_filippos_ Δημοσ. 20 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2019 Μπορεί κάποιος να εξηγήσει την διαφορά ανάμεσα σε μια ασφάλεια κι ενός ρελέ; Απο αυτά που διαβάζω online και τα δυο λειτουργούν ως διακόπτες κυκλωμάτων. Μάλιστα διάβασα πως μπορεί σ ενα κύκλωμα να συνδεθούν και τα δυο μαζί αλλά δεν καταλαβαίνω τον λόγο αφού λειτουργούν σαν διακόπτης on/off και τα δυο.
isay Δημοσ. 20 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2019 Η ασφάλεια ειναι για να μην αρπάξει φωτιά το σπιτι σου, επειδή περασε ρεύμα πάνω απο τα επιτρεπομενα όρια των καλωδίων. Το ρελέ διαρροής είναι για να μη σκοτώσει εσένα το ρεύμα επειδή έγινε κάποια διαρροή που πιθανόν να περάσει μεσα απο σενα προς τη γη. http://thermansinews.blogspot.com/2015/08/blog-post.html 1
NikosKallithea Δημοσ. 20 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) Καταρχάς να διευκρινίσεις, τι εννοείς ρελέ, γιατι υπάρχουν, ρελε διακοπής, υπάρχουν ρελέ διαρροής και πολλα αλλα. Πες μας πρώτα τι εννοείς μετα τα συζητάμε Επεξ/σία 20 Ιουλίου 2019 από NikosKallithea
_filippos_ Δημοσ. 20 Ιουλίου 2019 Μέλος Δημοσ. 20 Ιουλίου 2019 Πολυ ενδιαδιαφέρον το link που έδωσες @isay . Απ' οτι συμπεραίνω, μια ασφάλεια μπορεί πχ να προστατεύει το κύκλωμα με μέγιστο τα 16Α (πχ για γραμμή φωτισμού) αλλά ΔΕΝ προστατεύει για την περίπτωση της ηλεκτροπληξίας αφού το ανθρώπινο σώμα αντέχει μέχρι 30mA (σύμφωνα με την σελίδα) οπότε εκεί υπεισέρχεται το ρελέ ηλεκτροπληξίας ως επιπλέον επίπεδο προστασίας που πέφτει όταν ανιχνεύσει διαρροή που ξεπερνά στιγμιαία τα 30mA. Προσπαθώ να καταλάβω σε τι σημείο κι εαν με παίρνει να προσθέσω ενα sonoff 4ch ή το sonoff 4ch pro σε υπάρχουσα εγκατάσταση που ελέγχει 2 ξεχωριστές γραμμές εξωτερικού φωτισμού (ξέρω, θα περισσέψουν 2ch απο το sonoff). Η εγκατάσταση είναι έτσι: Στον κεντρικό πίνακα υπάρχουν 2 ασφάλειες: Μετά συνεχίζει σε εξωτερικό μετασχηματιστή Κι απο εκεί μετά οι παρακάτω ασφάλειες: Τις οποίες χρησιμοποιούμε για να ανοίξουμε/κλείσουμε τον εξωτερικό φωτισμό. Με παίρνει να βάλω το sonoff 4ch ή μήπως δεν επαρκεί και θα καεί; Βλέπω πως ο μετασχηματιστής δινει DC 23,81A max σε 42 V και 1000vA (watt) και το sonoff 4ch αναφέρει μονο για AC , ενω το sonoff 4ch pro αναφέρει και DC αλλά μικρότερων προδιαγραφών. Να φανταστώ πως εαν το τοποθετήσω μετά τις πρώτες ασφάλειες, μέσα στην ράγα στον κεντρικό πίνακα (και πριν τον εξωτερικό μετασχηματιστή) θα ειμαι ΟΚ; Υποψιάζομαι πως δεν κάνει για μετά τις δεύτερες ασφάλειες.
NikosKallithea Δημοσ. 20 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2019 Για να εισαι ασφαλής με τα sonoff πρέπει να προσθέσεις οσα τα channel το sonoff τοσα ρελέ ράγας https://www.kafkas.gr/proionta/ilektrologiko-yliko/iliko-ragas/cheirismos/rele-ragas/
john_petrucci7 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, NikosKallithea είπε Για να εισαι ασφαλής με τα sonoff πρέπει να προσθέσεις οσα τα channel το sonoff τοσα ρελέ ράγας https://www.kafkas.gr/proionta/ilektrologiko-yliko/iliko-ragas/cheirismos/rele-ragas/ Ερωτηση μ ενα sonoff ποια η σειρα συνδεσης με ρελε ισχυος που λες??πχ καλωδιο απο γραμμη, ασφαλεια, ρελε, sonoff??? Επεξ/σία 21 Ιουλίου 2019 από john_petrucci7
NikosKallithea Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 Πες σε εναν ηλεκτρολογο να στα κανει, γιατι δεν βλεπω να μπορείς
john_petrucci7 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 1 ώρα πριν, NikosKallithea είπε Πες σε εναν ηλεκτρολογο να στα κανει, γιατι δεν βλεπω να μπορείς Δεν εχω θεμα απλα δεν εχω ασχηθει ποτε με sonoff. Anyway επειδη δεν γουσταρω ειρωνιες πες κατι αλλο. Το αν μπορω ασε να το κρινουν αλλοι 1
sotirisl Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) 8 minutes ago, john_petrucci7 said: Δεν εχω θεμα απλα δεν εχω ασχηθει ποτε με sonoff. Anyway επειδη δεν γουσταρω ειρωνιες πες κατι αλλο. Το αν μπορω ασε να το κρινουν αλλοι μην αρπάζεσαι, έχει δίκιο ο @nikokallithea. Δεν είναι δουλειά για κάποιον που δεν έχεις τις απαραίτητες ηλεκτρολογικές και τεχνικές γνώσεις.... (το οποίο το κρίνω με βάση την ερώτηση που έκανες...) Επεξ/σία 21 Ιουλίου 2019 από sotirisl
john_petrucci7 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 8 λεπτά πριν, sotirisl είπε μην αρπάζεσαι, έχει δίκιο ο @nikokallithea. Δεν είναι δουλειά για κάποιον που δεν έχεις τις απαραίτητες ηλεκτρολογικές και τεχνικές γνώσεις.... (το οποίο το κρίνω με βάση την ερώτηση που έκανες...) Εικονα στα ηλεκτρολογικα εχω και μαλιστα καλη. Με αυτο δεν εχω ασχοληθει αλλα οκ το δεχομαι. Αλλα καλυτερα δεχομαι τη μη απαντηση (σιωπη). Οταν εχω χρονο θα το ψαξω και θα το βρω απλα επειδη αναφερθηκε ρωτησα. Τωρα ειμαι διακοπες οποτε τα φιλακια μου σε τετοιο στυλ απαντησης 1
sotirisl Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 1 minute ago, john_petrucci7 said: Εικονα στα ηλεκτρολογικα εχω και μαλιστα καλη. Με αυτο δεν εχω ασχοληθει αλλα οκ το δεχομαι. Αλλα καλυτερα δεχομαι τη μη απαντηση (σιωπη). Οταν εχω χρονο θα το ψαξω και θα το βρω απλα επειδη αναφερθηκε ρωτησα. Τωρα ειμαι διακοπες οποτε τα φιλακια μου σε τετοιο στυλ απαντησης ελεύθερα φίλε μου, καλά να περάσεις στις διακοπες σου... 1
Fubar.gr Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 15 ώρες πριν, _filippos_ είπε Βλέπω πως ο μετασχηματιστής δινει DC 23,81A max σε 42 V και 1000vA (watt) και το sonoff 4ch αναφέρει μονο για AC , ενω το sonoff 4ch pro αναφέρει και DC αλλά μικρότερων προδιαγραφών. Να φανταστώ πως εαν το τοποθετήσω μετά τις πρώτες ασφάλειες, μέσα στην ράγα στον κεντρικό πίνακα (και πριν τον εξωτερικό μετασχηματιστή) θα ειμαι ΟΚ; Υποψιάζομαι πως δεν κάνει για μετά τις δεύτερες ασφάλειες. Ο μετασχηματιστής βγάζει 42 Volt AC στην έξοδο. Είναι οι τυπικοι μετασχηματιστές χαμηλής τάσης για φωτισμό κήπου. Απο κεί και πέρα, τα μεγέθη των ασφαλειών που φαίνονται στις φωτογραφίες σε συνδυασμό με τις διατομές των καλωδίων δέν κάνουν νόημα και δέν είναι ξεκάθαρο πώς συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχει και δεύτερος μετασχηματιστής?
_filippos_ Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 Μέλος Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 κι εμενα μου φάνηκαν πολλά τα 23,81Α για φωτισμό. Ενα απο τα 7 σποτάκια στην οροφή ειναι αυτό. το άλλο κύκλωμα φωτιστικών στο δάπεδο ειναι τύπου χελώνας. Δεν υπάρχει άλλος μετασχηματιστής. Όλη η εκατάσταση είναι όπως την ανέφερα. Όσα τα channel τόσα ρελέ ράγας, εαν ισχυει αυτό τότε θα τα αφήσω όπως έχει. 8 κοκοκοψια ειναι too much. Περίμενα simplicity.
Curtis76 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) Δε γνωριζω την εγκατασταση που εχει αλλα δε βλεπω κατι παραλογο μεχρι στιγμης. Εχεις δυο γραμμες φωτισμου, θες να εχεις ελεγχο με αυτο το sonof και το κυκλωμα ειναι απλο. Θες δυο outputs απο το sonof, είτε τις χρησιμοποιείες απ ευθειας αν τα φορτια ειναι αντιστοιχα της ισχυος των επαφων του sonof είτε τα output του sonof θα οπλισουν δυο ρελε, οι επαφες των οποιων θα ελεγχουν τις δυο γραμμες (αρα μετα τις δυο αφαλειες του εξω πινακα). Επισης μπορεις να ανοιγοκλεινεις την ταση στην εισοδο του μετασχηματιστη οποτε χρειαζεσαι μονο μια εξοδο απο το sonof μαλλον με χρηση ρελε χωρις να απαιτειται ετσι επιπλεον καλωδιωση με τον εξω πινακα (ειναι λιγο καγκουρια αυτο αλλα σωστο ηλκετρολογικα) απλα θα αναβουν ολα τα φωτα και των δυο γραμμων μαζι. Ta 23,8A που λεει η πινακιδα ειναι τα αμπερ εξοδου του μετασχηματιστη (1000/42) Επεξ/σία 21 Ιουλίου 2019 από Curtis76
_filippos_ Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 Μέλος Δημοσ. 21 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) Τα 23,8Α της εξόδου του μετασχηματιστή είναι τα μέγιστα, δηλαδή το κύκλωμα θα τραβά το ρεύμα που χρειάζεται αρκεί να μην ξεπερνά τα 23,8Α. 1. Μπορεί, υποθετικά, να καταναλώνει συνολικά 8Α για τα 7 σποτάκια κι άρα εγω να βάλω ενα wifi switch με μέγιστο τα 10Α εφόσον δεν θα προσθέσω άλλο σποτάκι ωστε να ανεβάσει την κατανάλωση αμπέρ απο τα 8 σε πάνω απο 10. Έτσι; 2. Αυτο που σκέφτηκα στην ωραία ιδέα σου @Curtis76 είναι εαν στις εξόδους των δυο ασφαλειων του πίνακα συνδέσω τα 2 channel του sonoff ωστε να ελέγχω ξεχωριστά τα 2 κυκλώματα ΠΡΙΝ τον μετασχηματιστή (δεν καταλαβαίνω τον ρόλο του ρελε στο σημείο αυτο αφου υπάρχει η ασφάλεια). Κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργήσει; Δηλαδή να μην παρέμβω μετά τον μετασχηματιστή γιατί θα μπλέξω με μεγάλωμα τρύπας στον τοίχο για να χορέσει το sonoff, αλλά να προσθέσω το sonoff στην ράγα το κεντρικού πίνακα. Αν κ πτυχιούχος ηλεκτρολόγος ασχολούμαι με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο. Για τις παρεμβάσεις θα καλέσω εν ενεργεία ηλεκτρολόγο ωστε να μην υπάρξουν παρατράγουδα. Απλά πρώτα θέλω να καταλάβω την λογική πίσω απο την συνδεσμολογία με ό,τι γνώσεις θυμάμαι απο την σχολή κ με την βοήθεια πιο έμπειρων online. Επεξ/σία 21 Ιουλίου 2019 από _filippos_
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα