Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, johnieXoX είπε

Σημασία δεν έχει πως τα ακούς εσύ, ούτε εγώ.. σημασία έχει τι αποφασισε το δικαστήριο. 

ο υπολογιστής ανήκει στην εταιρεία, αλλά για να τον ψάξει χρειάζεται την άδεια του χρήστη, αφού μπορεί να περιέχει προσωπικά αρχεία.

Δηλαδη, τα προσωπικά αρχεία του κάθε χρήστη δεν ανήκουν στην εταιρεία, όσο και αν της ανήκει ο υπολογιστής. Αλλιώς δε θα τιμωρουνταν που τον έψαξε.

Πρώτον η ΑΠΔ δεν είναι δικαστήριο, μια αρχή είναι που επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα, άμα θέλει η εταιρεία προσφεύγει κατά της απόφασης και το πάει δικαστικά.

Δεύτερον, σημασία έχει οτι ο υπολογιστής δεν είναι δικός σου και απ' την στιγμή που αφήνεις προσωπικά δεδομένα σε υπολογιστή ο οποίος δεν σου ανήκει, ευρίσκεται σε ξένο χώρο και ανά πάσα στιγμή ο οποιοσδήποτε τρίτος μπορεί να εισέλθει και να κάνει οτι θέλει χωρίς να αντιληφθείς κάτι, τότε εσύ είσαι ο πρώτος υπαίτιος για τυχόν απώλεια ή μη προστασία των δεδομένων σου. Άμα θέλει η εταιρεία ψάχνει τα πάντα όταν απουσιάζεις χωρίς να καταλάβεις χριστό, σου βάζουν ένα στικάκι τα μεταφέρουν όλα και τα ψάχνουν σε άλλο pc, αν θέλουν βρίσκουν ένα κάρο καλύτερα επιχειρήματα από τα παραπάνω που ανέφεραν αυτοί στην απόφαση. Η βλακεία της εταιρείας στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν οτι έδρασαν παιδαριωδώς αφήνοντας ξεκάθαρα σημάδια για το τι έκαναν, δεν καταδέχτηκαν να επανατοποθετήσουν τον σκληρό δίσκο στον υπολογιστή και ο εργαζόμενος να ανακτήσει τα αρχεία του. Όταν αφαιρείς τον σκληρό είναι ξεκάθαρο οτι θέλεις να ψάξεις τον άλλον για κάτι με δόλιο σκοπό και πάνω σε αυτό πάτησε ο εργαζόμενος.

Επίσης ένα δεύτερο λάθος της εταιρείας το οποίο αναφέρεται και στην απόφαση της ΑΠΔ είναι οτι δεν έχει θεσπίσει εσωτερικό κανονισμό για αυτά τα θέματα, εκεί πάτησαν και για τον καταλογισμό της απόφασης. Εγώ αν είχα εταιρεία με υπολογιστές, το πρώτο που θα έκανα μετά την χαρτούρα της πρόσληψης του εργαζόμενου θα ήταν η υπογραφή του κανονισμού για όλα αυτά τα θέματα, "ο υπολογιστής θα χρησιμοποιείται μόνο για τις ανάγκες της εργασίας, απαγορεύεται η οποιαδήποτε μεταφορά, διακίνηση και αποθήκευση και μπλα μπλα.... προσωπικών αρχείων και δεδομένων που δεν έχουν σχέση με την εργασία. Η εταιρεία επιφυλάσσεται δεν φέρει καμιά ευθύνη για τα παραπάνω κτλ κτλ". 

Και φυσικά η οποιαδήποτε εταιρεία δικαιούται να έχει πρόσβαση σε οποιονδήποτε υπολογιστή εργαζομένου, σιγά μην περιμένει την άδεια του χρήστη για να εισέλθει στο σύστημα και να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή.

50 λεπτά πριν, Salecon είπε

Και το γραφείο που κάθεσαι, στην εταιρία ανήκει. Εάν βάλεις κάτι μέσα ατο συρτάρι, γίνεται αυτομάτως της εταιρίας και μπορεί ο εργοδότης σου να το πάρει; 

Να στο αντιστρέψω, αν το αντικείμενο χαθεί θα φταίει ο εργοδότης; Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την προστασία του αντικειμένου που άφησες στους χώρους της; 

• Απαντ. 107
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Ότι αποθηκεύεται σε εταιρική υποδομή (ψηφιακή/φυσική) δεν ανοίκει στην εταιρεία όμως η εταιρεία δεν έχει ουδεμία ευθύνη για τυχών καταστροφή ή απώλειες.

• Like 2
Δημοσ.

Μερικα απλα τιπς για οσους εργαζομαστε σε γραφειο/PC εταιρικο:

~Ρυθμιζουμε τον browser που χρησιμοποιουμε να μην κραταει ιστορικο/να το διαγράφει με την εξοδο και να μην αππθηκευει κωδικους, να μην κανει αυτοματο συμπληρωμα φορμας κλπ.

~Δεν συνδεόμαστε στα προσωπικά μας accounts σε social media.

~Δεν κραταμε αποθηκευμένα προσωπικά μας αρχεια στο PC για πολυ καιρο, καλυτερα οσο λιγοτερο γινεται, να τα στελνουμε αμεσα σε καποιο προσωπικό μας mail ή να τα παιρνουμε με usb stick.

~Δεν μπαινουμε σε torrents, δεν κατεβαζουμε παρανομο λογισμικο, γενικα δεν εγκαθιστουμε λογισμικο χωρις την αδεια του admin.

~Στο εταιρικό chat app δεν αναφερουμε ποτε ευαισθητα προσωπικά δεδομενα, δεν διαδιδουμε κουτσομπολια, γενικα προσεχουμε τον κωλο μας.

~Βασικα, απλα ας εχουμε στο μυαλο μας οτι το PC μας πανευκολα μπορουν να το παρακολουθουν στη δουλειά. (Πολλες φορές τα'λεγα με τους IT της προηγούμενης δουλειάς και μου'χαν αποκαλυψει από μόνοι τους πώς ειχαν ανακαλυψει κοσμο που εβλεπε τσοντες ή επαιζε παιχνιδια, που η υπευθυνη του τμηματος παρα πολυ συχνα τους ζητουσε να παρακολουθούν τις συνομιλιες και τα mail μας (και να της στέλνουν screenshots κλπ.)...)

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Θα έλεγα  κάτι άλλο.

Έστω ότι  υπάλληλος μπαίνει σε παράνομα torent και κατεβάζει παράνομα υλικό,διαπιστώνεται από αρχή η οποία επιβάλλει πρόστιμο στην εταιρεία ή την απειλεί με πρόστιμο για αυτό το λόγο.

Θα κατηγορηθεί και θα καταδικαστεί τελεσίδικα (γιατί η αναφερόμενη καταδίκη μπορεί  να είναι πρωτόδικη οπότε λίγη σημασία έχει) η εταιρεία που θα κάνει έλεγχο στους υπολογιστές της να δει από ποιον υπολογιστή κατέβηκε το παράνομο υλικό;;;;;;; 

Επισκέπτης
Δημοσ.

Πριν από κάποια χρόνια (αρκετά) είχα πάει σε μια εταιρεία να στήσουμε το δίκτυο. Όταν τελειώσαμε έβαλα VNC για να συνδεθούμε αν γίνει κάτι και πάνω στον διάλογο που είχα με μια κοπέλα της εξήγησα πως δουλεύει. 

Στη συζήτηση ήταν πολύ φιλική και μάλιστα μου είχε προτείνει να βγούμε το βράδυ  για φαγητό. Ήθελε να μου γνωρίσει τον φίλο της τον Κώστα ο οποίος ήταν φαντάρος και θα τελείωνε σχολή πληροφορικής. Αρνήθηκα γιατί είχα πολύ δουλειά εκείνο τον καιρό.

Την άλλη μέρα το πρωί πήγα γραφείο,  πήρα τον φραπέ ,έβαλα τα ακουστικά και κάθισα στο PC της δουλειάς.

Από περιέργεια είπα να συνδεθώ να δω αν παίζουν όλα. Φαντάστηκα ότι δε θα έχει κάτσει κάποιος στα καινούργια PC.

Όταν συνδέθηκα είδα ένα FB ανοιχτό με το λογαριασμό της κοπέλας που μιλούσε με εναν Μιχάλη, ο οποίος της περιέγραφε τους τρόπους που θα την κάνει "ευτυχισμένη". Έφτυσα το φραπέ στην οθόνη. 

Οπότε το ερώτημα είναι,  σε ενδιαφέρει αν σε δουν σε προσωπικές σου στιγμές ή τι λέει ο νόμος; Φαντάζομαι αν το ΙΤ ή ο manager βρει υλικό που παίζεις "καρατε" μάλλον το δικαστήριο θα σε δικαιώσει. Αν μιλάμε για έγραφα τότε λογικά θα δικαιώσει την εταιρεία.

ΥΓ τι βλάκας ήμουν που με ένοιαζε μόνο ο server...  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με τα smartphones δεν υπάρχει λόγος να μπεις σε facebook/mail από τον υπολογιστή της δουλειάς σου. Και προφανώς δεν θα έχεις "ευαίσθητα" δικά σου δεδομένα (πχ ebanking).

Επεξ/σία από NotAliki177
Δημοσ.
9 ώρες πριν, stormrain είπε

Ειχα μια συζητηση με κατι φιλους και εχουμε την εξης απορια (αν εχει απαντηθει αλλου, πληζ καντε μου ενα pinpoint :)

Εστω εταιρεια με Χ εργαζομενους και Χ υπολογιστες. Εγω στον δικο μου υπολογιστη, εχω εναν φακελο που ονομαζω "Stormrain's stuff". Ο εργοδοτης/προισταμενος μου μπορει να εχει προσβαση σε αυτον τον φακελο? Και σε δευτερο επιπεδο, εστω πως βαζω αυτοματο login στο Gmail μου και το Facebook κλπ. Εχει δικαιωμα ο εργοδοτης/προισταμενος να δει τις σελιδες αυτες? 

Δεν ρωταω το ηθικο κομματι, αλλα το νομικο/πρακτικο. Εγω ας πουμε ισχυριζομαι πως ο εργοδοτης εχει προσβαση στα παντα γιατι ο υπολογιστης ειναι εργαλειο που στο παρεχει η εταιρεια σου για να κανεις συγκεκριμενα πραγματα. Το οτι εσυ επιλεγεις να βαλεις μεσα τις γυμνες σου φωτο ας πουμε, δεν σημαινει πως εισαι κατοχυρωμενος πως δεν θα αποκτησει οπτικη προσβαση καποιος.

Επειδή πολλοί έδωσαν σωστές, αν και όχι απαραίτητα ίδιες απαντήσεις, εγώ θα έλεγα ότι είναι θέμα εταιρείας, τι είδους αρχεία είναι μέσα στον φάκελο και αγοράς(χώρας).

Δεν υπάρχει μια σωστή απάντηση, γιατί δεν είναι ένα απλό θέμα με μια μόνο οπτική.

|

Όχι, δεν έχει δικαίωμα θεωρητικά να δει τα προσωπικά σου account, τουλάχιστον σε δουλειές που δεν είναι βαθιά σε NDAs και λοιπές γκρίζες περιοχές (π.χ. αμυντική βιομηχανία) που εκεί θα ψάξουν τα πάντα και θα τους έχεις δώσει αυτό το δικαίωμα μέσω συμβολαίου. Πρακτικά για τις πιο φυσιολογικές καταστάσεις, φυσικά και μπορεί και αρκετοί θα το κάνουν παρά του ότι είναι παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

|

Εγώ θα έλεγα ότι καλό είναι να αποφεύγει κάποιος να βάζει τα προσωπικά αρχεία στον Η/Υ (και ως συνέπεια στο server) της εταιρείας. Ιδίως πραγματικά προσωπικά στοιχεία που δεν θέλει να γίνουν γνωστά επ' ουδενί στην εταιρεία. Επίσης να ξέρει τι παίζει με το IP του και το τι λέει το συμβόλαιο του (ή οι κανονισμοί της εταιρείας) για αυτό. 

6 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Να τα πάρουμε από την αρχή

Σε υπολογιστές εταιρειών απαγορεύεται να έχεις Facebook κλπ

Τώρα εφόσον ο υπολογιστής είναι της εταιρίας, ο εργοδότης έχει δικαίωμα να σου πάρει τον υπολογιστή και να τον κάνει ότι θέλει, η να μπει απομακρυσμένα και να ελέγξει τα πάντα.

Μαζί με τα account σου τις φωτογραφίες σου και όλα

Δεν σου ανήκει τίποτα από τον υπολογιστή

Το απαγορεύεται είναι πολύ γενικό. Πολλές εταιρείες, ιδίως οι μικρές, δεν έχουν καν κανονισμούς για αυτό. Άλλες απλά δεν νοιάζονται διότι δεν εφαρμόζεται ποτέ η απαγόρευση, aka μπαίνεις κανονικά από το εταιρικό δίκτυο.

|

Το δεύτερο - για το τι δικαίωμα έχει ο εργοδότης στα αρχεία σου - είναι απλά λάθος. Τα πάντα εξαρτώνται από τους τοπικούς νόμους περί IP, το συμβόλαιο που έχεις υπογράψει και φυσικά την πολιτική της εταιρείας.

|

Γενικά πρέπει ο καθένας να γράψει για τι βιομηχανία αναφέρεται, χώρα και φυσικά τι είδους συμβόλαιο.

Ξέρω π.χ. advisors που έχουν εταιρικά ηλεκτρονικά (laptop/tablet και κινητά), αλλά η εταιρεία δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά, ούτε απομακρυσμένη ούτε τίποτα.

Αυτό ήταν στο συμβόλαιο. Όμως ο εργαζόμενος υποχρεωμένος να πληρώνει τους λογαριασμούς μόνος του και να πληρώσει ένα ποσό όταν παραδώσει την συσκευή πίσω (για την χρήση της).

1 ώρα πριν, papoys1 είπε

Θα έλεγα  κάτι άλλο.

Έστω ότι  υπάλληλος μπαίνει σε παράνομα torent και κατεβάζει παράνομα υλικό,διαπιστώνεται από αρχή η οποία επιβάλλει πρόστιμο στην εταιρεία ή την απειλεί με πρόστιμο για αυτό το λόγο.

Θα κατηγορηθεί και θα καταδικαστεί τελεσίδικα (γιατί η αναφερόμενη καταδίκη μπορεί  να είναι πρωτόδικη οπότε λίγη σημασία έχει) η εταιρεία που θα κάνει έλεγχο στους υπολογιστές της να δει από ποιον υπολογιστή κατέβηκε το παράνομο υλικό;;;;;;; 

Σε μεγάλες εταιρείες ή σε εταιρείες που ξέρουν τι τους γίνεται το νομικό τμήμα πολύ απλά θα αποδείξει ότι ο υπάλληλος έκανε παράβαση των κανόνων χρήσης των εταιρικών πόρων (Η/Υ, δίκτυο κ.ο.κ.). Εκεί όμορφα και ωραία θα περάσει η ευθύνη στον υπάλληλο. 

Βέβαια όπως προείπα, διαφορετικές εταιρείες και χώρες έχουν διαφορετικές συνθήκες και πρακτικές αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων. Τα πάντα εξαρτώνται το που είσαι, ποιος είσαι και που δουλεύεις.

Δημοσ.
6 ώρες πριν, johnieXoX είπε

Σημασία δεν έχει πως τα ακούς εσύ, ούτε εγώ.. σημασία έχει τι αποφασισε το δικαστήριο. 

ο υπολογιστής ανήκει στην εταιρεία, αλλά για να τον ψάξει χρειάζεται την άδεια του χρήστη, αφού μπορεί να περιέχει προσωπικά αρχεία.

Δηλαδη, τα προσωπικά αρχεία του κάθε χρήστη δεν ανήκουν στην εταιρεία, όσο και αν της ανήκει ο υπολογιστής. Αλλιώς δε θα τιμωρουνταν που τον έψαξε.

Κάνεις λάθος! Απαγορεύεται να αποθηκεύεις οτιδήποτε το προσωπικό σε εταιρικό υπολογιστή. Μάλιστα, κατά την απόλυσή σου (σε εταιρεία με σοβαρό ΙΤ) με το που θα μπει η υπογραφή σου αφαιρείται επιτόπου η πρόσβασή σου σε αυτόν.

Αν δε, κατά έλεγχο της εταιρείας στους υπολογιστές της βρεθεί προσωπικό υλικό μη εγκεκριμένο από τους όρους της εταιρείας, άνετα μπορούν να σε σουτάρουν ή ακόμα και να σε μηνύσουν αν το παίξεις ζόρικος.

Το άρθρο από το newsbeast όπως και πολλά απ' όσα κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει είναι λεμόνι!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, TechnoState είπε

@DrLo Στο δικό μου segment (οικονομικά) κρίνομαι απο το αποτέλεσμα κ τον χρόνο που επήλθε αυτό κυρίως κ όχι απο τον τρόπο ή τα μέσα (ως επί τω πλείστον).

Καλώς η κακώς κομμάτι της δουλειάς έχει τρέξει απο προσωπικές συσκευές κ εκτός περιβάλλοντος εργασίας (αρκετή δουλειά στο σπίτι - όχι απο laptop εργοδότη).

Φυσικά κ έχω σχετική άδεια κ ανοικτή θύρα στο pc μου για να κουμπωνω usb το οποίο ελέγχεται διαρκώς,  στην αρχή encrypted αλλά μετά απο κάποιες αστοχίες, απλό  (κατά τις αναβαθμίσεις ενημερώνομαι ώστε να το αφήνω κουμπωμένο).

Προς το παρόν οι επιλογές μου κ οι καταστάσεις συνηγορούν στο ότι δεν "πούλησα" φθηνά την δουλειά μου.

Η ενόχληση μου έρχεται απο συναδέλφους με την μορφή, "δείξε μου αυτό το κομμάτι"... "πως δούλεψες εκεί"..."στείλε μου ένα case" κ λοιπά.

Το που δούλεψες δεν έχει καμία απολύτως σχέση.

Και ανεξάρτητος σύμβουλος να ήσουν (που καταλαβαίνω δεν είσαι) και σου ανέθετε μια εταιρεία να φτιάξεις ξερωγώ ένα μοντέλο σε excel, αυτό είναι παραδωτέο στην εταιρεία.

Θα πρέπει να είναι πολύ γελοία μια εταιρεία να ζητήσει πχ κάποιο valuation αλλά να μην είναι παραδοτέο σε αυτήν το μοντέλο από το οποιο προήλθε.

Δε θα αρκεστεί δηλαδή "κοστίζει Χ" αλλά θα πρέπει κατά κανονα να παραδωθεί και όλη η υποστήριξή του.

Μιας και είσε πχ του οικονομικού, αν έχεις κάνει το CFA, το κομμάτι του Ethics καλύπτει όλα αυτά τα ερωτήματά σου. Θα ήσουν σε violation των guidelines του πχ αν έκανες ένα μοντέλο για την εταιρεία σου και όταν έφευγες κράταγες αντιγραφο που θα το χρησιμοποιούσες για τον επόμενο εργοδότη σου.

Τώρα όσον αφορά το να έρχεται κάποιος να σου λέει "δείξε μου αυτό το κομμάτι κλπ κλπ" , αυτό είναι άλλο ζήτημα. Αν δεν είναι προϊστάμενός σου ή πελάτης σου στον οποίο παραδίδεις και φυσικά πρέπει να εξηγήσεις τι κάνεις και πως, είναι στη διακριτική σου ευχαίρια να το κάνεις ή όχι. Σε πιο σοβαρά περιβάλλοντα προσωπικά θα ανέμενα να αποθαρύντονταν  οι υπάλληλοι να μοιράζονται λεπτομέρειες των projects που δουλέυουν με άλλους συναδέλφους για διάφορους λόγους. Μπορεί πχ εσύ να δουλεύεις σαν consultant σε μια εταιρεία για τον Χ πελάτη και ο άλλος για κάποιον εν δυνάμει ανταγωνιστή του οπότε, θεωρητικά, η εταιρεία σου θα πρέπει να έχει εσωτερικά firewalls για τέτοια πράγματα. Και για ανταγωνιστή να μη δουλεύει το μοντέλο στη τελική ανήκει στον Χ (ούτε καν στην εταιρεία σου) και δεν έχει κανένα απολυτως λόγο να το "μοιράζεται" κάποιον αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη και προς συμφέρον του. 

Αν όμως πχ έρθει ο προϊστάμενος του τμήματός σου για να του εξηγήσεις πως έκανες το μοντέλο είναι θεωρώ απόλυτα λογικό αν όχι επιβεβλημένο. Συχνά μάλιστα είναι "good practice" να διπλοτσεκάρονται τέτοια μοντέλα άρα εκ των πραγμάτων η "μυστικότητα" περιορίζεται.

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.

Όλα αυτά που συζητάτε, οι σοβαρές εταιρίες τα έχουν γραμμένα στην πολιτική τους. Ένα χαρτί που υπογράφουν οι υπάλληλοι μαζί με την πρόσληψη, με συνήθη τίτλο "Ασφαλής χρήση πληροφοριακών συστημάτων" και σου λέει π.χ. τα αρχεία που τοποθετούνται στον υπολογιστή είναι επέκταση της πληροφοριακής υποδομής της εταιρίας και της ανήκουν. Απαγορεύεται ο διαμοιρασμός αρχείων της εταιρίας με οποιοδήποτε τρόπο σε τρίτους όπως chat, cloud, web email. Απαγορεύεται η εγκατάσταση μη εξουσιοδοτημένων προγραμμάτων που παρεμβαίνουν στο επίπεδο ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων. Κάτι τέτοιο το έχουν όσες εταιρίες θέλουν πιστοποίηση ISO γιατί αυτά ελέγχονται απο ανεξάρτητη αρχή.

• Like 2
Δημοσ.
2 hours ago, NotAliki177 said:

Με τα smartphones δεν υπάρχει λόγος να μπεις σε facebook/mail από τον υπολογιστή της δουλειάς σου. Και προφανώς δεν θα έχεις "ευαίσθητα" δικά σου δεδομένα (πχ ebanking).

Και όμως και όμως! Πολλοί εργαζόμενοι (κυρίως 40+) δεν είχαν MB στο κινητό τους και ήταν κάθε μέρα στο fb απ'το PC της δουλειάς!

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, *nenya* είπε

Και όμως και όμως! Πολλοί εργαζόμενοι (κυρίως 40+) δεν είχαν MB στο κινητό τους και ήταν κάθε μέρα στο fb απ'το PC της δουλειάς!

Βάλτε τους ένα wifi! 

Δημοσ.
5 ώρες πριν, *nenya* είπε

Μερικα απλα τιπς για οσους εργαζομαστε σε γραφειο/PC εταιρικο:

~Ρυθμιζουμε τον browser που χρησιμοποιουμε να μην κραταει ιστορικο/να το διαγράφει με την εξοδο και να μην αππθηκευει κωδικους, να μην κανει αυτοματο συμπληρωμα φορμας κλπ.

Να ξέρεις πως και πάλι φαίνεται που ακριβώς μπήκες.

• Like 1
Δημοσ.
Just now, l337 said:

Να ξέρεις πως και πάλι φαίνεται που ακριβώς μπήκες.

Τότε δεν μπαίνουμε σε μαλακίες, problem solved ;)

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...