Προς το περιεχόμενο

IPS vs VA πάνελ

ringboy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• 3 εβδομάδες αργότερα...

Εγω προτειμω τα  va panel γιατι εχω καλο μαυρο εναντι με την ips και δεν με πονοκεφαλιαζει να εχει lightbleed ή clouding που βγαζουν τα ips panel.

Πριν απο 2 χρονια ειχα παρει μια lg 50αρα την οποια την αλλαξα 2 φορες για το clouding που ειχε,και μετα πηρα την ku6000 με va panel και ησύχασε το κεφαλι μου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν είναι καλής ποιότητας VA υπερέχει.

Διαφορετικά ο καθένας ζυγίζει τις λεπτομέρειες. Εγώ για παράδειγμα δεν μπορώ να δω ταινία σε τελείως σκοτεινό δωμάτιο τηλεόραση, με ενοχλεί αυτή η τεράστια αντίθεση και το φως

Επίσης όταν λέμε color accuracy, δεν είναι μόνο το μαύρο... υπάρχουν και άλλα χρώματα. 

Στο color accuracy υπερέχουν οι IPS αλλά στο contrast οι VA.

Δεν είναι όλα τα IPS ίδια, ούτε όλα τα VA. Δυστυχώς στις τηλεοράσεις είναι δύσκολο να βρεις τι panel έχουν βάλει. Συνήθως δεν το αναφέρουν καν οι εταιρείες.

Επεξ/σία από The_Judas

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προσωπικά για multimedia φάση YouTube πχ ρίχνω την αντίθεση και "ξεθωριάζω" το μαύρο ανεβάζοντας τη φωτεινότητα (όχι το backlight) στο 65-70%. Έτσι μπορώ να δω το μαύρο και το γκρί. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπεις τα πάντα ως έχουν δίχως την αντίθεση να σκεπάζει λεπτομέρειες.

Άρα το va είναι άχρηστο τουλάχιστον για multimedia φάση με 5 τρις αντίθεση.

Επεξ/σία από greed

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η αντιθεση σε ενα πανελ δεν σκεπαζει τις λεπτομερειες αλλα αντιθετως τις αναδεικνύει. Το ποσο φωτεινη ειναι μια οθονη δεν εξαρταται απο το πανελ αλλα απο την τοπολογια του οπισθιου φωτισμου και μετραται σε νιτς. Υπαρχουν σκοτεινα VA και IPS. Κατα βαση ομως τα IPS ειναι σκοτεινοτερα σε σχεση με High end VA (SPVA). Η Qunatum dot τεχνολογία και αντιστοιχα η Triluminos της Sony αυτην την στιγμη, βασιζόμενες σε SPVA πανελς εχουν την μεγιστη φωτεινοτητα, αντιθεση και χρωματικη ακριβεια απο το οποιοδήποτε IPS πανελ. Εδω εχουν φτασει σε επιπεδο να κοντραρουν OLED. Αν και ειναι διαφορετικα πραγματα.

ringboy Ποια 50αρα αγορασες με IPS μαρκα και μοντελο? Θελω να δω αν εχω πεσει μεσα σε κατι?  

Επεξ/σία από graphist83

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σαφως και η αντιθεση σκεπαζει τις λεπτομερειες, αλλα δεν εχει να κανει αυτο με την εικονα. Το θεμα ειναι πιο πανελ ειναι πιο κοντα στη πραγματικη εικονα.

Επεξ/σία από M@dB0x

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 16/8/2019 στις 2:36 ΜΜ, graphist83 είπε

ringboy Ποια 50αρα αγορασες με IPS μαρκα και μοντελο? Θελω να δω αν εχω πεσει μεσα σε κατι?  

49αρα  lg  6300.  Να μαντεψω?

Υπεθεσες οτι μπορει να εχω VA και να μην το ξερω?

Επεξ/σία από ringboy

Ναι, γιατί η LG Σε μερικά entry-level μοντέλα 50άρια έβαζε VA. 

Την είχα πατήσει και εγώ στην αρχή όταν τις είχα πρωτοδεί και έλεγα Κοίτα αυτο το ips τι ωραία μαύρο που έχει και πόσο φωτεινό είναι, τελικά τα βελτίωσαν... Αλλά τελικά ηταν VA..... ☺ 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

εν τω μεταξύ πηγα στο παμπλικ να δω απο κοντά va και ips τηλεοράσεις.

είναι τραγικοί οι άνθρωποι, αντί να βάλουν στις οθόνες βίντεο έχουν βάλει εικόνες για "επίδειξη" 😒🙄

Επεξ/σία από The_Judas

10 ώρες πριν, The_Judas είπε

εν τω μεταξύ πηγα στο παμπλικ να δω απο κοντά va και ips τηλεοράσεις.

είναι τραγικοί οι άνθρωποι, αντί να βάλουν στις οθόνες βίντεο έχουν βάλει εικόνες για "επίδειξη" 😒🙄

Με τοσο φωτισμο δεν θα καταλαβεις και πολλα και ειδικα αν παιζουν δικα τους υλικα.

Βαλε δικο σου υλικο και δες τες τουλαχιστον. Και πηγαινε και με 2ο ατομο να υπαρχει και μια 2η γνωμη

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 19/8/2019 στις 5:30 ΜΜ, graphist83 είπε

Ναι, γιατί η LG Σε μερικά entry-level μοντέλα 50άρια έβαζε VA. 

Την είχα πατήσει και εγώ στην αρχή όταν τις είχα πρωτοδεί και έλεγα Κοίτα αυτο το ips τι ωραία μαύρο που έχει και πόσο φωτεινό είναι, τελικά τα βελτίωσαν... Αλλά τελικά ηταν VA..... ☺ 

Μια που τ'ανεφερες, εχεις δικιο γιατι υπαρχει και lg 6300 στις 50 ιντσες με VA.

Τις  ειχα βρει τοτε και τις δυο στο μεντια μαρκτ να παιζουνε σχεδον διπλα-διπλα στο ραφι.

Στην VA εαν μετακινιομουνα ελαχιστα of axis  χανοταν σχεδον η εικονα.

Ειχα μαζι μου και στικακι με HD υλικο.

Η VA  ειχε σαφεστατα προβληματα στην κινηση.

Στα  ιδια ακριβως πλανα η VA αφ'ενος αφηνε ΄'ουρες" στις σκοτεινες σκηνες

και αφ'ετερου ειχε εμφανη σπασιματα και κοληματα στην ροη της εικονας.

Το IPS πανελ ειχε εκπληκτικα ομαλη κινηση, λες και

η TV  ητανε κανενα απο τα ακριβα μοντελα της Sony.

Επεξ/σία από ringboy

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Α συγκρινεις πολυ φθηνα VA τοτε ναι οι γωνιες θεασης ειναι πολυ μικρες. Βεβαια σε αποσταση θεασης TV-καναπες η γωνια αυτη ειναι λιγοτερο ευαισθητη. Στις περισσοτερες περιπτωσεις δεν υπαρχει θεμα. Πολυ σπανια καποιος θα κατσει να δει τηλεοραση απο το πλαι. 

Αν εχεις καφετερια η κατι παρομοιο, μαζι σου.

Προβλημα σε κινηση με τα va, γενικα δεν υπάρχει. Τεχνικα δεν το δικαιολογεί καθως η κυρια διαφορα ειναι η τοπολογια των εικονοστοιχειων . Σπασιματα και ουρες ειναι κατα 99 % επεξεργαστής η επιθετικο motion interpollation.  H 6300 με το VA εχει διαφορετικο συστημα οδηγησης απο αυτην με το IPS. Δες μια Samsung αντιστηχη και πες μου τι βλεπεις? (Sony στα φθηνα ειναι no no ) Στα middle range μοντελα και στα premioum δεν υπαρχει συγκριση , VA με IPS σχεδον σε καμια παραμετρο. Αν μπει μεσα και η συνταγη triluminos η Quantum Dot η οποιαδήποτε συγκριση ειναι τουλαχιστον ανουσια.

Ακομα ομως και στις μεσαιες κατηγοριες, οι διαφορες ακομα και με το ματι ειναι τεραστιες. Ποσο μαλλον αν καλιμπραριστουν η εστω χρησιμοποιηθουν ρυθμίσεις πιο ήπιες και οχι δυναμικες και ζωηρόχρωμες. (συνηθως στα καταστηματα μονοδρομος).

Αν παλι δεν πειθω να ανεβασω και πινακες με συγκρισεις και μετρησεις. Σε ολους τους τομεις οι διαφορες ειναι χαωδεις. Ειδικα σε αυτους που αφορουν το picture quality.

Επεξ/σία από graphist83

Eξαρταται.

Μερικοι θα πουν οτι τα va panel εχουν μεγαλυτερη αντιθεση που σημαινει καλυτερη εικονα, αλλοι οτι τα ips εχουν καλυτερα/ζωντανοτερα χρωματα που σημαινει καλυτερη εικονα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...