logistoulis Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) ναι αλλά στη πράξη αυτό ισχύει και είναι καθαρά ανθρώπινη αδυναμία το πόσο αγενής ή πιεστικός ή κομπλεξικός θα είναι ο άλλος δεν μπορεί να γίνει κάτι για αυτό εκτός από το να μην τον προσλάβουν αν μιλάμε για προϊστάμενο, αλλά αν πρόκειται για εργοδότη εκεί τι κάνεις πέρα από το να μην δουλέψεις για αυτόν; εγώ φίλε μου αυτό που έχω διαπιστώσει διαχρονικά είναι ότι ο κόσμος δεν είναι στα καλά του υπάρχει μπόλικο κόμπλεξ που κουβαλάνε αρκετοί και σοβαρά προβλήματα που μόνο με τη παρέμβαση κάποιου ειδικού θα μπορούσε να λυθούν για αυτό κάνεις τη δουλειά σου και φιλάκια, προσπαθείς να μην τη σκέφτεσαι την υπόλοιπη μέρα, αλλιώς θα αρρωστήσεις αν τώρα μιλάμε για ξεκάθαρα παράνομες συμπεριφορές, υπάρχει ο νόμος το να βγάζουμε δήθεν κανόνες ηθικής και κουραφέξαλα, δεν πρόκειται να φέρει στα ίσα του το τύπο που δεν έχει αγωγή από το σπίτι του (γιατί από κει ξεκινούν όλα) βέβαια σέβομαι το ότι κάποιες επιχειρήσεις έχουν κάποιους κανόνες και δικαίωμά τους να τους έχουν, εφόσον είναι σύνομμοι πάντα, αλλά προσωπικά δεν πιστεύω ότι αυτό θα προστατεύσει ιδιαίτερα κάποιον από τον ενδεχόμενο κωλοζωισμό των ανωτέρων του ή ακόμα και των συναδέλφων του αν κάποιος θέλει να αλλάξει τον κόσμο ας φροντίσει να μεγαλώσει τα παιδιά του πιο σωστά από ότι μεγάλωσαν τον ίδιο και να μάθει να σέβεται ο ίδιος τον εαυτό του αν θέλει να τον σεβαστούν οι άλλοι, με κλάψα για την άδικη ζωή το βρίσκω δύσκολο να κερδίσει κάτι επί της ουσίας και ειδικά αν μιλάμε για τη δήθεν ηθική που υπάρχει για λόγους μάρκετινγκ καλύτερα μακριά από μας Επεξ/σία 22 Ιουλίου 2019 από logistoulis
Occultist Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 2 ώρες πριν, logistoulis είπε ναι αλλά στη πράξη αυτό ισχύει και είναι καθαρά ανθρώπινη αδυναμία το πόσο αγενής ή πιεστικός ή κομπλεξικός θα είναι ο άλλος δεν μπορεί να γίνει κάτι για αυτό εκτός από το να μην τον προσλάβουν αν μιλάμε για προϊστάμενο, αλλά αν πρόκειται για εργοδότη εκεί τι κάνεις πέρα από το να μην δουλέψεις για αυτόν; εγώ φίλε μου αυτό που έχω διαπιστώσει διαχρονικά είναι ότι ο κόσμος δεν είναι στα καλά του υπάρχει μπόλικο κόμπλεξ που κουβαλάνε αρκετοί και σοβαρά προβλήματα που μόνο με τη παρέμβαση κάποιου ειδικού θα μπορούσε να λυθούν για αυτό κάνεις τη δουλειά σου και φιλάκια, προσπαθείς να μην τη σκέφτεσαι την υπόλοιπη μέρα, αλλιώς θα αρρωστήσεις αν τώρα μιλάμε για ξεκάθαρα παράνομες συμπεριφορές, υπάρχει ο νόμος το να βγάζουμε δήθεν κανόνες ηθικής και κουραφέξαλα, δεν πρόκειται να φέρει στα ίσα του το τύπο που δεν έχει αγωγή από το σπίτι του (γιατί από κει ξεκινούν όλα) βέβαια σέβομαι το ότι κάποιες επιχειρήσεις έχουν κάποιους κανόνες και δικαίωμά τους να τους έχουν, εφόσον είναι σύνομμοι πάντα, αλλά προσωπικά δεν πιστεύω ότι αυτό θα προστατεύσει ιδιαίτερα κάποιον από τον ενδεχόμενο κωλοζωισμό των ανωτέρων του ή ακόμα και των συναδέλφων του αν κάποιος θέλει να αλλάξει τον κόσμο ας φροντίσει να μεγαλώσει τα παιδιά του πιο σωστά από ότι μεγάλωσαν τον ίδιο και να μάθει να σέβεται ο ίδιος τον εαυτό του αν θέλει να τον σεβαστούν οι άλλοι, με κλάψα για την άδικη ζωή το βρίσκω δύσκολο να κερδίσει κάτι επί της ουσίας και ειδικά αν μιλάμε για τη δήθεν ηθική που υπάρχει για λόγους μάρκετινγκ καλύτερα μακριά από μας Δεν διαφωνώ σε αυτό που λες, αλλά υπάρχουν πράγματα στα οποία πολλοί υποκύπτουν (ή δεν τα καλύπτει κανένας Νόμος), προκειμένου να έχουν να ταΐσουν το παιδί τους ή να πληρώσουν το ενοίκιο στο τέλος του μήνα, σε αυτήν την κωλοχώρα. Και εγώ άμα ήμουν καβατζωμένος, θα το έπαιζα και πολύ ατρόμητος, εκ του ασφαλούς. Λες και πέσατε από τα σύννεφα ότι αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα...
logistoulis Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, Occultist είπε Δεν διαφωνώ σε αυτό που λες, αλλά υπάρχουν πράγματα στα οποία πολλοί υποκύπτουν (ή δεν τα καλύπτει κανένας Νόμος), προκειμένου να έχουν να ταΐσουν το παιδί τους ή να πληρώσουν το ενοίκιο στο τέλος του μήνα, σε αυτήν την κωλοχώρα. Και εγώ άμα ήμουν καβατζωμένος, θα το έπαιζα και πολύ ατρόμητος, εκ του ασφαλούς. Λες και πέσατε από τα σύννεφα ότι αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα... εγώ δεν μιλάω ως καβατζωμένος, ίσα ίσα έχω βρεθεί σε πολύ άσχημες καταστάσεις και σήμερα που μιλάμε το στομάχι μου έχει γίνει ΝΑ από το πρήξιμο και τον ψυχολογικό πόλεμο και οι περισσότεροι που ξέρω δεν θα ανέχονταν τα όσα έχω ανεχτεί γενικά απλά κάποια στιγμή κατάλαβα ότι δεν υπάρχει κάποιος να με λυπηθεί και να με σώσει εκτός από τον ίδιο μου τον εαυτό και καμιά ηθική, κάνεις τη δουλειά και φεύγεις και όταν δε σου αρέσει προχωράς πιο κάτω κανένας συναισθηματισμός δεν χωράει σε αυτές τις καταστάσεις οτιδήποτε άλλο είναι πολυτέλεια των πιο καβατζωμένων Επεξ/σία 22 Ιουλίου 2019 από logistoulis 1
archer100 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) Πρωτο βημα θα ηταν να εξαφανιστουν αγγελιες εργασιας του τυπου 'ζητειται υπαλληλος εως 40 ετων' 'ζητειται κοπελα εμφανισιμη' κλπ Μηπως να αντεστρεφες το ερωτημα σου και να ρωτησεις για πουστιες που εχουμε φαει ολοι στους εργασιακους χωρους; Ειναι τοσες πολλες που εχουμε σχεδον ξεχασει τι ειναι ηθικη και πως θα επρεπε να ειναι τα πραγματα κανονικα ... Επεξ/σία 22 Ιουλίου 2019 από archer100 2
Lanike71 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Όταν λέμε "εργασιακή ηθική", μιλάμε για τους κανόνες που θέτει η εταιρία, μιλάμε για την ηθική ανάμεσα σε εργαζομένους (άγραφοι κανόνες), για τι ακριβώς μιλάμε;
Curtis76 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 2 ώρες πριν, Lanike71 είπε Όταν λέμε "εργασιακή ηθική", μιλάμε για τους κανόνες που θέτει η εταιρία, μιλάμε για την ηθική ανάμεσα σε εργαζομένους (άγραφοι κανόνες), για τι ακριβώς μιλάμε; Το θεμα δεν ειναι για ποιο πραγμα μιλαμε αλλα το τι ειναι στη πραξη. Δουλευω 14 χρονια εκ των οποιων τα 12 σε πολυεθνικες. Ειναι γραμμη σε τετοιες εταιρειες η προσπαθεια να διαμορφωσουν τους χαρακτηρες των νεων, τα σεμιναρια ειναι πανομοιοτυπα, και οι κανονες τους (κωδικες συμπεριφορας, code of conduct και αλλες τετοιες χαζομαρες). Εχουν μαθει να βαζουν μονο κανονες αλλα συνδικαττα εργαζομενων δε θελουν αν δεν ειναι πληρως ελεγχομενα. Το αστειο ειναι οτι καποια μικρουτσικα αφεντικα των 10-20-30 υπαλληλων νομιζουν οτι μπορουν να αντιγραψουν τετοια πραγματα, και το αποτελεσμα ειναι παντα αστειο. Τεσπα αυτοι τη δουλεια τους και ο εργαζομενος τη δουλεια του, (αντιθετα συμφεροντα και αντιθετοι δρομοι).
Lanike71 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 14 λεπτά πριν, Curtis76 είπε Το θεμα δεν ειναι για ποιο πραγμα μιλαμε αλλα το τι ειναι στη πραξη. Δουλευω 14 χρονια εκ των οποιων τα 12 σε πολυεθνικες. Ειναι γραμμη σε τετοιες εταιρειες η προσπαθεια να διαμορφωσουν τους χαρακτηρες των νεων, τα σεμιναρια ειναι πανομοιοτυπα, και οι κανονες τους (κωδικες συμπεριφορας, code of conduct και αλλες τετοιες χαζομαρες). Εχουν μαθει να βαζουν μονο κανονες αλλα συνδικαττα εργαζομενων δε θελουν αν δεν ειναι πληρως ελεγχομενα. Το αστειο ειναι οτι καποια μικρουτσικα αφεντικα των 10-20-30 υπαλληλων νομιζουν οτι μπορουν να αντιγραψουν τετοια πραγματα, και το αποτελεσμα ειναι παντα αστειο. Τεσπα αυτοι τη δουλεια τους και ο εργαζομενος τη δουλεια του, (αντιθετα συμφεροντα και αντιθετοι δρομοι). Δώσε παράδειγμα, δεν καταλαβαίνω ακόμα τι εννοείς. Τι συμπεριφορά θα μου υποδείξει ο διευθυντής;
logistoulis Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 14 λεπτά πριν, Lanike71 είπε Δώσε παράδειγμα, δεν καταλαβαίνω ακόμα τι εννοείς. Τι συμπεριφορά θα μου υποδείξει ο διευθυντής; το πώς θα μιλάς στους πελάτες, το πώς θα εκφράζεσαι στα mail, το πώς θα είσαι σατανικός αν πας να κάνεις δική σου δουλειά και πάρεις τους πελάτες και πολλά άλλα
Curtis76 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) οκ θα ψαξω να βρω ενα σε ηλκτρονικη μορφη αλλα γενικα εχουν διαφορους κανονες που αφορουν τη συμπεριφορα και σεμιναρια anti bribery, κλεβει πχ ο συναδελφος τι κανεις? θα το πεις στον προυσταμενο? θα πιασεις τον συναδελφο και θα του μιλησεις και αν δεν αλλαξει τοτε θα πας στον προισταμενο? δε θα κανεις τιποτα για να μη μπλεξεις κτλ κτλ, εχεις δουλεια και ενας συναδελφος εχει χρονο και εχει πιασει τα γραφεια σβαρνα για κουβετνουλα, πως του μιλας για να φυγει? αν το κανει συχνα πως πρεπει να του μιλησεις? σου μιλαει ασχημα ο προισταμενος? τι κανεις? πας στον πιο πανω? πας στο hr? στελνεις ανωνυμο μαιλ στη φορμα για τετοια θεματα? απειρα θεματα κοινης λογικης αλλα τελειως προσβλητικα αν εισαι πανω απο μια καποια ηλικια για να τα παρακολουθησεις. Πολλα απο αυτα πρεπει να γινονται και ανα τακτα χρονικα διαστηματα πχ 2-3 ετη. Τωρα αν σου μιλαει ασχημα το αφεντικο δε ξερω πως θα δουλευε κατι τετοιο. Το γελιο ειναι οταν κανουν αξιολογηση υπαλληλων. Εχουν εναν πινακα δυο γραμμων και 3ων στηλων και σε χαρακτηριζουν καταρχας αναλογα .... Υπαρχει εταιρεια που βγαζει τετοιου ειδους σεμιναρια για πολυεθνικες, ολες απο τα ιδια μαγαζια ψωνιζουν. Επεξ/σία 22 Ιουλίου 2019 από Curtis76
Lanike71 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 4 λεπτά πριν, Curtis76 είπε απειρα θεματα κοινης λογικης αλλα τελειως προσβλητικα αν εισαι πανω απο μια καποια ηλικια για να τα παρακολουθησεις. Εδώ είναι όλο το ζουμί. Δε χρειάζεται να είσαι ηθικός για να ξέρεις ότι δεν κλέβουμε, δε μιλάμε άσχημα, δεν κολοβαράμε κλπ. Ο εργασιακός χώρος είναι μόνο για μία δουλειά : για εργασία. Τώρα, αν κάποιοι μετά από 10-15 χρόνια δουλειάς αισθάνονται ότι δικαιούνται να πάρουν και το μελάνι εκτυπωτή στο σπίτι ή να γκαζώνουν τα νεούδια, ή ο 25χρονος προϊστάμενος να νομίζει ότι η θέση του δίνει εξουσία, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν. Έχω δει περιστατικό, να τρώει φάπες και ο παλιός και ο προϊστάμενος, όπως επίσης να απολύεται κόσμος για κλοπές αντικειμένων αξίας 1 ευρώ, οπότε προσοχή. Εγώ πιστεύω ότι όλα ξεκινούν από την "κεφαλή", δηλ. τον εργοδότη και μάλιστα τον ίδιο το διευθυντή. Αυτός δίνει τη γραμμή.
Curtis76 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, Lanike71 είπε Εδώ είναι όλο το ζουμί. Δε χρειάζεται να είσαι ηθικός για να ξέρεις ότι δεν κλέβουμε, δε μιλάμε άσχημα, δεν κολοβαράμε κλπ. Ο εργασιακός χώρος είναι μόνο για μία δουλειά : για εργασία. Τώρα, αν κάποιοι μετά από 10-15 χρόνια δουλειάς αισθάνονται ότι δικαιούνται να πάρουν και το μελάνι εκτυπωτή στο σπίτι ή να γκαζώνουν τα νεούδια, ή ο 25χρονος προϊστάμενος να νομίζει ότι η θέση του δίνει εξουσία, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν. Έχω δει περιστατικό, να τρώει φάπες και ο παλιός και ο προϊστάμενος, όπως επίσης να απολύεται κόσμος για κλοπές αντικειμένων αξίας 1 ευρώ, οπότε προσοχή. Εγώ πιστεύω ότι όλα ξεκινούν από την "κεφαλή", δηλ. τον εργοδότη και μάλιστα τον ίδιο το διευθυντή. Αυτός δίνει τη γραμμή. Ναι δε διαφωνω, αυτο που βλεπω ομως (εβλεπα γιατι τωρα δουλευω σε μικομαγαζο) ειναι οτι στους νεους υπαλληλους εχουν μεγαλη επιρροη τετοια σεμιναρια... υπαρχει πχ κανονας να μη κουβεντιαζεις ποιος ειναι ο μισθος σου με συναδελφους σου και αυτο ειναι αιτια απολυσης. Ε λοιπον ειχα μια συναδελφο που δεν ελεγε με τιποτα ποσα επαιρνε, οταν ηρθε ο καιρος των απολυσεων, και εμαθε οτι επαιρνε λιγοτερα απο αλλους 7 χρονια νεοτερους και χειροτερους επεσε απο τα συννεφα... Η διαφορα ειναι οτι τα βυσματα του ιδιωτικου τομεα παιρνουν και παραπανω σε σχεση με το δημοσιο. Επεξ/σία 22 Ιουλίου 2019 από Curtis76
vision Δημοσ. 23 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2019 Όλα αυτά είναι θεωρείες των αερολόγων που μη έχοντας σοβαρό αντικείμενο, σκέφτηκαν δεν βγάζουμε και μερικούς κανόνες να δικαιολογήσουμε το μισθό μας μιας και πιάσαμε την καλή και θα αρχίσουμε να προσλαμβάνουμε υπαλλήλους. Κάθε είδους ανάλογα σεμινάρια είναι τουλάχιστον αστεία, απευθύνονται σε ούγκανους, λαθρομετανάστες ίσως κάτι τέτοιο. Αν μη τι άλλο προσδίδει και - φαινομενικό - κύρος στους πελάτες και στο προσωπικό η εμφάνιση καταλόγων και θεωρειών συνομοσίας (ε συμπεριφοράς) σε μια εταιρία 50-100-1000 υπαλλήλων. Εμείς έχουμε και κότερο... που να ξέρατε... Όπως είπαν και μερικοί παραπάνω, τη δουλειά σας να κάνετε και τα υπόλοιπα είναι μπουρδολογίες. Τώρα αν κάποιοι πέρασαν τη δουλειά για πανεπιστήμιο που όλα επιτρέπονται μάλλον πέφτουν πολύ έξω. Το δημόσιο βεβαίως καλά κρατεί ακόμα. Τα αυτονόητα - ανθρώπινη συμπεριφορά, δεν κλέβουμε, δεν είμαστε στο internet όλη την ώρα - τα κάναμε βιβλίο. Παν μέτρον άριστον. Το απαγορευμένο είναι πρόκληση πχ. θα δεις και μια πληροφορία στο internet, αν είσαι όλη την ώρα στο youtube (αν δεν είναι κομμένο) θα δει ο κακός αδμίν πως μπλοκάρεις το throughput και έχει κίτρινη κάρτα για αρχή. Προσήλωση στη δουλειά θέλει με μέτρο πάντα. Αν είναι κολοχανείο από διάφορες πλευρές - πρόεδροι/προιστάμενοι/υπάλληλοι/μισθοί, κάθεσαι ένα διάστημα και φεύγεις για άλλες πολιτείες. Η βιτρίνα δεν δείχνει απολύτως τίποτα. Βλέποντας από μέσα και κρίνοντας.
panther_512 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) H εργασιακή ηθική είναι τεράστιος τομέας. Θέμα εργασιακής ηθικής είναι την ώρα εργασίας σου να αναλώνεσαι στο Facebook ή στα κάλη του/της συναδέλφου σου, αλλά ομοίως θέμα εργασιακής ηθικής είναι να σου δίνει οδηγίες ο εργοδότης σου για ενέργειες που ενδεχομένως να είναι παράνομες ή σε "γκρίζες" ζώνες. Που αν αρνηθείς να τις πράξεις θα φοβάσαι για τη δουλειά σου και αν δεχτείς θα φοβάσαι για το τί μέλλει γενέσθαι αν κάτι πάει στραβά. Η μόρφωση επάνω σε αυτό το θέμα μόνο καλό κάνει και αφορά όλους τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων και πρωτίστως των εργοδοτών. Τώρα θα πείς, "μα ποιός εργοδότης θα κάτσει να ασχοληθεί με αυτό?" Σωστό, αλλά κάποιοι υπάλληλοι μελλοντικά θα γίνουν και αυτοί εργοδότες ή άτομα σε θέσεις ισχύος (Διευθυντές κλπ). Γιατί να μήν έχουν μορφωθεί στα περι εργασιακής ηθικής? Επεξ/σία 23 Ιουλίου 2019 από panther_512
vision Δημοσ. 23 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) Αυτά που αναφέρεις δεν είναι θέμα μόρφωσης που δίνει μια εταιρία στους υπαλλήλους τους. Ηθική μαθαίνεις στην οικογένεια, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο (στο τελευταίο στην πραγματικότητα δεν πολυισχύει θα έπρεπε όμως, θεωρητικά τουλάχιστον) στην ίδια τη ζωή. Ο άνθρωπος είναι ον με θετικά και αρνητικά, αν δεν τα μάθεις από εκεί που αναφέρω, περιμένεις να στα μάθει η Pepsi Cola ας πούμε; Ο εργοδότης θα κοιτάξει αν είσαι παραγωγικός, το λογαριασμό δηλαδή. Είσαι; καλώς. Αν δεν είσαι, άντε γειά. Ακόμα και με τρόπους μη ηθικούς αν πρόκειται για δουλειά. Δυστυχώς αυτό είναι το μειονέκτημα της ελεύθερης αγοράς, παίζει χωρίς κανόνες. Το πολύ by the book, τουλάχιστον στο θέμα που συζητάμε, δεν φέρνει λεφτά...γιατί το κάνουν όλοι και θα βρεθείς να είσαι ο μ@λ@κας της υπόθεσης. Για το facebook και τα συναφή, εφόσον είπαμε ο άνθρωπος είναι ον με θετικά και αρνητικά, υπάρχει λύση, δεν θα ανακαλύψουμε ξανά την Αμερική, ο αδμιν ξέρει... Τώρα αν ασχολείται απ' το κινητό του και δεν δουλεύει - παραγωγικός που είπαμε πριν - περνάει απ' το λογιστήριο, τόσο ...ηθικά. Αν είναι παραγωγικός και παίζει και facebook (απ' το δικό του), δεν θα ασχοληθεί κανείς. Τη δουλειά σου αν κάνεις, θα είσαι ο υπάλληλος που δεν θα χάσεις. Βεβαίως το περιβάλλον αν είναι τοξικό, κάθεσαι λίγο καιρό και μετά Άντε γειά. Άστους να καούν μόνοι τους. Επεξ/σία 23 Ιουλίου 2019 από vision
panther_512 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2019 Για αυτό το λόγο αναφέρομαι σε μόρφωση. Μόρφωση είναι η γνώση που αλλάζει τη συμπεριφορά σου. Ένα ενδοεπιχειρησιακό σεμινάριο που θα περάσει του κουτουρού και έγινε απλά για να γίνει δεν είναι μόρφωση. Και ούτε το θέμα εργασιακής ηθικής πρέπει να θεωρείται ως κάτι τέτοιο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα