Προς το περιεχόμενο

κεα ερωτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

@mezger

το να ζητάς συγκεκριμένη απάντηση σε συγκεκριμένη ερώτηση, κάθε άλλο παρά "διύλιση του κώνωπα" μπορεί να χαρακτηριστεί. Η ερώτηση μου ήταν πως ακριβώς μπορεί ο γονέας να δηλώσει στο Ε2 του ότι παραχώρησε στο τέκνο του τμήμα/ποσοστό μιας κατοικίας, και μέχρι τώρα όσες απαντήσεις είχα λάβει ήταν εντελώς άσχετες, η μόνη σχετική απάντηση είναι αυτή που μόλις έδωσες εσύ:

28 λεπτά πριν, mezger είπε

Έτσι εαν εγώ σπίτι 100τμ και παραχωρήσω ένα τμήμα 40 τ.μ. (που για χάριν της κουβέντας το έχω διαχωρίσει πλήρως από το υπόλοιπο, με μια γυψοσανίδα ή μια κουρτίνα τέλος πάντων, μην κολλήσουμε εκεί) θα γράψω 40 στο Ε2 στη στήλη "ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ" για να απεικονίσω το τμήμα που παραχωρώ, και στον πίνακα 5 του Ε1 θα συμπληρώσω τα υπόλοιπα 60τ.μ.

Η οποία όμως είναι εντελώς λάθος, στο βιβλιαράκι με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, γράφει αυτό:

"Στη στήλη 5 ή στο πεδίο «επιφάνεια», αναγράφεται ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας του ακινήτου. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εφόσον δηλώνεται γεωργική έκταση, η επιφάνειά της πρέπει να γραφτεί σε τετραγωνικά μέτρα."

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 86
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

13 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

@mezger

Η οποία όμως είναι εντελώς λάθος, στο βιβλιαράκι με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, γράφει αυτό:

"Στη στήλη 5 ή στο πεδίο «επιφάνεια», αναγράφεται ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας του ακινήτου. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εφόσον δηλώνεται γεωργική έκταση, η επιφάνειά της πρέπει να γραφτεί σε τετραγωνικά μέτρα."

Στο Ε2 αναγράφουμε τη χρήση των ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικίες.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα μέρος του ακινήτου χρησιμοποιείται ως κατοικία, και μέρος του παραχωρείται/ενοικιάζεται, άρα για τους σκοπούς της συμπλήρωσης του Ε2 προφανώς και αυτονοήτως όπου "ακίνητο" εννοούμε το τμήμα εκείνο που περιγράφουμε και το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί στο Ε2.

Ίσως δε γνωρίζεις ότι στη φόρμα για ηλεκτρονική καταχώρηση μισθωτηρίου υπάρχει πλέον και checkbox για "μερική μίσθωση". Θα ήθελα να σκεφτείς (για να ξεφύγουμε λίγο και απο τις παραχωρήσεις απο γονείς κλπ) πως αλλιώς θα μπορούσε να δηλώσει κάποιος στο Ε2 ότι νοικιάζει ένα τμήμα ενός ακινήτου σε έναν μισθωτή Α και ένα άλλο τμήμα σε έναν μισθωτή Β, ΧΩΡΙΣ να ερμηνεύσει με τον παραπάνω τρόπο την οδηγία της ΑΑΔΕ, και να καταχωρήσει δύο "ακίνητα" στο Ε2 με τις αντίστοιχες επιφάνειές τους αντί ενός.

Αν δε σε καλύπτει η απάντηση μου και ενδιαφέρεσαι πραγματικά, μπορείς να απευθύνεις ερώτημα στη φορολογική διοίκηση. 

Αν όμως ο σκοπός των ερωτήσεων που θέτεις είναι να αποδείξεις ότι δεν επιτρέπεται να παραχωρήσει κάποιος μέρος της οικίας του, έχεις αποτύχει ήδη καθώς αναφέρεται ρητά ότι επιτρέπεται σε αποφάσεις όπως γράψαμε και εγώ και ο logistoulis παραπάνω, και δεν αναιρείται αυτή η δυνατότητα από παραλείψεις και ελλείψεις στις οδηγίες συμπλήρωσης που παρέχονται.

• Like 1

4 ώρες πριν, fastnq2 είπε

Παιδια μην το ψαχνετε,ΓΙΝΕΤΑΙ και γινεται κατα κορον.Συνηθως γινεται πχ με παραχωρηση μιας αποθηκης αλλα εχω δει και με δωρεαν παραχωρηση μερους της οικιας.Με λιγα λογια,ανδρογυνο με 1 ενηλικο ανεργο παιδι ,θα επαιρνε κανονικα 200+100+100 ευρω ,γινεται δωρεαν παραχωρηση του γονεα στο παιδι ενος χωρου και παιρνουν,200+100 το ανδρογυνο και 200 ευρω το παιδι-ενηλικος .Σας προκαλω να πατε στο κεπ και να ρωτησετε αν μπορειτε να το κανετε και αν συμφερει.Νομιμο παρανομο,ηθικο ανηθικο,αυτο ειναι.Πολλα ειναι τα ''θα επρεπε να''.

edit:πρεπει να εκανα λαθος με το ανδρογυνο,νομιζω παιρνουν 200 και οι δυο μαζι,εν πασει περιπτωσει το επιπλεον ποσο για το παιδι γινεται απο 100->200 ευρω.

Αυτό είναι λίγο δύσκολο να συμβαίνει, γιατί θα έχουν τον ίδιο αριθμό μετρητή ΔΕΗ και λογικά θα τους μπλοκάρει το σύστημα. Και η TS αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζει μάλλον, ότι έχει καβατζάρει το μετρητή η ξαδέρφη.

Για μένα, το θέμα της δωρεάν παραχώρησης δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Ο ιδιοκτήτης/νοικοκυραίος δε μπαίνει εύκολα σε τέτοιες (αμφίβολες αν ισχύουν) διαδικασίες για να πάρει το τέκνο ένα τέτοιο επίδομα. Να θυμίσω ότι για να είσαι δικαιούχος πρέπει να έχει δηλωθεί στην εφορία και από τα δύο μέρη και να είσαι και 6 μήνες άπορος. Οι περισσότεροι δε θα κάτσουν να μπουν σε τέτοιο προγραμματισμό για μια αμφίβολη κομπίνα από κάθε άποψη, εκτός και αν παίζει σταθερή μαύρη εργασία από πίσω ή είναι τελειωμένη περίπτωση το τέκνο.

Γνώμη μου πάντως ότι δεν ισχύει αυτό με τη δωρεάν παραχώρηση μέρους κατοικίας, τουλάχιστον ως προς το κομμάτι του επιδόματος. Πλέον ζητάνε τα πάντα (Ε1,Ε2; του γόνεα, Ε2; του τέκνου) για δωρεάν παραχώρηση, οπότε λογικά και να μπορείς να δηλώσεις μέρος και να το δεχτεί αυτόματα το σύστημα, θα σε κόψουν όταν πας τα δικαιολογητικά. Ή θα σε κόψουν λόγω του ότι δεν έχεις δικό σου μετρητή ΔΕΗ.

10 λεπτά πριν, mezger είπε

Στο Ε2 αναγράφουμε τη χρήση των ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικίες.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα μέρος του ακινήτου χρησιμοποιείται ως κατοικία, και μέρος του παραχωρείται/ενοικιάζεται, άρα για τους σκοπούς της συμπλήρωσης του Ε2 προφανώς και αυτονοήτως όπου "ακίνητο" εννοούμε το τμήμα εκείνο που περιγράφουμε και το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί στο Ε2.

Ίσως δε γνωρίζεις ότι στη φόρμα για ηλεκτρονική καταχώρηση μισθωτηρίου υπάρχει πλέον και checkbox για "μερική μίσθωση". Θα ήθελα να σκεφτείς (για να ξεφύγουμε λίγο και απο τις παραχωρήσεις απο γονείς κλπ) πως αλλιώς θα μπορούσε να δηλώσει κάποιος στο Ε2 ότι νοικιάζει ένα τμήμα ενός ακινήτου σε έναν μισθωτή Α και ένα άλλο τμήμα σε έναν μισθωτή Β, ΧΩΡΙΣ να ερμηνεύσει με τον παραπάνω τρόπο την οδηγία της ΑΑΔΕ, και να καταχωρήσει δύο "ακίνητα" στο Ε2 με τις αντίστοιχες επιφάνειές τους αντί ενός.

Αν δε σε καλύπτει η απάντηση μου και ενδιαφέρεσαι πραγματικά, μπορείς να απευθύνεις ερώτημα στη φορολογική διοίκηση. 

Αν όμως ο σκοπός των ερωτήσεων που θέτεις είναι να αποδείξεις ότι δεν επιτρέπεται να παραχωρήσει κάποιος μέρος της οικίας του, έχεις αποτύχει ήδη καθώς αναφέρεται ρητά ότι επιτρέπεται σε αποφάσεις όπως γράψαμε και εγώ και ο logistoulis παραπάνω, και δεν αναιρείται αυτή η δυνατότητα από παραλείψεις και ελλείψεις στις οδηγίες συμπλήρωσης που παρέχονται.

Τίποτα από όλα αυτά δεν δίνει απάντηση στο ερώτημα μου, δλδ πως ακριβώς μπορεί ο γονέας να δηλώσει στο Ε2 του ότι παραχώρησε στο τέκνο του τμήμα/ποσοστό μιας κατοικίας. Η απάντηση που μου έδωσες στο προηγούμενο post - δλδ ότι στο πεδίο "επιφάνεια" προβλέπεται να γραφτούν τα τετραγωνικά της παραχώρησης και όχι του ακινήτου - όχι μόνο ήταν εντελώς αυθαίρετη (την έβγαλες από το μυαλό σου), αλλά σου απέδειξα κιόλας πως ήταν λανθασμένη. Στο Ε2 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κάποιο σημείο όπου ο παραχωρών μπορεί να δηλώσει ότι παραχωρεί μόνο ένα μέρος της κατοικίας σε τετραγωνικά/ποσοστό/δωμάτιο/whateva.

Όσο για το απόσπασμα της απόφασης που παρέθεσες πριν ίσως να αναφέρεται σε περιπτώσεις όπως της TS, δλδ δύο συνιδιοκτήτες που ο καθένας παραχωρεί δωρεάν το ποσοστό του σε διαφορετικό άτομο, σε αυτή τη περίπτωση σίγουρα είναι εφικτή η δωρεάν παραχώρηση τμήματος οικίας, το γνωρίζω από πρώτο χέρι.

Σκοπός μου πάντως δεν είναι να αποδείξω ότι δεν επιτρέπεται να παραχωρήσει κάποιος μέρος της οικίας του, σκοπός μου είναι να επισημάνω ότι ο ισχυρισμός σας είναι εντελώς αβάσιμος τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

16 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Σκοπός μου πάντως δεν είναι να αποδείξω ότι δεν επιτρέπεται να παραχωρήσει κάποιος μέρος της οικίας του, σκοπός μου είναι να επισημάνω ότι ο ισχυρισμός σας είναι εντελώς αβάσιμος τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Αφού δεχεσαι ότι επιτρέπεται να παραχωρηθεί μέρος οικίας, ποιον ισχυρισμό θεωρείς αβάσιμο ακριβώς?

Δέχεσαι ότι γίνεται να μισθώσεις ένα μέρος της οικίας σου? Να βάλεις δηλαδή νοικάρη σε ένα δωμάτιο έναντι αντιτίμου? 

Αν ναι, πρέπει να δεχτείς ότι υπάρχει τρόπος να δηλωθεί στο Ε2 - όσοι νοικιάζουν με αυτόν τον τρόπο κάπως το δηλώνουν, δεν τα παίρνουν μαύρα.

Επομένως με τον ίδιο τρόπο δηλώνεται και η δωρεάν παραχώρηση, η οποία είναι όμοια με μίσθωση χωρίς το μίσθωμα.

Αν κάτι από τα παραπάνω σε προβληματίζει, επαναλαμβάνω να απευθύνεις την ερώτησή σου στη φορολογική διοίκηση, η οποία σαφώς και θα σου δώσει απάντηση για το πως πρέπει να δηλωθεί οποιαδήποτε περίπτωση παραχώρησης ή μίσθωσης μέρους ή όλου ή ποσοστού ακινήτου.

20 λεπτά πριν, mezger είπε

Αφού δεχεσαι ότι επιτρέπεται να παραχωρηθεί μέρος οικίας, ποιον ισχυρισμό θεωρείς αβάσιμο ακριβώς?

Δέχεσαι ότι γίνεται να μισθώσεις ένα μέρος της οικίας σου? Να βάλεις δηλαδή νοικάρη σε ένα δωμάτιο έναντι αντιτίμου? 

Αν ναι, πρέπει να δεχτείς ότι υπάρχει τρόπος να δηλωθεί στο Ε2 - όσοι νοικιάζουν με αυτόν τον τρόπο κάπως το δηλώνουν, δεν τα παίρνουν μαύρα.

Επομένως με τον ίδιο τρόπο δηλώνεται και η δωρεάν παραχώρηση, η οποία είναι όμοια με μίσθωση χωρίς το μίσθωμα.

Αν κάτι από τα παραπάνω σε προβληματίζει, επαναλαμβάνω να απευθύνεις την ερώτησή σου στη φορολογική διοίκηση, η οποία σαφώς και θα σου δώσει απάντηση για το πως πρέπει να δηλωθεί οποιαδήποτε περίπτωση παραχώρησης ή μίσθωσης μέρους ή όλου ή ποσοστού ακινήτου.

Μιλάς για παραχώρηση κάποιων συγκεκριμένων χωρών του σπιτιού η αόριστα πχ 10τμ ?

@mezger

Για τελευταία φορά, το θέμα εδώ δεν είναι τι δέχομαι και τι δεν δέχομαι εγώ, το θέμα είναι ότι δεν είσαι σε θέση να επιβεβαιώσεις τον ισχυρισμό σου, δλδ το ότι ο γονέας έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει τμήμα κατοικίας στο τέκνο του ώστε να το χρησιμοποιήσει σαν κατοικία, και ακόμα περισσότερο ότι υπάρχει τρόπος να το αποτυπώσει στο Ε2.

Το "απευθύνσου στη φορολογική διοίκηση" είναι απλώς υπεκφυγή.

Δεν ασχολούμαι άλλο.

33 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε

Μιλάς για παραχώρηση κάποιων συγκεκριμένων χωρών του σπιτιού η αόριστα πχ 10τμ ?

Γενικότερα αναφέρομαι, και πάντα σε σχέση με πραγματικά περιστατικά. Αν υπάρχει ξεχωριστά διαμορφωμένος χώρος το λογικό θα ήταν να μπει η επιφάνειά του, αν όχι ίσως θα ήταν σωστότερο να μπει ένα ποσοστό παρά μια αυθαίρετη επιφάνεια.

33 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

@mezger

Για τελευταία φορά, το θέμα εδώ δεν είναι τι δέχομαι και τι δεν δέχομαι εγώ, το θέμα είναι ότι δεν είσαι σε θέση να επιβεβαιώσεις τον ισχυρισμό σου, δλδ το ότι ο γονέας έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει τμήμα κατοικίας στο τέκνο του ώστε να το χρησιμοποιήσει σαν κατοικία, και ακόμα περισσότερο ότι υπάρχει τρόπος να το αποτυπώσει στο Ε2.

Το "απευθύνσου στη φορολογική διοίκηση" είναι απλώς υπεκφυγή.

Δεν ασχολούμαι άλλο.

Δε χρειάζεται να επιβεβαιώσω ότι κάτι επιτρέπεται, εσύ είσαι αυτός που πρέπει να επιβεβαιώσει ότι κάτι απαγορεύεται.

Έγραψες συγκεκριμένα

Αναφορά σε κείμενο

Οι γονείς ΔΕΝ μπορούν να παραχωρήσουν μόνο ένα τμήμα ή ένα δωμάτιο στο τέκνο τους, εκτός και αν το χωρίσουν πρώτα με σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Περιμένω νομοθεσία/απόφαση που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό σου, αλλιώς παραδέξου ότι έκανες λάθος και πιάνεσαι από τα μαλλιά σου για να το στηρίξεις.

Όσο για το Ε2, σου απάντησα πολύ συγκεκριμένα ότι εφόσον υπάρχει τρόπος να δηλωθεί μερική μίσθωση, υπάρχει τρόπος να δηλωθεί και μερική παραχώρηση, είναι τόσο απλό και λογικό που για να μην το δέχεσαι προφανώς τρολάρεις.

Over and out και απο μένα.

• 2 χρόνια αργότερα...

Έχω τη μητέρα μου ΑΜΕΑ με 87%,δε δουλεύει και βάση εισοδημάτων δικαιούται το κεα,η αίτηση κολλάει στον αριθμό της δεδδηε γιατί είναι στο όνομα του πατέρα μου επειδή έχει δηλώσει στη δήλωση του ότι και αυτός ζει στο ίδιο σπίτι επειδή το έχουν 50-50. Τι μπορεί να γίνει;

1 λεπτό πριν, moumias είπε

Έχω τη μητέρα μου ΑΜΕΑ με 87%,δε δουλεύει και βάση εισοδημάτων δικαιούται το κεα,η αίτηση κολλάει στον αριθμό της δεδδηε γιατί είναι στο όνομα του πατέρα μου επειδή έχει δηλώσει στη δήλωση του ότι και αυτός ζει στο ίδιο σπίτι επειδή το έχουν 50-50. Τι μπορεί να γίνει;

Μπορείς να τηλεφωνήσεις στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου που ανήκετε και να ρωτήσεις.

Το μόνο εύκολο και αυτονόητο, είναι η αλλαγή του ονόματος.

Αν ο πατέρας σου έχει εισοδήματα, το ξεχνάς το ΚΕΑ.

3 ώρες πριν, moumias είπε

Δεν παίρνει σύνταξη ?

56 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε

Δεν παίρνει σύνταξη ?

Όχι,πήρε την απόφαση με 82%,είναι 60 χρόνων αλλά δεν έχει τα ελάχιστα ένσημα για σύνταξη ΙΚΑ,από την πρόνοια ότι πάρει. Θα ρωτήσω και το ΙΚΑ βέβαια. Το κεα το δικαιούται γιατί δεν έχει δουλέψει από το Δεκέμβριο ως τώρα,ούτε ΟΑΕΔ μπορούσε να πάρει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...