Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας, 

είμαι σε συζήτηση με μια startup από Αμερική για να αναλάβω κάποια tasks και να παρέχω τις υπηρεσίες μου.

Από τη μεριά τους, μου ανέφεραν (πέραν του NDA) ότι θα μου ετοιμάσουν ένα έντυπο προς τον IRS ότι δεν είμαι Αμερικάνος Υπήκοος (με τα στοιχεία ταυτότητας/διαβατηρίου μου), ώστε να μην έχουν κάποια φορολογική εκκρεμότητα αυτοί όσων αφορά τις πληρωμές μου. Για τον τρόπο των συναλλαγών το συζητάμε γιατί τα τραπεζικά εμβάσματα έχουν πολλές κρατήσεις, ίσως να γίνονται με paypal ή κάποια άλλη παρόμοια υπηρεσία.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω, εγώ τι υποχρέωση έχω από μεριάς μου για τυχόν εισόδημα που έχω από εκεί; Θα πρέπει να το δηλώσω ή/και το φορολογηθώ κάπως; Αν ναι με τι καθεστώς ασφάλισης/φορολόγησης θα υπάγομαι για αυτό το εισόδημα;

Ευχαριστώ.

Υ.Γ. Εγώ είμαι μισθωτός και ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, παράλληλα για το τρέχον έτος είμαι εξωτερικός συνεργάτης μιας άλλης εταιρίας που μου αποδίδει με Τίτλο Κτήσης έξοδα ταξιδιών που κάνω για αυτούς (ίσως ανοίξω άλλο θέμα και για αυτό γιατί και εκεί με μπλέκουν τα φορολογικά πλέον).

Δημοσ.

Για το εισόδημα καλύτερα να ρωτήσεις εναν λογιστή.
Για τα χρηματα που θα σε πληρώνουν απο την Αμερική (Σε δολαρια να φανταστώ) μπορείς να ανοίξεις μια Revolut που δίνει USD IBAN να σε πληρώνουν εκει και μετα εσυ να τα κάνεις μετατροπή απο δολαρια σε ευρώ στην καλύτερη ισοτιμία και μετα να μπορείς να πληρώνεις σε μαγαζιά με την καρτα η online ( Χωρίς κανέναν περιορισμό στα CC) και  να τα κάνεις ανάληψη απο ΑΤΜ.

Δημοσ.
Just now, asdfnikos said:

Για το εισόδημα καλύτερα να ρωτήσεις εναν λογιστή.
Για τα χρηματα που θα σε πληρώνουν απο την Αμερική (Σε δολαρια να φανταστώ) μπορείς να ανοίξεις μια Revolut που δίνει USD IBAN να σε πληρώνουν εκει και μετα εσυ να τα κάνεις μετατροπή απο δολαρια σε ευρώ στην καλύτερη ισοτιμία και μετα να μπορείς να πληρώνεις σε μαγαζιά με την καρτα η online ( Χωρίς κανέναν περιορισμό στα CC) και  να τα κάνεις ανάληψη απο ΑΤΜ.

Το σκέφτηκα και αυτό, αλλά άκουσα πως έχει πολύ μεγάλο ποσοστό κρατήσεων το έμβασμα από τράπεζα της Αμερικής, θα το ψάξω λίγο.

Δημοσ.

Το κόστος του εισερχόμενου εμβάσματος είναι αμελητέο. Ενδεικτικά στην πειραιώς που πιθανότατα είναι η τραγικότερη όλων σε προμήθειες, εισερχόμενο μέχρι 12.500 ευρώ έχει 4 ευρώ προμήθεια, συν ότι σου πάρουν για τη μετατροπή συναλλάγματος.

Το μεγάλο κόστος προφανώς θα είναι η εφορία. Θα πρέπει ν ανοίξεις "βιβλία" για να μπορείς να κόβεις τιμολόγια στην εταιρεία και να φορολογείσαι για τα έσοδά σου από εκεί. Αύριο κιόλας πήγαινε σε λογιστή και μάθε αν μπορείς ως "μπλοκάκιας" να φορολογηθείς με την κλίμακα των μισθωτών, και φυσικά να ενημερωθείς για τα επιπλέον έξοδα που θα σου επιφέρει η νέα σου κατάσταση ως μπλοκάκιας. 

Καλή τύχη, live your myth in Greece.

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, lion2486 είπε

Καλησπέρα σας, 

είμαι σε συζήτηση με μια startup από Αμερική για να αναλάβω κάποια tasks και να παρέχω τις υπηρεσίες μου.

Από τη μεριά τους, μου ανέφεραν (πέραν του NDA) ότι θα μου ετοιμάσουν ένα έντυπο προς τον IRS ότι δεν είμαι Αμερικάνος Υπήκοος (με τα στοιχεία ταυτότητας/διαβατηρίου μου), ώστε να μην έχουν κάποια φορολογική εκκρεμότητα αυτοί όσων αφορά τις πληρωμές μου. Για τον τρόπο των συναλλαγών το συζητάμε γιατί τα τραπεζικά εμβάσματα έχουν πολλές κρατήσεις, ίσως να γίνονται με paypal ή κάποια άλλη παρόμοια υπηρεσία.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω, εγώ τι υποχρέωση έχω από μεριάς μου για τυχόν εισόδημα που έχω από εκεί; Θα πρέπει να το δηλώσω ή/και το φορολογηθώ κάπως; Αν ναι με τι καθεστώς ασφάλισης/φορολόγησης θα υπάγομαι για αυτό το εισόδημα;

Ευχαριστώ.

Υ.Γ. Εγώ είμαι μισθωτός και ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, παράλληλα για το τρέχον έτος είμαι εξωτερικός συνεργάτης μιας άλλης εταιρίας που μου αποδίδει με Τίτλο Κτήσης έξοδα ταξιδιών που κάνω για αυτούς (ίσως ανοίξω άλλο θέμα και για αυτό γιατί και εκεί με μπλέκουν τα φορολογικά πλέον).

W-8BEN (πρέπει να σου κάνουν withhold 30% tax αν δε κάνω λάθος).

Αυτά το είχα ψάξει για μένα (κάποτε). Συμβουλέψου τον λογιστή σου.

Επεξ/σία από natural_sgf
Δημοσ.

Σωστά, η φόρμα είναι η W-8BEN. Δεν υπάρχει καμία παρακράτηση για εισόδημα από εργασία που πραγματοποιείται εκτός αμερικής, η παρακράτηση αφορά μόνο US source income. Η χώρα φορολόγησης είναι η ελλάδα εφόσον από την ελλάδα γίνεται η εργασία, ανεξάρτητα του που βρίσκεται ο πελάτης.

Επισκέπτης
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, dreamercon είπε

Σωστά, η φόρμα είναι η W-8BEN. Δεν υπάρχει καμία παρακράτηση για εισόδημα από εργασία που πραγματοποιείται εκτός αμερικής, η παρακράτηση αφορά μόνο US source income. Η χώρα φορολόγησης είναι η ελλάδα εφόσον από την ελλάδα γίνεται η εργασία, ανεξάρτητα του που βρίσκεται ο πελάτης.

Πολύ πιθανόν να θυμάμαι λάθος και να αφορά κράτηση και μετα συμψηφισμό λόγω συμφωνίας ΗΠΑ - Ελλάδας ή και καμία κράτηση όπως λες εσύ και απλά τα δηλώνεις Ελλάδα ως εισόδημα εξωτερικού.

Δημοσ.
On 15/07/2019 at 20:40, dreamercon said:

On 15/07/2019 at 21:01, natural_sgf said:

Πολύ πιθανόν να θυμάμαι λάθος και να αφορά κράτηση και μετα συμψηφισμό λόγω συμφωνίας ΗΠΑ - Ελλάδας ή και καμία κράτηση όπως λες εσύ και απλά τα δηλώνεις Ελλάδα ως εισόδημα εξωτερικού.

Και αυτό φαντάζομαι θα πρέπει να γίνει κώβοντας τιμωλόγιο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες φαντάζομαι. Σωστά; Εδώ φορολογούνται σαν να ήταν από εδώ το εισόδημα;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...