Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα. Θελω να αγορασω λαπτοπ και ο πατερας μου ειναι ελευθερος επαγγελματιας. Μπορουμε κοβοντας τιμολόγιο στο ονομα του να γλιτωσουμε τον ΦΠΑ?και αν ναι τι γινεται?Τον πληρωνουμε κανονικα και στην συνεχεια επιστρέφεται? Τον γλυτωνουμε απο την αρχη ? Γενικα το ερώτημα είναι μπορούμε να τον γλυτώσουμε?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσ.

Για κινητά τηλέφωνα, κονσόλες για παιχνίδια, ταμπλέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητοί υπολογιστές δεν πληρώνεις το ΦΠΑ άμα το αγοράσεις με τιμολόγιο.

Περισσότερα για την εγκύκλιο που "καταργεί" το ΦΠΑ στα παραπάνω αντικείμενα μπορείς να διαβάσεις εδώ ΠΟΛ.1150/2017.

Επίσης από την Ευρώπη μπορείς να το παραγγείλεις χωρίς ΦΠΑ λόγω ενδοκοινοτικής συναλλαγής. (τιμολόγιο από την Ε.Ε.)

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ας με διορθώσει ένας λογιστής αν κάνω κάπου λάθος, εγώ τουλάχιστον αυτό έκανα όταν είχα μπλοκάκι (δεν έχω πια, άρα εγκυκλοπαιδικα θα μάθω) και ελπίζω να βοηθάω τον ts:

Αγοραζεται το λαπτοπ με τιμολογιο στην επιχείρηση και πληρώνεται κανονικά. Το λαπτοπ γράφεται σαν παγιος εξοπλισμός της επιχείρησης και ανήκει στην επιχείρηση. Το ΦΠΑ του περνάει στα βιβλία στο ΦΠΑ εξόδων που στο τέλος του τριμήνου στην απόδοση  ΦΠΑ συμψιφιζεται με το ΦΠΑ εσόδων. Άρα τελικα απέδωσες λιγότερο ΦΠΑ, άρα γλίτωσες το ΦΠΑ του λαπτοπ. 

Και επειδή είναι ηλεκτρονικός παγιος εξοπλισμός, κάθε χρόνο έχεις δικαίωμα να περνάς και στα έξοδα της επιχείρησης το 25% της αξίας του σαν απόσβεση. 

Στα υπόψην ότι σε περίπτωση ελέγχου το λαπτοπ πρέπει να υπάρχει μέσα στην επιχείρηση. Προκαταβολικά συγνωμη αν το ξέρω λάθος

Επεξ/σία από gthe
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, gthe είπε

Ας με διορθώσει ένας λογιστής αν κάνω κάπου λάθος, εγώ τουλάχιστον αυτό έκανα όταν είχα μπλοκάκι (δεν έχω πια, άρα εγκυκλοπαιδικα θα μάθω) και ελπίζω να βοηθάω τον ts:

Αγοραζεται το λαπτοπ με τιμολογιο στην επιχείρηση και πληρώνεται κανονικά. Το λαπτοπ γράφεται σαν παγιος εξοπλισμός της επιχείρησης και ανήκει στην επιχείρηση. Το ΦΠΑ του περνάει στα βιβλία στο ΦΠΑ εξόδων που στο τέλος του τριμήνου στην απόδοση  ΦΠΑ συμψιφιζεται με το ΦΠΑ εσόδων. Άρα τελικα απέδωσες λιγότερο ΦΠΑ, άρα γλίτωσες το ΦΠΑ του λαπτοπ. 

Και επειδή είναι ηλεκτρονικός παγιος εξοπλισμός, κάθε χρόνο έχεις δικαίωμα να περνάς και στα έξοδα της επιχείρησης το 25% της αξίας του σαν απόσβεση. 

Στα υπόψην ότι σε περίπτωση ελέγχου το λαπτοπ πρέπει να υπάρχει μέσα στην επιχείρηση. Προκαταβολικά συγνωμη αν το ξέρω λάθος

Αυτό γνωρίζα και εγω, αλλα απο οτι καταλαβαίνω αύτο άλλαξε απο 1/8/2017

2 λεπτά πριν, Dreammpompo είπε

Εγώ πάλι ξέρω ότι το πληρώνεις κανονικότατα στο 3μηνο που βγαίνει το ΦΠΑ 

Εγω απο οτι εχω καταλαβει αυτό το ποσό αφαιρείται απο το συνολικό φορο που εχεις να πληρωσεις. Δηγλαδη αν στο τριμηνο ειχες να πληρωσεις 400 ευρώ και το ΦΠΑ του λαπτοπ ηταν 224, τοτε θα πληρωσεις τελικα 400-224=176 ευρω. 
Αυτό εχω καταλαβει εγω, χωρις να εχω ιδεα αν ειναι σωστο

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, tzagaritos είπε

Αυτό γνωρίζα και εγω, αλλα απο οτι καταλαβαίνω αύτο άλλαξε απο 1/8/2017

Σεβαστό, για αυτό είπα ότι παίζει να είμαι λάθος δεν τα παρακολουθώ από το 2016 που τα έκλεισα 😊

Δημοσ.

Εννοείται ότι είναι παράνομο να αγοράσεις το λαπτοπ μέσω της εταιρίας και να γλυτώσεις τον ΦΠΑ αν αυτό δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις ανάγκες της εταιρίας.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μιλαμε για ελευθερο επαγγελματια,για την ακριβεια πλακατζη
Συνεπως δεν υπαρχει η επιχειρηση σαν κτιριο που λετε. Παντως ναι σπιτι του θα ειναι το λαπτοπ

Επεξ/σία από tzagaritos
Δημοσ.

Τόσα χρόνια  κάνω το δεύτερο σε τιμολόγια δηλαδή πληρώνω κανονικά και το ΦΠΑ και τα περνάω αλλά πρέπει να είναι και σχετικά με τη δουλειά .

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, divo είπε

Υπαρχουν επιχειρησεις (πλαισιο κοτσοβολος media)  που αν αγορασεις με τιμιλογιο δεν σου χρεωνουν φπα. Αν παρολα αυτα το εχεις βρει σε επιχειρηση που χρεωνει φπα ασχετα με το τιμολογιο τοτε το περνας στα βιβλια σου και παιρνεις το φπα πισω με συμψηφισμό.

Τα υπολοιπα ειναι αλλα λογια να αγαπιόμαστε..............

Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση

28 λεπτά πριν, divo είπε

Υπαρχουν επιχειρησεις (πλαισιο κοτσοβολος media)  που αν αγορασεις με τιμιλογιο δεν σου χρεωνουν φπα. Αν παρολα αυτα το εχεις βρει σε επιχειρηση που χρεωνει φπα ασχετα με το τιμολογιο τοτε το περνας στα βιβλια σου και παιρνεις το φπα πισω με συμψηφισμό.

Κατι τελεταιο, αν δηλαδη μας κοψει το ΦΠΑ αμεσως, που απο οτι ειδα στο μαγαζι ετσι γινεται, μετα δεν πρεπει να το περασουμε πουθενα?Δεν πρεπει να φανει καπου σαν εξοδα ή κατι τετοιο?

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
35 λεπτά πριν, divo είπε

λάθος. εάν το αγοράσει με ΦΠΑ, δεν τον εκπίπτει. ρώτα τον λογιστή σου. στην ΠΟΛ αναφέρει

'' 4. Σε περίπτωση που ενώ συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 39α ληφθούν τιμολόγια με Φ.Π.Α., από υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, επισημαίνεται ότι για το Φ.Π.Α. των τιμολόγιων αυτών δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. ''

που σημαίνει εάν δικαιούσαι να αγοράσεις κάτι χωρίς ΦΠΑ και το αγοράσεις με ΦΠΑ, τον ΦΠΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΚΠΙΠΤΕΙΣ. απλά περνάς ολόκληρο το τιμολόγιο ως έξοδο της εταιρείας

49 λεπτά πριν, tzagaritos είπε

Μιλαμε για ελευθερο επαγγελματια,για την ακριβεια πλακατζη
Συνεπως δεν υπαρχει η επιχειρηση σαν κτιριο που λετε. Παντως ναι σπιτι του θα ειναι το λαπτοπ

βρες τον λογιστή του πατέρα σου. ρώτα τον εάν δικαιολογεί το λαπτοπ το επάγγελμά του. εάν ναι πάρτο και θα το πάρεις χωρίς ΦΠΑ. τα υπόλοιπα είναι να έχουμε να λέγαμε. υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που απαλάσσουν τους εε από το ΦΠΑ. και αυτός είναι πως πολλά καταστήματα, τσέπωναν τον ΦΠΑ της χρονιάς και έκλειναν το κατάστημα. με αυτόν τον τρόπο το κράτος προσπαθεί να περιορίσουν την χασούρα. για τους εε δεν είναι πρόβλημα αφού έτσι και αλλιώς ο ΦΠΑ αυτός εξέπιπτε στο τέλος του 3μήνου.

Επεξ/σία από james01gr
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, james01gr είπε

λάθος. εάν το αγοράσει με ΦΠΑ, δεν τον εκπίπτει. ρώτα τον λογιστή σου. στην ΠΟΛ αναφέρει

'' 4. Σε περίπτωση που ενώ συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 39α ληφθούν τιμολόγια με Φ.Π.Α., από υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, επισημαίνεται ότι για το Φ.Π.Α. των τιμολόγιων αυτών δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. ''

που σημαίνει εάν δικαιούσαι να αγοράσεις κάτι χωρίς ΦΠΑ και το αγοράσεις με ΦΠΑ, τον ΦΠΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΚΠΙΠΤΕΙΣ. απλά περνάς ολόκληρο το τιμολόγιο ως έξοδο της εταιρείας

βρες τον λογιστή του πατέρα σου. ρώτα τον εάν δικαιολογεί το λαπτοπ το επάγγελμά του. εάν ναι πάρτο και θα το πάρεις χωρίς ΦΠΑ. τα υπόλοιπα είναι να έχουμε να λέγαμε. υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που απαλάσσουν τους εε από το ΦΠΑ. και αυτός είναι πως πολλά καταστήματα, τσέπωναν τον ΦΠΑ της χρονιάς και έκλειναν το κατάστημα. με αυτόν τον τρόπο το κράτος προσπαθεί να περιορίσουν την χασούρα. για τους εε δεν είναι πρόβλημα αφού έτσι και αλλιώς ο ΦΠΑ αυτός εξέπιπτε στο τέλος του 3μήνου.

Ναι αυτο θα κανω. Σε ευχαριστω πολυ!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Άμα κάνεις με αυτόν τον τρόπο την αγορά δεν γλιτώνεις μονό το 24% ΦΠΑ άλλα πολύ παραπάνω γιατί εμφανίζεις λιγότερα κέρδη.

παράδειγμα:
το laptop κάνει 1000€
Θα απόδοσης 194€ λιγότερο ΦΠΑ στο τέλος του τριμήνου.
Επίσης στο τέλος το έτους θα απόδοσης λιγότερους φόρους (φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, εφκα, τέλος επιτηδεύματος κτλ.) επειδή τα 806€ έγιναν δαπάνες τις επιχειρήσεις και αφαιρέθηκαν από τα κέρδη.

Οπότε το laptop στο τέλος θα σου στοίχιση μονό 300-600€ ανάλγα την περιπτώσει σου φυσικά.

Επεξ/σία από mkp

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...