, επίσης, στη σύγκριση με το nr200. Κάθε φορά που ανακοινώνουν ότι το total v ανέβηκε, ρίχνουν κι ένα "σε κάθε περίπτωση, το κουτί είναι μικρότερο από το nr200", λες κι ο ανταγωνιστής τους πρέπει να είναι ένα κουτί του οποίου η τιμή είναι εξαιρετική, έρχεται από μια mainstream εταιρεία κι έχει 100% hardware compatibility. Βέβαια, μετά και την τελευταία αύξηση, το μότο άλλαξε. Το κουτί τώρα "still feels smaller and more compact than the NR200". Άφησαν, επίσης, να εννοηθεί πως το ghost s2 (διάδοχος του s1) ίσως δεν κυκλοφορήσει ποτέ, καθώς, μετά το r1, πρώτα θα ανανεώσουν το s1 (mk4 version), δίνοντας, λογικά, συμβατότητα με 3 slots κάρτες γραφικών, αποφασίζοντας αργότερα αν χρειάζεται να κυκλοφορήσουν και το s2. Άποψή μου: αν το s1 mk4 χωράει 3 slots κάρτες γραφικών, ποιος ο λόγος να βγάλουν το s2; Δεν θα κάνουν το παραμικρό ούτε έχει νόημα μια τέτοια κίνηση. Εδώ δεν ξέρω καλά-καλά αν θα βγάλουν το mk4 (έτσι λένε, αλλά και για το s1 είχαν πει ότι θα έβγαζαν ένα σωρό extras και τ' άφησαν όλα μετέωρα), ποιο s2 τώρα. Οπότε, το portfolio της εταιρείας θ' αποτελείται από τα: ghost s1/ghost r1/raw s1/ghost s1 mk4 (;). 2
Thrylos7 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2023 Κατα τη γνωμη μου δεν εχει νοημα να συζηταμε για ITX και πανω απο 15l ... Οποιος παει σε mITX το κανει για να φτιαξει κατι μικρο και πιθανως portable. Αν θες απλα κατι "μαζεμενο" σε σχεση με τα πραδοσιακα towers, θα πας στο mATX και δε θα πληρωσεις και το "φορο" του ITX σε ολα τα εξαρτηματα... Για παραδειγμα, αν θελω κατι απλα "μαζεμενο" θα πας σε ενα Jonsbo D30 που με τα 25 λιτρα του ειναι πολυ μικροτερο απο full ATX, αλλα παιρνει mATX , κανονικα PSUs, υδροψυξη, μεγαλες καρτες χωρις να μπλεκεις με risers και τα δειχνει και με ενα ομορφο παραθυρο. Και αν δε θες υδροψυξη, παντα υπαρχει και το SAMA IM01 στα 22l. Με benchmark το παραπανω, για να συζητησω για ITX πρεπει να εινα κατι στα μισα λιτρα για να πω οτι δινει οντως κατι παραπανω σε φορητοτητα και να αξιζει να μπλεξω και με τον προαναφερθεν φορο σε ολα τα κομματια. Αυτη ειναι η δικη μου λογικη. BTW στο amazon.co.uk εχει -43% στο NZXT H1 v2 και βγαινει 320ε τελικη με τελωνιο και μεταφορικα. Καλη τιμουλα αν αναλογιστεις οτι εχει μεσα και το 750αρι τροφοδοτικο και την 140μμ υδροψυξη. Δηλαδη σε ενα DAN A4 H2O (170ε) αν προσσθεσεις ενα Coolermaster V750 SFX (135ε) και ενα be quiet pure loop 240 (95ε) φτανεις το 400αρι. Πιεζει βεβαια και αυτο τα ορια του μεγεθους με 15.5 λιτρα....αλλα τουλαχιστον εχει πολυ μικρο footprint και ειναι ομορφο.
elpenor Δημοσ. 9 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2023 18 λεπτά πριν, Thrylos7 είπε Με benchmark το παραπανω, για να συζητησω για ITX πρεπει να εινα κατι στα μισα λιτρα για να πω οτι δινει οντως κατι παραπανω σε φορητοτητα και να αξιζει να μπλεξω και με τον προαναφερθεν φορο σε ολα τα κομματια. Αυτη ειναι η δικη μου λογικη. Δεν ξέρω αν πραγματικά είναι "φόρος", εγώ προτιμώ τις ITX από τις mATX γιατί έχουν καλύτερα VRM και RAM support και θεωρώ ότι αξίζουν τα παραπάνω χρήματα. Προτιμάω τα ITX για σαλόνι και χώρους που τα κουτιά θα μπουν σε έπιπλα. Για φορητότητα μόνο laptop 14inch.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα