Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πως γίνεσαι προγραμματιστής ;  Τι σε ονομάζει προγραμματιστή ; Και πως το κάνεις επάγγελμα;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Strech είπε

Πως γίνεσαι προγραμματιστής ;  Τι σε ονομάζει προγραμματιστή ; Και πως το κάνεις επάγγελμα;

Είναι λίγο πιο δύσκολο από το να γίνεις ιερέας.

Δηλαδή εκτός από το ότι θα εγκαταλείψεις την κοσμική ζωή θα πρέπει να στροφάρεις και λίγο και να σου αρέσει το διάβασμα μιας και θα διαβάσεις 10 φορές παραπάνω από όλους τους υπόλοιπους κατοίκους του πλανήτη.

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Strech είπε

προγραμματιστης επαγγελματιας δεν εχω υπαρξει ποτε και δεν ξερω αν θελω να υπαρξω

τωρα χομπιστας , λαμβανοντας ως δεδομενο οτι εχεις μια σχετικη εξοικιωση και γνωση σχετικα με το "τεχνικο" κομματι των "υπολογιστων" , θα σου προτεινα για αρχη να δεις τι ειδους προγραμματα σε ενδιαφερει να φτιαχνεις , μετα να μελετησεις την βασικη δομη αυτων προγραμματων , και υστερα να ερευνησεις ποιες τεχνολογιες/γλωσσες προγραμματισμου απαιτουνται για τη συσταση τους

οσων αφορα το αλγοριθμικο και γενικοτερα τα "θεωρητικο" κομματι της πληροφορικης , θα τολμησω να γινω αιρετικος , και να σου πω οτι εχεις περιθωρια να το ανακαλυπτεις σιγα σιγα κατα τη διαρκεια της ενασχολησης με τα "πρακτικα" του αντικειμενου , καθως σχεδον τα παντα ειναι υλοποιησεις θεωρητικων concept της επιστημης των υπολογιστων , παντως τα πιο χρησιμα που πρεπει να αρχισεις να κατανοεις σε βαθος χρονου ειναι Δομες Δεδομενων , μοντελα προγραμματισμου (OOP , procedural κλπ ) , design patterns και αρχιτεκτονικη λογισμικου .

τιποτα απ'αυτα δεν ειναι "πυρηνικη φυσικη" , ολα μπορουν να μαθευτουν ( ως ενα βαθμο ) σε βαθος χρονου , οπως και η αλγοριθμικη σκεψη

Επεξ/σία από Bloodskin
  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Strech είπε

Με διάβασμα και πειραματισμό. Είναι γενική η απορία σου η θα ήθελες να ακολουθησεις το επάγγελμα; Αν ισχύει το δεύτερο πρέπει να σκεφτείς από πού θέλεις να αρχίσεις. Θέλεις να φτιάχνεις ιστοσελίδες; Θέλεις να προγραμματίζεις back end, μήπως θες να γίνεις ux-ui designer κλπ κλπ κλπ.. Υπάρχουν πάρα πολλά παρακλάδια, το καθένα με τις δυσκολίες του και τα προτερήματα του. Εγώ πχ αυτή τη στιγμή γραφω επαγγελματικά Java. Στην εταιρεία που είμαι χρησιμοποιούμε docker και κυβερνήτη για deploys. Είναι η πρώτη επαφή που έχω με αυτές τις τεχνολογίες. Θα μου άρεσε στο μέλλον να ασχοληθώ και με το devops ..

• Like 3
Δημοσ.

Επι της ευκαιριας να ρωτησω και εγω κατι. Ειμαι 3ετης φοιτητης πληροφορικης (στο εκπα) και θελω το καλοκαιρι τωρα που τελειωνει η εξεταστικη να ασχοληθω σε χαλαρο επιπεδο με το web development. 

Μεχρι στιγμης στην σχολη δεν εχω παρει καποιο σχετικο μαθημα (αν και ειχαμε στο 3ο ετος ενα), οποτε δεν εχω καθολου γνωσεις.

Αυτο που σκεφτομαι ειναι οτι θελω να ασχοληθω με το back-end. Οποτε ας μου προτεινετε καποιο σχεδιαγραμμα απο που να ξεκινησω και τι πρεπει να μαθω;

Ποιες ειναι οι ελαχιστες βασικες γνωσεις που θα πρεπει να ξερω απο το front-end;

Επισης, ποιο back-end framework να διαλεξω και γιατι; (θα προτιμουσα σε αυτο να ληφθει υποψην καποια τεχνολογια που να δουλευεται αρκετα απο εταιρειες στην αθηνα για να ειναι win-win κατασταση και για το επαγγελματικο μου μελλον μιας και ενδιαφερομαι για εργασια στην αθηνα) Π.χ. αν δεν πολυδουλευεται στην ελληνικη αγορα εργασιας ruby on rails μην μου προτεινεται αυτο. 

Python με django θα ηταν μια καλη αρχη ή καλυτερα να διαλεξω κατι απο php, javascript (express.js) ή .NET;

Οποιαδηποτε συμβουλη ευπροσδεκτη☺️ (Αν εχετε και καποιο συγκεκριμενο site/tutorial να μου προτεινετε για να ξεκινησω ακομα καλυτερα).

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Strech είπε

Πως γίνεσαι προγραμματιστής ; 

Διαβάζεις, ασχολείσαι μόνος σου στον υπολογιστή. Χρειάζεσαι σύνδεση internet και ένα laptop ή υπολογιστή γραφείου με οθόνη, χωρίς να είναι απαραίτητα τελευταίας τεχνολογίας. Πιθανόν μια καλή σχολή/πανεπιστήμιο να σε βοηθήσει στα πέριξ και ίσως να σου τροφοδοτήσει την όρεξη ή να σου ανοίξει «νέους ορίζοντες», αλλά δεν είναι αναγκαίο. 

3 ώρες πριν, Strech είπε

Τι σε ονομάζει προγραμματιστή ;

Όποιος αναπτύσσει ή συντηρεί εφαρμογές/υπηρεσίες/παιχνίδια είναι προγραμματιστής.

3 ώρες πριν, Strech είπε

Και πως το κάνεις επάγγελμα;

Πουλώντας τα προγράμματα/υπηρεσίες μόνος σου, δουλεύοντας για άλλους ή με άλλους με τον ίδιο στόχο, ή διδάσκοντας άλλα άτομα να κάνουν το ίδιο.

Ο προγραμματισμός δεν είναι δύσκολος. Μαθαίνεται εύκολα (στην εποχή μας), αλλά θέλει χρόνο και υπομονή για να φτάσεις σε καλό επίπεδο.

• Like 2
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, geiasass είπε

Επι της ευκαιριας να ρωτησω και εγω κατι. Ειμαι 3ετης φοιτητης πληροφορικης (στο εκπα) και θελω το καλοκαιρι τωρα που τελειωνει η εξεταστικη να ασχοληθω σε χαλαρο επιπεδο με το web development. 

Μεχρι στιγμης στην σχολη δεν εχω παρει καποιο σχετικο μαθημα (αν και ειχαμε στο 3ο ετος ενα), οποτε δεν εχω καθολου γνωσεις.

Αυτο που σκεφτομαι ειναι οτι θελω να ασχοληθω με το back-end. Οποτε ας μου προτεινετε καποιο σχεδιαγραμμα απο που να ξεκινησω και τι πρεπει να μαθω;

Ποιες ειναι οι ελαχιστες βασικες γνωσεις που θα πρεπει να ξερω απο το front-end;

Επισης, ποιο back-end framework να διαλεξω και γιατι; (θα προτιμουσα σε αυτο να ληφθει υποψην καποια τεχνολογια που να δουλευεται αρκετα απο εταιρειες στην αθηνα για να ειναι win-win κατασταση και για το επαγγελματικο μου μελλον μιας και ενδιαφερομαι για εργασια στην αθηνα) Π.χ. αν δεν πολυδουλευεται στην ελληνικη αγορα εργασιας ruby on rails μην μου προτεινεται αυτο. 

Python με django θα ηταν μια καλη αρχη ή καλυτερα να διαλεξω κατι απο php, javascript (express.js) ή .NET;

Οποιαδηποτε συμβουλη ευπροσδεκτη☺️ (Αν εχετε και καποιο συγκεκριμενο site/tutorial να μου προτεινετε για να ξεκινησω ακομα καλυτερα).

Όπως έβαλα και σε ένα άλλο thread, υπάρχει αυτό https://github.com/kamranahmedse/developer-roadmap το οποίο έχει φτιάξει ο τύπος και βρίσκω αρκετά accurate. Προφανώς δεν χρειάζεται να τα μάθεις όλα αυτά αλλά για να χεις μια ιδέα κάπως έτσι πάει. Αν έπρεπε να το συνοψίσω θα λεγα κυρίως σημαντικό είναι να μπορείς να στήσεις ένα web service με τα τεστάκια του, να μπορείς να το κάνεις integrate με μια σχεσιακή βάση και να είσαι άνετος με version control. Τα άλλα σιγά σιγά. Κι αυτά δηλαδή πολλοί απόφοιτοι δεν τα ξέρουν.

Αν πας για αμιγώς backend δε θεωρώ πως χρειάζεται να ξέρεις κάτι από front, μια μυρωδιά μόνο ίσως πώς γίνεται η επικοινωνία αρκεί. Βέβαια στην Ελλάδα πολλες εταιρείες ειδικά οι μικρότερες ή παλαιότερης κοπής σε θέλουν full stack αλλά άλλο αυτό.

Αφου σε  ψήνει το backend θα λεγα πάρε ΤΕΔ και θα πρότεινα σίγουρα Τεχνολογία Λογισμικού αν το πάρει κάποιος. Επίσης η Αλωνιστιώτη στην ανάπτυξη Web (αν την κάνει ακόμη εκείνη δε ξέρω) απ' όσο ξέρω σου κάνει Rest αν θες να πας full on, αν και οι άλλες αναπτύξεις μου φαίνονται πιο ωραίες αλλά περί ορέξεως...

Πήγαινε για πρακτική ή/και internship ακόμα καλύτερα αυτά είναι hack για το CV σου, κατά τ' άλλα δε νομίζω πως καμία εταιρεία περιμένει από έναν 22χρονο απόφοιτο να έχει hands on γνώση από frameworks στη θέση σου δε θα ανησυχούσα για αυτό.

• Like 2
Δημοσ.

Θα θέσω άλλο ένα ερώτημα γιατί με κάλυψαν οι ωραιές απαντήσεις σας.
Τα χαρτιά και η προυπηρεσία παίζουν ρόλο ; 
Καθώς από ότι έχω παρατηρήσει ζητάνε μόνο ΑΕΙ/ΤΕΙ και με προυπηρεσία 4/5 χρόνια.

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, the other one είπε

Όπως έβαλα και σε ένα άλλο thread, υπάρχει αυτό https://github.com/kamranahmedse/developer-roadmap το οποίο έχει φτιάξει ο τύπος και βρίσκω αρκετά accurate. Προφανώς δεν χρειάζεται να τα μάθεις όλα αυτά αλλά για να χεις μια ιδέα κάπως έτσι πάει. Αν έπρεπε να το συνοψίσω θα λεγα κυρίως σημαντικό είναι να μπορείς να στήσεις ένα web service με τα τεστάκια του, να μπορείς να το κάνεις integrate με μια σχεσιακή βάση και να είσαι άνετος με version control. Τα άλλα σιγά σιγά. Κι αυτά δηλαδή πολλοί απόφοιτοι δεν τα ξέρουν.

Αν πας για αμιγώς backend δε θεωρώ πως χρειάζεται να ξέρεις κάτι από front, μια μυρωδιά μόνο ίσως πώς γίνεται η επικοινωνία αρκεί. Βέβαια στην Ελλάδα πολλες εταιρείες ειδικά οι μικρότερες ή παλαιότερης κοπής σε θέλουν full stack αλλά άλλο αυτό.

Αφου σε  ψήνει το backend θα λεγα πάρε ΤΕΔ και θα πρότεινα σίγουρα Τεχνολογία Λογισμικού αν το πάρει κάποιος. Επίσης η Αλωνιστιώτη στην ανάπτυξη Web (αν την κάνει ακόμη εκείνη δε ξέρω) απ' όσο ξέρω σου κάνει Rest αν θες να πας full on, αν και οι άλλες αναπτύξεις μου φαίνονται πιο ωραίες αλλά περί ορέξεως...

Πήγαινε για πρακτική ή/και internship ακόμα καλύτερα αυτά είναι hack για το CV σου, κατά τ' άλλα δε νομίζω πως καμία εταιρεία περιμένει από έναν 22χρονο απόφοιτο να έχει hands on γνώση από frameworks στη θέση σου δε θα ανησυχούσα για αυτό.

Ωραια σε ευχαριστω για την απαντηση. Αυτα τα δυο μαθηματα σκεφτομουν που θα παρω σιγουρα του χρονου (τεδ που το κανει ο Χαμόδρακας και τεχνολογια λογισμικου που το διδασκει ο Σαιδης).

Αναπτυξη web δεν το εχω ξανακουσει σαν μαθημα. Στο νεο προγραμμα σπουδων χρειαζεται να κανεις ενα project και υπαρχουν αυτες οι 3 κατευθυνσεις:

1) Ανάπτυξη Λογισμικού για Αλγοριθμικά Προβλήματα (Εμιρης) 

2) Ανάπτυξη Λογισμικού για Πληροφοριακά Συστήματα (Ιωαννιδης) 

3) Ανάπτυξη Λογισμικού για Συστήματα Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών (το κανει η Αλωνιστιωτη αλλα πρεπει να εισαι Β κατευθυνση οποτε ακυρο).

Τον οδηγο που εδωσες τον εχω διαβασει. Δεν θυμαμαι αν τον ειχα βρει απο δικο σου ποστ ή απο καπου αλλου. Απλως δεν ηξερα αν οντως ειναι accurate αυτα που γραφει. Τωρα που το ξερω θα τον εχω για καθοδηγηση, αλλα και παλι ειναι αρκετα γενικος. Εγω θελω καποια πιο συγκεκριμενη καθοδηγηση τουλαχιστον για την αρχη απο που να ξεκινησω με γνωμονα τι ακολουθειται κυριως στην ελληνικη αγορα εργασιας.

Δηλαδη τι απαιτησεις εχει μια εταιρεια στην ελλαδα απο καποιον που κανει πρακτικη ή απο καποιον junior (ας πουμε web developer);

Αμα θελεις πες μου εσυ πανω σε ποιες τεχνολογιες εργαζεσαι και αν ειναι η δουλεια σου στην αθηνα;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, geiasass είπε

Ωραια σε ευχαριστω για την απαντηση. Αυτα τα δυο μαθηματα σκεφτομουν που θα παρω σιγουρα του χρονου (τεδ που το κανει ο Χαμόδρακας και τεχνολογια λογισμικου που το διδασκει ο Σαιδης).

Αναπτυξη web δεν το εχω ξανακουσει σαν μαθημα. Στο νεο προγραμμα σπουδων χρειαζεται να κανεις ενα project και υπαρχουν αυτες οι 3 κατευθυνσεις:

1) Ανάπτυξη Λογισμικού για Αλγοριθμικά Προβλήματα (Εμιρης) 

2) Ανάπτυξη Λογισμικού για Πληροφοριακά Συστήματα (Ιωαννιδης) 

3) Ανάπτυξη Λογισμικού για Συστήματα Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών (το κανει η Αλωνιστιωτη αλλα πρεπει να εισαι Β κατευθυνση οποτε ακυρο).

Τον οδηγο που εδωσες τον εχω διαβασει. Δεν θυμαμαι αν τον ειχα βρει απο δικο σου ποστ ή απο καπου αλλου. Απλως δεν ηξερα αν οντως ειναι accurate αυτα που γραφει. Τωρα που το ξερω θα τον εχω για καθοδηγηση, αλλα και παλι ειναι αρκετα γενικος. Εγω θελω καποια πιο συγκεκριμενη καθοδηγηση τουλαχιστον για την αρχη απο που να ξεκινησω με γνωμονα τι ακολουθειται κυριως στην ελληνικη αγορα εργασιας.

Δηλαδη τι απαιτησεις εχει μια εταιρεια στην ελλαδα απο καποιον που κανει πρακτικη ή απο καποιον junior (ας πουμε web developer);

Αμα θελεις πες μου εσυ πανω σε ποιες τεχνολογιες εργαζεσαι και αν ειναι η δουλεια σου στην αθηνα;

Ναι στο 3) αναφέρομαι αλλά κλαιν η Α κατ είναι καλύτερη 😎

Ο οδηγός που είδες είναι όσο πιο συγκεκριμένος γίνεται. Παραπάνω δε θα ήταν οδηγός αλλά brochure για το stack εταιρείας.Είναι υπέρ σου να το βλέπεις κι εσύ έτσι καθώς δεν είναι ρεαλιστικό και δεν θα ήθελες να παίζεις με τις ίδιες τεχνολογίες για όλη σου τη ζωή. Ειδικά όταν μιλάμε για το software engineering, το workflow σου δεν θα είναι όπως στη σχολή θα χεις να παίζεις με 10-20 διαφορετικά εργαλεία και τεχνολογίες μες στη μέρα κι αυτά μπορεί να αλλάζουν και θα αλλάζουν από εταιρεία σε εταιρεία. Για αυτό λέω και πιο πάνω το πιο χρήσιμο, ακόμη πιο χρήσιμο κι απ' το να ξέρεις τι είναι το Django πχ είναι να μπορείς να στήσεις ένα minimum viable product, ένα serviceάκι να ακούει σε μια GET και μια POST και να μιλά με μια βάση όποια να ναι. Τώρα αν θα ναι σε java, python, php, go, node, .NET ό,τι άλλο θες, με ή χωρίς framework δεν έχει καμία σημασία όπως δεν έχει και καμία σημασία αν θα ξεκινήσεις με MySQL, Postgres ή MariaDB πχ. Όπως λέει και η google για τις συνεντεύξεις της το σημαντικό είναι να έχεις μια γλώσσα που να νιωθεις άνετα και να μπορείς να γράψεις κάτι δεν έχει σημασία ποια θα είναι αυτή.

Τώρα αν θες να πάρεις μια τεχνολογία να πιαστείς από κει καλύτερα από μένα θα στα αναλύσουν πιστεύω τα surveys του stackoverflow που οκ λίγο πολύ κάνουν apply και στην Ελλάδα.

• Thanks 1
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, the other one είπε

Ναι στο 3) αναφέρομαι αλλά κλαιν η Α κατ είναι καλύτερη 😎

Ο οδηγός που είδες είναι όσο πιο συγκεκριμένος γίνεται. Παραπάνω δε θα ήταν οδηγός αλλά brochure για το stack εταιρείας.Είναι υπέρ σου να το βλέπεις κι εσύ έτσι καθώς δεν είναι ρεαλιστικό και δεν θα ήθελες να παίζεις με τις ίδιες τεχνολογίες για όλη σου τη ζωή. Ειδικά όταν μιλάμε για το software engineering, το workflow σου δεν θα είναι όπως στη σχολή θα χεις να παίζεις με 10-20 διαφορετικά εργαλεία και τεχνολογίες μες στη μέρα κι αυτά μπορεί να αλλάζουν και θα αλλάζουν από εταιρεία σε εταιρεία. Για αυτό λέω και πιο πάνω το πιο χρήσιμο, ακόμη πιο χρήσιμο κι απ' το να ξέρεις τι είναι το Django πχ είναι να μπορείς να στήσεις ένα minimum viable product, ένα serviceάκι να ακούει σε μια GET και μια POST και να μιλά με μια βάση όποια να ναι. Τώρα αν θα ναι σε java, python, php, go, node, .NET ό,τι άλλο θες, με ή χωρίς framework δεν έχει καμία σημασία όπως δεν έχει και καμία σημασία αν θα ξεκινήσεις με MySQL, Postgres ή MariaDB πχ. Όπως λέει και η google για τις συνεντεύξεις της το σημαντικό είναι να έχεις μια γλώσσα που να νιωθεις άνετα και να μπορείς να γράψεις κάτι δεν έχει σημασία ποια θα είναι αυτή.

Τώρα αν θες να πάρεις μια τεχνολογία να πιαστείς από κει καλύτερα από μένα θα στα αναλύσουν πιστεύω τα surveys του stackoverflow που οκ λίγο πολύ κάνουν apply και στην Ελλάδα.

Λεγοντας minimum viable product τι ακριβως να κανει δηλαδη; Μπορεις να μου το περιγραψεις πιο συγκεκριμενα; Δωσε μου ενα παραδειγμα να ξερω τι να εχω σκοπο να πετυχω για αρχη. 

Καταλαβαινω οτι η εξειδικευση σε τοσο junior επιπεδο που ειμαι δεν ειναι κατι το επιθυμητο.

Ακριβως οπως το ειπες,  στοχος μου ειναι να ξερω μια γλωσσα σε καλο επιπεδο και νιωθω ανετα με αυτην. Κατι που δεν το εχω καταφερει μεχρι τωρα και αυτο ειναι το παραπονο μου, γιατι γνωριζω πες λιγο C, C++, Java, Python και λιγο βασεις MySQL αλλα με τιποτα απο αυτα δεν μπορω να πω οτι εχω ευχερεια στον χειρισμο.

Επισης, οσες αγγελιες εχω δει ζηταει συγκεκριμενες τεχνολογιες η καθε εταιρεια. Γι'αυτο θεωρω οτι θα πρεπει να μαθω καποια "δημοφιλη" και διαχρονικη τεχνολογια για να μην εχω αποκλεισει μεγαλο μερος της αγορας εργασιας. Ενταξει, εκτος αμα μπορει καποιος να προσαρμοστει υπερβολικα γρηγορα σε κατι εντελως καινουριο, κατι που ελαχιστοι μπορουν να το κανουν...

Δημοσ.

Εννοώντας μια βλακεία που απλά να δουλεύει και να κάνει κάτι μικρό. Να αποθηκεύει και να πασάρει δεδομένα κλπ. Συνήθως κάτι τέτοιο θα έχεις και για assignment σε καμιά συνέντευξη. Από κει κι έπειτα sky is the limit από personal projects ό,τι θες κάνεις.

Η κάθε εταιρεία σε κάθε περίπτωση συγκεκριμένες τεχνολογίες θα ζητά καθώς με συγκεριμένες τεχνολογίες δουλεύει, θέλουν να πέσουν όσο πιο μέσα γίνεται. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν θα σε πάρουν αν δεν έχεις ασχοληθεί με το stack τους. Κι ούτε περιμένει κανείς πως θα ξέρεις φυσικά και τσ 10 πράγματα απ' όσα ζητάνε πχ.

• Like 1
Δημοσ.
On 24/06/2019 at 19:58, skiabox said:

θα διαβάσεις 10 φορές παραπάνω από όλους τους υπόλοιπους κατοίκους του πλανήτη.

Προφανώς δεν έχεις ασχοληθεί με κανένα άλλο γνωστικό αντικείμενο.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...