Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στην παρέα. Τέλη 2017 (Δεκέμβρης) έκανα το πρώτο μου σύστημα Ryzen. Επειδη είχα πρόβλημα πιθανώς και με τις δυο Corsair Vengeance LPX 3000 2x4GB μου, τις αλλαξα και πήρα Corsair Vengeance LPX 2400 1x8GB τότε που οι 3000 ήταν πάνω απο 100 ευρώ,  και ολα πηγαίνανε ρολόι. Τον δεκέμβριο του 2018 αποφάσισα (επειδή ημουν άσχετος με την αρχιτεκτονική Ryzen) να βάλω επιτέλους dual channel , με το να κουμπώσω στην 4η θύρα της RAM μου άλλη μια ολόιδια 8άρα. Ίδιο χρονισμό, ίδια CL , ίδια μαρκα , ίδιο χρώμα κλπ. Είδα τρελή βελτίωση επίδοσης έλεω dual channel. Μετά από 3-4 μέρες αρχισε να μου κρασάρει το PRO 19 χωρίς λόγο και χωρις σφάλμα, στο ακυρο. Λεω ντάξει θα ειναι τα αρχαία πατσάκια. Έφαγα ενα όμορφο BSOD που έλεγε κατι κουλά για memory dmp (φώτο παρακάτω). Αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν που έπαιζα με την κοπέλα μου Divinity Original Sin 2 και το απολάμβανα πολυ περισσότερο απο το πρώτο, αλλά καθε 30-40 λεπτά τρώω CTD χωρίς κανενα error στο Event Viewer & WhoCrashed. Έκανα τέστ με το Prime 95 γιατί η νέα εκδοση του memtest δεν μου δουλευε, και μου εβγαλε πολλα σφαλματα στα πρώτα δεκα λεπτά, δευτερο τεστ στα 5 και τρίτο σε δευτερολεπτα. Το πρόβλημα ξεκινάει σημερα που απομόνωσα τις RAM αφησα την φαινομενικά λειτουργική ραμ έκανα ολονυκτί Memtest (την legacy εκδοση) και όλα κομπλέ. Έβαλα την φαινομενικά χαλασμένη RAM και στην δεύτερη θύρα αλλά και στη τέταρτη και παίζει ρολόι. Μονάχη της. Άλλα αυτο που καταλαβαίνω εγώ είναι οτι οι μνημες παίζουν κομπλε μονες τους single channel και οχι και τοσο κομπλε μαζι με dual channel. Υπάρχει κατι αλλο που μου ξεφεύγει ή έχω CPU (memory controller) θεματάκι και να αρχίσω να ανησυχώ. Ευχαριστώ και σόρρυ για την έκθεση.
 (Το build μου πρέπει να ειναι στην υπογραφή).

image.png

Δημοσ.
1 minute ago, kyriakidis said:

Δες μήπως έχει κανένα bios update η μ/β και κανε bios update 

Έχει άπειρα bios update, έκανα μονο το latest bios update μολις την πηρα για να παιρνει ολες τις QVL up to date RAM. Μετά δεν το ακουμπησα... Εχω διαβάσει τα τέρατα για τις νεες BIOS update. BSODS , ασταθεια κλπ. :( 

Δημοσ.

Έχεις ενεργοποιημενο το XMP profile στις μνήμες ? Αν ναι δοκίμασε να το απενεργοποιησεις και κανε τεστ με xmp off να δεις πως θα παει 

Δημοσ.

Το έχω κάνει δυστυχώς. Το έτρεχα δικάναλο στη βασική του ταχυτητα στα 2100MHZ και έτρωγε φρίκες σε δευτερολεπτα στο Prime95.  Τώρα σκεφτομαι να το τρεξω ΟΛΥΝΥΧΤΙΣ με την Ram που θεωρώ ελλατωματική και αν το πρωί δεν μου βγαλει σφαλματα, τοτε θα κανω το ιδιο σε δικάναλο σε 2100ΜΗΖ memtest μπας και μπορω να αναπαράγω το ιδιο προβλημα. BTW είχα το θέμα με τις μνήμες στο Prime95 (δλδ μήνυμα με fail στο τεστ) γιατι μεχρι τοτε δεν μου δούλευε το memtest UEFI.  Θα δούμε αν είναι αύριο, θα ενημερώσω 😕 Όποιος έχει να ρίξει his/her two cents θα το εκτιμήσω δεόντως. 

Δημοσ.

BIOS θα βάλεις το 4207, είναι το καλύτερο για 1XXX/2XXX. Δε ξέρω πιο έχεις τώρα. Τα μεταγενέστερα από το 4207 μην τα βάλεις.

Μετά θα πρέπει να βάλεις τις μνήμες στα slot A2-B2, δηλαδή το 2ο και 4ο μετρώντας από την πλευρά που είναι πιο κοντά στη CPU.  Νομίζω ήδη τα έχεις έτσι απλώς το αναφέρω. Υπάρχει περίπτωση οι φαινομενικά ίδιες μνήμες να διαφέρουν και να μη συνεργάζονται. Μπορείς να διαβάσεις τα στοιχεία τους με το Thaiphoon Burner, για να δεις αν είναι όντως ίδιες.

• Like 2
Δημοσ.
1 minute ago, malakudi said:

BIOS θα βάλεις το 4207, είναι το καλύτερο για 1XXX/2XXX. Δε ξέρω πιο έχεις τώρα. Τα μεταγενέστερα από το 4207 μην τα βάλεις.

Μετά θα πρέπει να βάλεις τις μνήμες στα slot A2-B2, δηλαδή το 2ο και 4ο μετρώντας από την πλευρά που είναι πιο κοντά στη CPU.  Νομίζω ήδη τα έχεις έτσι απλώς το αναφέρω. Υπάρχει περίπτωση οι φαινομενικά ίδιες μνήμες να διαφέρουν και να μη συνεργάζονται. Μπορείς να διαβάσεις τα στοιχεία τους με το Thaiphoon Burner, για να δεις αν είναι όντως ίδιες.

Σε ευχαριστώ πάρα πολυ για την ενημέρωση όσον αφορά το BIOS. Θα το δω και ίσως το κανω τώρα ή αλλιως αυριο το απόγευμα (μετά το memtest). Στις σωστές θύρες τις εχω τις μνήμες, το είδα απο το manual 😕 Για να κατεβάσω το Thaiphoon Burner να δω τι παιζει με τις Ram. Thanks ! :D

Δημοσ.
3 minutes ago, Dantε said:

Αν εχεις κανει oc εννοειται τα γυρνας ολα stock κιολας.

Τα σφάλματα που ανέφερα στην αρχή έγιναν και με OC 2600MΗZ αλλα και σε base 2100MHZ οπότε δεν νομίζω να φταίει αυτό. Πάτησα και ενα καλο stresstest με Prime95 τη CPU μπας και εχει crapάρει τπτ οπως φοβήθηκα και για μιαμιση ωρα ολα pass.... Θα κάνω όλη τη νύχτα ένα τελευταίο τεστ με το dimmάκι που θεωρω ελλατωματικό και τη θυρα που μου εβγαζε φαινομενικα πρόβλημα και αν δεν βγάλει θέμα τα κάνω μια γενική καθαριότητα να λάμπουν και τα κάνω ολα re-seat και ενα bios update και κάνω και ένα τάμα και περιμένω. Γιατί μετα δεν ασχολούμαι αλλο ας μου σπάει τις μπάλες μέχρι να αλλαξω μηχάνημα. Νισάφι :P 

Δημοσ.

Είσαι από κινητό, αλλά ήμουν σίγουρος ότι η μητρική είναι κάποιο asus σαπακι. Προσωπικά θα επικοινωνούσα με asus, μήπως και στην αλλάξουν και σωθείς...

Δημοσ.

Είναι θέμα με το dual channel και τις μνήμες καθαρά και δυστυχώς όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει "εύκολη" λύση. Καταρχάς αν δε πάρεις kit κανείς δε σου εγγυάται ότι οι μνήμες θα είναι 100% "ίδιες". Ειδικά η corsair έχει αλλάξει πολλά revision. Μπορείς εύκολα με το thaiphoon burner που σου πρότειναν να διαβάσεις το SPD και να δεις αν πραγματικά είναι ίδιες. Αν είναι ίδιες και δε μπορούν να δουλέψουν ούτε στα 2133 μετά από clear cmos ή έχεις προβληματικό bios ή η μητρική παρέδωσε πνεύμα ή ο imc σου έφαγε τρελό degrade κάπως και βγάζει συνέχεια errors.

Δημοσ.
11 ώρες πριν, DeathStalkerGR είπε

Σε ευχαριστώ πάρα πολυ για την ενημέρωση όσον αφορά το BIOS. Θα το δω και ίσως το κανω τώρα ή αλλιως αυριο το απόγευμα (μετά το memtest). Στις σωστές θύρες τις εχω τις μνήμες, το είδα απο το manual 😕 Για να κατεβάσω το Thaiphoon Burner να δω τι παιζει με τις Ram. Thanks ! :D

Αν αναβαθμίσεις το BIOS, κάντο με ένα setup που ξέρεις ότι είναι σταθερό - δηλαδή με τη μία μόνο μνήμη που ξέρεις σίγουρα ότι δουλεύει σωστά. Διαφορετικά μπορεί να αποτύχει το φλασάρισμα και να μπρικάρει το board.

Δημοσ.
8 hours ago, malakudi said:

Αν αναβαθμίσεις το BIOS, κάντο με ένα setup που ξέρεις ότι είναι σταθερό - δηλαδή με τη μία μόνο μνήμη που ξέρεις σίγουρα ότι δουλεύει σωστά. Διαφορετικά μπορεί να αποτύχει το φλασάρισμα και να μπρικάρει το board.

Λοιπόν το έκανα ακριβως αυτό που μου ειπες και ολα καλως με το bios...

9 hours ago, ilos said:

Είναι θέμα με το dual channel και τις μνήμες καθαρά και δυστυχώς όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει "εύκολη" λύση. Καταρχάς αν δε πάρεις kit κανείς δε σου εγγυάται ότι οι μνήμες θα είναι 100% "ίδιες". Ειδικά η corsair έχει αλλάξει πολλά revision. Μπορείς εύκολα με το thaiphoon burner που σου πρότειναν να διαβάσεις το SPD και να δεις αν πραγματικά είναι ίδιες. Αν είναι ίδιες και δε μπορούν να δουλέψουν ούτε στα 2133 μετά από clear cmos ή έχεις προβληματικό bios ή η μητρική παρέδωσε πνεύμα ή ο imc σου έφαγε τρελό degrade κάπως και βγάζει συνέχεια errors.

Λίγο που το πείραξα το thaiphoon δεν έβγαλα ακρη να σου πω την αληθεια. Τωρα αν ειναι θα ψαχτω λιγο μπας και συγκρίνω τουλαχιστον το SPD.  To θέμα ειναι οτι χθες τέσταρα μια -μια τις μνήμες και στα δυο slot που τα είχα . Δηλαδή A2-B2 slots και τις δύο ραμ , ανεξάρτητα την μια απο την αλλη (δλδ μία μία) και ετρεξα πολυωρα memtests. ΚΑΝΕΝΑ ΣΦΑΛΜΑ. Επίσης για το στανιό έτρεξα Prime 95 σε αυτό το setup για να ζορίσω και τις RAM αλλα και τον CPU και δεν εβγαλε θεματα. Εφόσον ο memory controller βρίσκεται στον CPU (αν δεν κανω λαθος) δεν επρεπε να βγαλει σφαλματα; Αυτο που με τρελαίνει ειναι οτι εχω κανει 5,5 ώρες memtest στο original setup μου και με τις δυο ραμ μεσα και τζίφος απο error αλλα το Prime95 σε ενα τεταρτο βγάζει error σε καποιο worker... Ότι να'ναι αυτά τα pc.

Δημοσ.
12 ώρες πριν, DeathStalkerGR είπε

Λίγο που το πείραξα το thaiphoon δεν έβγαλα ακρη να σου πω την αληθεια. Τωρα αν ειναι θα ψαχτω λιγο μπας και συγκρίνω τουλαχιστον το SPD.  To θέμα ειναι οτι χθες τέσταρα μια -μια τις μνήμες και στα δυο slot που τα είχα . Δηλαδή A2-B2 slots και τις δύο ραμ , ανεξάρτητα την μια απο την αλλη (δλδ μία μία) και ετρεξα πολυωρα memtests. ΚΑΝΕΝΑ ΣΦΑΛΜΑ. Επίσης για το στανιό έτρεξα Prime 95 σε αυτό το setup για να ζορίσω και τις RAM αλλα και τον CPU και δεν εβγαλε θεματα. Εφόσον ο memory controller βρίσκεται στον CPU (αν δεν κανω λαθος) δεν επρεπε να βγαλει σφαλματα; Αυτο που με τρελαίνει ειναι οτι εχω κανει 5,5 ώρες memtest στο original setup μου και με τις δυο ραμ μεσα και τζίφος απο error αλλα το Prime95 σε ενα τεταρτο βγάζει error σε καποιο worker... Ότι να'ναι αυτά τα pc.

ετρεχες κατι αλλο παραλληλα?

Δημοσ.
18 ώρες πριν, DeathStalkerGR είπε

Βαλε πανω και τις δυο ram οπως πρεπει σε a2 - b2 ,μπες στο Bios ενεργοποιησε το docp ,πηγαινε στα memory settings στα Timings και βαλε με τη σειρα που στα γραφω 16-18-18-18-38-56-6-9 και εκει που λεει tfaw βαλε 36 όλα τα αλλα αστα στο auto, δες αφου εχεις ενεργοποιησει το docp ποση ταση δινει στις ram και στο soc και πες μας. Αφου περασεις τα timings που σου γραφω δοκιμασε να τρεξεις prime95 να δεις αν αλλαξε κατι

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...