DrFreeman Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Ερώτηση προς τους γνωρίζοντες ή όσους έκαναν πρόσφατα τη διαδικασία. Θα αγοράσω μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη. Η μεταβίβαση θα γίνει μέσω σχολής οδηγών που θα τρέξει τα διαδικαστικά. Τα μόνα σημεία που με προβληματίζουν είναι: 1) πως θα εξασφαλίσω ότι το αυτοκίνητο δεν έχει "εκκρεμότητες"; Αρκεί να αναγράφει η άδεια πως έχει γίνει άρση παρακράτησης (καθώς έχουν εξοφληθεί όλες οι δόσεις του δανείου) και να προσκομιστούν η βεβαίωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας και το περασμένο ΚΤΕΟ; Χρειάζεται να προσέξω κάτι παραπάνω εκτός από τα προαναφερθέντα; 2) σε ποια στιγμή είναι το ιδανικό να γίνει η χρηματική συναλλαγή; Το σενάριο να περάσουμε από τη σχολή οδηγών για το τυπικό ΟΚ και στη συνέχεια να πάμε στην τράπεζα για την κατάθεση από μέρους μου και την παραλαβή κλειδιού και οχήματος την ίδια στιγμή; Πρέπει να προηγηθεί κάτι άλλο σημαντικό πριν την κατάθεση ώστε να είμαι 100% εξασφαλισμένος πως δεν θα κολλήσει κάπου η μεταβίβαση, κλπ και θα τον ψάχνω τον πωλητή;
NikosKallithea Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Παίρνεις τα χρήματα απο την τράπεζα και μόλις τελειώσουν οι διαδικασίες του τα δίνεις χέρι με χέρι
DrFreeman Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 9 minutes ago, NikosKallithea said: Παίρνεις τα χρήματα απο την τράπεζα και μόλις τελειώσουν οι διαδικασίες του τα δίνεις χέρι με χέρι Τι εννοείς να πάρω τα χρήματα από την τράπεζα; Προφανώς όχι να γίνει με ρευστό η συναλλαγή. Αυτό εκτός από παράνομο είναι κι επικίνδυνο. Θέλω η συναλλαγή να φαίνεται και τυπικά με αναλυτικό λόγο μεταφοράς, κλπ. Το ζήτημα είναι το timing. Οι διαδικασίες γίνονται - απ' ότι λένε στη σχολή οδηγών - αυθημερόν αλλά το χαρτί της προσωρινής άδειας στο όνομα μου την επόμενη εργάσιμη. Ετσι όπως το βλέπω, ή θα πρέπει να αποδεχθώ εγώ να πληρώσω χωρίς να είμαι τυπικά (για ένα 24ωρο ακόμη ίσως) ιδιοκτήτης του οχήματος. Διαφορετικά θα πρέπει να αποδεχθεί ο ιδιοκτήτης να μεταβιβάσει το αυτοκίνητο σε μένα χωρίς να πληρωθεί.
NikosKallithea Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Δεν είναι τίποτα παράνομο Τωρα αν δεν θέλεις ή φοβάσαι είναι άλλο θεμα.
DrFreeman Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) 3 minutes ago, NikosKallithea said: Δεν είναι τίποτα παράνομο Τωρα αν δεν θέλεις ή φοβάσαι είναι άλλο θεμα. Αν δεν κάνω λάθος, το όριο των συναλλαγών με μετρητά είναι στα 500€. Εκτός αυτού - και δεδομένου πως προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο εξασφαλισμένος - θέλω η συναλλαγή να φαίνεται. Μια συναλλαγή με ρευστό, μαύρη, πως ακριβώς με εξασφαλίζει αν πάει κάτι στραβά; Το ότι φοβάμαι εξυπακούεται, αλλιώς δεν θα το έψαχνα. Επεξ/σία 8 Ιουλίου 2019 από DrFreeman
tsipakis Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 τιποτα δε σου εξασφαλιζει παρα μονο αν σου πει δεν εστειλες λεφτα
gthe Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) 3 φορές που έχω πουλήσει/αγοράσει, έχει γίνει το εξής. Συναντηθήκαμε με τον αγοραστή/πωλητή σε ένα ΚΕΠ που βολέυει και τους 2. Ο πωλητής έχει όλα τα χαρτιά του αυτοκινήτου που χρειάζονται (άδεια, ΚΤΕΟ, βεβαίωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας) και τα δίνει στο ΚΕΠ. Το ΚΕΠ βεβαιώνει ότι δεν λείπει κάτι. Ο αγοραστής βγάζει παράβολο μεταβίβασης επίσης. Και οι 2 ταυτόχρονα υπογραφούμε, επικυρώνουμε γνήσιο υπογραφής και ανταλλάζουμε από μία υπευθυνή δήλωση πώλησης/αγορας με πλήρη στοιχεία του καθενός μας (αυτή τη θες και για την εφορία σου) και μετά πάμε μαζί στην κοντινότερη τράπεζα που εχουμε συμφωνήσει όπου στην υπάλληλο ο ένας κάνει αναληψη και ο άλλος κατάθεση. Παίρνει ο αγοραστής τα κλειδιά του νέου αυτοκινήτου (που προφανώς με αυτό έχει έρθει ο πωλητής), ευχαριστεί ο ένας τον άλλον και τέρμα. Αν είσαι αγοραστής, πίνεις ένα καφέ μέχρι να έρθει το ασφαλιστήριο για να φύγεις, αν είσαι πωλητής παίρνεις ταξί να πας σπίτι σου (ή σε πάει ο νέος ιδιοκτήτης αν είναι ευγενικός). Για πιο λόγο θες να πας σε σχολή οδηγών για κάτι τόσο απλό? Επεξ/σία 8 Ιουλίου 2019 από gthe 2 1
Γιάννης Platano Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 6 λεπτά πριν, gthe είπε 3 φορές που έχω πουλήσει/αγοράσει, έχει γίνει το εξής. Συναντηθήκαμε με τον αγοραστή/πωλητή σε ένα ΚΕΠ που βολέυει και τους 2. Ο πωλητής έχει όλα τα χαρτιά του αυτοκινήτου που χρειάζονται (άδεια, ΚΤΕΟ, βεβαίωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας) και τα δίνει στο ΚΕΠ. Το ΚΕΠ βεβαιώνει ότι δεν λείπει κάτι. Ο αγοραστής βγάζει παράβολο μεταβίβασης επίσης. Και οι 2 ταυτόχρονα υπογραφούμε, επικυρώνουμε γνήσιο υπογραφής και ανταλλάζουμε από μία υπευθυνή δήλωση πώλησης/αγορας με πλήρη στοιχεία του καθενός μας (αυτή τη θες και για την εφορία σου) και μετά πάμε μαζί στην κοντινότερη τράπεζα που εχουμε συμφωνήσει όπου στην υπάλληλο ο ένας κάνει αναληψη και ο άλλος κατάθεση. Παίρνει ο αγοραστής τα κλειδιά του νέου αυτοκινήτου (που προφανώς με αυτό έχει έρθει ο πωλητής), ευχαριστεί ο ένας τον άλλον και τέρμα. Αν είσαι αγοραστής, πίνεις ένα καφέ μέχρι να έρθει το ασφαλιστήριο για να φύγεις, αν είσαι πωλητής παίρνεις ταξί να πας σπίτι σου (ή σε πάει ο νέος ιδιοκτήτης αν είναι ευγενικός). Για πιο λόγο θες να πας σε σχολή οδηγών για κάτι τόσο απλό? Ετσι ακριβως !!! Τα κλειδιά μετα την καταβολή των χρηματων κι ας του ανηκει τυπικα το αυτοκινητο μετα το ΚΕΠ.
DrFreeman Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 10 minutes ago, Γιάννης Platano said: Ετσι ακριβως !!! Τα κλειδιά μετα την καταβολή των χρηματων κι ας του ανηκει τυπικα το αυτοκινητο μετα το ΚΕΠ. Aκούγεται σωστό. Μόνο μελανό σημείο τυχόν πιθανό κώλυμα κατά τη διαδικασία μεταβίβασης; Πέρα από τα χαρτιά που αναφέρθηκαν, υπάρχει περίπτωση η μεταβίβαση να συναντήσει κώλυμα αφού γίνει η συναλλαγή (χρήματα με κλειδιά & αυτοκίνητο), π.χ. όταν τα χαρτιά φτάσουν στο μηχανολογικό για την αλλαγή της άδειας. Εξετάζω το σενάριο κατά το οποίο το αυτοκίνητο έχει άλλα βάρη που θα μπλοκάρουν την διαδικασία μεταβίβασης (π.χ. χρέη ιδιοκτήτη προς το δημόσιο, το αυτοκίνητο ενεχυριασμένο για άλλο δάνειο, κ.α.) 1
dtzgr Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Ο αγοραστής πριν τη συναλλαγή εκδίδει τραπεζική επιταγή στον εαυτό του για το ποσό της συναλλαγής και φέρνει την επιταγή μαζί του στο ΚΕΠ. Την ώρα που εσύ υπογράφεις τα έγγραφα για να του κάνεις τη μεταβίβαση, αυτός οπισθογράφει την επιταγή και τη μεταβιβάζει στο όνομά σου. Ανταλλάσσετε τα χαρτιά και τα κλειδιά με την επιταγή χέρι με χέρι, τις σχετικές ευχαριστίες και πάτε στην ευχή του Θεού. Αργότερα, πας στην τράπεζα που εξέδωσε την επιταγή και την εξαργυρώνεις. Η έκδοση τραπεζικής επιταγής (προσοχή, όχι προσωπικής, που μπορεί να είναι χωρίς αντίκρυσμα) δεν έχει κόστος για τον αγοραστή, εφόσον φυσικά έχει τα λεφτά. Η τράπεζα αφαιρεί επί τόπου τα λεφτά από το λογαριασμό του και του δίνει την επιταγή, η οποία είναι στο όνομά του (άρα αν για κάποιο λόγο η συναλλαγή δεν ολοκληρωθεί, δεν χάνει λεφτά). Εφόσον την οπισθογράψει στο όνομά σου και την υπογράψει (την ώρα που ανταλλάσσετε τα χαρτιά χέρι με χέρι), η επιταγή πλέον σου ανήκει και μόνο εσύ μπορείς να την εισπράξεις. 1
DrFreeman Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 1 minute ago, dtzgr said: Ο αγοραστής πριν τη συναλλαγή εκδίδει τραπεζική επιταγή στον εαυτό του για το ποσό της συναλλαγής και φέρνει την επιταγή μαζί του στο ΚΕΠ. Την ώρα που εσύ υπογράφεις τα έγγραφα για να του κάνεις τη μεταβίβαση, αυτός οπισθογράφει την επιταγή και τη μεταβιβάζει στο όνομά σου. Ανταλλάσσετε τα χαρτιά και τα κλειδιά με την επιταγή χέρι με χέρι, τις σχετικές ευχαριστίες και πάτε στην ευχή του Θεού. Αργότερα, πας στην τράπεζα που εξέδωσε την επιταγή και την εξαργυρώνεις. Η έκδοση τραπεζικής επιταγής (προσοχή, όχι προσωπικής, που μπορεί να είναι χωρίς αντίκρυσμα) δεν έχει κόστος για τον αγοραστή, εφόσον φυσικά έχει τα λεφτά. Η τράπεζα αφαιρεί επί τόπου τα λεφτά από το λογαριασμό του και του δίνει την επιταγή, η οποία είναι στο όνομά του (άρα αν για κάποιο λόγο η συναλλαγή δεν ολοκληρωθεί, δεν χάνει λεφτά). Εφόσον την οπισθογράψει στο όνομά σου και την υπογράψει (την ώρα που ανταλλάσσετε τα χαρτιά χέρι με χέρι), η επιταγή πλέον σου ανήκει και μόνο εσύ μπορείς να την εισπράξεις. Ο αγοραστής εν προκειμένω είμαι εγώ. Λέγοντας "ανταλλάσσετε τα χαρτιά χέρι με χέρι¨, για ποιο σημείο μιλάς; Τα χαρτιά πριν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση στο μηχανολογικό;
dtzgr Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) Ναι, πάτε στο μηχανολογικό. Του δείχνεις την τραπεζική επιταγή (που είναι ακόμα στο όνομά σου) και το ποσό, ώστε να είναι σίγουρος ότι έχεις τα χρήματα να τον πληρώσεις. Τη στιγμή που ο πωλητής υπογράφει μπροστά στον υπάλληλο τα χαρτιά για τη μεταβίβαση αφού ο υπάλληλος έχει επιβεβαιώσει ότι όλα είναι ΟΚ και μένει η υπογραφή, του οπισθογραφείς την επιταγή. Δίνει αυτός τα χαρτιά υπογεγραμμένα και τα κλειδιά, και του δίνεις την επιταγή. Για το tracking της διαδικασίας: η τραπεζική επιταγή έχει αριθμό. Με αυτό τον αριθμό, γίνεται tracking ποιος έδωσε λεφτά σε ποιον. Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η πληρωμή στο συμβολαιογραφείο κατά την αγορά ακινήτου: ο πωλητής υπογράφει το συμβόλαιο και ο αγοραστής την επιταγή. Ο αριθμός της επιταγής αναγράφεται και στο συμβόλαιο (ως απόδειξη του πώς ο αγοραστής εξόφλησε τον πωλητή). Επεξ/σία 8 Ιουλίου 2019 από dtzgr
DrFreeman Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 1 minute ago, dtzgr said: Ναι, πάτε στο μηχανολογικό. Τη στιγμή που ο πωλητής υπογράφει μπροστά στον υπάλληλο τα χαρτιά για τη μεταβίβαση αφού ο υπάλληλος έχει επιβεβαιώσει ότι όλα είναι ΟΚ και μένει η υπογραφή, του οπισθογραφείς την επιταγή. Δίνει αυτός τα χαρτιά υπογεγραμμένα και τα κλειδιά, και του δίνεις την επιταγή. Aπ' ότι κατάλαβα δεν προτείνεις την οδό "μόνο ΚΕΠ ή σχολή οδηγών".
dtzgr Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Στο μηχανολογικό θα γίνουν όλα άμεσα και θα λάβεις επι τόπου χαρτί που υπέχει θέση άδειας κυκλοφορίας, μέχρι να εκδοθεί η τελική. Ίσως το ίδιο να γίνεται και στο ΚΕΠ (δεν είμαι σίγουρος, ας επιβεβαιώσουν άλλοι). Η σχολή οδηγών είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις (α) γιατί πρέπει να πληρωθεί (και φυσικά θα την πληρώσεις εσύ ως αγοραστής) και (β) κρέμεσαι από το πότε θα πάει να κάνει τη διεκπεραίωση. Πας μόνος σου στην υπηρεσία και είσαι σίγουρος ότι έγινε η διαδικασία (και παίρνεις και απόδειξη επι τόπου).
DrFreeman Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 2 minutes ago, dtzgr said: Στο μηχανολογικό θα γίνουν όλα άμεσα και θα λάβεις επι τόπου χαρτί που υπέχει θέση άδειας κυκλοφορίας, μέχρι να εκδοθεί η τελική. Ίσως το ίδιο να γίνεται και στο ΚΕΠ (δεν είμαι σίγουρος, ας επιβεβαιώσουν άλλοι). Η σχολή οδηγών είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις (α) γιατί πρέπει να πληρωθεί (και φυσικά θα την πληρώσεις εσύ ως αγοραστής) και (β) κρέμεσαι από το πότε θα πάει να κάνει τη διεκπεραίωση. Πας μόνος σου στην υπηρεσία και είσαι σίγουρος ότι έγινε η διαδικασία (και παίρνεις και απόδειξη επι τόπου). Οσον αφορά το (β), περισσότερο με ανησυχεί το να μην μπορέσει να γίνει η διεκπεραίωση λόγω των (πιθανών) προβλημάτων που ανέφερα, παρά η πρόθεση τους να την κάνουν. Εγώ στο μεταξύ θα έχω πληρώσει για το αυτοκίνητο όμως...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα