Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ήταν 20 Ιουλίου του 1969 όταν γράφτηκε μία από τις πιο ιστορικές στιγμές της ανθρωπότητας, όταν ο πρώτος άνθρωπος πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης.

Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Neal Armstrong, κυβερνήτη της διαστημικής πτήσης Apollo 11, η οποία αποτελούνταν από δύο ακόμα αστροναύτες, τους Buzz Aldrin και Michael Collins, με τον πρώτο να ακολουθεί τον Armstrong 19 λεπτά μετά και να γίνεται ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε σε εξωγήινη επιφάνεια. Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν πατήσει στην επιφάνεια της Σελήνης, όλοι άνδρες και Αμερικανοί, μέλη αποστολών των διαστημικών πτήσεων Apollo που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 1969 έως τον Δεκέμβριο του 1972, με τις ΗΠΑ να είναι η μοναδική χώρα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Τέσσερις από αυτούς βρίσκονται ακόμα εν ζωή (συμπεριλαμβανομένου των Aldrin και Collins) ενώ ο Neil Armstrong απεβίωσε στις 25 Αυγούστου του 2012 σε ηλικία 82 ετών. 

Η αποστολή του Apollo 11 σίγουρα δεν ήταν εύκολη και αποτέλεσε επιστέγασμα μιας τεράστιας προσπάθειας χιλιάδων ανθρώπων, ενώ θεωρείται και η κορύφωση του «Ψυχρού πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης που έλαβε χώρα τη δεκαετία του 60. Άλλωστε ήταν το 1961 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, John F. Kennedy, έθετε τον μεγαλεπήβολο στόχο η χώρα του να είναι η πρώτη που θα καταφέρει «πριν το τέλος της δεκαετίας να φέρει έναν άνθρωπο στη Σελήνη και να τον επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη.» Στις 20 Ιουλίου του 1969, στις 20:18 (UTC), η σεληνάκατος Eagle ακούμπαγε με ασφάλεια την επιφάνεια της σελήνης με τον Armstrong έξι ώρες μετά να κάνει το πρώτo βήμα λέγοντας την κλασσική φράση «ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Τη στιγμή αυτή, την παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση 600 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γη ξεσπώντας σε πανηγυρισμούς.

Μαζί με τον Aldrin πέρασαν περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος όπου και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού το οποίο ακόμα και στις μέρες μας αναλύεται από τα εργαστήρια της NASA. Όση ώρα οι δύο αστροναύτες εκτελούσαν κατά γράμμα την αποστολή τους, το τρίτο μέλος της αποστολής, ο Michael Collins, οδηγούσε μόνος του το όχημα διακυβέρνησης Columbia σε σεληνιακή τροχιά μέχρι να επανέλθουν οι Armstrong και Aldrin 22 ώρες μετά. Όπως μας ενημερώνει η Wikipedia, οι δύο αστροναύτες «χρησιμοποίησαν το ανώτερο επίπεδο του Eagle για να απομακρυνθούν από την επιφάνεια της Σελήνης και να ενωθούν πάλι με τον Collins στο όχημα διακυβέρνησης.»

Η επιστροφή των τριών αστροναυτών πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου στον Ειρηνικό Ωκεανό, και στη συνέχεια τέθηκαν σε ολιγοήμερη καραντίνα. Λίγες ημέρες μετά ξεκίνησε μια παγκόσμια τουρνέ με χιλιάδες ή και εκατομμύρια κόσμου να πανηγυρίζουν μαζί τους το τεράστιο αυτό κατόρθωμα. Στις μέρες μας έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον επιστροφής στο φεγγάρι όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλες χώρες, με την ιδιωτική πρωτοβουλία να αφυπνίζει εκ νέου το ενδιαφέρον του κόσμου για το διάστημα. Στόχος της NASA είναι να καταφέρει να επιστρέψει στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το 2024 με το πρόγραμμα Artemis, το οποίο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον μία γυναίκα αστροναύτη.

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 165
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να δούμε με τα πολύ ποίο δυνατά τηλεσκόπια πχ το πάτημα στο φεγγάρι τα αποτυπώματα .. για μένα πήγαν με πολυ μεγάλο ρίσκο δούλεψαν 500.000 άτομα για αυτην τν αποστολή συνολικά ήταν θέμα  πολέμου για αυτό και πήραν αυτό το ρίσκο δεν υπάρχει λόγος να γίνει αποστολή πάλι με ανθρώπους όταν έχεις ρομπότ ... 

  • Confused 2
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

"Στόχος της NASA είναι να καταφέρει να επιστρέψει στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το 2024 με το πρόγραμμα Artemis, το οποίο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον μία γυναίκα αστροναύτη."

the-kitchen-is-that-way-♡cuntcakes♡-13411303.png
( το σχόλιο έχει χιουμοριστικο χαρακτήρα ) 

Επεξ/σία από Zengar Zombolt
  • Like 7
  • Sad 1
Δημοσ.

50 χρόνια μετά... Δεν άλλαξε κάτι, μόνο στο φεγγάρι πατήσαμε, βρε πως προχωρα η τεχνολογία, λεφτά να χουνε να τρώνε οι ερευνητές χαλάλι τους μωρέ. 

  • Like 2
  • Confused 1
  • Sad 2
Δημοσ.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πριν 50 χρόνια πάτησαν οι πρώτοι εξωγήινοι στο φεγγάρι; Η ποιο σωστά μάλλον, εξωσελήνιοι.

  • Like 3
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, foxgre είπε

Το ξέρεις ότι έχουν πατήσει 12 αστροναύτες στο φεγγαρι στο σύνολο μαζί με τον Buzz και τον  Armstrong έτσι;

Και ο Woody νομιζω..

Δημοσ.

Τώρα που το ξαναβλέπω ήταν δεν ήταν και τόσο καλή η παραγωγή,αααρε Κιούμπρικ πως ξέπεσες έτσι ..... B)

  • Like 6
  • Sad 1
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε

Ναι σωστά μόνο στη Σελήνη, αν εξαιρέσεις βέβαια τα ρομποτικά σκάφη στον Άρη, διαστημόπλοια στην Αφροδίτη, στον Κρόνο, στον Δία, στον Πλούτωνα, ανθρώπινη συσκευή έξω από το ηλιακό σύστημα, διαστημικά τηλεσκόπια με τα οποία έχουμε δει άλλα ηλιακά συστήματα ακόμη και μαύρη τρύπα και πολλά άλλα. Ναι αν εξαιρέσεις όλα αυτά, μόνο στη Σελήνη πατήσαμε..

Αυτο που σχολίασα αναφέρεται στον άνθρωπο και το που εχει ταξιδεψει, τα ρομποτακια και τα μη επανδρωμενα καλα κανουν και κατάφεραν τα όσα αναφερες αλλά το θέμα μου δεν είναι εκεί 🙄

  • Like 2
Επισκέπτης
Δημοσ.
Μόλις τώρα, trelaras52 είπε

Αυτο που σχολίασα αναφέρεται στον άνθρωπο και το που εχει ταξιδεψει, τα ρομποτακια και τα μη επανδρωμενα καλα κανουν και κατάφεραν τα όσα αναφερες αλλά το θέμα μου δεν είναι εκεί 🙄

Άνθρωπος: χρειάζεται νερό, τροφή, ύπνο, ξεκούραση, άρα περιορισμένη διάρκεια παραμονής στο διάστημα και αν κάτι πάει στραβά χάνεται ανθρώπινη ζωή

Ρομπότ: χρειάζεται μόνο ηλεκτρική ενέργεια, είναι over engineered οπότε και πολύ αξιόπιστο και μπορεί να ερευνήσει πολύ καλύτερα από τον άνθρωπο, πρακτικά απεριόριστη διάρκεια παραμονής στο διάστημα και αν συμβεί κάτι απλά χάνεται ένα ρομπότ.

Οπότε η λογική τι λέει; Ποιο από τα δύο στέλνεις στο διάστημα;

Δημοσ.

Ωραια. 50 χρόνια ΔΕΝ ξαναπατήσαμε. Ποτέ. (εσείς που αγαπάτε τα επίσημα στοιχεία και τις θέσφατες ενημερώσεις της Νασα...). ΟΚ. Γιατί ΔΕΝ? Κανείς δεν ξέρει. Δεν υπήρχε budget? Δεν υπήρχε τεχνογνωσία? Δεν ασχολιόταν κανείς? Βαριόταν? Δεν είχε ΚΑΝΕΝΑ ενδιαφέρον? Ηταν πανάκριβες (βλ. ασύμφορες οι αποστολές?)


Αναπάντητα ερωτήματα. Πήγαν κάπου, ωραία ήταν, καρφώθηκε και η Σημαία, πανηγυρισμοί, μπλα μπλα μπλα. "ενα μικρό βημα....." κλπ κλπ. Ενας (μα ένας!) να μην έχει βρεθεί, εδώ και μισό αιώνα, να ρωτήσει τους decision makers: Γιατί δεν ξαναπήγατε(-με) ?
 

Ξαφνικά λοιπόν, 50 χρόνια μετά, ναι. Ας ξαναπάμε. Δε βαριέσαι. Αλλωστε το γνωρίσαμε το υπόλοιπο Ηλιακό μας συστηματάκι. Δε βαριέσαι. Πάμε Σελήνη, που είναι και οικονομικά.


Δεν ξέρω παίδες (το δηλώνω), εμένα μου φαίνονται ολίγον-τι περίεργα τα ανωτέρω, ενώ θα μπορούσαν ίσως να έχουν ΑΠΛΕΣ απαντήσεις. Οποιος μπορεί με (μας) διαφωτίζει...

  • Like 12
  • Thanks 3
  • Confused 3
  • Sad 3
Δημοσ.

Τελικα μπορει ο ανθρωπος να περασει τις Van Hallen κ να φαει τη ραδιενεργεια μετα, η οχι? Αυτο ειναι το βασικο επιχειρημα οσων δεν πιστευουν στην προσεληνωση. Ξερει κανενας εδω να μας δωσει στοιχεια επ αυτου?

Προσωπικα πιστευω τον παππου αστροναυτη που εριξε την μπουνια σε κεινον τον "ντοκιμαντεριστα" που πηγε να τον ρωτησει γιατι κοροιδευει τον κοσμο ενω δεν πηγε πραγματικα στο φεγγαρι. Μαγκας ο γερος!! 

Αλλα επειδη μια μπουνια δεν ειναι πραγματικο επιχειρημα (ασχετα αν με ευχαριστει- οπως η μπατσα στην Κανελη ΛΟΛ!!!), ξερει καποιος καμια λεπτομερια επι του ζητηματος να μας διαφωτισει περεταιρω?

  • Like 3
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...