Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
21 λεπτά πριν, Salecon είπε

Το πρόβλημα όμως δεν είναι η μη γνώση, αλλά η μη διάθεση για να μάθουν

Για αυτό είπα να κάνω μια συζήτηση εδώ, που είμαι μέλος τόσα χρόνια και δεν ήρθα με μηδενικά posts να "εισπράξω" μόνο.

Όντως, θέλω να μάθω περισσότερα καθώς υποψιάζομαι ότι από την μία υπάρχει η ανάγκη των επιχειρήσεων και από την άλλη υπάρχει η άγνοιά τους, που δεν τις κάνει να προχωρήσουν περισσότερο.

Η ύπαρξη developer σε μια εταιρεία δεν πρέπει να φαντάζει ως και εξωτικό.

• Like 1
  • Απαντ. 53
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, dolph είπε

Για αυτό είπα να κάνω μια συζήτηση εδώ, που είμαι μέλος τόσα χρόνια και δεν ήρθα με μηδενικά posts να "εισπράξω" μόνο.

Όντως, θέλω να μάθω περισσότερα καθώς υποψιάζομαι ότι από την μία υπάρχει η ανάγκη των επιχειρήσεων και από την άλλη υπάρχει η άγνοιά τους, που δεν τις κάνει να προχωρήσουν περισσότερο.

Η ύπαρξη developer σε μια εταιρεία δεν πρέπει να φαντάζει ως και εξωτικό.

Δεν είχα στο μυαλό μου εσένα για την "μη διάθεση για μάθηση". Δεν εννοούσα εσένα δηλαδή. 

Στα άλλα συμφωνώ. 

Δημοσ.
7 ώρες πριν, dolph είπε

Okay, ευχαριστώ!

Δεν είναι σίγουρος ότι κατάλαβα, τελικά, τί μισθοί παίζουν στους προγραμματιστές στην Ελλάδα, λες και είναι κάποιο καλά κρυμμένο μυστικό.

Περισσότερο ένιωσα ότι γίνεται ένα τουρκικό παζάρι λες και ζήτησα να προσλάβω υπάλληλο εδώ μέσα.

Δεν προφυλάσσεται, πάντως, η αγορά εργασίας έτσι. 

Εγώ τα βλέπω λίγο διαφορετικά τα πράγματα....ούτε παζάρι υπάρχει ούτε λέμε δώστου τόσα.

Απλώς άνθρωποι πικραμένοι,απογοητευμένοι που έδωσαν την ψυχή τους στην εκάστοτε εταιρεία και δεν ....ξέρεις τι είναι ο άλλος να κυκλοφοράει με λιμουζίνα της εταιρείας και εσύ να πληρώνεις γραμμάτια για το σαραβαλάκι...θα μου πείς άλλο το αφεντικό άλλο ο υπάλληλος...όταν όμως για παράδειγμα ο προγραμματιστής μπαίνει στο λογιστήριο και οι λογισταράδες έχουν κάνει πατάτα και για να το φτιάξουν θέλουν 3 μήνες δουλειά και εσύ το ξεπετάς σε λεπτά/ώρες...τότε τι να πείς και τι θα του έδινες...σημειωτέον ότι οι λογιστές παίρνουν/έπαιρναν και επίδομα θέσης (ο προγραμματιστής νιξ).

Μου δίνεις μια εντύπωση ότι είσαι αρκετά ντόμπρος οπότε η πρόταση μου είναι ως εξής.

Μέτρα την "εταιρεία" σου και πόσα λεφτά περίπου μπορείς να δώσεις...βγάλε 1 πάτωμα και 1 ταβάνι...βάλε την μέση

Βάλε την αγγελία όπου θέλεις.και ανέφερε ότι μισθός είναι η μέση

Βάλε ακριβώς τα προσόντα που χρειάζεσαι χωρίς σάλτσες και μπαχαρικά...αν βρεις προγραμματιστή μην ανησυχείς και αν παρουσιαστεί κάτι καινούργιο ...μόνος/μόνη του θα την ψάξει να σου φέρει την λύση...

Και όπως προείπα...αν φοβάσαι μην τα φάει ο "φελλός" βάλε και μια δοκιμαστική περίοδο.....απο την άλλη αν δεις ότι στην πορεία το άτομο σου προσφέρει αυτά που θες και ακόμα παραπάνω και ουσιαστικά έχει ανεβάσει την εταιρεία....ε εντάξει βγάλε και τα καβούρια απο την τσέπη...

Δημοσ.

Δεδομένου ότι στήνεται μηχανογράφηση πρωτίστως πρέπει να δοθεί έμφαση στο χαρακτήρα του ανθρώπου που θέλετε.
Για να προσεγγίσετε έναν άνθρωπο δραστήριο και εργατικό πρέπει να του δώσετε ελευθερία κινήσεων αυτό που λέμε κοινώς "τα κλειδιά στο χέρι".
Δεν έχει κανένα νόημα να προσλάβετε κάποιο συνάδελφο με 1 ή 10 χρόνια εμπειρία , όταν θα παίρνει άλλος αποφάσεις για το τμήμα του.

Μισθολογικό
Θεωρώ ένας μισθός κοντά στα 1300-1600 καθαρά σε συνδυασμό με 1-2 μέρες home office είναι μια καλή προσφορά.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, masteripper είπε

ε εντάξει βγάλε και τα καβούρια απο την τσέπη...

Ε, εντάξει (lol) δεν είναι όλοι έτσι!

Ειλικρινά, σήμερα προγραμματίστηκε αύξηση σε άτομο στο λογιστήριο μας (ήδη καλοπληρωμένο) που η απόδοσή του είναι σημαντική και χωρίς να έχει κάνει καν νύξη ότι θα ήθελε κάτι παραπάνω.

Δεν είναι όλοι οι εργοδότες «καβούρια», αλλά πραγματικά δεν είναι κι εύκολο να δίνεις όσα θα ήθελες σε αυτή την περίοδο που όλες οι εταιρείες χτυπιούνται αλύπητα από την διαλυμένη αγορά.

Μπορεί, όντως, κάποιος να αξίζει και 3 και 4 χιλιάρικα, αλλά η αγορά μας δεν έχει την δύναμη να τα δώσει. Σκεφτείτε το συγκλονιστικό (βασικά τραγικό) στατιστικό που λέει ότι 1 στους 3 αμείβεται με 391,32 ευρώ (μεικτά!) τον μήνα (πηγή).

Ευχαριστώ και πάλι για την ωραία συζήτηση.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το πώς διασφαλίζεις ότι κάποιος υπάλληλος αν φύγει θα σου αφήσει δουλειά που να μπορεί να την καταλάβει και να την συνεχίσει ένας νέος υπάλληλος.

Και εδώ είμαι άσχετος στο πώς λειτουργεί αυτό το θέμα.

• Like 2
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, dolph είπε

Δεν είναι όλοι οι εργοδότες «καβούρια», αλλά πραγματικά δεν είναι κι εύκολο να δίνεις όσα θα ήθελες σε αυτή την περίοδο που όλες οι εταιρείες χτυπιούνται αλύπητα από την διαλυμένη αγορά.

Δεν είναι όλοι έτσι και από την ανάποδη όμως.

Η εταιρία που δουλεύω εγώ, έχει +30% αύξηση σε τζίρο από το 2010, γιατί κατάφερε εξαγωγές τρελλές (και μαγκιά του), αλλά το εμπάργκο μισθών καλά κρατεί.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
46 λεπτά πριν, dolph είπε

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το πώς διασφαλίζεις ότι κάποιος υπάλληλος αν φύγει θα σου αφήσει δουλειά που να μπορεί να την καταλάβει και να την συνεχίσει ένας νέος υπάλληλος.

Εδώ λοιπόν είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να καταλάβει το "αφεντικό" ή ο μανατζερ ή όποιος είναι από πάνω ότι δεν αρκεί το "απλά να λειτουργεί" και οτι θα πρεπει ενα ποσοστό του χρόνου να επενδύεται στον ποιοτικό κώδικα και σωστές τεχνικές πρόληψης βλακειών (άνθρωποι είμαστε όλοι εξάλλου) καθώς και της ανακάλυψης τους όσον τον δυνατόν πιο γρήγορα (ιδανικά στο development phase) γίνεται έτσι ώστε μακρυπρόθεσμα η εταιρεία να μπορέσει να επωφεληθεί από αυτό και να μην χαθεί 10πλάσιος χρόνος ώστε να μπορέσει κάποιος να καταλάβει τι στο καλό είχαν γράψει οι προηγούμενοι καθώς και να μην χάνετε άπειρος χρόνος στην επίλυση όταν θα συμβεί βλακεία (που θα συμβεί βλακεία) και εκνευρίζοντε οι πελάτες ή δημιουργείτε πρόβλημα στα daily operations  της εταιρείας αν πρόκειται για ένα εσωτερικό εργαλείο όπως αυτό που θες.

Επεξ/σία από Maniakos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, dolph είπε

Ειλικρινά, σήμερα προγραμματίστηκε αύξηση σε άτομο στο λογιστήριο μας (ήδη καλοπληρωμένο) που η απόδοσή του είναι σημαντική και χωρίς να έχει κάνει καν νύξη ότι θα ήθελε κάτι παραπάνω.

Είσαι φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα....εκτός αν άτομο του λογιστηρίου ανήκει στην Elite των στελεχών.....ο κανόνας είναι κάτι ψευτοποσοστά + γκρίνια ....που στα ψίχουλα είναι ελάχιστα ψίχουλα ακόμα (π.χ 700€ * 4% = 728 ...ίσα ίσα 1 γεύμα στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς)

1 ώρα πριν, dolph είπε

Κοίτα αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα...γιαυτό όπως προαναφέρθηκε πρέπει να δεις και λίγο τον χαρακτήρα του άλλου...πέρα απο τα τυπικά προσόντα..γιαυτό ανέφερα και την δοκιμαστική περίοδο...κακά τα ψέματα ...αυτό το ξέρεις εσύ...αν η εταιρεία σου έχει δυναμική ίσως πρέπει να σκεφτείς να προσλάβεις 2 άτομα...ή το 2ο πολύ πιο γρήγορα απ'οτι υπολόγιζες...

Υπάρχουν και χειρότερα πάντως οπότε μην το πολυσκέφτεσαι ακόμα....εδώ υπάρχουν περιπτώσεις με προγράμματα αξίας (μιλάμε για χοντρά λεφτά) και ο άλλος αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να δώσει τα "κλειδιά του παραδείσου" γιατί ειδάλλως δεν θα προχωρήσει....

Επεξ/σία από masteripper
Δημοσ.

Κάτι που δεν έχει αναφερθεί ακόμα, είναι οι τεχνολογίες στις οποίες θα εργάζεται ο προγραμματιστής.
Άλλα θα ζητήσει αυτός που σου γράφει java, άλλα αυτός που γράφει web, άλλα ο Mobile dev και άλλα αυτός που γράφει C .
Και αυτό είναι το δίκαιο.

Μπορώ να σου πω εύρος τιμών για τις εταιρίες που έχω δουλέψει εγώ. Τα ποσά που θα αναφέρω είναι τα καθαρά.

Σε απλό mid web developer έδιναν 1000. Σε senior mobile dev έδιναν 1500.
Se junior java dev έδιναν 900. Σε Mid java dev 1200. Οι senior στην εταιρία που είμαι τώρα δεν ξέρω πόσα παίρνουν.

Αλλά μην κοιτάς μόνο τα χρήματα. Εγώ εύκολα θα θυσίαζα 100 ευρώ για να μπορώ να δουλεύω από το σπίτι 2 μέρες τη βδομάδα , η να έχω flexible hours.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, dolph είπε

Και επειδή το θυμήθηκα....σρυ..

Ξέρεις τι είναι να έρχονται όλα τα μεγάλα "κεφάλια" να σου ζαλίζουν τον έρωτα γιατί το Iphone τους έτσι ...γιατί το Iphone τους αλλιώς...και στο τέλος πετάγαν το φοβερό "μα καλά εσύ δεν πήρες Iphone...είναι φοβερό"...τι να την πεις την άλλη Σαββατιάτικα μεσημερι που σε θυμήθηκε...ας όψεται η κ@λοκρίση που έπρεπε να της πω ..."γιατί μου δίνεις λεφτά για να το αγοράσω....ή που μου ζαλίζεις τον έρωτα 7/24 σκέφτηκε η εταιρεία να μου πάρει".....

Όταν κάποτε μου πήραν (τρελλή φασαρία απο 70-80 € να πάμε στα 100€) 1 ψευτικο .....το έβαλα σε 1 συρτάρι και ψόφησε εκει μέσα...και τον είπα τον μεγάλο...τώρα πια έχω κινητό (OXI Iphone) αν θες δώσε κάτι για το πάγιο μου....αλλά μπά...το budget ηταν για κινητό

Επεξ/σία από masteripper
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 ώρες πριν, dolph είπε

Καλησπέρα σας,

Μπορεί να φανεί χαζή η ερώτηση, αλλά ας την ρίξω:

Μια εταιρεία που αναζητεί προγραμματιστή in-house (για να κάνει development σε διάφορα μικρά -και πιθανόν μεγαλύτερα- projects), πού θα ήταν καλύτερα να ψάξει να βρει ένα τέτοιο υπάλληλο;

Υποθέτω όχι στην Χρυσή Ευκαιρία :)

LinkedIn, kariera.gr, neuvoo.gr και φυσικά στις ιστοσελίδες των εταιρειών που σε ενδιαφέρουν 

Επεξ/σία από george1807
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, dolph είπε

Όταν τα λέω, μερικοί περιορισμένης ευθύνης δεν μπορούν να καταλάβουν. 

Εάν μιλάμε για υλοποίηση ανάπτυξης λογισμικού, θέλεις κάποιον που να έχει σπουδάσει προγραμματισμό. Όχι κάποιον απόφοιτο πληροφορικής που, επειδή δεν τα κατάφερε, κατέληξε προγραμματιστής. Υπάρχουν τεχνικές και τρόποι, τα οποία διδάσκονται και άνθρωποι τα μαθαίνουν. Όχι όμως στις σχολές επιστήμης υπολογιστών αλλά σε σχολές που ασχολούνται αμιγώς είτε με την ανάπτυξη λογισμικού ή με τον προγραμματισμό. 

Εάν μιλάμε για μηχανοργάνωση και όχι προγραμματισμό, τότε θέλεις κάποιον με γνώσεις όχι προγραμματιστικές αλλά όπως, π.χ., αυτές που προσφέρονται από το τμήμα μηχανικών στην Πάτρα. 

Δεν γνωρίζουν οι εργοδότες, δεν γνωρίζουν και οι περισσότεροι απόφοιτοι (λιγότεροι σε ΑΕΙ, σχεδόν όλοι σε ΤΕΙ). Όλοι επιστήμονες αλλά όλοι κάνουν προγραμματισμό. Σαν να λέμε όλοι μηχανολόγοι μηχανικοί αλλά όλοι κάνουν τον μηχανικό αυτοκινήτων και ονειρεύονται να κάνουν το δικό τους μεγάλο συνεργείο. 

Και εσύ που θέλεις ανυψωτικά μηχανήματα, μονάδες μεταφοράς ή ό,τι άλλο, έχεις να επιλέξεις μόνο μεταξύ μηχανικών αυτοκινήτων. 

Τέσ'πα. 

Γενικά δεν είναι ανάγκη να βρεις τον τροχό μόνος σου. Έχει βρεθεί ήδη. Κοίταξε σε άλλες χώρες τι κάνουν και προσπάθησε να καταλάβεις το σκεπτικό τους. Π.χ., δες εταιρίες στο ίδιο αντικείμενο με την δική σου, πώς το έχουν χειριστεί στο **εξωτερικό**. Στην ανάγκη, στείλε mail και ρώτα τους να σου πουν για να σε βοηθήσουν. 

Επεξ/σία από Salecon
Δημοσ.
2 ώρες πριν, dolph είπε

Και εδώ είμαι άσχετος στο πώς λειτουργεί αυτό το θέμα.

Ακριβώς αυτό σου απάντησα στο πρώτο ποστ , και αυτό είναι που πληρώνεις μαζί με όλα τα άλλα. Κάποιος που έχει 10ετή εμπειρία σε σοβαρά και μεγάλα projects σημαίνει ότι έχει μάθει να δουλεύει με σωστό τρόπο και ότι αφήσει θα μπορέσει να στο συνεχίσει κάποιος άλλος (οκ δεν είναι και κανόνας γιατί συνεργάζομαι και με άτομα που δουλεύουν 15 χρόνια και ακόμη δεν το έχουν αυτό γιατί πηδάνε απο project σε project και κοιτάνε απλά να γίνεται η δουλειά)

Οπότε ψάχνεις κάποιον που να έχει πολυετή εμπειρία σε ένα ή δύο projects γιατί φυσιολογικά ο συγκεκριμένος θα έχει μάθει να γράφει με σωστό τρόπο αναγκαστικά για να είναι συντηρήσιμο το λογισμικό που έχει φτιάξει και έχει διάρκεια ζωής από 10 χρόνια και πάνω. Lotto είναι και αυτό απλά αυτές είναι κάποιες παράμετροι που μπορεί να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις καλύτερα. 

Δημοσ.

Rule of thumb:

• Μάθε τις τεχνολογίες που έχεις.
  • Δες τι χρειάζεστε σε γενικές γραμμές ένας καλός developer. (Desighn Patterns κλπ κλπ)
  • Ο υπόψήφιος κοίταξε εάν έχει στο CV:
    1. Github profile.
    2. Stackoverflow profile.
    3. Παλιά projects.
  • Βάλε κάποια tests για τις τεχνικές γνώσεις, πχ να κάνει κάτι μικρό σε ορισμένο χρόνο.
  • Εξήγησε τον τρόπο εργασίας και το πως η εταιρεία εργάζετε σαν κλίμα.
  • ΤΕΛΟΣ: Καλή οργάνωση στων tasks.
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υπάρχουν δυο δρόμοι κατά τη γνώμη μου που μπορείς να ακολουθησεις.

1. Πρόσληψη ενός (ή δυο) Junior developer, με  πτυχίο από δυνατό Πανεπιστήμιο. Αυτός θα κάνει πολλά λάθη αλλά ιδανικά θα έχει πάθος με τη δουλειά του και θα μπορείς να τον κρατήσεις για κάποια χρόνια (αν έχει και ελευθερία επιλογής τεχνολογιών). Μη περιμένεις να αφήσει maintainable κώδικα. 

2. Πρόσληψη ενός mid developer, με 3-4 χρόνια εμπειρίας, ιδανικά full stack, σε start up ή και μεγάλο-εταιρία. Αυτός θέλει μεγαλύτερα κίνητρα για να μείνει μεγάλο διάστημα. Θα σου αφήσει  καλύτερο κώδικα.

3. Αν μπορέσεις να προσεγγίσεις κάποιον με 5+ χρόνια, είτε είσαι τυχερός και δε γνωρίζει την αξία του στην αγορά, είτε παίρνεις ότι πληρώνεις. Ο ανταγωνισμός για καλούς προγραμματιστές είναι απίστευτος.

Γενικά το να σου μείνει κωδικας που να μπορεί να συντηρεί ευκολα ο επόμενος είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν μιλάμε για one-man-show. Θα πρέπει να είναι εξαιρετικά πειθαρχημένος και να έχει τον απαραίτητο χρόνο (και εμπειρία) να το κάνει.

Θα σε συμβουλευα να βάλεις ένα γνώστη να κάνει τις  συνεντευξεις,  (εννοώ πληροφορικαριο, όχι hr).

Επεξ/σία από Sevle

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...