Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα.

Μιας και οι εποχες ειναι δυσκολες και δεν περισσευουν χρηματα, θα ηθελα τη βοηθεια σας σχετικα με την εγκατασταση ενος κλιματιστικου (Aux 12αρι ινβερτερ, R32).
Εχω τοποθετησει την εσωτερικη και εξωτερικη μοναδα, εχω κανει την τρυπα στον τοιχο για τις σωληνωσεις και μενει τωρα η αγορα σωληνων και υλικων και η κατασκευη της αντλιας κενου απο μοτερ ψυγειου που εχω στη διαθεση μου. Τυχαινει να εχω εκχειλωτικο σωληνων, αλλα μου λειπει το δυναμοκλειδο, το οποιο ομως ειναι ενα θεμα που λυνεται με αλλο τροπο.

Εχω ομως ορισμενες αποριες.

1. Ψαχνω καμποσες μερες τωρα, ωστε να βγαλω μια ακρη σχετικα με το ελαχιστο μηκος σωληνων που χρειαζεται, για να μη ζοριζεται ο συμπιεστης και να αποδιδει καλυτερα. Ρωτησα 2 ψυκτικους σχετικα με το ποσο πρεπει να ειναι το ελαχιστο μηκος και ο ενας ειπε "ε κανα 2 μετρα μωρε" και ο αλλος οταν του ειπα οτι διαβαζω για ελαχιστο μηκος 3 μετρα μου λεει "ποιος στα λεει αυτα, δεν ισχυουν"..  Απ τα μπολικα manuals που κατεβασα και εριξα μια ματια, καποιες εταιρειες λενε 3 μετρα, ενω αλλες δεν αναφερουν καν για ελαχιστο μηκος. Το manual του κλιματιστικου που εχω δεν αναφερει τιποτα, οποτε ποσα μετρα σωληνων να παρω τελικα? Η μοναδα μπορει να μπει και ακριβως απο πισω απ την εσωτερικη, αλλα και πιο μακρια, οποτε δε μας περιοριζει αυτο.

2. Διαβασα οτι αν βαλεις μακρυτερο σωληνα, μπορεις να τον κουλουριασεις στο πισω μερος του κλιματιστικου ή καποιοι λενε οτι πρεπει να γινει αυτη η κουλουρα για καποιο λογο. Αλλοι λενε οτι δεν κανει να κουλουριαζεις τους σωληνες γιατι μενει το λαδι κατω και δε μπορει να γινει σωστη λιπανση του συμπιεστη. Αλλοι λενε οτι ετσι δυσκολευεται το φρεον να φτασει στον προορισμο του, με αποτελεσμα να εχει απωλειες. Δεν ειδα σε κανενα manual να αναφερει κουλουριασμα των σωληνων. Τελικα τι ειναι σωστο σχετικα με το θεμα αυτο?

3. Το αλλο που δε μπορω να βρω μια στανταρ πληροφορια ειναι οτι αναφερεται σε πολλα manuals αλλα και στο δικο του, η εφαρμογη ψυκτικου λαδιου στο στομιο της εκχειλωσης του σωληνα πριν την εφαρμογη στο ρακορ, για να σφιξει σωστα και να μην εχει διαρροες. Διαβασα οτι δεν κανει να βαλεις οτι να 'ναι, πρεπει να ειναι συμβατο με το R32, αλλιως μπορει να προκληθει ζημια αν ερθει σε επαφη με το φρεον. Τι λαδι πρεπει να βαλω εκει?

4. Για την αντλια κενου, διαβασα οτι πρεπει να υπαρχει βαλβιδα ανεπίστροφης. Θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει βαλβιδα που ειναι για παροχη συμπιεσμενου αερα οπως αυτη εδω? https://www.airblock.gr/pneumatika-sustimata/parelkomena-valvidon-aeros/valvida-antepistrofis.html

5. Για την αντλια κενου, αντι να παρω μανομετρο χαμηλης πιεσης, μιας και δε θα χρειαστει να μετρησω την πιεση του φρεον λογικα, μηπως να προτιμησω ενα απλο μανομετρο κενου που ειναι και πιο οικονομικο αλλα και μεγαλυτερης αναλυσης του κενου, οπως αυτο εδω? https://www.airblock.gr/kenometro-f-40-katheto-1-8-aplo.html

Επεξ/σία από Giannisppos
Ορθογραφικα λαθη.
  • Απαντ. 74
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Αυτό που περιγράφεις παραπάνω είναι για εγκατάσταση ενός κλιματιστικού;

Ναι, μια μοναδα θελω να βαλω στο εξοχικο μου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Και γιατί δεν βάζεις κάποιον επαγγελματία να το κάνει;Είναι τόσα που μπορεί να πάνε στραβά ...........

Ενας λογος ειναι επειδη δεν εμπιστευομαι τους επαγγελματιες του ειδους πλεον. Αλλος λογος ειναι οτι ζητανε 80+ ευρω.
Επισης εφοσον πιανουν τα χερια μου, γιατι να μη το κανω μονος μου, αφου και πιο οικονομικα θα μου ρθει και θα ξερω οτι εγκατασταθηκε σωστα.

3 λεπτά πριν, slr είπε

Το ξέρεις ότι θα χάσεις την εγγύηση αν το βάλεις μόνος σου φαντάζομαι.....

Δε με απασχολει η εγγυηση. Ετσι κ αλλιως απ οτι ειδα στους ορους της εγγυησης, για να ισχυει πρεπει να καλεις τεχνικο εξουσιοδοτημενο καθε χρονο για τη συντηρηση του, αλλιως δεν ισχυει. Απ τη στιγμη που κανω μονος μου συντηρηση, τοτε δε θα χω εγγυηση μολις κλεισει χρονο ετσι κ αλλιως.

Επεξ/σία από Giannisppos
Δημοσ.

Δεν εμπιστεύεσαι τους επαγγελματίες του χώρου. Λες γιατί να μην το κανεις μόνος σου. Αλλα δεν έχεις ιδέα πως να το κανεις. Ομως θα εμπιστευτείς το χ ασχετο-άγνωστο nickname του insomnia. 

Makes sense.....

• Like 7
  • Thanks 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, margaritagr είπε

Δεν εμπιστεύεσαι τους επαγγελματίες του χώρου. Λες γιατί να μην το κανεις μόνος σου. Αλλα δεν έχεις ιδέα πως να το κανεις. Ομως θα εμπιστευτείς το χ ασχετο-άγνωστο nickname του insomnia. 

Makes sense.....

Εμπιστευομαι τον εαυτο μου ομως.
Παρακαλω, θα προτιμουσα οι επομενες αναρτησεις να ειναι εντος θεματος. Αν γνωριζετε σχετικα με αυτα που ρωταω και θελετε να βοηθησετε εχει καλως, αλλιως δε νομιζω πως με βοηθανε αναρτησεις σαν την παραπανω σε κατι. Αν ηθελα να απευθυνθω σε επαγγελματια, θα το ειχα κανει, δε θα ρωτουσα εδω.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Giannisppos είπε

Ναι, μια μοναδα θελω να βαλω στο εξοχικο μου.

Και θα κερδίσεις χρήματα με τον τροπο που λες, γιατί εγώ βλέπω να σου στοιχίζει περισσότερο.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Giannisppos είπε

1. Ψαχνω καμποσες μερες τωρα, ωστε να βγαλω μια ακρη σχετικα με το ελαχιστο μηκος σωληνων που χρειαζεται, για να μη ζοριζεται ο συμπιεστης και να αποδιδει καλυτερα.

Δεν είμαι τεχνικός κλιματιστικών αλλά ως μηχανολόγος δε μπορώ να σκεφτώ γιατί να υπάρχει ελάχιστον μήκος "για να μη ζορίζεται ο συμπιεστής" ?

Ποιά είναι η λογική πίσω από αυτό ? 

Θα μπορούσα να φαντστώ να υπάρχει μέγιστο μήκος.

Μήπως εννοείς ελάχιστη διατομή ?

Ποιός στο έχει πει?

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.

Εσένα πόσα μέτρα χαλκού σου χρειάζονται; το κοντά δεν είναι πρόβλημα, το μακριά είναι (πάνω από 3 μέτρα θέλει συμπλήρωμα φρεον) 

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, DrLo είπε

Δεν είμαι τεχνικός κλιματιστικών αλλά ως μηχανολόγος δε μπορώ να σκεφτώ γιατί να υπάρχει ελάχιστον μήκος "για να μη ζορίζεται ο συμπιεστής" ?

Ποιός στο έχει πει?

Έχω την εντύπωση πως για να αλλάξει μορφή από υγρό σε αέριο ή και το αντίθετο και να αποβάλει πόσα θερμότητας το ψυκτικό μέσο χρειάζεται κάποιο μήκος σωληνώσεων. 

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, DrLo είπε

Ποιός στο έχει πει?

Αυτό για τον συμπιεστή το διάβασα σε κάποιο τοπικ που συζητούσαν για κλιματιστικα.

Όμως αυτό με το ελάχιστο μήκος των τριών μέτρων το αναφέρουν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές στα manual εγκατάστασης, χωρίς να λένε το λόγο. Μόνο η carrier νομίζω έγραφε πως πρέπει να γίνει για να μη μεταφέρονται κραδασμοι και θόρυβοι στην εσωτερική μονάδα. 

3 λεπτά πριν, thanasisxask είπε

Εσένα πόσα μέτρα χαλκού σου χρειάζονται; το κοντά δεν είναι πρόβλημα, το μακριά είναι (πάνω από 3 μέτρα θέλει συμπλήρωμα φρεον) 

Εγώ θα μπορούσα να το τοποθετήσω και στο ένα μέτρο, αλλά το θέμα είναι πόσο είναι το σωστό. 

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, RedPriest είπε

Έχω την εντύπωση πως για να αλλάξει μορφή από υγρό σε αέριο ή και το αντίθετο και να αποβάλει πόσα θερμότητας το ψυκτικό μέσο χρειάζεται κάποιο μήκος σωληνώσεων. 

Φάση αλλάζει μέσα στον ατμοποιητή/συμπηκνωτή. Αλίμονο αν αλλάζει μέσα στις σωληνώσεις (γι αυτό άλλωστε μονωνονται).

Είναι σαν να απαιτείται ελάχιστο μήκος καλωδίου στο ηλεκρική σόμπα για να βγαίνει περισσότερη θερμόητα από τις απώλειες.

• Thanks 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, DrLo είπε

Φάση αλλάζει μέσα στον ατμοποιητή/συμπηκνωτή. Αλίμονο αν αλλάζει μέσα στις σωληνώσεις (γι αυτό άλλωστε μονωνονται).

Είναι σαν να απαιτείται ελάχιστο μήκος καλωδίου στο ηλεκρική σόμπα για να βγαίνει περισσότερη θερμόητα από τις απώλειες.

Κάποιος ανέφερε ότι ο λόγος που πρέπει να είναι τρία μέτρα το ελάχιστο μήκος, είναι επειδή το φρεον που περιέχουν οι μονάδες, είναι για σωλήνες μέχρι πέντε μέτρα, οπότε βάζοντας λιγότερο από ότι λέει ο κατασκευαστής, αυξάνεται η πίεση του φρεον και ζορίζεται ο συμπίεσης μετά..

Δεν ξέρω τι είναι σωστο απ αυτά, αλλά μου φαίνεται λίγο λογικό, γιατί άλλη πίεση θα έχει στα πέντε μέτρα και άλλη στο ένα, οπότε κάποιο λόγο θα χουν για να λένε ελάχιστο μήκος 3 μέτρα. 

Όμως αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν αναφέρεται σε όλα τα manuals αυτος ο περιορισμός, ούτε στης μονάδας που έχω εγώ, οπότε δεν ξέρω τι είναι το σωστό τελικά. 

Αν κάνετε μια πρόχειρη αναζήτηση στο ελληνικό ίντερνετ πάντως, θα δείτε ότι κάποιες σελίδες ψυκτικών, αναφέρουν 2 μετρα, άλλες 1.5 μέτρα, άλλες 2.5 κλπ, οπότε αντε βγάλε άκρη.. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...