Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σας

Έχω μια παλιά μητρική P45TS (socket 775) με έναν επεξεργασή Q9650 (default FSB 1333MHz)

http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/Manual/P45TS.pdf

Η συγκεκριμένη έχει 4 slots για DDR2 και άλλα 2 για DDR3 (max 8GB)

Έχω πάνω μνήμες 2Χ2GB και 2Χ1GB DDR2 στα 667MHz δηλαδη συνολο 6 GB και το κάθε ζευγάρι δουλεύθει σε dual channel

Μέχρι να πάρω καινούριο PC (μιας και τα οικονομικά είναι δύσκολα) είπα να κάνω μια μικρή αναβάθμιση με 2 DDR3 με 4GB η κάθεμία στα 1333 Μhz

Έτσι λοιπόν αφού διάβασα προσεκτικά το manual πήρα 2 μνήμες Samsung (DDR3 1333Mhz, non-ecc, unbuffered, για intel και οχι για AMD επεξεργαστη)

Ενω παλιότερα αλλάζοντας slots και συνδιασμούς με τις DDR2 κατάφερα να λειτουργήσουν κανονικά στη συγκεκριμένη περίπτωση με τις DDR3 το PC ανοιγει για 5 δευτερόλεπτα και μετά κάνει επανεκίννηση απο μόνο του. Ούτε καν βγαινει στην οθόνη η αρχική οθόνη έτσι να μπορέσω να μπω στο BIOS. Έκανα όλους τους πιθανούς συνδιασμούς με τα slots βάζοντας και βγάζοντας τις DDR3 αλλά τίποτα. Επίσης έβγαλα το τροφοδοτικό απο τη πρίζα, έβγαλα τη μπαταρία της μητρικής, απο πριν είχα θέσει τις default ρυθμίσεις στο BIOS αλλά τίποτα

Προφανώς οι συγκεκριμένες μνήμες SAMSUNG M378B5273DH0-CH9 1136, 10600U είναι ασύμβατες είτε με το P45 chipset είτε με όλα τα socket 775

Μπήκα σε αμέτρητα ξένα forum μπας και βρω καποια λύση ή κάποιες DDR3 1333 που να παίζουν με το συγκεκριμένο motherboard αλλά αντί να ξεδιαλύνω την κατάσταση μάλλον μπερδεύτηκα ακόμη περισσότερο

Καπου διαβασα οτι το P45 chipset είναι συμβατό μόνο με low density μνήμες όμως αλλού διάβασα ότι το high και low density είναι μια έννοια σχετική, δύσκολο να την ορίσεις ακριβώς. Ξεχασα να αναφέρω ότι σύμφωνα με το manual  η μητρική παίρνει και singe sided και double sided ανεξαρτήτως DDR2 η DDR3

1) Μήπως κανοντας update τους drivers του chipset δουλέψουν οι μνήμες? (Το Bios είναι updated στη τελευταία έκδοση)

2) Μηπως δεν θα βρω πουθενα DDR3 στα 1333 (παντοτε μιλαμε για 2X4GB) μιας και το motherboard είναι "αρχαίο"?

3) Mήπως θα μπορούσα να βρω 1066 Mhz DDR3 πιο εύκολα?

4) Ειδα κατι modules αντάπτορες που κάθονται πάνω στα slots και βαζεις πανω μνημες απο laptop. Μπορει να δουλέψει κάτι τέτοιο ή είναι "μαϊμουδιάρικη" ΄λύση?

Εσείς τι θα κάνατε στη θέση μου? Έχετε κατι να προτείνετε?

Επεξ/σία από eksw8esmikos_parakentros
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

bro εννοειται οτι δεν παιζουν μαζι δδρ3 και δδρ2 

δοκιμασες με  1 μνημη μονο καθε φορα και επισης σε διαφορετικο σλοτ μηπως παιζει τιποτα χαλασμενη μνημη η το σλοτ

επισης δες αν κουμπωσαν σωστα μου χει τυχει και ψαχνομουν

Επεξ/σία από ultraex2003
Δημοσ.
1 ώρα πριν, ultraex2003 είπε

bro εννοειται οτι δεν παιζουν μαζι δδρ3 και δδρ2 

δοκιμασες με  1 μνημη μονο καθε φορα και επισης σε διαφορετικο σλοτ μηπως παιζει τιποτα χαλασμενη μνημη η το σλοτ

επισης δες αν κουμπωσαν σωστα μου χει τυχει και ψαχνομουν

Δεν τις εβαλα μαζί ποτέ ddr2 μαζι με ddr3. Το είπα και πιο πάνω, έκανα όλες τις δοκιμές και στα δυο slots για τη DDR3 και οι δυο μαζι και μια μια ξεχωριστα δοκιμαζοντας ολους τους δυνατούς συνδιασμούς. Οι μνημες ηταν ολοκαίνουριες σφραγισμένες στο κουτί τους με ταινία ασφαλείας. Αποκλείεται να έχουν χαλάσει. Ολα ειχαν κουμπώσει σωστά το τσέκαρα κι αυτο. Αν ηταν τόσο απλό το πρόβλημα δεν θα έγραφα καν στο φορουμ

1 ώρα πριν, Bilbo1 είπε

Εγώ θα ξεκινουσα με ένα bios reset

Το έχω κανει και αυτό με το jumper

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, eksw8esmikos_parakentros είπε

Δεν τις εβαλα μαζί ποτέ ddr2 μαζι με ddr3. Το είπα και πιο πάνω, έκανα όλες τις δοκιμές και στα δυο slots για τη DDR3 και οι δυο μαζι και μια μια ξεχωριστα δοκιμαζοντας ολους τους δυνατούς συνδιασμούς. Οι μνημες ηταν ολοκαίνουριες σφραγισμένες στο κουτί τους με ταινία ασφαλείας. Αποκλείεται να έχουν χαλάσει. Ολα ειχαν κουμπώσει σωστά το τσέκαρα κι αυτο. Αν ηταν τόσο απλό το πρόβλημα δεν θα έγραφα καν στο φορουμ

Το έχω κανει και αυτό με το jumper

bro !!  οκ  να ξερεις το τι ειταν σφραγιστες δεν τις κανει και καλες 

τεσπα αλλες μνημες  καποιου φιλου εχεις να δοκιμασεις ;; 

η να τις δοκιμασεις σε αλλο φιλο που εχει δδρ3 συστημα

η αν εισαι θεσσαλονικη  μπορουμε να τις δουμε εαν παιζουν οκ

υπαρχει και το ενδεχομενο ασυμβατοτητας με τη μητρικη

Επεξ/σία από ultraex2003
Δημοσ.

Σε ευχαριστω πολυ για την προσφορα σου να τις δοκιμασουμε :) Δυστυχως μενω Αθηνα

Δεν εχω καποιον φίλο που να εχει τοσο παλιο συστημα (socket 775) ή έστω να τις δοκιμασω σε μια mobo με DDR3

Αυτο που φανταζομαι ειναι οτι ναι μεν μπορει να κάνουν για intel όμως είναι τελείως ασύμβατες, είτε με το chipset to P45 είτε γενικότερα με όλα τα socket 775

Οποτε για κακή μου τύχη θα συνεχίσω να ψάχνω στα τυφλά μπας και βρω DDR3 συμβατες.... 🙄

Δημοσ.

Τι χαλάς τζάμπα λεφτά και κόπο για τόσο παλιό μηχάνημα και για διαφορά 2 gb ram..  Σχεδόν καμία διαφορά δεν θα δείς.. Κάτσε με τα 6gb που έχεις ddr2 και μια χαρά θα είναι..

• Like 1
Δημοσ.

Υπαρχουν αρκετες αναφορες -> για ddr3 μνημες που παιζουν σε 775 (και 1156) :
απλως κανε μια αναζητηση στο φορουμ! Δυστυχως οι περισσοτερες απο αυτες
δεν ειναι πλεον [αμεσα] διαθεσιμες.. Συνηθως Crucial (και G-Skill). Πιθανοτατα,
οι παρακατω 1600 της Crucial ,να παιζουν κανονικα [και!] στη δικη σου μητρικη:
https://www.skroutz.gr/s/7380477/Crucial-8GB-DDR3-1600MHz-CT2K51264BD160B.html
https://www.crucial.com/usa/en/ct2k51264bd160b
😀

• Like 1
Δημοσ.
Στις 28/6/2019 στις 5:10 ΠΜ, TheDevilMayCare είπε

Υπαρχουν αρκετες αναφορες -> για ddr3 μνημες που παιζουν σε 775 (και 1156) :
απλως κανε μια αναζητηση στο φορουμ! Δυστυχως οι περισσοτερες απο αυτες
δεν ειναι πλεον [αμεσα] διαθεσιμες.. Συνηθως Crucial (και G-Skill). Πιθανοτατα,
οι παρακατω 1600 της Crucial ,να παιζουν κανονικα [και!] στη δικη σου μητρικη:
https://www.skroutz.gr/s/7380477/Crucial-8GB-DDR3-1600MHz-CT2K51264BD160B.html
https://www.crucial.com/usa/en/ct2k51264bd160b
😀

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου :) Θα το ψάξω

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 28/6/2019 στις 8:11 ΜΜ, blitzNikos είπε

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις προτάσεις σου. Φαινεσαι πολύ καλός γνώστης του hardware, αν θυμάμαι παλιότερα μου έχεις δώσει και άλλες λύσεις :) Έχω μερικές απορίες ακόμα και συγνώμη αν γίνομαι κουραστικός

1) Σχετικά με τις 1600άρες. Λογικά θα χρονίσουν απο μόνες τους στα 1333 που ειναι και η default FSB του επεξεργαστή. Αυτο όμως θα επιρρεάσει το CAS Latency? Δηλαδη επειδη θα κανουν downgrade την ταχύτητα αυτό σημαίνει ότι θα έχω και μεγαλύτερο CAS Latency? Η μήπως θα παραμείνει το ίδιο?

2) Βασικά προσανατολίζομαι στις KINGSTON KVR1333D3N9/4G που μου πρότεινες, λόγω τιμής (ξεκινάνε απο 13 euro η μία στο ebay). Τώρα ο προβληματισμός μου είναι ο εξής. Καταρχήν έχω δει κάποιες που είναι πιο ψηλές (1η φωτό)  και κάποιες που είναι ποιο κοντές (2η φωτό). Κατά δεύτερο λόγο είδα ότι κάποιες φοράνε τα τσιπάκια της kingston ενώ κάποιες άλλες της ELPIDA (φωτο  3) αλλά και κάτι άλλα τσιπάκια που απλώς έχουν κάτι σαν σκέτο κωδικό, όχι δηλαδη κάποια επωνυμία (φωτο 4). Ποιό ζευγάρι 2Χ4GB λες να διαλέξω? (εννοείται 2 ίδιες ακριβώς για να παίξουν σε dual channel). Ή μήπως δεν παίζουν κανέναν ρόλο όλα αυτά και το ψυρίζω πάρα πολύ το θέμα και όποιες και να διαλέξω θα είναι συμβατές? Έχω και chipset P45 (mobo Asrock P45TS) μήπως κάποιες απο αυτές δε κολλάνε με το συγκεκριμένο chipset?

3) Συγνώμη αν κουράζω

megali.jpg

mikri.jpg

elpida.jpg

noname tsipakia.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

υβριδικες>αυτες που εχουν και ddr2+ ddr3 . ηταν πολυ λιγες μητρικες με αυτο το feature και σε γενικες γραμμες δεν θεωρουνταν καλη ιδεα.

αν μπορεις μεινε στη λιστα συμβατοτητας της μητρικης, αλλιως και γω τις crucial θα κοιτουσα

Επεξ/σία από rofl
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, rofl είπε

παντως απ οτι θυμαμαι αυτες οι υβριδικες ηταν πολυ στρuφνες σε συμβατοτητα με ddr3

Δε κατάλαβα σε ποιές υβριδικές αναφέρεσαι.

Στις 27/6/2019 στις 6:10 ΜΜ, ZELOMOTH είπε

Τι χαλάς τζάμπα λεφτά και κόπο για τόσο παλιό μηχάνημα και για διαφορά 2 gb ram..  Σχεδόν καμία διαφορά δεν θα δείς.. Κάτσε με τα 6gb που έχεις ddr2 και μια χαρά θα είναι..

Βασικά με τις πιο γρήγορες μνήμες θα ανοίγει και τα προγράμματα πιο γρήγορα. Σκοπεύω σε λίγους μήνες να πάρω και έναν SSD. Δεν είμαι και ο δεινός gamer που θα πάει να πάρει τον i7 με τη καλύτερη κάρτα γραφικών. Προς το παρόν βολεύομαι με αυτό το σετάκι που έχω φτιάξει μόνος μου (κομμάτι-κομμάτι) και στο μέλλον και εφόσον τα οικονομικά το επιτρέψουν σίγουρα θα κινηθώ σε ένα σετ με i5 ή i7 εννοείται τελευταίας γενιάς

43 λεπτά πριν, rofl είπε

υβριδικες>αυτες που εχουν και ddr2+ ddr3 . ηταν πολυ λιγες μητρικες με αυτο το feature και σε γενικες γραμμες δεν θεωρουνταν καλη ιδεα.

αν μπορεις μεινε στη λιστα συμβατοτητας της μητρικης, αλλιως και γω τις crucial θα κοιτουσα

Βασικά το mobo το πήρα πριν κάτι χρόνια μεταχειρισμένο σε καλή τιμή, δε το πολυψύρισα δηλαδη και απλώς του κότσαρα και έναν Q9650 πάνω...Καμιά φορά άμα το ψυρίζεις και πολύ αγχώνεσαι περισσότερο. Αυτό που έλεγε και ο Πουλικάκος "Πλήρης άγνοια-κτηνώδης δύναμη" lol

Άμα μου το επέτρεπαν τα οικονομικά μου, σίγουρα θα πήγαινα σε ένα σύστημα i5 η i7. Τώρα κοίταξε, στο memory VQL δεν αναφέρει καμία τεσσάρα DDR3 στα 1333 μόνο μία στα 1066 (νομίζω ότι είναι δυσσεύρετες και πανάκριβες)  μόνο μέχρι 2GB έχει στα 1333. Οπότε δεν εκμεταλεύεσαι πλήρως τα 8GB συνολο των 2 slots αλλα σου λέει βάλε το πολύ 4 GB σύνολο σε ddr3. Οι crucial οι 1600αρες τις κοίταξα είναι ακριβές για το βαλάντιο το δικό μου. O BlitzNikos μου πρότεινε κάποιες kingston που είναι πολύ πιο φτηνές

Δημοσ.

1) Όταν μιά 1600άρα μνήμη με cl9 παίζει στα 1333, αποκλείεται να αυξηθούν τα cas latencies. Αντίθετα υπάρχει περίπτωση να μειωθούν. Γενικά όταν λειτουργείς μιά μνήμη σε μικρότερη συχνότητα, μειώνεται το cl, ενώ όταν την υπερχρονίζεις αυξάνεται.

2) Οποιαδηποτε KINGSTON KVR1333D3N9/4G πάρεις, ψηλή, κοντή, χοντρή ή αδύνατη θα παίξει απροβλημάτιστα. Απλά οι "κοντές" (low profile) είναι βολικότερες στην τοποθέτηση και επιτρέπουν τη χρήση μεγαλύτερων ψυκτρών για τον επεξεργαστή. Αυτές με τσιπάκια "ELPIDA" θεωρητικά είναι καλύτερης ποιότητας, όπως και αυτές με τσιπάκια "MICRON" που έχουν οι crucial ballistix που σου προτάθηκαν.

Για το συγκεκριμένο επεξεργαστή που έχεις, αξίζει το κόπο να χαλαλίσεις 20-30 ευρώ γιά τις μνήμες, θα δεις διαφορά.

• Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...