DrLo Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) Θέλω από να κάνω polynomial regression σε ένα σετ X,Y και να βρίσκω σε κελιά (όχι πάνω στο γράφημα) τους συντελεστές πχ http://www.agcross.com/2014/01/excel-linest-coefficients-trendline/ έχουμε την εξής συνάρτηση =LINEST([known_y's],[known_x's]^{1;2;3},[const],[stats]) θέλω όμως να μην είναι στάνταρ 3ου βαθμού, δηλαδη το {1,2,3} στη συνα΄ρτηση να αλλάζει με βάση την τιμή ενός άλλου κελιού, να βάζω δηλαδή τον επιθυμητό βαθμό του πολυονύμου σε ένα κελί, να το διαβάζει από εκεί και το {1;2;3} να προσαρμόζεται ανάλογα. Πως το κάνω; Επεξ/σία 8 Ιουλίου 2019 από DrLo
spectaculator Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Νομίζω, πως στην εύρεση του καλύτερου δυνατού πολυώνυμου που περνά από τα δεδομένα σου, θέλεις να υπολογιστεί και ο βαθμός του πολυώνυμου, δεν έχει ουσία να το υπολογίσεις εσύ. Π.χ. πες πως ψάχνεις για το καλύτερο πολυώνυμο της μορφής y=α x^β που να διέρχεται από τα δεδομένα σου. Κάνοντας το γραμμικό έχουμε log(y) = log(α) + β log(x) Με τη linest φόρμουλα έχουμε: =LINEST(LOG10(yvalues),LOG10(xvalues),TRUE,FALSE) Αυτή θα σου δώσει το β (το βαθμό του πολυώνυμου) και το log(α). Το α μπορείς να το βρεις με α=10^log(α) όπου την τιμή log(α) στην έχει δώσει ήδη η linest.
DrLo Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουλίου 2019 36 λεπτά πριν, spectaculator είπε Νομίζω, πως στην εύρεση του καλύτερου δυνατού πολυώνυμου που περνά από τα δεδομένα σου, θέλεις να υπολογιστεί και ο βαθμός του πολυώνυμου, δεν έχει ουσία να το υπολογίσεις εσύ. Π.χ. πες πως ψάχνεις για το καλύτερο πολυώνυμο της μορφής y=α x^β που να διέρχεται από τα δεδομένα σου. Κάνοντας το γραμμικό έχουμε log(y) = log(α) + β log(x) Με τη linest φόρμουλα έχουμε: =LINEST(LOG10(yvalues),LOG10(xvalues),TRUE,FALSE) Αυτή θα σου δώσει το β (το βαθμό του πολυώνυμου) και το log(α). Το α μπορείς να το βρεις με α=10^log(α) όπου την τιμή log(α) στην έχει δώσει ήδη η linest. Όχι δε ζητάω αυτό. Εστω ότι ξέρω τι βαθμού θέλω να είναι το πολυόνυμο (έστω μετά από τη διαδικασία που λες). Θέλω να μπορώ να βάζω τον βαθμό σε ένα κελί και η φόρμουλα που έγραψα από πάνω να αλλάζει με βάση αυτό.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα