Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα στην κοινότητα, τελευταία λόγο ζέστης :P μου γυρνά καθημερινά μία ιδέα για "φθηνή" ψύξη, οι γνώσεις μου στα υδραυλικά είναι ελάχιστες και έτσι θέλω να ρίξω μία ιδέα και περιμένω απαντήσεις από ανθρώπους που το έχουν με το θέμα.

Ζω σε επαρχεία και είμαι από τους τυχερούς που στον ακάλυπτο του σπιτιού τους υπάρχει μπαξές, ο μπαξές λοιπόν είναι περίπου 24τμ και βάζω περιστασιακά λαχανικά και μυρωδικά.

Ας ξεκινήσω με την ιδέα μου λοιπόν, σκέφτομαι να σκάψω 1μ βάθος τον μπαξέ και να περάσω σωλήνες γύρο γύρο και σε απόσταση περίπου 30 cm η μία από την άλλη, να συνδέσω τις σωλήνες σε συλλέκτη και έτσι να κάνω ένα κλειστό κύκλωμα νερού, το κύκλωμα σκοπεύω να το ανεβάσω στο σπίτι μου και να το συνδέσω με ένα fancoil.

Ο σκοπός μου είναι να απαγάγω την θερμότητα από ένα δωμάτιο του σπιτιού μου και μέσω του νερού και κάποιου κυκλοφορητή να την στείλω στους σωλήνες που θα βρίσκονται κάτω από το χώμα όπου σε σχέση με το σπίτι μου θα υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασία. Έτσι πιστεύω ότι θα δροσίσω κάποιο δωμάτιο του σπιτιού το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα ίσως βοηθήσω λιγάκι τον λέβητα και πέσει η κατανάλωση πετρελαίου.

Το κύκλωμα θα λειτουργεί περίπου όπως του λέβητα, κυκλοφορητής για να γυρνά τα νερά και θερμοστάτες για να ανοίγουν και να κλείνουν κυκλοφορητές και fan.

Μιας και είμαι άσχετος με αυτά τα θέματα η πρώτη μου ερώτηση είναι αν υπάρχει κάποιος τύπος - μέθοδος για να υπολογίσω την θερμική ενέργεια που θα αποβάλω με το σύστημα ώστε να δω αν όντος θα κάνει δουλειά.

Είμαι σίγουρος ότι το κόστος θα είναι τεράστιο σε σχέση με ένα μικρό AC αλλά στην πρώτη περίπτωση πληρώνεις μία φορά και υποθέτω ησυχάζεις για αρκετά χρόνια ενώ στην περίπτωση του AC κρέμεσαι από τα τιμολόγια της ΔΕΗ για ολόκληρη την ζωή σου.

Σχετικά με το κόστος, η εκσκαφή θα γίνει  δωρεάν από γνωστό μου  όπως και η σύνδεση των σωλήνων και έτσι το μόνο κόστος που θα πληρώσω θα είναι οι σωλήνες καθώς ακόμα και το fan coil υπάρχει στην αποθήκη μου. 

Υδραυλικοί και μηχανικοί του insomnia ζητώ την βοήθεια σας, τρύπα στο νερό το plan ή κάτι θα κάνουμε;

Επεξ/σία από orgixmh
Δημοσ.

δε νομιζω οτι θα καταφερεις κατι. Εγω βαζω γεωθερμια τον Σεπτεμβριο και η μελετη (και το εργο) ειναι πολυυυυυ μεγαλυτερο απο το σκαβω ενα λακο, θαβω μια σωληνα, γεμιζω το συστημα νερο. Κατ αρχας δες τι θερμοκρασιες αερα βγαζει το μεσο κλιματιστικο, και μετα δες τι θερμοκρασια εχει το χωμα ενα μετρο κατω απο την επιφανεια. Σιγουρα δεν εχει 40 βαθμους, αλλα δεν εχει και 10 για να πεις οτι θα σου παρεχει δροσισμο. Κι αυτα πριν τις απωλειες.

Αυτα τα συστηματα εχουν μια αντλια θερμοτητας νερου-νερου (με συμπιεστη κλπ) η οποια με δεδομενη τη σχεδον σταθερη θερμοκρασια του υπεδαφους που ειναι ο εναλλακτης (η θαμμενη σωληνα) μπορουν να λειτουργουν πολυ αποδοτικα. Το να στελνεις εσυ 25 βαθμους σε ενα φαν κοιλ αμφιβαλω οτι θα σου προσφερει δροσισμο.

• Like 2
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, fredd0 είπε

δε νομιζω οτι θα καταφερεις κατι. Εγω βαζω γεωθερμια τον Σεπτεμβριο και η μελετη (και το εργο) ειναι πολυυυυυ μεγαλυτερο απο το σκαβω ενα λακο, θαβω μια σωληνα, γεμιζω το συστημα νερο. Κατ αρχας δες τι θερμοκρασιες αερα βγαζει το μεσο κλιματιστικο, και μετα δες τι θερμοκρασια εχει το χωμα ενα μετρο κατω απο την επιφανεια. Σιγουρα δεν εχει 40 βαθμους, αλλα δεν εχει και 10 για να πεις οτι θα σου παρεχει δροσισμο. Κι αυτα πριν τις απωλειες.

Αυτα τα συστηματα εχουν μια αντλια θερμοτητας νερου-νερου (με συμπιεστη κλπ) η οποια με δεδομενη τη σχεδον σταθερη θερμοκρασια του υπεδαφους που ειναι ο εναλλακτης (η θαμμενη σωληνα) μπορουν να λειτουργουν πολυ αποδοτικα. Το να στελνεις εσυ 25 βαθμους σε ενα φαν κοιλ αμφιβαλω οτι θα σου προσφερει δροσισμο.

Καταρχάς ευχαριστώ για την απάντηση,  σαφώς και το έργο είναι τεράστιο και χρειάζεται μελέτη από μηχανικούς για την σωστή λειτουργία αλλά ξες, περνάνε ιδέες από το μυαλό καμιά φορά και όντας άσχετος στο θέμα είπα να κάνω καμιά ερώτηση μπας και έχει λογική, σχετικά με την εγκατάσταση σου και καθαρά για να καλύψω την περιέργεια μου, περίπου πόσα τετραγωνικά μέτρα γης  χρειάστηκαν σε σχέση με τα τετραγωνικά του σπιτιού σου; Οι σωληνώσεις κάτω από το χώμα θα είναι σε οριζόντια ή κάθετη διάταξη; 
Γενικά η γεωθερμία σαν ιδέα μου αρέσει, είναι έξυπνη και το κόστος της παρότι τσουχτερό αργά ή γρήγορα θα δικαιώσει την επιλογή σου οικονομικά αλλά και οικολογικά  και έτσι θα ήθελα κάποια στιγμή να δω πρώτα αν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση μου ή αν ο χώρος που έχω για τις σωληνώσεις δεν θα καλύψει τις ανάγκες.

Δυστυχώς στην περιοχή μου ο χειμώνας είναι βαρύς και παρότι έχω προβεί σε εργασίες θερμομόνωσης και αλλαγής των κουφωμάτων το πετρέλαιο μου στοιχίζει περίπου το 1/6 του ετήσιου εισοδήματος μου χωρίς να υπολογίζω την ψύξη το καλοκαίρι που όπου σε σχέση με την θέρμανση  το κόστος της είναι σημαντικά μικρότερο. 

Με το καλό σου εύχομαι σχετικά με την εγκατάσταση και ελπίζω να έχεις ζεστούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια :) 

• Like 1
Δημοσ.

καθετη διαταξη, οριζοντια δε βγαινει λογω εμποδιων. Υπολογιζουν 3 λουπ, γυρω στα 180 μετρα το καθενα (προφανως "σπασμενα σε 3-4 τρυπες, δε θα σκαψουν μια τρυπα 180 μετρα για καθε λουπ) ... αλλα τα τελικα παντα βγαινουν οταν γινει η πρωτη τρυπα και δουν ακριβως πως ειναι το εδαφος απο κατω. Συνολικα ενα κομματι κηπου περιπου 80-100τμ θα γινει μνι για μπει το συστημα. Τα τετραγωνικα του σπιτιου ειναι περιπου τετραπλασια, αλλα αριστα μονωμενα για τις συνθηκες της αθηνας. Συν καποιες εξτρα αναγκες που εχω για ζνχ.

Το βασικο προβλημα στη σκεψη σου ειναι αυτο που σου ειπα, αν πουμε οτι εχεις ενα μετρια μονωμενο σπιτι και σε εξωτερικη 40 εχεις μεσα 30 ειναι εξαιρετικα δυσκολο να το δροσισεις χωρις να παρεμβληθει καποια αντλια θερμοτητας μεταξυ του εναλλακτη και του φανκοιλ. Θεωρητικα παντα θα μπορουσες να κανεις κατι αν ειχες ξερωγω καμια βαθυα λιμνη διπλα και τραβαγες νερο απο κατω, αλλα με απλο εναλλακτη αμφιβαλω οτι θα καταφερεις να φερεις νερο κατω απο 25 βαθμους στο φανκοιλ. Και με 25 βαθμους τι να σου κανει το φανκοιλ, ουσιαστικα ανεμιστηρας θα ναι.

υγ θα σου προτεινα να ξεκινησεις απο φβ, net metering κλπ. Και γω απο κει ξεκινησα και πλεον (μετα απο αναβαθμησεις, μπαταριες κλπ) ειμαι σχεδον ενεργειακα αυτονομος. Και σ'αυτη τη λογικη βαζω το γεωθερμικο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ξέχνα το, τόσο γιατί πρέπει να σε συμφέρει οικονομικά μια τέτοια επένδυση όσο και για το οτι με 24τμ δεν κάνεις τίποτα. Αν έχεις μονοκατοικία βάζεις σπλιτάκια και τελειώνει το θέμα. Αν έχεις μεγάλη βίλα εκατοντάδων τετραγωνικών στην οποία μένεις μόνιμα τότε το συζητάμε.

Οι σωληνώσεις της γεωθερμίας μπορούν να μπουν είτε οριζόντια είτε κάθετα. Από σεμινάριο που είχα πάει πριν χρόνια, η επιφάνεια οικοπέδου που θα καλύψουν εαν οι σωληνώσεις είναι οριζόντιες αντιστοιχεί περίπου σε 2-3 φορές την επιφάνεια του κτιρίου. Για 24τμ μόνο για κάθετες σωληνώσεις συζητάμε, για κάθε μέτρο σκαψίματος αντιστοιχούν μερικά ευρώ, τεχνοοικονομικά δεν θυμάμαι, κάπου 80-100 ευρώ ανά μέτρο βάθους νομίζω. Εσωτερικά του σπιτιού, ξήλωμα των σωμάτων και τοποθέτηση fan coil, στο υπόγειο θα βρίσκεται η ΓΑΘ με τους εναλλάκτες και όλα τα σχετικά.

Πριν μπει η ΓΑΘ όποια εταιρεία το αναλάβει θα σου συστήσει να κάνεις θερμομόνωση στο σπίτι σου, διότι πρώτα πρέπει να μειώσεις στο μέγιστο τα φορτία και μετά με βάση αυτά εξετάζεις την όλη επένδυση, αν έχεις κάνει ήδη μόνωση, ενδεχομένως να χρειαστεί ενίσχυση της υπάρχουσας. Για να εγκατασταθεί η ΓΑΘ χρειάζεσαι άδεια απ' την περιφέρεια με ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, πιθανόν θα εμπλακεί και γεωλόγος για να εξεταστεί αν το έδαφος είναι κατάλληλο για να περαστούν σωληνώσεις. Μιλάμε για μια επένδυση που ξεκινάει από δεκάδες χιλιάδες ευρώ και ανεβαίνει όσο αυξάνει η επιφάνεια και ο όγκος του κτιρίου, όσο πιο μεγάλο το κτίριο τόσο περισσότερα λεφτά για την επένδυση αλλά και τόσο συντομότερη η απόσβεση, αυτή η επένδυση αποτελεί βέλτιστη επιλογή για ξενοδοχεία και μεγάλα κτίρια γραφείων.

Επεξ/σία από Βασίλης_29
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παντως η μονωση ειναι κατι πολυ υποτιμημενο στην ελλαδα. 2 χρονια που το ψαχνω 1 στους 50 ειναι υπερ. Οι περισσοτεροι το θεωρουν πεταμενα λεφτα η οτι δεν εχει νοημα και αμονωτες κολωνες πχ οτι δεν ειναι κατι σημαντικο( μηχανικοι και αλοι σχετικοι με οικοδομη)

Επεξ/σία από ParhsG
Δημοσ.

στους 49  "μηχανικούς" που σου είπαν ότι η μόνωση είναι περιττή να τους βάλεις να διαβάσουν τον κενακ, αν διαθέτουν την ικανότητα κατανόησης του. Εκτός και αν ρώτησες μηχανικούς αυτοκινήτων ή μαστοράντζες.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 λεπτά πριν, nvel είπε

στους 49  "μηχανικούς" που σου είπαν ότι η μόνωση είναι περιττή να τους βάλεις να διαβάσουν τον κενακ, αν διαθέτουν την ικανότητα κατανόησης του. Εκτός και αν ρώτησες μηχανικούς αυτοκινήτων ή μαστοράντζες.

Δεν ηταν μηχανικοι. Οι μηχανικοι οι περισοτεροι ειναι υπερ απλα μερικοι λενε να μη κανεις αν δεν σου περισσεύουν. Οι υπολοιποι οταν ακουνε για μονωση σε παιρνουν στο ψιλο κυριως μπαρμπαδες και οχι μονο κυριως μαστορατζες κτλ. 

Επεξ/σία από ParhsG
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, thanasisxask είπε

Ναι συμφωνώ τσάμπα λεφτά είναι η μόνωση, καλύτερα να τα δίνουμε στο ρεύμα και στο πετρέλαιο. 

Δεν ειναι αμελητεο κοστος χωρια που πρεπει να βρεις ανθρωπο να τη κανει σωστα

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, ParhsG είπε

Δεν ειναι αμελητεο κοστος χωρια που πρεπει να βρεις ανθρωπο να τη κανει σωστα

καλα δεν ειναι και πυρηνικη φυσικη η μονωση. Πλακες πολυστερινης κολλανε και απο πανω βαζουν μπετο (αν μιλαμε για δωμα) η σοβα (αν μιλαμε για τοιχοποιια).

Το "δυσκολο" ειναι να εξαφανισεις ολες τις θερμογεφυρες ... οκ ... αλλα ενεργειακα η διαφορα ενος αμονωτου με ενα με "βασικη" μονωση παραμενει χαωδης, κι ας μην εισαι σε επιπεδα παθητικου σπιτιου κλπ

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 ώρες πριν, Βασίλης_29 είπε

Ξέχνα το, τόσο γιατί πρέπει να σε συμφέρει οικονομικά μια τέτοια επένδυση όσο και για το οτι με 24τμ δεν κάνεις τίποτα. Αν έχεις μονοκατοικία βάζεις σπλιτάκια και τελειώνει το θέμα. Αν έχεις μεγάλη βίλα εκατοντάδων τετραγωνικών στην οποία μένεις μόνιμα τότε το συζητάμε.

Οι σωληνώσεις της γεωθερμίας μπορούν να μπουν είτε οριζόντια είτε κάθετα. Από σεμινάριο που είχα πάει πριν χρόνια, η επιφάνεια οικοπέδου που θα καλύψουν εαν οι σωληνώσεις είναι οριζόντιες αντιστοιχεί περίπου σε 2-3 φορές την επιφάνεια του κτιρίου. Για 24τμ μόνο για κάθετες σωληνώσεις συζητάμε, για κάθε μέτρο σκαψίματος αντιστοιχούν μερικά ευρώ, τεχνοοικονομικά δεν θυμάμαι, κάπου 80-100 ευρώ ανά μέτρο βάθους νομίζω. Εσωτερικά του σπιτιού, ξήλωμα των σωμάτων και τοποθέτηση fan coil, στο υπόγειο θα βρίσκεται η ΓΑΘ με τους εναλλάκτες και όλα τα σχετικά.

Πριν μπει η ΓΑΘ όποια εταιρεία το αναλάβει θα σου συστήσει να κάνεις θερμομόνωση στο σπίτι σου, διότι πρώτα πρέπει να μειώσεις στο μέγιστο τα φορτία και μετά με βάση αυτά εξετάζεις την όλη επένδυση, αν έχεις κάνει ήδη μόνωση, ενδεχομένως να χρειαστεί ενίσχυση της υπάρχουσας. Για να εγκατασταθεί η ΓΑΘ χρειάζεσαι άδεια απ' την περιφέρεια με ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, πιθανόν θα εμπλακεί και γεωλόγος για να εξεταστεί αν το έδαφος είναι κατάλληλο για να περαστούν σωληνώσεις. Μιλάμε για μια επένδυση που ξεκινάει από δεκάδες χιλιάδες ευρώ και ανεβαίνει όσο αυξάνει η επιφάνεια και ο όγκος του κτιρίου, όσο πιο μεγάλο το κτίριο τόσο περισσότερα λεφτά για την επένδυση αλλά και τόσο συντομότερη η απόσβεση, αυτή η επένδυση αποτελεί βέλτιστη επιλογή για ξενοδοχεία και μεγάλα κτίρια γραφείων.

Ευχαριστώ για την απάντηση Βασίλη, έχω εφαρμόσει θερμομόνωση και αλλαγή κουφωμάτων και η διαφορά στο πετρέλαιο είναι απόλυτα αισθητή.
Όσους μηχανικούς και αν ρώτησα μου απάντησαν ότι η θερμομόνωση συμφέρει στο 100% και όντος έτσι είναι, το είδα με τα μάτια μου.

Επεξ/σία από orgixmh
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...