Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εκτός και αν δεν χρησιμοποιείτε κάποιο από τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram, το πιθανότερο είναι να έχετε δει την φωτογραφία κάποιου φίλου ή κάποιου που ακολουθείτε που έκανε βουτιά στον χρόνο τρεις ή τέσσερις δεκαετίες μετά, και μάλιστα με αρκετά ρεαλιστικά αποτελέσματα.

Η δημοφιλής εφαρμογή FaceApp δίνει την δυνατότητα στους χρήστες της να αλλάζουν τις εκφράσεις του προσώπου τους, την εμφάνιση τους ή την ηλικία τους. Όμως παράλληλα, οι χρήστες της εφαρμογής δίνουν στο FaceApp την ισχύ να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες τους –και τα ονόματα τους- για οποιονδήποτε λόγο επιθυμεί, και για όσο το επιθυμεί.

Περισσότεροι από 150 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κατεβάσει το FaceApp από το Google Play και το App Store της Apple, ενώ στο δεύτερο είναι η νούμερο ένα εφαρμογή σε 121 χώρες σύμφωνα με το App Annie. Ενώ σύμφωνα με τους όρους χρήσης του FaceApp, οι χρήστες εξακολουθούν να έχουν υπό την ιδιοκτησία τους το δικό τους «περιεχόμενο χρήστη» (π.χ το πρόσωπο), εντούτοις η εταιρεία κατέχει την αμετάκλητη, «royalty-free» (δεν απαιτείται να πληρώσει δικαιώματα χρήσης) και χωρίς χρονικό όριο άδεια να κάνει οτιδήποτε επιθυμεί με αυτό το «περιεχόμενο χρήστη». Διαβάστε λίγο προσεκτικά τους όρους χρήσης:

«Παρέχετε στο FaceApp μία χωρίς χρονικό όριο, αμετάκλητη, μη αποκλειστική, χωρίς δικαιώματα, παγκόσμια, πλήρως πληρωμένη άδεια χρήσης, αναπαραγωγής, τροποποίησης, προσαρμογής, δημοσίευσης, μετάφρασης, διανομής, δημόσιας εκτέλεσης, εμφάνισης και δημιουργίας παραγώγων έργων του περιεχομένου σας καθώς και οποιοδήποτε όνομα, όνομα χρήστη και των παρεμφερών του που παρέχεται σε σχέση με το Περιεχόμενο Χρήστη σας σε όλες τις μορφές και τα κανάλια των μέσων που είναι πλέον γνωστά ή θα αναπτυχθούν μελλοντικά, χωρίς την απαίτηση αποζημίωσης από εσάς. Όταν δημοσιεύετε ή με άλλο τρόπο μοιράζεστε το Περιεχόμενο Χρήστη στις υπηρεσίες μας  ή μέσω των υπηρεσιών μας, κατανοείτε ότι το Περιεχόμενο Χρήστη σας και οποιεσδήποτε σχετικές πληροφορίες (όπως το όνομα χρήστη σας, η τοποθεσία ή η φωτογραφία του προφίλ σας) θα είναι ορατά δημοσίως».

Τα παραπάνω, μπορεί να μην σας μοιάζουν και ιδιαίτερα επικίνδυνα, άλλωστε το πιθανότερο είναι η φωτογραφία (ή οι φωτογραφίες) σας να παραμείνει σε κάποιον διακομιστή της Amazon (το app χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες cloud της Amazon, AWS) στην Αμερική ή ενδεχομένως στην Ευρώπη, ωστόσο το FaceApp μπορεί να κάνει πια οτιδήποτε θέλει με αυτή.  Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι η Ρωσική μητρική εταιρεία, Wireless Labs, πρόκειται να δώσει την φωτογραφία σας στις Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, όμως ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες συνέπειες σύμφωνα με τον Peter Kostadinov της ιστοσελίδας PhoneArena: «Μπορεί να καταλήξετε σε κάποια διαφημιστική πινακίδα στην Μόσχα, ωστόσο το πιθανότερο είναι το πρόσωπο σας να καταλήξει να εκπαιδεύει κάποιον αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης αναγνώρισης προσώπου» έγραψε πρόσφατα ο Peter Kostadinov.

Αν έχει ή όχι σημασία για εσάς, αυτό είναι δική σας απόφαση. Όμως αυτό που μάθαμε τα τελευταία χρόνια από διάφορες δημοφιλείς εφαρμογές στο Facebook ή στο Instagram (π.χ σκάνδαλο Cambridge Analytica) είναι ότι τα δεδομένα που συλλέγονται δεν χρησιμοποιούνται πάντα για τους λόγους που υποθέτουμε. Και επίσης πως τα δεδομένα που συλλέγονται αποθηκεύονται προστατευμένα και πως είναι ιδιωτικά και ασφαλή. Μόλις κάτι ανεβαίνει στο cloud, στην πραγματικότητα έχετε χάσει τον έλεγχο του, ανεξάρτητα αν έχετε παραχωρήσει ή όχι την νόμιμη άδεια του περιεχομένου σας.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις εφαρμογών είναι απαραίτητο να εξακριβώνετε ότι η επεξεργασία των φωτογραφιών σας πραγματοποιείτε τοπικά, στο κινητό σας, και όχι σε κάποιον απομακρυσμένο διακομιστή στο cloud. Και είναι καλό να ανησυχείτε ή να είστε δύσπιστοι αν κάποια εφαρμογή ζητήσει άδεια σε προσωπικά δεδομένα σας ή στο ψηφιακό περιεχόμενο σας. Ο Rob La Gesse, πρώην διευθυντής στην Rackspace είπε πρόσφατα: «Για να λειτουργήσει κανονικά το FaceApp, θα πρέπει να του παραχωρήσετε άδεια πρόσβασης στις φωτογραφίες σας – σε ΟΛΕΣ τους. Όμως επιπλέον αποκτά πρόσβαση και στην Siri και στο Search… και επίσης έχει το δικαίωμα να ανανεώνεται στο παρασκήνιο, οπότε ακόμα και όταν δεν το χρησιμοποιείτε, σας χρησιμοποιεί εκείνο».

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο σήμερα μία εφαρμογή να κάνει κάτι κακό, ύποπτο ή σκοτεινό για να σας κάνει περισσότερο δύσπιστους, περισσότερο προσεκτικούς και επιφυλακτικούς που ζητάει τόσα πολλά δικαιώματα και τέτοιας έκτασης πρόσβαση στην πλέον προσωπική σας συσκευή. 

Forbes

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, adi32 είπε

Αυτη η εφαρμογη υπαρχει αρκετα χρονια 

Δεν ξερω γιατι την ανακαλυψαν ολοι πριν 10 μερες 

Και μεις με ενα φίλο μου ειχαμε φαει αυτο το κολλημα που υπαρχει τωρα πριν 2-3 χρονια.Αλλα τωρα εχει βελτιωθεί αποτομα το app!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωχου μας τα πρηξατε και με αυτο. Ε ας τις εχουν. Ωχου τι θα δουν ποια? 2 φωτο με μαγιο την κοπελα μου και 5 φωτογραφιες που τρωμε η ειμαστε βολτα. Ας με κανουν και διαφημιση! Μαγκια μου! Αν θες ανωνυμια στο internet και προσωπικα δεδομενα η μονη λυση ειναι να καταργησεις τον υπολογιστη και το internet. Εχω πολυ σοβαροτερα πραγματα να σκαω στην καθημερινοτητα μου.

Επεξ/σία από George.Ember
  • Like 23
  • Thanks 3
  • Confused 14
  • Sad 9
Δημοσ.
2 minutes ago, Eλληνας said:

Ανήκω στα άτομα που δεν το έχουν χρησιμοποίηση

Να μαζευτούμε όσοι δεν το χρησιμοποιήσαμε να δούμε αν γεμίζουμε ταξί

  • Like 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δηλαδή τώρα άρχισε να φοβάται ο κόσμος εδώ και 20 χρόνια θα φακελωνωμαστε στα social media και στα δίκτυα τηλεφώνων. Και είχαν εναν μεγαλο κνησμό οι 0ρχεις μου

Επεξ/σία από Gparion
  • Thanks 3
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Kostasspil είπε

Να μαζευτούμε όσοι δεν το χρησιμοποιήσαμε να δούμε αν γεμίζουμε ταξί

μολις το γεμισαμε το ταξι. δεν εχω ουτε φεισμπουκ ουτε εχω φασεαππ😁

Δημοσ.

Ενώ στο FB - instagram - Μsqrd - face.com κτλ που ανεβάζετε μέχρι και του κώλους σας όταν στέλνετε μηνύματα και ανεβάζετε φώτο προφίλ δεν σας πείραξε... το ότι η εφαρμογή συνεργάζεται με την google για  την αποθήκευση των δεδομένων τους το παραβλέπετε, το ότι στους όρους χρήσης (ναι τους διάβασα) αναφέρεται το 99,99%  των ίδιων ακριβώς πραγμάτων όπως και στα υπόλοιπα προγράμματα και αυτό για να είναι όπως και οι υπόλοιποι δημιουργοί προγραμμάτων καλυμμένοι νομικά από χαζούς χρήστες και παραθυράκια που υπάρχουν απλά το ξεχνάτε. ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΡΩΣΣΙΚΟ και οι κακοί Ρώσσοι θέλουν την φάτσα σας για το αρχείο τους λες και είναι δύσκολο να βρούνε φάτσες αλλού αν είναι σε θέση να φτιάξουν τέτοια εφαρμογή εκεί θα κολλήσουν που θα βρούνε φάτσες για το αρχείο... 

 

ΡΕ ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΧΟΡΤΟ ΑΜΑΣΗΤΟ 
Ε - Λ - Ε - Ο - Σ

 

  • Like 12
Δημοσ.

γενικα οταν γινει κατι γνωστο και το χρησιμοποιουν εκατομμυρια κοσμος παντα θα υπαρχει κατι να πουν να τραβηξουν την προσοχη του κοσμου!!!

 

 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...