Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Ειχα μια συζητηση με κατι φιλους και εχουμε την εξης απορια (αν εχει απαντηθει αλλου, πληζ καντε μου ενα pinpoint :)

Εστω εταιρεια με Χ εργαζομενους και Χ υπολογιστες. Εγω στον δικο μου υπολογιστη, εχω εναν φακελο που ονομαζω "Stormrain's stuff". Ο εργοδοτης/προισταμενος μου μπορει να εχει προσβαση σε αυτον τον φακελο? Και σε δευτερο επιπεδο, εστω πως βαζω αυτοματο login στο Gmail μου και το Facebook κλπ. Εχει δικαιωμα ο εργοδοτης/προισταμενος να δει τις σελιδες αυτες? 

Δεν ρωταω το ηθικο κομματι, αλλα το νομικο/πρακτικο. Εγω ας πουμε ισχυριζομαι πως ο εργοδοτης εχει προσβαση στα παντα γιατι ο υπολογιστης ειναι εργαλειο που στο παρεχει η εταιρεια σου για να κανεις συγκεκριμενα πραγματα. Το οτι εσυ επιλεγεις να βαλεις μεσα τις γυμνες σου φωτο ας πουμε, δεν σημαινει πως εισαι κατοχυρωμενος πως δεν θα αποκτησει οπτικη προσβαση καποιος.

• Like 1
  • Confused 1
  • Απαντ. 107
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

τα pc στη δουλεια πρεπει να εχουν κωδικο για log in. Θα μου πεις οτι αν φυγεις απο την δουλεια μπορει ο εργοδοτης να μπει στο account σου...γιαυτο προσοχη τι κατεβαζετε σε pc δουλειας...ολα ανηκουν στην εταιρια

Επεξ/σία από sezebo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρακτικα ο εργοδοτης μπορει να κατσει οπου θελει και να ζητησει προσβαση στα παντα . Βασικα πριν χρονια μου χε τυχει να ψαχνει - ψαχνει λεω τι εγινε χαθηκαν τα mail ; Τελικα ειχε γεμισει ο δικος του δισκος και δε χωρουσε ενας φακελος με τσοντες - μαντεψτε σε ποιον υπολογιστη ηθελε να τα μεταφερει :P Που περα απο τη πλακα και το φιλικο κλιμα σε μεγαλες εταιριες μπλεκεις ετσι .

Επεξ/σία από Mhlogiatros
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

.... φόρμουλες κ λιγάκι δαιδαλώδη αρχεία Excel με πολλές γέφυρες μεταξύ τους κ γενικά αρκετά σύνθετα (spss κλπ) απόρροια δουλειάς ετών... αποτελούν κ αυτά "ιδιοκτησία" του εργοδότη?  

Δεν μιλάω για το προσωπικό back up που ούτως ή άλλως γίνεται, αλλά για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν σε άλλο project από άλλο χρήστη κ λοιπά... διασφαλίζω κάπως τα "πνευματικά δικαιώματα"???

Σε μεγάλα δίκτυα/εταιρίες πλέον οι εφαρμογές/ εργαλεία τρέχουν σε μορφή cloud οπότε δεν χρειάζεται κάποιος να μπει remotely ώστε να πατήσεις accept στο pop up που θα εμφανιστεί ... οπότε πάει περίπατο η εξουσιοδότηση κ ανά πάσα ώρα κ στιγμή ένα σωστά στελεχωμένο ΙΤd ξέρει που είσαι κ τι κάνεις. 

Επεξ/σία από TechnoState
Δημοσ.

Αν το pc ειναι της εταιριας τα αρχεια ανηκουν στην εταιρια. Τα Dlp προγράμματα ελεγχουν ολη την ροη δεδομενων για να μην γινονται leak τα δεδομενα και αν γινουν να μπορουν να κανουν trace back στο ποιος η πως εγινε η δουλεια. Δεν χρειαζεται να κανω login στο pc σου o agent του dlp θα μου πει αν κανεις τιποτα περιεργο. Πας να στειλεις καρτες ,αφμ ευαίσθητα δεδομενα? Block το αρχειο και report αυτοματα. Βαζεις usb ? scan το usb για το τι μπαινει και τι βγαινει.

• Like 1
Δημοσ.

τα αρχεια στον σκληρο/εταιρικο δικτυο ανοικουν στην εταιρεια

το λογκιν στο gmail η οπου αλλου, οχι, δε μπορει να το 'χρησιμοποιησει'

19 λεπτά πριν, TechnoState είπε

.... φόρμουλες κ λιγάκι δαιδαλώδη αρχεία Excel με πολλές γέφυρες μεταξύ τους κ γενικά αρκετά σύνθετα (spss κλπ) απόρροια δουλειάς ετών... αποτελούν κ αυτά "ιδιοκτησία" του εργοδότη?  

Δεν μιλάω για το προσωπικό back up που ούτως ή άλλως γίνεται, αλλά για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν σε άλλο project από άλλο χρήστη κ λοιπά... διασφαλίζω κάπως τα "πνευματικά δικαιώματα"???

Σε μεγάλα δίκτυα/εταιρίες πλέον οι εφαρμογές/ εργαλεία τρέχουν σε μορφή cloud οπότε δεν χρειάζεται κάποιος να μπει remotely ώστε να πατήσεις accept στο pop up που θα εμφανιστεί ... οπότε πάει περίπατο η εξουσιοδότηση κ ανά πάσα ώρα κ στιγμή ένα σωστά στελεχωμένο ΙΤd ξέρει που είσαι κ τι κάνεις. 

τα πνευματικα δικαιωματα του εργου που παραγεις ανοικουν σε αυτον που σε πληρωνει για να το παραξεις, εκτος αν εχεις καποια ιδιατερη συμβαση

• Like 5
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, stormrain είπε

Εγω στον δικο μου υπολογιστη

Not

Τον αγόρασες;

Επεξ/σία από opera
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, TechnoState είπε

Αρχεία (πχ εξελοφυλα) που ανεπτυξες στο πλαίσιο της δουλειάς σου για την οποία σε πληρώνει ο εργοδότης σου ανήκουν στον εργοδότη σου. 

Τώρα αν εσύ δε ξεκίνησες από το 0 αλλά με κάποιο που πχ έφερες από τη προηγούμενη δουλειά σου, τότε:

1. Είσαι εσύ φάουλ αν αυτό το αρχείο ομοίως ανήκε στον πρώην εργοδότη σου

2. Αν ανήκε σε εσένα τότε απλά "πούλησες" φθηνά τη μέχρι τότε δουλειά σου.

.

Σε συμβάσεις πχ που έχω υπογράψει εγω υπάρχουν ρητές αντίστοιχες προβλέψεις για το ότι αρχεια, σχέδια κλπ που φτιάχνεις στα πλαίσια της σύμβασης έργου (πολύ περισσότερο σε εξαρτημένη εργασία) ανήκουν στον εργοδότη και όταν λήξει η σύμβαση δεν έχεις διακιωμα να πάρεις αντίγραφα (βέβαια κατά κανόνα αυτό στο sector μου είναι ψιλοανεκδοτο, πέφτει η αντιγραφή της αρκούδας).

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.
1 ώρα πριν, stormrain είπε

Ειχα μια συζητηση με κατι φιλους και εχουμε την εξης απορια (αν εχει απαντηθει αλλου, πληζ καντε μου ενα pinpoint :)

Εστω εταιρεια με Χ εργαζομενους και Χ υπολογιστες. Εγω στον δικο μου υπολογιστη, εχω εναν φακελο που ονομαζω "Stormrain's stuff". Ο εργοδοτης/προισταμενος μου μπορει να εχει προσβαση σε αυτον τον φακελο? Και σε δευτερο επιπεδο, εστω πως βαζω αυτοματο login στο Gmail μου και το Facebook κλπ. Εχει δικαιωμα ο εργοδοτης/προισταμενος να δει τις σελιδες αυτες? 

Δεν ρωταω το ηθικο κομματι, αλλα το νομικο/πρακτικο. Εγω ας πουμε ισχυριζομαι πως ο εργοδοτης εχει προσβαση στα παντα γιατι ο υπολογιστης ειναι εργαλειο που στο παρεχει η εταιρεια σου για να κανεις συγκεκριμενα πραγματα. Το οτι εσυ επιλεγεις να βαλεις μεσα τις γυμνες σου φωτο ας πουμε, δεν σημαινει πως εισαι κατοχυρωμενος πως δεν θα αποκτησει οπτικη προσβαση καποιος.

Υπάρχει σίγουρα νομολογία σε εθνικό επίπεδο -νομίζω και σε ευρωπαϊκό- η οποία ερμηνεύει την πρόσβαση και τον έλεγχο των προσωπικών αρχείων από τον εργοδότη ως επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, ενώ θέτει κάποιες προϋποθέσεις για να είναι σύννομος ο έλεγχος, καθώς επίσης ο εργαζόμενος θα πρέπει να είναι ενήμερος για κάθε σκοπό και μορφή ελέγχου εκ των προτέρων.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@DrLo Στο δικό μου segment (οικονομικά) κρίνομαι απο το αποτέλεσμα κ τον χρόνο που επήλθε αυτό κυρίως κ όχι απο τον τρόπο ή τα μέσα (ως επί τω πλείστον).

Καλώς η κακώς κομμάτι της δουλειάς έχει τρέξει απο προσωπικές συσκευές κ εκτός περιβάλλοντος εργασίας (αρκετή δουλειά στο σπίτι - όχι απο laptop εργοδότη).

Φυσικά κ έχω σχετική άδεια κ ανοικτή θύρα στο pc μου για να κουμπωνω usb το οποίο ελέγχεται διαρκώς,  στην αρχή encrypted αλλά μετά απο κάποιες αστοχίες, απλό  (κατά τις αναβαθμίσεις ενημερώνομαι ώστε να το αφήνω κουμπωμένο).

Προς το παρόν οι επιλογές μου κ οι καταστάσεις συνηγορούν στο ότι δεν "πούλησα" φθηνά την δουλειά μου.

Η ενόχληση μου έρχεται απο συναδέλφους με την μορφή, "δείξε μου αυτό το κομμάτι"... "πως δούλεψες εκεί"..."στείλε μου ένα case" κ λοιπά.

Είμαι τύπος του του team working αλλά όχι κ μ@λ@κ@ς οπότε τα όρια είναι εύθραυστα, θέλω να κρατάω τις επιφυλάξεις μου αλλά κ τις ισορροπίες ταυτόχρονα (όσο είναι αυτό εφικτό), επίσης δεν θέλω να είμαι ο ανθρωποδιώκτης που σε κάθε ερώτηση απαντάει: "διάβασε την διαδικασία" κανείς δεν θέλει να συνεργάζεται με τέτοια άτομα, όσο αποτελεσματικά κ αν είναι (στον δικό μου χώρο τουλάχιστον) ... οποιαδήποτε εξέλιξη αποκτά τροχοπέδη κ καθυστερεί έτσι.

Επειδή αναφέρθηκε, η gdpr τελικα όντως, βάζει κάποια τάξη αλλά προκύπτουν κ νέα προβλήματα στην πράξη.

Ευχαριστώ επίσης για τις απόψεις πάνω στην απορία που είχα... φυσικά κ δεν αμφιβάλλω ό,τι πρώτο κ τελευταίο λόγο στα "πνευματικά δικαιώματα" της εργασίας σου, έχει ο εργοδότης σου, πλέον

Επεξ/σία από TechnoState
  • Like 2
Δημοσ.

Να τα πάρουμε από την αρχή

Σε υπολογιστές εταιρειών απαγορεύεται να έχεις Facebook κλπ

Τώρα εφόσον ο υπολογιστής είναι της εταιρίας, ο εργοδότης έχει δικαίωμα να σου πάρει τον υπολογιστή και να τον κάνει ότι θέλει, η να μπει απομακρυσμένα και να ελέγξει τα πάντα.

Μαζί με τα account σου τις φωτογραφίες σου και όλα

Δεν σου ανήκει τίποτα από τον υπολογιστή

• Like 2
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, johnieXoX είπε

Η εταιρεία κακώς έπραξε. Αλλά και τα "καθώς ο εργαζόμενος δεν είχε προσωπικό υπολογιστή στο σπίτι" τα ακούω βερεσέ.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Βασίλης_29 είπε

Η εταιρεία κακώς έπραξε. Αλλά και τα "καθώς ο εργαζόμενος δεν είχε προσωπικό υπολογιστή στο σπίτι" τα ακούω βερεσέ.

Σημασία δεν έχει πως τα ακούς εσύ, ούτε εγώ.. σημασία έχει τι αποφασισε το δικαστήριο. 

ο υπολογιστής ανήκει στην εταιρεία, αλλά για να τον ψάξει χρειάζεται την άδεια του χρήστη, αφού μπορεί να περιέχει προσωπικά αρχεία.

Δηλαδη, τα προσωπικά αρχεία του κάθε χρήστη δεν ανήκουν στην εταιρεία, όσο και αν της ανήκει ο υπολογιστής. Αλλιώς δε θα τιμωρουνταν που τον έψαξε.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, stormrain είπε

Και το γραφείο που κάθεσαι, στην εταιρία ανήκει. Εάν βάλεις κάτι μέσα ατο συρτάρι, γίνεται αυτομάτως της εταιρίας και μπορεί ο εργοδότης σου να το πάρει; 

Το ίδιο με οτιδήποτε ανήκει στη εταιρία. Π.χ., ψυγείο. 

Από εκεί και πέρα, για το ΙΡ που θα παράξεις όσο δουλεύεις στην εταιρία, θα πρέπει να έχει οριστεί στο συμβόλαιο. Εάν δεν έχει οριστεί, τότε θα κερδίσει αυτός με τον καλύτερο δικηγόρο. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...